Napi Eurovízió 2012: Izland

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

A szigetországot az idei versenyen az énekes és zeneszerző Greta Salóme és a 2004-es Eurovíziós Dalversenyről már megismert Jónsi képviseli.

A duó női párosa, Greta Salóme Stefánsdóttir 1986-ban született. A zene a család több tagjánál előfordult, édesanyja több felvételt is készített fiatalkorában, nagyapja pedig gitáros és híres zenekarvezető volt. Greta hegedülni kezdett tanulni 1991-ben, mindössze 4 évesen. 1999-ben csatlakozott a Reykjavíki Zenei Főiskolába, majd 2004 őszén felvették a Művészeti Akadémiára. 2008-ban egyetemi diplomát szerzett, jelenleg pedig mesterdiplomáján dolgozik.
Profi zenész, sőt ő az egyik hegedűse az Izlandi Szimfonikus Zenekarnak. Klasszikus és popzenei stílusban játszik, már több rádiós és tévés megjelenésen van túl. 2011-ben egy dalon dolgozott, ez volt a Mundi Eftir Mér, melynek felvételét kora nyáron fejezték be Jónsival. Miután egy kollégájuk meghallgatta a dalt, tanácsolta Gretának, hogy próbálkozzon meg vele a Söngvakeppni Sjonvarpsins-on, ami az izlandi válogató az Eurovízióra. Megfogadta a tanácsot az énekesnő és azon vette észre magát, hogy 2 dala is bejutott a fináléba.
Jónsi, avagy teljes nevén Jón Jósep Snaebjörnsson, 1977-ben született Akureyri-ben. Korán énekelni kezdett, sőt részt vett egy főiskolai dalversenyen is. Két évvel később csatlakozott a soul stílusban játszó ’Í Svörtum Fötum’-hoz, melynek három sikeres albuma jelent meg és egy negyedik ’Best of’ lemez 2009-ben. Érdekesség, hogy Jónsi mint Danny és a 2003-as izlandi képviselő, Birgitta Haukdal mind Sandy szerepelt a Grease című musicalben 2003-ban.
2004-ben a Heaven című dal zeneszerzője felkérte Jónsit a dal feléneklésére az akkor Isztambulban tartott Eurovízión. Azóta tévés tapasztalatai is vannak, szerepelt filmben, valamint a Singing Bee (magyarul Popdaráló) izlandi verziójában volt műsorvezető. Jónsi már házas és két gyermekük van.

Kapcsolódó cikk: Izland: Greta Salóme and Jónsi – Mundu eftir mér

25 Comments

Azerbajdzsán után, Izland a második kedvenc eurovíziós országom. Annyira jó dalokat szoktak küldeni hogy szinte a TOP10-es listámba mindig bent vannak 🙂
Idén sincs ez másként, olyannyira hogy nálam ők az abszolút nyertesek.Ez a dal engem nagyon megfogott…szinte csak őket hallgatom meg napi 10x 😀 Misztikus, dinamikus,egyedi… és még sorolhatnám.

Nagyon nagyon remélem hogy Reykjavikban lesz a következő verseny. 2009-ben amikor szintén nekik kellett volna nyerni,
akkor is ki volt kiáltva egy dal győztesnek, sajnos akkor bejött, remélem idén nem a svédek nyernek.
Baromi unalmas lenne, bocsánat aki nagy eufória rajongó
de Izland még sosem nyert, és nagyon megérdemelnék most már.Főleg egy ilyen győztes szagú dallal 😀
És rendezés szempontjából is kíváncsibb lennék rájuk.

Szóval 12 pont Izlandnak 😀

Ez volt az első Eurovíziós versenydal, amit idén hallottam és azonnal megszerettem (Akkor még eredeti nyelven). Bevallom, az angol első hallásra nem tetszett, de azt is egyre jobban megszerettem. Én is minden nap hallgatom, sőt, ha otthon megkérdezem, hogy mit hallgassunk, az édesanyám és a testvéreim is mindig rávágják, hogy az izlandi dalt. 🙂

Egyébként azóta sem változott a véleményem, ez a kedvencem. <3

Remélem ők nyernek, megérdemelnék. Kár, hogy nem hagyták meg eredeti nyelven,de így is ugyanolyan jó!

Én is nagyon szeretem. És minél többet hallgatom, annál jobban. Nyerni szerintem nem fognak (bár valóban megérdemelnék), de másodikok még lehetnek (ami, mint tudjuk, gyakorlatilag semmit nem ér).
A svédekkel állítjuk szembe a dalt, pedig szerintem több bennük a hasonlóság. Én mindkettőben a skandináv misztikumot érzem. Csodálatos a közepén a hegedű szóló. És imádom eredeti nyelven. (Tudom, sokan szeretik az angol változatot, de akkor is … olyan kár érte.)

Bizony kár! az izlandi nyelv elvarázsol, és tényleg elvisz északra a gleccserek és vulkánok közé…. az angol viszont, max a skót felvidékre 🙁

Miért nem volt jó ez a dal izlandiul?? Nekem úgy jobban bejött, de végül is mindig átváltoztatják. 🙁
A dalról: Egyszerűen az egyik legjobb, nem lennék meglepődve ha Reykjavik 2013 lenne ebből, az énekesek jók, tetszik benne a misztikum, a hegedű pedig garantált siker.
Nálam 4 dal van ami magasan veri a többit +ha Magyarországot is vesszük akkor így lenne teljes a TOP5.

Ha nem lenne Compact Disco, teljes szívemből nekik szurkolnék. Így csak a mieink után 🙂 Nagyon igényes dolgot tettek le az asztalra, kívánom, legyenek minél eredményesebbek.

Vitathatatlanul az egyik legerősebb dal az idei mezőnyben. Nagyon szerethető a hegedű, és a skandináv hangzásvilág miatt. Hatásvadász videoklipje csak erősít rajta. Egyik személyes kedvencem; hiszen a második a rangsoromban. Ha Ők nyernék meg a versenyt, ugyanúgy örülnék neki, mintha Loreen nyerné meg 😉 Bár van egy olyan érzésem, hogy nem fogják, mivel két egymást követő évben férfi–női duett… ? 2011 előtt legutóbb 1963-ban nyert nyert versenyt hasonló kompozíció (Grethe & Jorgen Ingmann). Mindenesetre szurkolok nekik! Ja, és plusz pont az angol verzióért. Így lehet összerakni a lényeget. Videoklip + dalszöveg + az az izlandi monda, amiről szól.

Ez egy nagyon szép dal, ez biztos, de nekem vmi hiányzik belőle…a dal vége felé már unatkozom. Nálam eddig Izland: 17/42

Nagyon tetszik az idei izlandi dal, nálam mindenképpen top5. Eredeti nyelven is tetszett, angolul annyiban jobb, hogy értem a szöveget 😀 Egyébként én se lepődnék meg rajta, ha idén ők nyernének, sőt lehet idén is ők kapják meg Mo.-tól a 12 pontot 🙂

4/42 A győzelemhez valami hiányzik nekem. Talán a színpadon majd hozzáadják. Mindenképpen esélyes. Remélem jó sok pontot kapunk tőlük idén is főleg az elődöntőben nagy szükség lesz rá. Hajrá Izland

A duettek általában nem szoktak nekem bejönni, pláne akik el akarják hitetni velem, hogy hú de nagyon (mű)érzelmes a dal. A balkáni balladákban sokkal több valódi érzelmet hallok és találok, az izlandi versenydal idén nekem olyan semmilyen. Talán a versenyen meggondolom magam, egyelőre hidegen hagy. Na jól van, a refrénje nem rossz.

Az idei győztesem! Izland idén nagyon beletrafált! Első hallásra beleszerettem a ballada erőteljességébe, misztikusságába, a hegedűszóló pedig minden alkalommal könnyet csal a szemembe.(Ez most lehet nagyon érzelgősnek hangzik, de tényleg így van.)Rég nem tudta elérni ezt egy versenydal sem, de Izlandnak ez most sikerült. Az egyetlen dolog amit nagyon sajnálok, hogy végül az angol nyelv mellett döntött Gréta, így egy picit veszített a különlegességéből. Sajnos szerintem nem sikerül nekik a győzelem, de a top 5-öt elég valószínűnek tartom és meg is érdemelnék, sőt. Nagyon bízom benne, hogy Magyarország idén is nekik adja a 12 pontját. Hajrá Gréta & Jónsi! <3

Ez egy nagyon jó dal.Különleges a hangzása és a stílusa is.Én örülnék egy izlandi győzelemnek,de ez majd kiderül még.17/42

Nagyon örülnék egy izlandi győzelemnek. Ezt a dalt viszont annyira nagyon nem szeretem. Már az elején el vagyok fáradva tőle, legjobban a vége tetszik. És ezt nem cinikus megjegyzésnek szántam.

Na így estére itt vagyok én is! 🙂

Idén az egyik kedvenc dalaim közül! Engem igazából az angolra váltásnál találtak meg, a refrén része a legütősebb, gondolom ha elindul a visszaszámlálás, a szavazás összefoglalójában is ezt a részt fogják majd bejátszani.

Szóval a mai nap után az én kis listám:

1. Izland
2. Montenegró

Ez a dal a montenegróihoz képest mérföldekkel jobb. Örülök, hogy Izland megint egy jó dallal képviselteti magát. Összességében kiemelkedik az átlagosan jó dalok közül. A zenéje egy kicsit erőltetett nekem, de attól még jól működik. Nagyon tetszik a hangszerelése, van felépítése a dalnak, ami a dal végén éri el a tetőpontot, s ez jó benne. A dalszöveg egész jól működik a zenével. Van története, költőien van megírva. És az előadópáros meg tökéletes párosítás mindehhez, adnak egyfajta misztikusságot a dalnak, amitől még egyedibbé válik az egész. Összességében ez egy nagyon erős dal. Mindenképp a TOP 10-ben van a helye.

Toplista:
1. Izland
2. Montenegró

Nálam az első elődöntőbe Izland kapja a 10 pontot!Tuti továbbjutók,ebben nem kételkedem.Nekem az angol verzió kifejezetten tetszik!Mindennap hallgatom,nem lehet megunni.

Ez a dal egész egyszerűen gyönyörű! Ilyen az, mikor egy szál hegedűvel, és 2 remek hanggal megváltod a világot…

Imádom, imádom és imádom! Az első elődöntő legjobb dala. Az idei balladaáradatból szintén a legjobb. Reykjavík 2013! Őszintén remélem, hogy jobban fogja értékelni a közönség, mint a svéd dalt (az valahogy nagyon nem jön be). (Mellesleg az izlandi verzió szintén jobban tetszett, de az angol is nagyon jól sikerült.)

Nekem nagyon tetszik. És főleg az eleje, ahogy kezdődik, egészen az első refrénig tartó rész. Tökéletesen van összeállítva, a dallama egyszerűen elragadó. A refrén a kevésbé sikerült része, de csak a versehez viszonyítva.
A hangzásának misztikussága fogott meg. Viszont ezt az angol szöveg nagyon elrontotta. Mintha nem is tudnák angolul olyan erőteljesen előadni, mintha az idegen nyelv bizonytalanságát érezném az előadókban.
Nálam (eredeti nyelven) az idei három kedvenc között van.

A keddi elődöntő első felének legjobbja. Ha nem lennék elfogult bizonyos 15-ös versenyszám iránt, talán az egész elődöntő legjobbja lenne. 🙂 Remélem a közönség emlékezni fog rá 16 dallal később is… :S

Na, ezt nevezem igazi letisztultságnak! Nem a finn dalt, az unalmas! Remek énekesek mindketten, és biztos vagyok benne, hogy hegedűért is fognak kapni pár plusz piros pontot. Egy dologtól félek, mégpedig attól, hogy a tavalyi duó nyerés után, nem fognak szavazni annyian rájuk 🙁 de reméljük az ellenkezőjét! Biztos döntős!

Ma, hat órakor Greta bemutatja Eurovíziós fellépőruháját a fészbúkon! Ha nem tévedek, ez lesz az első idei nyilvánossá tett öltözet…

Comments are closed.