Eurovízió 2012: Nemzeti döntős dalok a rádiókban

Tudósító: Madura Máté
Forrás: euro200.net

Az Eurovíziós Dalfesztivál közeledtével egyre több ország választja ki indulóját/dalát Európa-szerte; melyeknek győzelmük, illetve nemzeti döntős sikerüket követően felkerülnek az adott ország, jobb esetben más ország rádiós lejátszási listáira is. Ebben az összefoglalóban az Európai Uniós országok dalait vesszük szemügyre.

Elsőként nézzük Olaszországot. A Sanremói Dalverseny győztese, Emma Marrone „Non é l’inferno” című dala hazájában második, Szlovéniában tizenkettedik, míg az össznépi listát tekintve harmincötödik. Az Eurovízió alapötletét adó neves verseny több résztvevője is szerepel a listán, így például maga a bakui versenyző is, Nina Zilli és a „Per Sempre”, aki a dalával Olaszországban hetedik, Európában pedig ötvennyolcadik.

A hollandok február 26-án Joan Frankát választották képviselőjüknek, és a „You And Me” című dalt. Jelenleg a hatodik helyen áll a németalföldi állam lejátszási listáin. A nemzeti döntő több résztvevője is helyet kapott a legjobb húszban, mint például Rafaela és a „Chocolate” (15.), vagy Pearl „We Can Overcome”-ja (17.), esetleg Ivan Peroti és a „Take Me As I Am” (19.)

Hazánkban is szép eredményekkel büszkélkedhetünk, ugyanis öt dalnak sikerült a húszban végezni.
A Compact Disco és a „Sound of Our Hearts” harmadik, Heincz Gábor „Learning To Let Go”-ja hatodik, Fábián Juli & Zoohacker a „Like A Child”-dal tizenkettedik, míg a listát zárják a Király testvérek illetve Kállay-Saunders András. Mellettük még a tavalyi Eurovíziós dal; Wolf Kati és a „Szerelem, miért múlsz?”-t is jegyzik a listán; tizennyolcadik jelenleg.

Svédországban konkrétan megrohamozták a Melodifestivalen dalai a rádiókat, hiszen a húsz dal fele részt vett/vesz a nemzeti döntőn. Loreen és az „Euphoria” vezet, Danny „Amazing”-je a harmadik, Lisa Miskovsky a negyedik, Őt követi a Junior Dalverseny felfedezettje, Molly Sandén. A hatodik helyen áll David Lindgreen a „Shout It out”-tal. A második esélykör egyik résztvevője, Sean Banan a kilencedik. Őt követi a Dead By April, Ulrik Munther és a negyedik elődöntő ötödik helyezettje, Charlotte Perrelli és a „The Girl”. Szintén az elődöntőben maradt a „Kyss Mig” című dal is, melyet Axel Algmark adott elő; jelenleg ez a tizennyolcadik. Érdekességként meg lehet jegyezni, hogy a “Euphoria” nem csak a svéd zenelejátszási listákat vezeti, hanem még a finn rádióknál is bekerült a legjobb 20-ba! Ott konkrétan a tizenkilencedik. Emellett még Pernilla Karlsson is szerepel a listán; Ő tizennegyedik Finnországban.

A határtalan szerelem országából – Bulgáriából – a mai napig mindössze egy dalnak, Todor Gadzhalovnak és a „Still Love You”-nak sikerült felkerülnie, a tizenhetedik helyre. Sógorainknál két dalt tartanak számon a rádióknál, melynek egyike a bakui induló Trackshittaz (második), illetve az angliai James Cottrial „Stand Up”-ja, mely a hetedik. A Jedward ikrek Írországban a kilencedik helyet birtokolják, míg Litvániában még Eric Saade (ESC 2011) és DEV közös dalát, a „Hotter Than Fire”-t is jegyzik, méghozzá hatodikként. Észtországban az Eesti Laul egyik szuperfinalistája, Lenna vezeti a húszas listát; Ott Lepland Kuulája pedig mindössze csak a tizenhatodik. Getter Jaani (ESC 2011) és Mihkel Raud közös dala pedig a kilencedik. Az Aphrodité szigetén élő Ivi Adamou és a „La La Love” pedig a második hazájában.

17 Comments

Azért érdekes, hogy az észteknél Lenna vezet, aki második lett és nem Ott, aki első. A svédeknél Loreen első helyét nem csak azzal lehet magyarázni, hogy jó dal, de azzal is, hogy 3 héttel hamarabb volt “elérhető”, mint Danny dala. Ettől függetlenül nem hinném, hogy Loreen nyerné majd meg a Melodifestivalent.

A svéd dalok az utolsó elődöntő vége után jelennek meg hivatalosan. Addig nem játszhatják a rádiók , törlik youtuberól stb. Én attól félek hogy a tavalyi siker után azt hiszik hogy csak abban a stílusban érdemes próbálkozniuk és így jut ki Danny vagy David. Nagyon szurkolok hogy ne így legyen. Loreen vagy Dead by April jobb lenne

Én örülnék neki, ha nem csak a TWiiNS dalait játszanák, hanem a többi ESC 2011-est is (kivéve A Friend in London, Eric Saade, Zdob si Zdub, Homens da Luta, Loucas Yiorkas, Witloof Bay, Christos Mylordos)

Játszanak, csk ritkán, és nem 2011-eseket…csak a Satellite-ot (2010 Németo.) és a Fairytale-t (2009 Norv.).

“Ott Lepland csak a tizenkettedik” -ezt megértem, mert nem túl jó a száma, de akkor miért ő nyert a nemzeti döntőben?
Ott van pl.: a POP Maniacs, akik ezerszer jobbak voltak.

…de ez csak az én szerény véleményem 😉

Comments are closed.