Naptár

2012. április
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2012: Montenegró

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Ismét elkövetkezett a visszaszámlálás: a 2012-es Eurovízió hetének kezdetéig bemutatjuk versenyen résztvevő 42 ország művészeit, fellépési sorrendben. az első elődöntő első előadójaként az a Rambo Amadeus fog fellépni, aki dalszerző, szövegíró, előadóművész és a volt Jugoszlávia zenei életének meghatározó alakja.

Karrierje során sikerült megtartania a tisztes távolságot az úgynevezett rádióbarát zenétől (elkapcsolási faktor), gyakran nyúl a paródia műfajához, amivel igazán ki tudja fejezni zenéinek mondanivalóját. A magát a „Világ Megacárjának” nevező művész híres az őrült jazz-funk zenéiről, érdekes dalszövegiről és meghökkentő elemeket tartalmazó élő színpadi szerepléseiről amit brutális szatírával fűszerez, és néha a stand-up comedy határát súrolja produkcióival. A Rambo Amadeus név kapcsolatban áll a „turbo folk” kifejezéssel, a balkáni régióra jellemző sajátságos zenével, és gyakran értelmezik a furcsa ízlés, az agresszív folk zene és a nagy népszerűség keverékének megtestesítőjeként. John Rambo és Wolfgang Amadeus Mozart nevének ötvözete a „joviális pop bájos királya”-ként is értelmezhető.

Valódi nevén Antonije Pušić a világ 30 legszebb öböljeinek egyikében, kotori öböl egyik városában, Herceg Noviban született. Ifjú korában sportvitorlázásban ért el sikereket. A szatírikus dalszövegei javarészt az átlagemberek szokásait és a helyi politikusok ostobaságait figurázza ki. Dalaiban többféle zenei stílust használ a poptól a rockig (legutóbb drum’n’bass elemeket is használt). Koncertjei minden alkalommal egyediek és megismételhetetlenek.

Montenegró első UNICEF nagykövetének nevezték ki hat évvel ezelőtt. A népszerűségénejk erejével segítette az iskolán belüli erőszak megfékezéséért született programot. 19 albumot adott ki eddig és sok díjat is nyert, melyek közül a legfényesebb a Valenciai Filmfesztivál nagydíja a Boomerang című film betétdalaiért, és a Montreux-i fesztivál Arany Rózsa díja.

Kapcsolódó cikk: Montenegró: Rambo Amadeus – Euro Neuro

33 hozzászólás Napi Eurovízió 2012: Montenegró

  • Zolecs

    A legelején az a beszédes rész nem tetszik, de utána egész jó.Számomra még mindig érdekesebb mint 1-2 egyedinek vagy szépnek vélt lerágott csont. Igaz, még így sem tudom nagyon előrepakolni.Szerintem nem jut döntőbe.

  • Nyee01

    éééééééééés 42.hely.Nálam legalábbis még azt sem érdemelné a dal.

  • Szeretem ezt a dalt. Kellemes, mintsem borzasztó. Olvassátok el/Hallgassátok meg dalszöveggel együtt; úgy mélyebb nyomokat hagyhat az utálókban is 🙂

  • Gabiii

    Értem én a szöveget meg minden de ez egyszerűen nem dal.

  • Erzsi

    Nem szeretem ezt a dalt. Inkább borzasztó, mint kellemes. Pedig a szöveg tényleg egészen szellemes (ennek ellenére senkiben sem fog mélyebb nyomokat hagyni), értem én, hogy miről szól, vagy legalább is érteni vélem. Még egyet is értek sok mindennel, csak … biztosan egy összeurópai rendezvényen érdemes előjönni ezzel az euroszkepticista véleménnyel? Főleg egy olyan ország részéről, amelyik nem is tagja az uniónak? Biztosan nem fognak tovább jutni, pláne első helyről, és a művelt európai közönség – amelyiknek 80 %-a pontosan ilyen színvonalon bírja az angolt – nem azt fogja gondolni, hogy milyen rokonszenves ez a kritikus hang, hanem azt, hogy „savanyú a szőlő”.
    Egy jó kis polgárpukkasztó, euroszkeptikus beolvasásért kár volt visszatérni. Pénzpocsékolás.

    • Robek

      Jajjj, Erzsi! Ne légy már ily negatív, mert már én is lassan én is ilyen stílusban kezdek írogatni, és félek, hogy valaki már meg is sértődött rám! 🙁
      Nem pénzpocsékolás (ahogy írod), hiszen ha sokan a dal hatására (mint mi is) elutaznak Montenegróba az ország már nyertesnek mondhatja magát, és ez jó!

      • Erzsi

        Szerintem ez most nem is volt olyan negatív. (Majd olvasd el mit írok az oroszokhoz, ha egyszer odaérünk.) Látom én ebben a dalban a jót, csak azt gondolom, nem taktikus. Nem dühös vagyok rájuk, hanem sajnálkozom.

        És igenis pénzkidobás, mert rajtad kívül nincs még egy ember Európában, aki ennek a dalnak a hatására kezdene el Montenegróban gondolkodni.

  • Robek

    először kifejezetten utáltam a dalt. Most meg, tetszik. Nagyon, jó, ilyen még nem volt az ESC-en, és tetszik a hozzáállása: nem nyerni megy, nem a döntőbe jutás a célja, hanem felhívni a figyelmet az országára! Ez már most sikerült! A videóját még csak 2x néztem meg, de úgy érzem, hogy minden kockájára emlékszem. Nem vágytam soha Montenegróba, de idén már a montenegrói nyaralási ajánlatokat nézegetjük itthon.

    • Pitbull

      Ha mész Montenegróba, a Tara-kanyont ki ne hagyd a megnézendő látnivalók sorából, ha fogékony vagy a természeti szépségekre!
      „A Tara folyó szurdokvölgye a legmélyebb kanyon, nemcsak Montenegróban, Európában is.
      78 km hosszan húzódik, legnagyobb mélysége eléri az 1300 métert.
      A területet az UNESCO a világörökség részének nyilvánította és része a Durmitori Nemzeti Parknak.”

      Jómagam még nem voltam ott, de Rambotól függetlenül is el akartam/akarok jutni oda.

      • Robek

        Köszi a felvilágosítást, de ha hiszed ha nem jobban ismerem azt a vidéket mint gondolnád! 🙂 Igaz VJK Makedóniát / Macedóniát még jobban. Az utóbbiban sikerült 1 egész évet eltöltenem. Mindenféleképpen juss el oda akarva, akaratlanul! 🙂

      • Pitbull

        OK! Megdumáltál!:-)

  • Zsolesz

    A legnagzobb baj ezzel a produkcióval hogy egy elődöntőben van magyarországgal, és sokan látni fogják, és megint meg lesz a vélemény az ESC-ről, ugyan ez a probléma Ausztriával is. (Mellesleg egyik sem tetszik) 😀

  • ubulthebest

    Hát nekem sem tetszik a dal, nálam is az utolsó 5-ösben szerepel, de az tény, hogy simán vissza tudok rá emlékezni, hamar megragad a szövege és a dallama (?) is a fejemben. Nekem ezen felül tényleg csak annyi bajom van a dallal, hogy nem találok benne olyan dolgot, amivel akár egy szikrányit is tudnék azonosulni és itt most nem a mondanivalóra gondolok, bár abban se nagyon…

  • Balint005

    Én többször próbáltam végighallgatni ezt a dalt, de még egyszer sem sikerült. Nekem az egész kompozíció ahogy van furcsa és idegen. Tulajdonképpen nem tudom leírni h pontosan mi a gondom vele, mivel egy részlete sem tetszik. Számomra a legrosszabb dal indítja az Eurovíziót.
    Montenegró: 42/42

  • Fabiana

    Igazából én kezdem nagyon kedvelni ezt a dalt. A szöveg tényleg nagyon ötletes és az az ördögi kacaj az elején… hatalmas. Persze, messze nem remekmű, de mégis egyedi a maga módján. Az biztos, hogy mérföldekkel többre értékelem, mint például az orosz, grúz, san-marinoi vagy éppen az osztrák dalt… sőt, lehet – ha végre elkészítem a teljes listámat -, hogy befog még néhány jellegtelen dalt. 😀

  • Máté94

    Ez egy hülyeség. 41/42

  • tacom

    Nálam ez erős középmezőny. Nem tudom megmagyarázni. Talán a Flamingosi vonalat látom benne? Nekem az orosz nagyik verik ki a biztosítékot (tehát jó eséllyel győzni fognak), sokaknak meg Rambo Montenegróból. Persze kérdés, hogy mi lesz ebből a színpadon.

  • prézli

    Őrültség ezzel kezdeni a versenyt, de legalább a hangulatot megadja hozzá. Azért vegyük figyelembe, hogy a többség először ott fogja hallani, az Eurovízió színpadán, így most kár írnotok, hogy „kezdem megszeretni” stb. Itt az első benyomás a fontos. Véleményem szerint hátul lesz. Talán döntő meglesz, ha humoros kedvében van Európa, de az oroszoknak nagyobb esélyt jósolok – ebben persze a politika is benne van.

  • Robek

    Komolyan mondom; még egyszer valahol meg hallom a politika szót, én szíven döföm magam a kávéfőzővel! Őrültség ilyet belemagyarázni, mert ez nem más mint belemagyarázás. Miért jó ezzel érvelni, miért nem lehet elfogadni bizonyos dolgokat amik természetesek, miért az erőltetés? Jósolni meg az Ezo Tv-ben szoktak…

  • tacom

    Robek, csak ne Mari konyhájában! Mennyit kéne szegénynek takarítania! 🙂
    Egyébként minden rendben? Vagy a következő kommentelő, ha csak annyit ír, hogy kék az ég, zöld a fű, újabb felfoghatatlan szentségtörést követ el?
    Nyugi van, üljél le, és igyál valamit! 😀

  • Levi21

    UI.:Most, hogy nem lehet több hozzászólást írni a Kávézóba, indul egy új Kávézó, vagy nem lesz több ilyen jellegű fórum?

    • Bocsánat, technikai hiba történt. 1782 cikk van a rendszerben és a régieket folyamatosan spam-ek bombázzák. Így a 60 napnál régebbi bejegyzésekhez lezártam a hozzászólás lehetőségét. Azt hiszem, lehet kivételeket tenni, ezért váltak áldozatává a fórumok is ennek a rendszernek. Pár percen belül orvosolom a dolgot, köszi hogy szóltál! Nem vettem észre ezt a hibát.

  • Zolitt

    Naszóval! 🙂
    Most hogy elkezdődtek a dalok bemutatásai, én is próbálok majd a többi fórumozóhoz hasonlóan egy listát állítani!

    Montenegró 2009-es fellépése után ez nekem egy hatalmas nagy visszaesés. Nem bírom értékelni ezt a dalt. Lehet, hogy jó a szövege, de attól még számomra elviselhetetlen.

    A listám mindig a bemutatott napon fog bővülni az adott országgal.

    Így most az első elődöntőm:

    1. Montenegró

    (legalább egy rangsorban, hacsak rövid ideig is, de első helyen lehet! 🙂 )

  • Én szeretem ennek a dalnak a lázadását, hogy nem akar megfelelni a versenyen elvárt „csilivilistrasszosledruháscicababáscsöpögős” daloknak. A refrénje nagyon tetszik, főleg a hangszerelés miatt. Kár hogy szamár nem lehet a színpadon. Viszont ha szokványos lesz a színpadképük akkor csalódni fogok bennük. Remélem most összejön nekik a döntőbe jutás.

  • Rita

    Nem titok, hogy hatalmas Eurovízió-fan vagyok, bár ezt a környezetemre még nem sikerült átragasztanom, de bőszen próbálkozom, főleg a párocskámnál. Szinte már az összes dalt megmutattam neki, és kettő dal volt, amire azt mondta, hogy ne kapcsoljam el, mert tetszik neki: Izland (tetszik neki a dal misztikussága) és Montenegró. Igen, megdöbbentő, hogy pont ez a kettő, de jó indoka volt Montenegró mellett: a szöveg. És ő ezt első hallgatás után állította…azóta már többször meg kellett hallgatnunk együtt (bár lehet, hogy már nélkülem is megtette). Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy ez a korántsem szokványos dal megtalálhatja a közönségét, és akár még döntőbe is kerülhet.

  • Zoli

    Én ezt nagyon szeretem! Nem élmezőny, de TOP20. Elvem, hogy az ütős, találó szövegű dalokat az egyéb tényezőktől függetlenül elismerem. Az, hogy ezt nemcsak elismerem, hanem szeretem is, az egyrészt lehet, hogy rám nézve negatív, másrészt viszont azért van, mert szerintem zeneileg sem rossz: nem kommersz, de fülbemászó, és van egy fanyarkás, de abszolút korrekt, egyedi hangzásvilága.

  • smileyshine

    Nekem nem tetszik, nem fogott meg, de szerencsére nem vagyunk egyformák. 🙂

  • gyokub

    Ez a dal biztos nem lesz döntős. Egy dalnak három szerves része van: a zene (melódia, hangszerelés), a dalszöveg és az előadó (hogyan adja elő a dalt). S ezek közül talán a legfontosabb a zene. Nos, ebben a dalban a zene nem igazán megragadó, sőt, kifejezetten unalmasnak és gyengének hangzik. Olyan, mintha egy riportműsor háttérzenéjét hallgatnám. A dalszöveg „próbál” valamit elmondani az euróról gúnyos formában, s szinte csak felsorolások vannak a szövegben, ami nem túl ötletes. Ráadásul azzal, hogy Rambo gyakorlatilag monoton „végigdumálja” a dalt, nem sugall semmilyen érzelmet a közönség felé. Ez egy olyan dal, ami a paródiaműsorokban működik, de az Eurovízión egyáltalán nem.

    Toplista:
    1. Montenegró

  • Sanya

    Még szerencse,hogy Montenegró az első fellépő,mert aki erről a produkcióról lemarad jobban jár mint ÉN!3 perc szenvedés…nem akarom!O pont!

  • Michael

    Ezt a dalt először nem tudtam mire vélni, mert annyira idióta a szövege meg a ritmustalansága, aztán ahogy egyre többet hallgattam, kezdtem megkedvelni… Mondjuk azért nem hiszem, hogy döntős lesz, de üde színfoltja Rambo az idei mezőnynek:)

  • Csengettyű

    Értem én, hogy miről szól, a szöveggel nincs is bajom (bár Eurovízión ilyet énekelni enyhén szólva érdekes ötlet, de tetszik, hogy bevállalták). A problémám annyi, hogy ez nem zene. Mondjuk Ciprust, Albániát, de főleg Ausztriát nálam mindenképpen megelőzi.