Napi Eurovízió 2012: Dánia

Forrás: eurovision.tv
Tudósító: Szücs Zoltán

Utcazenészből vált a 2012-es dán Melodi Grand Prix győztesévé a bűbájos Soluna Samay. Az énekesnőt sokan már most a dalverseny egyik legnagyobb esélyeseként tartják számon. Májusban kiderül, hogy a “Should’ve known better” cím lesz-e a Fairytale-Satellite-Running scared sorozat következő eleme.

Remée és Chief 1, a versenydal szerzői nagyon könnyen találtak rá Soluna-ra, amikor alkotásuknak kerestek megfelelő előadót: némi közösségi portálos böngészgetés után esett az énekesnőre a választás. Mondanom sem kell, hogy az utcán is rábukkanhattak volna a lányra, aki nem csupán a koppenhágai forgatagot, hanem más európai nagyvárosok lakóit is megörvendezteti, amikor akusztikus gitárjával megjelenik egy-egy metróaluljáróban, korzón, folyóparton… Hat éves kora óta ez a munkája, és nem véletlenül kerülöm a “hobbi” szó használatát- édesapjának anyagi gondjait szerette volna enyhíteni ily módon. A papa tanította meg többek között dobolni is gyermekét, aki tíz éves kora előtt már saját számokkal büszkélkedhetett.

Nem beszélhetünk törzsgyökeres dán családról. Soluna svájci-német anya és német apa gyermekeként született Guatemalában. Kisiskolás volt, amikor a dániai Bornholm szigeten telepedtek le. Kis, vidéki házukat örömmel csinosítgatták, majd föl is újították. Ez az egyik hely, amit Soluna az otthonaként említ; a másik Koppenhága. Állandó utazgatásának köszönhetően öt nyelven beszél csaknem anyanyelvi szinten. Ez a kozmopolita életforma a színpadon is tükröződni fog Bakuban: a zenészek nemzetisége nem lesz egységes.

Végül szóljunk néhány szót a szerzőkről: Remée és Chief 1 egyéni előadók, szerzők, producerek. Világszerte 30 millió lemez eladásával bizonyították, hogy helyük van a piacon. Jamelia “Superstar” című száma is hozzájuk kötődik, ami az Egyesült Királyság egyik legtöbbet játszott slágere az elmúlt tíz évben. A szövegalkotásban segédkező, marokkói gyökerekkel rendelkező Isam B az Outlandish nevű, közismert dán hip-hop csoport frontembere. A csapat egyik dala (“Aicha”) előkelő pozíciót vívott ki magának a hazai mellett a német, holland, svéd, és norvég lejátszási listákon.

Érdekesség: a nap szavunk spanyol megfelelője “SOL”, a holdé pedig “LUNA”. A kettőt összerakva hatalmas meglepetésben lesz részünk…

Kapcsolódó cikk: Dánia: Soluna Samay – Should’ve Known Better

20 Comments

Nagyon kedvelem a dalt, habár be kell valljam, semmi egyediség nincs benne, és szerintem Soluna hangja sem kiemelkedő. A döntő 1000%, de ott már nem mernék tippelni, vagy nagyon elöl, vagy nagyon hátul fog végezni, mert ez a dal egyszerűen nem lehet középmezőny!

Engem ez a csaj mindig Taylor Swift-re emlékeztet.
Alapjáraton nem rossz dal, kellemes meg minden de mégsem annyira hogy 20 alá beférjen nálam.

Egyébként jobban örültem volna ha idén Sabina helyett Soluna lenne automatikus döntős… 🙂

na, annak én is rettenetesen örültem volna…de ahhoz tavaly Dániának kellett volna megnyerni, akkor viszont nem valami jó dalt vittek

Egyik kedvenc. Toplistám:
1.Izland
2.Dánia
3.Belgium
4.Görögország
5.Románia
6.Ciprus
7.Finnország

8.Svájc
9.Montenegró
10.Albánia
11.Lettország

12.San Marino
13.Izrael

Nagyon kellemes dal, egyik kedvenc. Harmadik kedvencem volt a DMGP-n, de így is előkelő hely jutott neki a listámon. 12. lett, de már talán a legjobb 10-ben kerítenék neki helyet 🙂 Szerintem végül is ott fog landolni, de minimum 10-15 között.

Nekem ez nagyon semmilyen. Tavaly valószínűleg top tizes lehetett volna, de az idén annyi a jó dal számomra, hogy még húszba sem fér be. Pedig nincs ezzel semmi baj, én is tudom. (Csak el vagyok kényeztetve …)

Erzsi, én rád sem ismerek…. persze nem ismerlek nagyon, de te szinte mindig elégedetlen vagy a mezőnnyel, és egy két dalt tartasz igazán jónak. Idén meg… hát ez megdöbbentő 😀

Számomra is megdöbbentő… Még 2009-ben is csak fanyalogtam és csak utána jöttem rá, hogy minden idők egyik legjobb versenye volt, amikor észrevettem, hogy úgy hallgatom a cd-t, hogy egyetlen dalt sem léptetek tovább rajta. Úgy hogy megfogadtam, hogy máskor megfontoltabb leszek. 2010-ben sokáig csendben voltam és csak az utolsó daloknál kezdtem nyafogni, hogy nincs egy normális dal, tavaly meg már az elején hisztis voltam a sok tavalyi-tavalyelőtti utánérzéstől, koppintástól. Az idén meg … már írtam: a 2. és a 10. között nem tudok különbséget tenni, a 10 és 20 közöttiekért meg megszakad a szívem, hogy nem férnek be a tízbe. És olyan dalok tetszenek, hogy magam számára is meglepetés.
Te nem ismersze engem? Az semmi. Én sem ismerem magam.

Ma elérkeztünk ahhoz a dalhoz amiről már korábban beszéltünk!
Tudom, hogy nagyon sok embernek tetszik, de engem nagyon irritál a refrénje. Az összekötő részekkel nagy bajom nincs, az egész kellemes is ha olyan hangulatom an, de ez a refrén… Lehet azért mert minden egyes recap videóban ez a rész van benne, lehet a gagyi szövegért, ami általában nem szokott zavarni, de itt, ennél valami eszméletlen idegesítő. Bántja a fülem. :S

“Tudnom kellet volna,
Most úgy hiányzol mint a Szaharának az eső.
Változó mint az időjárás,
Talán igaz, talán nem fogsz változni”

lehet velem van a baj, lehet rosszul fordítom, (de akkor is valami hasonló jön ki ha nem a legpontosabban értelmezem) de ez egy hülyeség!
NÁLAM NEM DÖNTŐS!

Sokan túlfavorizálják ezt a dalt, pedig szerintem nem nagyszám. Kicsit már uncsi a szép fiatal lány gitárral. Nálam csak a 18. hely körül van, mert semmi különleges nincs enne, elég unalmas dalnak tartom.

Na, végre!!! Erre a cikkre vártam, hogy végre isteníthessem Solunát…újra!!! A legjobb, a győztes!!! Ha rajtam múlna a verseny végkimenetele, akkor Dánia idén 3. győzelmét szerezné meg, (remélem meg is szerzi) és minden országtól 12 pontot kapva, a maximális ponttal nyerne, megdöntve Alexander Rybak 387 pt-os rekordját!!!

zsombika!
Képzeld el a következőt: Ülök fülhallgatóval a fülemben, olvasom a hozzászólásaitokat … Ennél a hozzászólásodnál kitört belőlem a röhögés xD
De vagy 2 percig megállás nélkül 😀
Nem néztek hülyének az emberek…. xD

Jó, nem csak szerintem túlértékelt. Ez a sztori az utcazenészből lett sztárról sokakat megfoghat, meg slágeres is, de nem érzem top 10-ben a helyét.

Nem igazán szoktam kedvelni a dán dalokat, ez viszont még a jobbak között van nálam. Korábban még a top 10-be is befért, de most már inkább csak a top 15-ben van helye. Igen, a szövegének nem sok értelme van, de ez nálam csak másodlagos. A nemzeti döntőjükből Karen Viuff – Universe-t jobban szerettem, de ezzel a dallal sincs semmi bajom, a leányzó is korrektül el tudja énekelni. Egy dolog viszont nagyon hibádzik… remélem, hogy más ruhaköltemény lesz rajta majd májusban mint ami a dán döntőben volt.

Erre is azt mondom, hogy hallgatható, de nem fogott meg. Nem tudom mi a baj vele, nem rossz szám, tényleg, egyszerűen csak nem annyira tetszik. (Persze lehet, hogy az élő adás után más lesz a véleményem.)

Nekem tetszik nagyon ez a dal, habár egy kicsit tényleg túlértékelt. Szavazni nem fogok rá, de a top 10-ben benne van.

Comments are closed.