Naptár

2012. április
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Azeri kulturális est volt Budapesten

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dzqy9b3Hvx0[/youtube]Tudósító: Nádasdi Péter
Videók: Szalma Róbert
Forrás: old.eschungary.hu

Pénteken tartották az azeri diákok kultúrestjét a kongresszusi központban. Körülbelül másfél órával előbb érkeztünk a helyszínre, hogy láthassuk Sabina Babayeva és a Compact Disco találkozását. A fiúk nagyon fáradtak voltak, ami nem csoda, hiszen több napos erdélyi turnéjukról tértek vissza. Épp mikor berendezték az interjú helyéül szolgáló sarkot, megérkezett a művésznő is.

A kis csapat bevonult a kamerák kereszttüzébe, ám Sabina kicsit zavartnak látszott. Hirtelen eltűnt és egy tortával tért vissza, ugyanis Pál Gábor – A Compact Disco billentyűse – pénteken ünnepelte születésnapját.

A köszöntést követően megkezdődött a beszélgetés a dalokról, a csapatról, Magyarországról és az Eurovízióról.

Természetesen nem maradhatott ki a nyelvlecke sem: Sabina azeri mondatokra tanította a fiúkat, cserébe saját párszavas magyar tudását csillogtatta meg. A találkozás végeztével Robi még elkapta a művésznőt egy röpinterjúra, majd a delegáció elvonult, hogy készüljenek a közelgő fellépésre.

Mindezek után átmentünk a szomszédos épületbe, ahol magát a kulturális estet rendezték.

Az azeri művészet szinte minden zegzugába betekintést nyertünk: láttunk tradicionális ruhában táncoló nőket, férfiakat, folklór zenét és hagyományos népi dalokat, flamenco és azeri motívumokat ötvöző gitáros produkciót, az azeri állami filharmonikusok dobosait és a Montreux Jazz Festival azeri győztese is fellépett. A nézőtéren egészen hihetetlen hangulat uralkodott, a nézők végigtapsolták a produkciókat, táncoltak, joggal állíthatjuk, hogy tényleg ünnepelték saját kultúrájukat. Nagyjából 10 óra tájt lépett színpadra hatalmas ováció közepette a tavalyi győztes duó férfi és női tagja, akik a Running Scared-en kívül egy-egy saját dalt is előadtak.

Utánuk következett Sabina Babayeva, aki természetesen idei versenydalával lépett fel.

Érdekesség, hogy az azeri ESC zsűri egyik tagja következett, aki talán a legjobb hangulatot tudta varázsolni az est folyamán.

1 comment to Azeri kulturális est volt Budapesten