Naptár

2012. április
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

ESCHUNGARY interjú az Izabo-val (ESC 2012 Izrael)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lWMH6ID6Enc[/youtube]Szerző: Szalma Róbert, Klész Imre

Az Izabo együttes igaz járt már Magyarországon, de akkor, én mint Euróvíziót kedvelő és nagyon sokféle zenét hallgató ember nem tudtam róluk, amit így utólag kicsit sajnálok is, de igyekszem bepótolni zenei téren eme hiányosságomat Természetesen figyelem a kiválasztásokat, de nem hallgatom meg a dalokat százszor – csak néhányszor – a verseny időpontjáig. A dalok hallgatását igazán a versenyt követően teszem. Természetesen majdnem minden évben van olyan dal, ami első hallgatást követően ott marad a fejemben, azaz dallam-tapadást okoz. Idén az Izabo dala volt az ami első hallgatás után megtapadt bennem. Kaptunk egy lehetőséget, hogy interjút készíthessünk velük, melyet most megosztunk veletek.

ESCHUNGARY: Felléptetek Magyarországon 2008-ban (Sziget Fesztivál), de ennek ellenére nem sokat tudunk rólatok. Kérlek, mutassátok be az együttes tagjait néhány mondatban!
IZABO: Mi vagyunk az Izabo, négy nagyon különböző emberből áll az együttesünk. Ran Shem Tov a zenekar vezetője aki írja a szöveget és szerzi a zenét, énekel és gitáron játszik. Shiri, aki Ran felesége, háttérvokálos, billentyűs hangszeren játszik és ő a különböző hangzások felelőse. Ő az esze és a szíve a zenekarnak és egyben a mozgatórugója is. És övé az utolsó szó, ha dönteni kell valamiben. Valamint ő az egyetlen lány a zenekarban! Azután van Jonathan levy, nagyon magas vörös hajú, énekes és basszusgitáros. Nagy nőcsábász – ez a meghatározás illik a legjobban rá. Nir Manzur pedig a dobosunk, az ország legkeresettebb dobosa! Egyszerűen bámulatos az, amit csinál.

ESCHUNGARY: Hogy emlékeztek Magyarországra, jártatok 2008 óta Budapesten?
IZABO: Azóta nem jártunk Magyarországon, de nagyon jól éreztük magunkat és a fesztivál is csodás volt. Reméljük hogy újra visszajövünk, hiszen hamarosan európai turnéra indulunk.

ESCHUNGARY: A helyi köztelevízió kért fel titeket arra, hogy induljatok az Eurovízión. Miért vállaltátok el a felkérést? Hogyan választottátok ki a dalt?
IZABO: Amikor felkértek minket, nem tudtunk rájönni arra, hogy hogyan gondolhattak ránk, mert általában mainstream előadókat szoktak küldeni az Eurovízióra. De tetszett az ötlet és írtunk egy teljesen új dalt kimondottan a versenyre. És tetszett nekik!

ESCHUNGARY: Mit jelent az Izabo név?
IZABO: A Sólyomasszony című régi filmből való. Ebben Michelle Pfeiffer egy olyan szerepet játszott, amiben éjszaka átalakult egy Izabo nevű sólyomnővé. Ez a név megtetszett nekünk, innen vettük az ötletet.

ESCHUNGARY : Alapvetően rockzenekarnak tartjátok magatokat, mégis nagyon sokfajta stílust ötvöztök a zenétekben, hogyan alakult ki ez a hangzás? Mi vagy kik hatnak rátok a dalok szerzése közben?
IZABO: Az Izabo nem egy hagyományos értelemben vett rockzenekar. Persze a zenénket nagyon sok hatás befolyásolja, mint ahogy minket is az életünk során. Nagyon sok arab hangzást használunk, amiket gyerekkori élményeinkből és régi arab filmekből hoztunk magunkkal, imádjuk a régi típusú rockzenét, és még a japán rajzfilmeket is! Ezeket mind összevegyítjük, ezekből áll össze az Izabo hangzás.

ESCHUNGARY: … és ha már rockzenéről beszéltünk, a versenydal nem igazán nevezhető rockosnak, sokkal inkább disco vagy funky jellege van a dalnak…
IZABO: Az Izabo sok funkot és diszkót használ ami ugyan nem jelent újdonságot, de nem csak ezek találhatóak meg benne. Imádjuk a 70-es éveket, nagyon színes a zenei ízlésünk és ezt lehet érezni az élő fellépéseink alatt is. A jelenlegi dalunk is hamisíthatatlan Izabo, ilyen dalok vannak az albumainkon is. A dal nagyon pontosan komponált és könnyű megszeretni, mert nagyon sokféle emberhez el tudjuk juttatni Európában és tudjuk igazítani a helyi igényekhez.

ESCHUNGARY: Miért érzitek fontosnak, hogy két nyelven énekeljétek el a versenydalotokat Bakuban?
IZABO: Őszintén szólva ez az ötlet nem tőlünk jött. Az Izabo sosem énekel héberül. Imádjuk a nyelvünket de Ran-nak mindig sokkal természetesebb angolul írni a szövegeket azóta, mióta az együttes tagja. Izrael mindig olyan dalt küld ami félig héberül van, így bizonyos részeket héberül írtunk meg, hogy megfeleljünk az elvárt feltételeknek.

ESCHUNGARY: A színpadi megjelenés az utóbbi években egyre látványosabb, ti milyen színpadképpel készültök? Milyen lesz a díszlet, a ruhátok?
IZABO: Mostanában kezdtünk el kipróbálni különböző ruhákat a színpadi fellépéseink alkalmával, szóval ez a téma nagyon új nekünk. Korábban nem volt tudatos a ruhaválasztás, de amióta tudjuk, hogy nagyon fontos hogy megmaradjon az Izabo eredetisége, nem akarunk úgy kinézni, és olyan zenét játszani mint mások is. A színpadképet illetően várnod kell és majd meglátod.

ESCHUNGARY: Ismerek olyan énekeseket, akik a verseny előtti néhány hónapban felkerestek olyan előadókat, akik már indultak az Eurovízión, hogy tanácsot kérjenek. Ti is megtettétek már ezt, vagy inkább a saját egyediségeteket szeretnétek megmutatni a nézőknek?
IZABO: Nagyon sok dalt meghallgattunk a korábbi évekből ismeretszerzés képpen. Valamelyik segített abban hogy tudjuk az elvárásokat, de abban nem, hogy mit kellene színpadra vinnünk. Nem akarunk ugyanolyan dolgot csinálni mint akik korábban mások megcsináltak. Viszont mindig nagy élvezet hallgatni azoknak a történeteit, akik már megjárták a versenyt, ezek a tapasztalatok nagyon fontosak nekünk.

ESCHUNGARY: Tiétek a 10-es sorszám, mit gondoltok, jó a verseny közepén színpadra állni, egy lassú finn dal után (amit svéd nyelven fogunk hallani) és egy szintén vidám San Marino-i dal előtt?
IZABO:A sorsolás története nagyon viccesen alakult. Shiri nagyon szeret a számokkal szöszmötölni. A dátumok és a számok a legfontosabbak az életében. Hisz abban, hogy egy jó szám kiválasztása nagy energiát fog adni később. Ha kiadunk egy lemezt, azt csak olyan időpontban szabad kiadni, amit ő jónak talál. Nagyon misztikus… Amikor a delegációvezetőnk Bakuban volt, küldött egy SMS-t Shirinek, amiben azt kérdezte, hogy milyen számot válasszon abban az esetben, ha lehetőséget kapnánk arra, hogy mi határozhassuk meg a rajtszámunkat. A 10-es számot küldte vissza válaszul. A delegációvezetőt nem kérték ugyan fel hogy bemondjon egy rajtszámot, de a sorsoláson végül a 10-es számot kaptuk. Nagyon örültünk neki! Reméljük, valami jót fog hozni magával a tízes.

ESCHUNGARY: Játsszunk egy kicsit! Amennyiben nektek kedvezne a szerencse és megnyernétek a versenyt, mi lenne az első teendőtök?
IZABO: Azt hiszem, sokkolna minket az élmény! Ez nem egy olyan dolog, amire valójában hisszük, hogy megtörténhet. Hmm… fogalmam sincs, hogy mit tennénk akkor.

ESCHUNGARY: Sok résztvevő megnézi, vagy meghallgatja a versenytársakat, sokan, pedig csak a saját produkciójukra koncentrálnak. Ti melyik csoportba tartoztok? Van-e olyan dal, ami tetszik nektek?
IZABO: Nos, mi magánemberként nem nagyon tudjuk hogy mi zajlik a világban, úgy értve hogy nem nézünk tévét, és nem ülünk le azért hogy meghallgassuk a riválisainkat. Csak egy pár dalt hallgattunk meg, nem sokat. Szeretjük a törökök dalát, az énekesük nagyon kedves levelet írt nekünk, írta hogy imádja az Izabo-t és hallgatja folyamatosan az összes albumunkat. Nagyon jó arc!

ESCHUNGARY: A magyar versenydalról mi a véleményetek? Őszintén!
IZABO: Várj, mindjárt meghallgatjuk. Compact Disco… Nos ez a dal a jobbak között van, csak nem tudom, hogyan fog a daluk működni az Eurovízión. Az jut eszembe, mintha már hallottam volna a rádióban. Nagyon jó dark dance hangzása van, ami szuper! Jó együttesnek számítanak nálatok?

ESCHUNGARY: … és Wolf Kati dala, hogy tetszett tavaly?
IZABO: Be kell ismernünk, hogy nem láttuk a tavalyi versenyt és nem tudjuk, hogy melyik ez a dal, hallgassuk meg először. (meghallgatás után) Nos, nem zsánerünk ez a dal. Magas pontokat kapott?

ESCHUNGARY: Magyarországgal egy elődöntőben szerepeltek, így magyar szavazatok is érkezhetnek a dalotokra. Mit üzentek a magyar nézőknek?
IZABO: Az az üzenetünk, hogy imádjuk a zenét, és azokat az embereket is, akik szintén imádják, a ti együttesetek is ide tartozik. Úgy gondoljuk, hogy az Izabo egy nagy és vidám bulit jelent. Nyitottak vagyunk mindenki, minden érdeklődő számára. Nagyon jól éreztük magunkat a magyarországi fellépésünk alatt pár éve, és nagyon reméljük hogy a ti együttesetek is olyan szellemiségű produkciót szeretne az Eurovízióra vinni, mint amilyent mi is szeretnénk. És sok szerencsét kívánunk Bakuban!

Köszönjük és a legjobbakat kívánjuk nektek!
Az ESCHUNGARY csapata

2 hozzászólás ESCHUNGARY interjú az Izabo-val (ESC 2012 Izrael)

 • tinuka

  A Sólyomasszony nagyon jó film, nem gondoltam, hogy onnan vették a nevet, azt hittem valami szójáték lehet. 🙂

  A versenydaluk is jó, bár én elkövettem azt a hibát, hogy elsőre a videoklipet néztem meg, nem csak a zenét hallgattam meg. És mivel ki nem állhatom a bohócokat és a cirkusz-imázst, abból alkottam véleményt. Aztán később, amikor csak hallgattam a számot és félretettem a bohócokat, sokat javult a véleményem a számról. 🙂

  Összességében szimpatikus a nyilatkozatuk.

  • tinuka

   Ja, és a török dal nekem is benne van az idei 3 legkedvencebb között, de ezt majd akkor, ha az lesz a soron. 😀

   Illetve, ha lesz majd olyan topic, amin a kedvenc-listákat lehet leírni és elemezni….