Napi Eurovízió 2012: Moldova

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Pavel Parfeny nem újonc a zene világában, hiszen sok nemzeti és nemzetközi fesztiválon részt vett már, ezeket majdnem mindig meg is nyerte. Hazájában Pasha Parfeny vagy egyszerűen Pasha néven ismert.

1986. május 30-án született. Szülei zenészek, így fiukat mindig támogatták zenei karrierjében. Anyja zongoraoktató egy zeneiskolában, apja énekes és gitárművész.

Pasha zenei karrierje 7 éves korában kezdődött, klasszikus zongora volt a zenei szakterülete a zeneiskolában. 2002-ben a Tiraspol Zenei Főiskolán az éneklés fortélyait sajátította el. 2006-ban az Állami Színház és Szépművészeti Akadémin folytatta tanulmányait, ahol zeneszerzőként próbálta ki magát.

Pasha énekesként a Sunstroke Project (ESC 2010) tagja lett 2009-ben, a No crime című daluk harmadik lett a moldáv nemzeti döntőn. A következő évben Pasha szerződése lejárt, és kilépett, szólókarrierbe kezdett. 2010-ben a You Should Like című dala második lett a moldáv eurovíziós válogatón.

Pasha Parfeny több díjjal is büszkélkedik. 2003-ben megkapta a Transznisztria (Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság) Hangja nagydíját. 2007-ben megnyerte az Év duettje és a bolgár Silver Lantrei díjat. 2009-ben a George Grigoriu Nemzetközi Popfesztivál nagydíjasa lett, majd a román Mamaia versenyt is megnyerte Andrew Tudor dalával, aminek címe: You Do Not See The Sky. Ráadásul ugyanebben az évben a vicebszki (Fehéroroszország) Slavianski Bazar Zenei Fesztivál győztese lett.

Kapcsolódó cikk: Moldova: Pasha Parfeny – Lautar

24 Comments

Nekem olyan semmilyen ez a dal, közömbös és felejthető de nagyon. Egy alacsonyabb rajtszámmal tuti kiesne, de még így is megvan rá az esély.

Érdekes, nekem pont hogy kicsit karakteres a hangszerelése. De egyébként különösebben nem kötődöm ehhez a dalhoz. Viszont sztem simán döntős lesz.

Nagyon megszerettem! Annyira jó hangzása van! Szerintem döntős 🙂 Csak ne a válogatós színpadkép legyen, mert azt nem bírtam nézni 😀

Ó, nekem nagy kedvencem. Zseniális! Imádom!

Van egy elméletem (minden eurovíziós elméletem rövid időn belül megbukik), mely szerint nem annyira a győztes, mint inkább a második helyezett van hatással a jövő évi felhozatalra. Én ebben a tavalyi olasz dal swinges-jazz-es világát érzem, megbolondítva egy kis népzenei hangzással. Ezt imádom az eurovízióban: olyan zenei világokat hoz össze, amelyek párosítását korábban el sem tudtuk képzelni. És milyen jól megférnek egymással. A másik nagy erénye a dalnak a schanc által is említett izgalmas hangszerelés. Egy cimbalom (!) fog szólni az eurovízió színpadán.

Bár az előre jelzések nem ezt mutatják, de én nem tudom elképzelni, hogy ne jussanak tovább. Moldova nagyon érzi, mire vevő az esc közönsége. Tavaly hat vicces sapka kellett a továbbjutáshoz, az idén van daluk is hozzá.

Ja, és majdnem ráírtam Erzsi kommentjére, hogy ha Raphael Gualazzi olvasná, forogna a sírjában, de közben rájöttem, hogy még él.

NO! Politika? ez már elhangzott sokszor! P-o-l-i-t-i-k-a!!! Kérem szépen! Ez a Pasha pali hány országban ismert? Dijakat nyert, fesztiválokon járt! KÜLFÖLDÖN! Bulgáriától Fehéroroszországig! Ismerik! Lehet rá nem szavazni???? HÁt nem lehet nem szavaznSzavazni fognak rá! És ez nem politika, hanem tudatos építkezés, jó menédzselés! Mellesleg én is szavazni fogok rá!
Amennyiben nekünk is lenne(-ének) olyan előadóink akik népszerűek hazánkban és ki mernének lépni külföldi színpadokra, és ott eredményt is elérnének, és még erről ország világ tudna is, hát a mi előadónk helyzete is könnyebb lenne. Ki fog szavazni a Compact Discora?

Ingadozom a dallal, elsőre viszonylag tetszett, meglehetősen fülbemászó, másodjára viszont már úgy találtam, hogy túlságosan is, a refrén kicsit tinglibe hajlik. Most harmadjára megint elmegy, mindenképpen erőssége a hangszerelés. Plusz ott az Edward Norton-faktor, 90%-ra veszem, hogy továbbjut, és tulajdonképpen meg is érdemli.

(Egyébként nem lehet, hogy éppen nekünk illene cimbalmot vinni a színpadra? Egyik kedvenc hangszerem, iszonyatosan jól adja a Sound of our hearts Analog Cuvée Remixében, ha még valaki nem hallotta volna: http://soundcloud.com/compact-disco-band/compact-disco-sound-of-our)

Fényévekkel jobb a tavalyi daluknál!!! Nálam 11/42!!! Remélem döntősök lesznek a moldávok, mert megérdemlik!!! Ha tavaly egy förmedvénnyel bejutottak, idén ezzel a jó dallal biztos továbbjutók!!! Hajrá!!!

Vessetek a mókusok elé, de nekem rá kellett keresnem a dalra, hogy tudjam melyikről van szó, annyira nem hagyott mély nyomokat bennem, pedig már többször végighallgattam az idei indulókat.
Nem rossz dal, ha hallgatom még tetszik is, viszont amint vége, el is felejtődik. Nálam szerintem nem fért bele az első elődöntő továbbjutói közé, bár nekem fura az ízlésem….

Nekem már az első meghallgatásra megtetszett, és a toplistám 3. helyén áll. Tök jó hangulata van, és a népzenei elemekért is plusz pont jár tőlem. Szerintem tuti döntős, ha a színpadképen egy kicsit változtatnak.

Toplistám:
1.Ausztria
2.Izland
3.Dánia
4.Belgium
5.Görögország
6.Moldova
7.Románia
8.Ciprus
9.Finnország

10.Svájc
11.Magyarország
12.Montenegró
13.Albánia
14.Lettország
15.Oroszország

16.San Marino
17.Izrael

Számomra a dal a végére kifejezetten ellaposodott,de ettől függetlenül biztosan tovább fognak menni. Moldova nagyon szépen teljesít,amióta részvevője a versenynek. Csak így tovább!

Én is nagyon nagyon kedvelem ezt a dalt, és szeretném ha továbbjutna!

Itt sokan tutira vélik ezt a továbbjutást, DE!
mi van ha nem csak a dalt hanem a “”szavazási trendeket”” is nézzük?
Moldovának vannak ebben az elődöntőben olyan pajtijai, akik szívesen szavazgatnak rájuk? igen, egy az biztos, hogy van…

Románia, Oroszország és Ukrajna az ő “partija”. Ebből Ukrajna nem lesz ott. A kettőtől minimum 15 pont meglesz, még néhányat összeszed innen-onnan…

Illetve wiki-n látom, hogy a döntőkben a legtöbb pontot sorrendben tőlük kapták:
Románia, Portugália, Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország. Ebből csak Románia és Oroszország lesz ott.

Én Erzsivel értek egyet, a kedvenceim között van a dal. Olyan jó a hangulata, a hangszerelése, minden. Engem nagyon megfogott. Pasha hangja is kifejezetten tetszik, remélem, élőben is működni fog az egész, mert a nemzeti döntős előadás katasztrofális volt… remélhetőleg azóta lemondtak a “babákkal körülvett pizsamás ember” színpadképről…

Comments are closed.