Naptár

2012. április
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2012: Dánia

Forrás: eurovision.tv
Tudósító: Szücs Zoltán

Utcazenészből vált a 2012-es dán Melodi Grand Prix győztesévé a bűbájos Soluna Samay. Az énekesnőt sokan már most a dalverseny egyik legnagyobb esélyeseként tartják számon. Májusban kiderül, hogy a „Should’ve known better” cím lesz-e a Fairytale-Satellite-Running scared sorozat következő eleme.

Remée és Chief 1, a versenydal szerzői nagyon könnyen találtak rá Soluna-ra, amikor alkotásuknak kerestek megfelelő előadót: némi közösségi portálos böngészgetés után esett az énekesnőre a választás. Mondanom sem kell, hogy az utcán is rábukkanhattak volna a lányra, aki nem csupán a koppenhágai forgatagot, hanem más európai nagyvárosok lakóit is megörvendezteti, amikor akusztikus gitárjával megjelenik egy-egy metróaluljáróban, korzón, folyóparton… Hat éves kora óta ez a munkája, és nem véletlenül kerülöm a „hobbi” szó használatát- édesapjának anyagi gondjait szerette volna enyhíteni ily módon. A papa tanította meg többek között dobolni is gyermekét, aki tíz éves kora előtt már saját számokkal büszkélkedhetett.

Nem beszélhetünk törzsgyökeres dán családról. Soluna svájci-német anya és német apa gyermekeként született Guatemalában. Kisiskolás volt, amikor a dániai Bornholm szigeten telepedtek le. Kis, vidéki házukat örömmel csinosítgatták, majd föl is újították. Ez az egyik hely, amit Soluna az otthonaként említ; a másik Koppenhága. Állandó utazgatásának köszönhetően öt nyelven beszél csaknem anyanyelvi szinten. Ez a kozmopolita életforma a színpadon is tükröződni fog Bakuban: a zenészek nemzetisége nem lesz egységes.

Végül szóljunk néhány szót a szerzőkről: Remée és Chief 1 egyéni előadók, szerzők, producerek. Világszerte 30 millió lemez eladásával bizonyították, hogy helyük van a piacon. Jamelia „Superstar” című száma is hozzájuk kötődik, ami az Egyesült Királyság egyik legtöbbet játszott slágere az elmúlt tíz évben. A szövegalkotásban segédkező, marokkói gyökerekkel rendelkező Isam B az Outlandish nevű, közismert dán hip-hop csoport frontembere. A csapat egyik dala („Aicha”) előkelő pozíciót vívott ki magának a hazai mellett a német, holland, svéd, és norvég lejátszási listákon.

Érdekesség: a nap szavunk spanyol megfelelője „SOL”, a holdé pedig „LUNA”. A kettőt összerakva hatalmas meglepetésben lesz részünk…

Kapcsolódó cikk: Dánia: Soluna Samay – Should’ve Known Better

20 hozzászólás Napi Eurovízió 2012: Dánia

 • Rita

  Nagyon kedvelem a dalt, habár be kell valljam, semmi egyediség nincs benne, és szerintem Soluna hangja sem kiemelkedő. A döntő 1000%, de ott már nem mernék tippelni, vagy nagyon elöl, vagy nagyon hátul fog végezni, mert ez a dal egyszerűen nem lehet középmezőny!

 • Zolecs

  Engem ez a csaj mindig Taylor Swift-re emlékeztet.
  Alapjáraton nem rossz dal, kellemes meg minden de mégsem annyira hogy 20 alá beférjen nálam.

  Egyébként jobban örültem volna ha idén Sabina helyett Soluna lenne automatikus döntős… 🙂

 • Levi21

  Egyik kedvenc. Toplistám:
  1.Izland
  2.Dánia
  3.Belgium
  4.Görögország
  5.Románia
  6.Ciprus
  7.Finnország

  8.Svájc
  9.Montenegró
  10.Albánia
  11.Lettország

  12.San Marino
  13.Izrael

 • Nagyon kellemes dal, egyik kedvenc. Harmadik kedvencem volt a DMGP-n, de így is előkelő hely jutott neki a listámon. 12. lett, de már talán a legjobb 10-ben kerítenék neki helyet 🙂 Szerintem végül is ott fog landolni, de minimum 10-15 között.

 • Küllikki

  Nagyon szeretem ezt a dalt, csalódott lennék ha nem jutna döntőbe 🙂

 • Erzsi

  Nekem ez nagyon semmilyen. Tavaly valószínűleg top tizes lehetett volna, de az idén annyi a jó dal számomra, hogy még húszba sem fér be. Pedig nincs ezzel semmi baj, én is tudom. (Csak el vagyok kényeztetve …)

  • Zsolesz

   Erzsi, én rád sem ismerek…. persze nem ismerlek nagyon, de te szinte mindig elégedetlen vagy a mezőnnyel, és egy két dalt tartasz igazán jónak. Idén meg… hát ez megdöbbentő 😀

   • Ezsi

    Számomra is megdöbbentő… Még 2009-ben is csak fanyalogtam és csak utána jöttem rá, hogy minden idők egyik legjobb versenye volt, amikor észrevettem, hogy úgy hallgatom a cd-t, hogy egyetlen dalt sem léptetek tovább rajta. Úgy hogy megfogadtam, hogy máskor megfontoltabb leszek. 2010-ben sokáig csendben voltam és csak az utolsó daloknál kezdtem nyafogni, hogy nincs egy normális dal, tavaly meg már az elején hisztis voltam a sok tavalyi-tavalyelőtti utánérzéstől, koppintástól. Az idén meg … már írtam: a 2. és a 10. között nem tudok különbséget tenni, a 10 és 20 közöttiekért meg megszakad a szívem, hogy nem férnek be a tízbe. És olyan dalok tetszenek, hogy magam számára is meglepetés.
    Te nem ismersze engem? Az semmi. Én sem ismerem magam.

 • Zolitt

  Ma elérkeztünk ahhoz a dalhoz amiről már korábban beszéltünk!
  Tudom, hogy nagyon sok embernek tetszik, de engem nagyon irritál a refrénje. Az összekötő részekkel nagy bajom nincs, az egész kellemes is ha olyan hangulatom an, de ez a refrén… Lehet azért mert minden egyes recap videóban ez a rész van benne, lehet a gagyi szövegért, ami általában nem szokott zavarni, de itt, ennél valami eszméletlen idegesítő. Bántja a fülem. :S

  „Tudnom kellet volna,
  Most úgy hiányzol mint a Szaharának az eső.
  Változó mint az időjárás,
  Talán igaz, talán nem fogsz változni”

  lehet velem van a baj, lehet rosszul fordítom, (de akkor is valami hasonló jön ki ha nem a legpontosabban értelmezem) de ez egy hülyeség!
  NÁLAM NEM DÖNTŐS!

 • Balint005

  Sokan túlfavorizálják ezt a dalt, pedig szerintem nem nagyszám. Kicsit már uncsi a szép fiatal lány gitárral. Nálam csak a 18. hely körül van, mert semmi különleges nincs enne, elég unalmas dalnak tartom.

 • Dani

  Na, végre!!! Erre a cikkre vártam, hogy végre isteníthessem Solunát…újra!!! A legjobb, a győztes!!! Ha rajtam múlna a verseny végkimenetele, akkor Dánia idén 3. győzelmét szerezné meg, (remélem meg is szerzi) és minden országtól 12 pontot kapva, a maximális ponttal nyerne, megdöntve Alexander Rybak 387 pt-os rekordját!!!

  • zsombika.

   UTÁLOM EZT A DALT:D
   NYÁLAS SZAR.

   • VR1234

    zsombika!
    Képzeld el a következőt: Ülök fülhallgatóval a fülemben, olvasom a hozzászólásaitokat … Ennél a hozzászólásodnál kitört belőlem a röhögés xD
    De vagy 2 percig megállás nélkül 😀
    Nem néztek hülyének az emberek…. xD

 • Zsolti

  Jó, nem csak szerintem túlértékelt. Ez a sztori az utcazenészből lett sztárról sokakat megfoghat, meg slágeres is, de nem érzem top 10-ben a helyét.

 • Fabiana

  Nem igazán szoktam kedvelni a dán dalokat, ez viszont még a jobbak között van nálam. Korábban még a top 10-be is befért, de most már inkább csak a top 15-ben van helye. Igen, a szövegének nem sok értelme van, de ez nálam csak másodlagos. A nemzeti döntőjükből Karen Viuff – Universe-t jobban szerettem, de ezzel a dallal sincs semmi bajom, a leányzó is korrektül el tudja énekelni. Egy dolog viszont nagyon hibádzik… remélem, hogy más ruhaköltemény lesz rajta majd májusban mint ami a dán döntőben volt.

 • smileyshine

  Erre is azt mondom, hogy hallgatható, de nem fogott meg. Nem tudom mi a baj vele, nem rossz szám, tényleg, egyszerűen csak nem annyira tetszik. (Persze lehet, hogy az élő adás után más lesz a véleményem.)

 • msz

  Nekem tetszik nagyon ez a dal, habár egy kicsit tényleg túlértékelt. Szavazni nem fogok rá, de a top 10-ben benne van.