Naptár

2012. március
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

COMPACT DISCO: Az lesz az előnyünk, ami mások szerint a hátrányunk!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IZoHYnCbLH0[/youtube]Szerző: Szalma Róbert
Forrás: old.eschungary.hu

Január 27-én, pénteken este 7 körül a Duna parton csak néhány ember sietett az A38 hajó felé. Időben érkeztünk a Compact Disco koncertjére, de a meghívottak listájáról valami oknál fogva lemaradtunk. Telefonálás a managernek és már kaptuk is a belépőnket.

A Bambi Beatz nevű együttes több-kevesebb sikerrel hangolta a közönséget, majd jött az est nagy fellépője a Compact Disco. Körbe nézve azt láttuk, hogy a közönség Csabával együtt énekli a dalokat. Személy szerint én még soha nem hallottam a Compact Disco dalait, de számomra kellemes meglepetést okoztak. A nevükből ítélve egy stuci-stuci bandára gondoltam, de rá kellett jönnöm, hogy ők nem a számomra klasszikus disco zenét játsszák, hanem új értelmet adnak a disco fogalmának, – vagy csak én voltam régen ilyen jellegű szórakozóhelyen.
Milyen egy Compact Disco koncert élőben? Meg kell tapasztalni! A több mint egy órás koncerten fél percig nem unatkoztunk. Jó hangulatot csináltak a fiúk. A dalok közt voltak feldolgozások is, mint például Ákostól az Indiántánc. Kétségkívül a „Gyere velem szilvát lopni” című (az igazi címe, egész más) dal volt a legvidámabb.
A Compact Disco emelt fővel sétált be a február 11-én tartott hazai Eurovíziós előválogató döntőjébe, melyet meg is nyert.

Az elmúlt héten találkoztam a fiúkkal, egy belvárosi bérház földszinti lakásában, ahol meséltek az Eurovíziós terveikről, érzéseikről…

BEGI: Mi alapvetően egy koncertzenekar vagyunk, amióta létezünk. Az első pillanattól kezdve koncertezünk és ez a legfontosabb. Mi nem egy kiválasztott emberekből összerakott csapat vagyunk, nem egy dal erejéig álltunk össze, hanem egy létező csapat vagyunk két megjelent nagylemezzel. Ahogy te is láttad a koncerten, egy teljes programmal rendelkezünk, amivel járjuk az országot. Úgy gondoljuk, hogy ilyen előadó a hazai Eurovízió történetében még nem volt és hiszem, hogy ez egy pozitívum lehet.

ESCHUNGARY: -A „Sound of Our Hearts” című dalotokat külföldön hogyan népszerűsítitek?

BEGI: Hamarosan lesz egy interjú körutunk Szerbia északi részén, valamint fellépünk Amszterdamban és Londonban is, és azt gondolom, hogy mindenféleképpen előnyünkre válhat, hogy csapatként mutatkozhatunk be egy ilyen stílusú dallal. Továbbá úgy néz ki, hogy rengeteg országban találtunk kiadó partnereket, akik még a verseny előtt elkezdik a dal promócióját, valamint elkészült a remix pakk is, ami a klubpromót hivatott megkezdeni.

ESCHUNGARY: Ha már a stílust említetted! Az Eurovízión elhangzott dalok stílusa igen tág határok között mozog, de az a stílus, amit ti képviseltek, az nem éppen abba a kategóriába tartozik, ami sűrűn előfordul az Eurovízión.

CSABA: Pont ezen gondolkodtunk, beszélgettünk az elmúlt napokban. Hallgattuk azokat a dalokat, amelyeket már kiválasztottak és ott lesznek Bakuban, és úgy érezzük, hogy eléggé kilógunk a sorból. Igaz, nincs még meg az össze versenydal, de talán ez előnyünkre válhat, még jobban oda fognak figyelni ránk, és reméljük, hogy a szöveget is jobban fogják figyelni. Nekünk egyúttal az is a feladatunk, hogy az emberek megértsék a dal üzenetét.

BEGI: Az évek folyamán kialakult egy idézőjelben mondott Eurovíziós hangzás, színpadkép. Az emberek most már szinte rutinszerűen várják, mint a Forma-1-es versenyt. Tudják melyik autóban ki ül, kijönnek a versenyzők, lenyomják a néhány körüket és nagy változás nem történik. Mégis azok a versenyek maradnak emlékezetesek, ahol történik valami, ami nem a megszokott rutin szerint történt. Mint például 2006-ban a Lordi együttes, ők sem egy szokványos produkciót mutattak a színpadon, és lám nyertek.

CSABA: Nem tudom milyen arányban, de úgy néztem, hogy a dalok nagy többségét az előadóknak írják, megkapják, eléneklik, kész, következő. A mi történetünk viszont egy őszinte történet, egy csapatmunka, ami tükrözi a zenekar gondolkodásmódját.

ESCHUNGARY: Visszajelzéseket, kommenteket szoktátok olvasni?

BEGI: Nagyon sok helyről kapjuk a leveleket, kommenteket. Mindenki arról beszél, hogy végre egy olyan dal, aminek van üzenete, végre egy olyan dal, amire oda lehet, és oda kell figyelni. Különböző országokból jönnek a jobbnál jobb kritikák és ez nagyon jó érzés, és reméljük, hogy az lesz az előnyünk, ami mások szerint a hátrányunk, azaz, hogy kilógunk a sorból.

ESCHUNGARY: A Dal című műsorban volt egy színpadképetek, amivel többek között elnyertétek a jogot, hogy ti képviselhessétek a Magyar Televíziót az idei Eurovíziós Dalversenyen. Miért szeretnétek változtatni azon, ami már egyszer bevált?

CSABA: Igazából nagy változtatást nem fogunk véghezvinni, új ruhánk lesz, amit ezúttal is Szegedi Kata fog megtervezni, a Tisza segítségével.

BEGI: Itthon, a stúdióban viszonylag kis színpadon álltunk 150-200 néző előtt, kint pedig óriási színpadon és több tízezer néző előtt lépünk majd színpadra. Tehát a két színpad közti különbséget fogjuk mi is a színpadképben megváltoztatni. Alapvetően a koncepció marad. A dal annál komolyabb, mint hogy elmajomkodjuk különböző dolgokkal. Itt hívnám fel mindenki figyelmét, hogy nem lesz 6 táncos mögöttünk – mert a szabályok értelmében nem is lehet – és mi sem fogunk táncra perdülni. Maradunk, így ahogy vagyunk, és azt fogjuk mutatni, hogy mi egy zenekar vagyunk, viszont a vizuális megjelenés az még nagyszabásúbb lesz. Valamint van egy ötletünk, amin most dolgozunk, hogy hogyan lehetne azt szépen látványosan színpadon megjelenteni. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor garantáljuk, hogy mindenki fejében meg fog maradni. Nem kell valami óriás dologra gondolni, csak valami egyszerűre, ami mégis látványos és megjegyezhető.

ESCHUNGARY: Beszéltünk az előbb arról, hogy a Ti zenekarotok zenei stílusa nem sűrűn hallható az Eurovíziós műsorban. Miért gondoltátok azt, hogy nektek pont az Eurovízióra kell beneveznetek?

CSABA: Nem egyszer felmerült bennünk, hogy indulni kéne, be kéne nevezni. Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy a Magyar Televízió pályázatot írt ki és beadhattuk a dalunkat, amit szerencsénkre be is válogattak az élő show-műsorba. Úgy gondoltuk és ma is úgy gondoljuk, hogy az Eurovízió egy nagyon nagy lépcsőfok lehet számunkra. Valamint az is egy óriási dolog és fontos, hogy mi mint zenészek felvehetjük Magyarország mezét, és ez csodálatos érzés. Az Eurovízió, pedig egy nagyszabású ünnepség, amelyen, méltó módon képviselhetjük hazánkat és a Magyar Televíziót akár 120 millió ember előtt.

BEGI: Azt gondoltuk, hogy ha már mi elindultunk ezen az úton, azaz, hogy valami értékeset és igényeset készítünk, akkor ezt miért ne mutathatnánk meg egy szélesebb közönségnek is? Reméljük, hogy más zenekaroknak, akik hasonlóan gondolkodnak mint mi, segítséget adunk ezzel a szerepléssel, hogy igenis érdemes azt csinálni, amiben hisznek és teret fognak kapni.

ESCHUNGARY: Amikor megnyertétek A Dal című műsort, elhangzott egy interjúban, hogy nyerni mentek Bakuba.

CSABA: Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ezt a kijelentést sokan félreértették és félre értik azóta is. Úgy kell elképzelni, mintha egy sportmérkőzésre készülnénk és megkérdeznék, hogy mire számítunk. Nem mondhatjuk azt, hogy 3 gólnál többet nem szeretnénk kapni. Nem lehet úgy nekiindulni egy megmérettetésnek, hogy: …ááá úgysem sikerül! De igen, sikerülni fog! Mi nyerni megyünk!

BEGI: Másként ezt nem is lehet, nem szabad felfogni. Kell, hogy legyen egy cél. A mi zenekarunk 2008 óta létezik és mindig célokat tűz ki maga elé, amelyeket el is érünk, mert 150%-osan hiszünk a céljainkban! Most is ez történik. Merni kell elhinni, hogy sikerülni fog! Az első lemezünket a Csabiék házában raktuk össze, és nem volt mögöttünk kiadó meg pénz, ami manapság elengedhetetlen. Csak hittünk abban amit teszünk, és elértük, hogy lemezünk jelent meg, hogy Fonogram díjat, MTV Music Awards díjat és még sok más elismerést kaptunk az elmúlt időszakban.

CSABA: Ez nem nagyképűség, hogy azt mondjuk: Mi nyerni megyünk! Mi boldogok leszünk, ha döntőbe jutunk, ha TOP 10-es lesz a dalunk, de mégegyszer hangsúlyozom, hogy egy megmérettetésnek csak úgy lehet nekiindulni, hogy igenis azt meg szeretnénk nyerni! Ki kell hangsúlyozni, hogy teljesen mindegy milyen rendezvényről van szó, kell hogy legyen egy pozitív hozzáállás!

BEGI: … és ne felejtsük el, hogy most már nem Hajrá Compact Disco! van, hanem Hajrá Magyarország!

ESCHUNGARY: Aki szereti és követi a focit, az biztos ismeri a Crvena Zvezda csapatát, hogy kerültél a csapatba?

CSABA: Jó régen volt! 1990-től édesapám tudósítóként dolgozott Belgrádban. Mondogattam otthon, hogy sportolni szeretnék valamit. A szomszédunk nagyon rendes volt, mert mondta, hogy egyik nap elvisz a Crvena Zvezdahoz és beajánl engem. Odamentünk és a próbajátékon úgy látták, hogy jó leszek és így kerültem a csapathoz. Akkor nagyon nagy sztárcsapat voltak. Olyan neveknek rúghattam a labdát, mint Mihajlovic vagy Savicevic.

ESCHUNGARY: Hollandia is kiválasztotta a dalt és az előadót, amellyel képviselteti majd magát Bakuban. Az énekesnő egy indián törzsfőnöknek öltözött be.

CSABA: Jajj, láttam!

BEGI: Amikor ilyen és hasonló produkciókkal állnak színpadra, akkor gondolják az emberek, hogy az Eurovízió színvonala egyre lejjebb esik. Sokan viccnek fogják fel, vicces dolgot küldenek, ahelyett, hogy arra gondolnának, hogy 3 előadás lesz, amit körülbelül 120 millió ember fog nézni, és a 3 perc alatt az emberek szívéhez is el lehet jutni egy jól eltalált dallal, egy kellemes produkcióval. Nem hiszem, hogy egy indián törzsfőnök, vagy egy ír pulyka lenne erre a legjobb mód. Én úgy érzem, hogy nincs erre szükség. Néztem az osztrákok versenydalát, konkrétan nem tudtam eldönteni, hogy most ez komoly vagy vicc. Egy ilyen mezőnyben lehet kitűnni egy értékes dallal.

CSABA: Főleg nekünk magyaroknak nehezebb kitörni. Lehet, hogy a hollandoknak vagy az osztrákoknak ez nem olyan fontos, de mi nem szeretnénk ezt félvállról venni, mert egy országot fogunk képviselni, mely országra ráférnek a sikerek. Az a két hét, amíg kint leszünk Bakuban nem arról fog szólni, hogy egy jót bulizunk, aztán irány haza, hanem ez számunkra felelőséggel is jár.

ESCHUNGARY: Nehezen lehet elmenni a tény mellett, hogy az Azerbajdzsánnal határos Iránban jelenleg hadiállapot van.

BEGI: Azt gondolom, hogy a politikát soha nem szabad összemosni az átlagemberekkel. Az iráni határtól alig néhány 100 km-re van Baku, ahol májusban a színpadon két iráni születésű zenész fog szerepelni, reméljük, hogy nem csak az elődöntőkben, hanem a döntőben is. Pont erre üzenet a mi dalunk: emberek fejezzétek már be az egymásnak feszülést, nézzetek körbe! Nem az számít, hogy milyen vallású vagy, hogy milyen a bőröd színe, hanem azon is múlik az egész életed, hogy milyen a kapcsolatod a körülötted élő emberekkel. Ezeket a kapcsolatokat pedig a legegyszerűbben úgy lehet pozitív irányba terelni, hogy a szívedre hallgatsz. Nyilván ezt már előttünk is nagyon sokan megpróbálták dalban elmondani, de úgy éreztük, hogy ennek a témának most ismét van aktualitása.

A közel félórás beszélgetést azzal zártuk, hogy hamarosan újra találkozunk. Az old.eschungary.hu csapata idén sajnos nem utazik Bakuba, de akik követik a híreket a Facebook oldalunkon, hamarosan videóbeszámolóban nézhetik végig a Compact Disco egy egész napját.

20 hozzászólás COMPACT DISCO: Az lesz az előnyünk, ami mások szerint a hátrányunk!