Naptár

2012. április
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2012: Szerbia

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Független államként elsőnek 2007-ben indultak, és meg is nyerték a Molitva című számmal, ezért 2008-ban Belgrád adott otthont az Eurovíziós Dalversenynek. Hazai pályán egészen a 6. helyig jutottak, rá egy évre azonban az akkor még érvényben lévő szabály miatt – miszerint az elődöntők 10. továbbjutóit a háttérzsűrik hozzák meg – így Horvátország letaszította őket a 10. helyről. A 2010-es döntőben a 13. helyre Milan Stanković, 2011-ben pedig a 14. helyre Nina vitte az országot. Idén a veterán Željko Joksimović képviseli őket, aki eddig már három évben is részese volt Európa legnagyobb zenei showműsorának.

Željko 1972-ben született, és már 12 éves korában megnyerte a First Accordion of Europe díjat Párizsban. A Zeneművészeti Egyetemre járt és egyike azon keveseknek, akik 14 hangszeren is játszanak.
A profi zenei karrierje jelenleg is folyamatban van. A kezdeti ’90-es években zeneszerzőként sikereket ért el a a Belgrádi Tavasz Fesztiválon, sőt színházi darabokban is közreműködött.
Az igazi áttörést a 2004-es év hozta, amikor elnyerte Szerbia és Montenegró képviseleti jogát a Lane Moje című dallal, az Eurovízión pedig az előkelő 2. helyet szerezte meg. Ez és a rákövetkező években elért sikerek megváltoztatták Željko karrierjét.

Nagy előrelépést jelentett nála a 2005-ben megjelent 4. albuma, melyet 500.000 példányban adtak el. 2006-ban a Lejla című számnak ő szerezte a zenéjét, így ismét részese lehetett az Eurovíziónak, igaz ekkor Bosznia-Hercegovina színeiben. A Hari Mata Hari Željko segítségével egészen a 3. helyre vitte az országot.
2007-ben hatodik alkalommal tartották meg a regionális Balkán Rádió Fesztivált, ahol 22 popzenei énekes vett részt. A nyertes a Devojka című dal lett, melyet Željko készített.
Sikerei nem álltak meg itt, újabb lendületet vettek és újabb Eurovíziós kapcsolódási ponthoz érkeztek. A 2008-as Beovizija – mely a szerb nemzeti döntő – győztese Jelena Tomašević lett, és dala az Oro, melyet a sikeres Željko szerzett. Külön kiemelendő, hogy ő volt a műsorvezető társa Jovana Janković-nak, az akkor Belgrádban tartott Eurovíziós Dalversenyen.
A szerb tv, az RTS úgy döntött hogy Željko Joksimović fogja az országot képviselni a bakui versenyen. Željko teljes gőzzel a dalán dolgozott, melyet idén év elején mutattak be. Ez lesz a 4. próbálkozása az énekesnek az Eurovízión.

Kapcsolódó cikk: Szerbia: Željko Joksimović – Nije ljubav stvar

40 hozzászólás Napi Eurovízió 2012: Szerbia

 • tacom

  Nekem ez az a dal az idei mezőnyből, amit ha egyszer meghallgatok, azonnal újra szeretném hallgatni.

 • Balint005

  Egyáltalán nem szeretem ezt a dalt. Olyan nagyon művészi akar lenni de nem az, csak egy Coldplay koppintás szerintem, de sokan szeretik, így biztos jó helyezést ér majd el. Nálam csak a 30/42

 • Zolecs

  Számomra ez a dal valami rettenetesen unalmas, sőt! A legunalmasabb. Olyan az érzésem mintha megpróbálták volna lekoppintani a majdnemnyertes Lane Moje-t. Néhol pedig a tavalyi dán dal elemeit vélem felfedezni.

  Nyugodtan lehet kövezni érte, de a véleményem nem fog megváltozni 😉 42/42

 • Kajli25

  Szeretem, de nem tudom, hogy tovább jut-e… Mindenesetre szép szám!

 • Erzsi

  Ez olyan gyönyörű. Nincsenek is szavaim rá.

  A saját listámon – amelyiken mint már többször írtam, nem tudok 2. és a 10. között különbséget tenni – a 8. helyre tettem, olyan nyomós érvek alapján, hogy „nincs ő már erre rászorulva”. A Lane moje számomra akkora pillanata az eurovíziónak, hogy … erre sincsenek szavaim. Mind a három dalát imádom és most ezt is, de helyet adtam a listámon az újaknak.

  Nyerni biztosan nem fog, pedig milyen kényelmes dolog lenne egy esc itt a szomszédos Belgrádban.

  • Zsolesz

   Szerintem viszont simán nyerhet, és igen kényelmes lenne. Erre már el is mennék én is! Életem egyik legnagyobb hibája hogy kihagytam a belgrádi versenyt! 🙁 Mindenesetre, a döntő valóban biztos, és kinéz egy biztos TOP 5 is neki! És valóban mesés a dal! És igen, Erzsi egyet értek, 2007 után a legjobb eurovizó lesz! 🙂

 • János

  Biztosan meglesz nekik a továbbjutás;és jogosan. Remek szám,én még a top10-t is megkockáztatnám idén Szerbiának.

 • Küllikki

  Na, elérkeztünk a második elődöntős dalokhoz, amik nagy részét akárhányszor meghallgathatnám akkor se emlékeznék rá 😀

  Nem rossz ez a szerb dal, szerintem tuti döntős lesz. Mélyebb nyomokat nem hagyott bennem, sőt, a tavalyi daluk szerintem sokkal jobb volt, azt nagyon szerettem 🙂

 • Rita

  Szeretem ezt a számot, nagyon kellemes és egyszerűen jó hallgatni, de ugyanaz a bajom vele, mint a görögökkel: hozza a bevált receptet (mármint Zlejko saját receptjét), mert azt úgyis szereti mindenki. Tudom, csak az én mániám a minél több szín fel/megvillantása, de ebből nem vagyok hajlandó alább adni. Így nálam ez a dal nem top10, sőt, még csak nem is top20, de kétségtelen, hogy a döntőbe jutással nem lehet problémája.

 • Dani

  Nekem nagyon tetszik a dal, jó választás volt a szerbek részéről. 18/42!!!

 • Fabiana

  Nos, a dal nálam a top 15-ben van de csupán csak a hangszerelése miatt, mert az fantasztikus. Maga a dal sajnos elmarad a Lane moje-tól, de nehéz is azt túlszárnyalni. Struktúrájában túl sokáig építkezik ahhoz, hogy megfogjon, a dallama pedig túlságosan ismerősen cseng. El tudom képzelni a top 5-ben, de szvsz jövőre nem Belgrádba költözik az esc.

  Instrumentális verzió 😉 Nekem ez jobban tetszik, mint az eredeti!

  http://www.youtube.com/watch?v=A5atfSMDMkU&feature=player_embedded

  • Kajli25

   Bevallom eddig a Lane Moje-t nem hallottam – akkor még nem követtem a versenyt, de huh… Libabőr elég rendesen!
   Ma meghallgattam még párszor a mostani dalát – és amikor „beindul” … Az a pillanat nagyon megfogott! De az egésznek a zenei alapja magával ragadó! Döntőben és TOP 10-ben a helye szerintem 🙂

 • Zoli

  Nagyon szurkolok neki. Úgy igényes és minőségi, hogy még élvezetes is marad. Olyan szépen indul, hogy teljesen szárnyaira veszi a hallgatót, és az egész szám egy repülés nekem ily módon. Ez nyálasan hangzott, tudom, de nem tudom máshogy leírni, egyszerűen ilyen hatást érzek közben. Vagy ők nyerjenek, vagy az olaszok, ezt kívánom idénre! Esetleg Loreen. (Nem ők a kedvenceim, de az én kedvenceim a győzelemre esélytelenek.)

 • Kajli25

  Az olaszok vagy a szerbek győzelmével mélyen egyetértek! És nem volt nyálas, tényleg ilyen érzésem van nekem is 🙂
  Loreen nekem nem akkora durranás…

 • Nagyon szép kis dal, de sok jobb van! 23/42 🙂 előkelő hely

 • Zsolti

  Ez egy jó dal. Ha bele akarok kötni, mondhatnám, hogy tipikus balkán dal, de abszolút a javából. A kedvencem egyébként a dal utolsó része, felteszi az i-re a pontot. Nyerni azért szerintem nem fog, habár nem a délszláv államokon fog múlni, az biztos.

  • Erzsi

   De hát miért baj az, hogy „tipikus balkán dal”? Én szeretem, ha egy dalról tudom, hogy honnan jön.

   • Zsolti

    Valahogy az az érzésem, hogyha átmennék Szerbiába és bekapcsolnám a rádiót, hallanék hasonló számokat, meg olyan nagyon klasszikus eurovíziós táncdal is. Tényleg jó a dal (azon kevesek közé tartozik, amikre első hallgatás után is felfigyeltem), meg hát persze elvileg ezek miatt szeretjük a versenyt, de nincs meg benne az az apró egyediség, amit például Svédországnál érzek, és amiért odaadnám az első helyet. Oké, tudom, ez Eurovízió, igazából magam sem értem, mi bajom van. 🙂

 • Csengettyű

  Ezt a dalt egész egyszerűen imádom! A top 4-emben szerepel, jelenleg első helyen. (Sokat gondolkoztam, hogy Izland vagy Szerbia, de miután meghallgattam az izlandi dal angol verzióját, villámgyorsan a szerb és a török dal mögé került.) Csont nélkül továbbjut, már csak azért is, mert nem kicsit jó dal (ráadásul balkáni ballada), mert Zeljko aránylag ismert, főleg tőlünk délre, és mert Szerbiának özönleni fognak a pontok a szomszédos országoktól. Nyerni szerintem nem fog (pedig nem csak a dal miatt örülnék neki, ezúttal kihasználnám, hogy közel lenne az Eurovízió – bár fene tudja, jövő májusban leginkább érettségizni fogok…), esélyesnek leginkább Izlandot és Olaszországot tartom (az általános Svédország-pártolás ellenére).
  Második elődöntős toplista:
  1. Szebia
  2. Törökország
  3. Macedónia
  Még a szlovák dalt szeretem, a többi esetében több hallgatásra, vagy egyáltalán nem hallgatásra van szükségem.

  Csak azt sajnálom, hogy pont ez a dal fog nekem kimaradni, mármint ami az élő előadást illeti, mert pont akkor nem leszek itthon. (És még nem is valami olyan hely, ahol TV van, mert úton leszek – csütörtökön külföldre, szombaton már hazafelé.) Hazaérve első dolgaim közt lesz a Youtube…

  • Csengettyű

   Kiegészítés: meghallgattam a Nije ljubav stvar angol és orosz verzióját is. Az angol szuper (bár ehhez a dalhoz a szerb illik legjobban, meg úgy hitelesebb is), az oroszt még nem tudom hová tenni…

 • Tilla77

  Szeretem ezt a dalt. Még akkor is, ha tudom, hogy Coldplay közeli élmény is van. De ezt a dalt kizárólag szerbül szeretném hallani, akkor top3…igen. Meg is nyerheti igen. Zeljko profi művészete benne van. Egyszer bejött, lsd Lane moje, de ő is az, aki addig csinálja, amíg meg nem nyeri. Kívánom neki, megérdemelné.

 • Tilla77

  Ez fantasztikus. És igen, balkán érzés harmonikával és tudom, hogy az nem balalajka, de azzal…én szeretem.

 • dini

  Nagy bajban vagyok idén. 🙂 Sok dal tetszik, nem úgy mint tavaly.
  Nagyon tetszik ez a dal is és a mai napig hallgatom, amit Jelena Tomašević-nek szerzett.

 • fer

  Szepen kezdodik, de utana leesik a szintje a dalnak, elottem… nem olyan jo dal… csak az eleje szep… a tobbi eroltetesnek tunik… remelem nem nyer… raadasul nem is szimpatikus az az Zeljko szamomra… nem karziamtikus… egyaltalan!!! szerintem , persze :)))

 • smileyshine

  Nem tudom miért, de szeretem engem azonnal magával ragadott.

 • smileyshine

  Nem tudom miért, de szeretem ezt a dalt, engem azonnal magával ragadott.

 • Dani

  Ha felmentek az eurovision.tv-re, akkor ott van egy olyan cikk, hogy „New versions of serbian entry revealed”, ott van egy kép…abból még egyszer mém lesz!