Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2011: Eljutni az arénába

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

A legközelebbi Eurovíziós Dalfesztivál a maximum 54.400 látogatót befogadó Fortuna Düsseldorf futballcsapat zárható tetejű arénájában lesz. Ahhoz, hogy mindenféle technikai felszerelés is elférjen, maximum 24.000 nézője lehet a verseny fordulóinak.

Az aréna
2002 és 2004 között épült a Rajnastadion helyén, a Rajna partjához közel. Eredetileg 51.500 férőhelyesre tervezték, de 2010 nyarán az ülőhelyek egy részét átalakították állóhelyre, így tudták megnövelni a befogadóképességet. Az itt koncertet adó hírességek listája impozáns: Bon Jovi, Bruce Springsteen & The E Street Band, Coldplay, Phil Collins, Depeche Mode, Fiction Plane, Genesis, Herbert Grönemeyer, Linkin Park, Madonna, The Police, The Rolling Stones és Die Toten Hosen is megtöltötte közönséggel a csarnokot.

Eljutni ide
A két elődöntő, a zsűridöntő és a nagydöntő május 10-én, 12-én, 13-án és 14-én lesz. Az utolsó két napon összesen több mint 35.000 rajongó fogja látni az élő show műsorokat. De az elődöntőkre is rajongók ezreit várják a szervezők.

Ugyanebben az időben az Interpack nevű nemzetközi csomagolástechnikai kiállítás is várja látogatóit Düsseldorfban. Az Interpack és az Eurovízió ugyanazokat a parkolóhelyeket fogják használni, így torlódások várhatók az utakon. Így azt javasoljuk, hogy az autót hagyja mindenki otthon és tömegközlekedéssel közelítse meg az arénát.

Rheinbahn-nal az arénába
A dalfesztiválra szóló jegy feljogosít mindenkit arra, hogy beutazhasson a városba a VRR hálózatát (a Rajna-Ruhr vidék regionális tömegközlekedési hálózata) használva. Csak ezen vonatok másodosztályára érvényes az eurovíziós belépőjegy, vagyis Intercity (IC) vagy Intercity Express (ICE) vonatokra nem érvényes. Keresd a VRR logót a vonatokon. Az összes többi tömegközlekedési eszköz (buszok, földalatti, villamosok) is használhatóak utazásra eurovíziós jeggyel. Átfogó és hatékony tömegközlekedési hálózata van Düsseldorfnak és környékének.

A versenyre való tekintettel május 9 és 14 között sűrített menetrenddel fognak közlekedni a Rheinbahn vonatai, a menetrend letölthető a www.rheinbahn.de oldalról. Ezek egyébként május elejétől elérhetőek lesznek az összes vasútállomáson és turisztikai irodákban.

Az arénát az U78-as vasúti járattal lehet megközelíteni. A főpályaudvarról 18 perc alatt el lehet érni, és 3-5 perces időközönként indulnak az arénába. A 896-os busz a repülőtér és az aréna között ingázik, az utazási idő körülbelül 15 perc.

Busszal érkező rajongók
A buszparkoló az aréna mellett a P2 jelű. Kövesd a jeleket és a forgalomirányítók jelzéseit. Buszonként 15 euró a parkolási díj.

Autóval érkezőknek
Düsseldorf autópályával bőven el van látva, északról az A52 és az A3, nyugatról az A44 és az A57, délről az A3 és az A59-es autópályán keresztül lehet megközelíteni. Az aréna melletti parklókba jutáshoz az A44-es autópálya 29-es Messe/Arena elnevezésű lehajtóján keresztül lehet eljutni. Akik GPS segítségével szeretnének eljutni a célhoz, azok a Düsseldorf, Am Staad kifejezést írják be. Autók számára a parkolási díj 5 euró.

Taxival
Ha taxival érkezik valaki, csak annyit kell mondani, hogy menjünk az arénához (drive to arena). Az aréna melletti taxiállomáson fog megállni az autó, ahol ismét találni fogsz taxit a verseny vége után. Muszály lesz gyalogolni egy kicsit a taxiállomásig, mivel nem lesz lehetséges taxit rendelni közvetlenül az aréna bejáratához.

Gyors kiszállás/beszállás pontja
Ha valaki kivisz kocsival az arénához, vagy a show végén fel akar venni valahol, akkor az autóparkoló lesz ennek a helye. A P1 jelű parkolóban, a Feld 12 jelű parkolóhelyen lesz kitáblázva az ilyen rövid autós megállásokra kialakított hely. Kérünk mindenkit, hogy ezt a helyet használják a beszállás és kiszállás idejére, így főleg a verseny után sokkal hamarabb meg lehet találni a felvenni kívánt barátokat.

Mobilitás Düsseldorfban – használj biciklit!
Ha Düsseldorfban vagy az arénában több napot is eltöltesz, lehetőséged van élvezni az Eurovízió és más események okozta nemzetközi atmoszférát május 9 és 14 között. A legjobb módja felfedezni Düsseldorfot a kerékpárbérlés a városközpontban. Két szolgáltatótól is lehet bérelni járgányokat: next bike (www.nextbike.de) vagy a German Rail (www.callabike-interaktiv.de). Jó időben nincs jobb mód körbeutazni a várost. A kerékpárok biztonságos leparkolására is sok lehetőség lesz az arénánál.
A lakókocsik és lakóautók leparkolásához a Messe parkoló lesz a legjobb hely az arénánál. Május 10 és 18 között lesz nyitva a karavánközpont. Nem személyenként, hanem járművenként kell 30 eurót fizetni egy éjszakára, amiben benne van a fürdőszoba és az elektromos áram használata. Előrefoglalás nem szükséges.

13 hozzászólás Eurovízió 2011: Eljutni az arénába

 • Gretissz

  Megy valaki innen? 😀

 • zsombika

  én de csak a döntőre:D

 • Az eurovízió hetében végig kint leszünk! Sok videót szeretnék csinálni, főpróbákat elemezni, visszaadni valamennyit azokból a dolgokból, amikből kimaradnak azok, akik itthon maradnak. Persze nem tudom még pontosan, hogy hogyan vegyem fel a tévéből mind a három fordulót, lehet hogy mégis itthon maradok 🙂

 • Gretissz

  Én fel szoktam venni DVD-re. Remélem ebbe az évbe is sikerül, akkor elküldöm szivesen ha kell valakinek. 🙂
  ugy elmennék én is élőbe megnézni 🙁 de nem tudnám megoldani az oda meg a haza utat :S

 • Robek

  Hogy-hogy nem tudod megoldani az oda meg a haza utat? Ezt én nem érteni.
  Mi pl. vonattal megyünk, Bécsben át kell szállnunk.
  Kati és csapata repülővel.

  • Gretissz

   nem konkrétan az utazással lenne gondom, ugy értettem hogy a napokkal. mert pont azon a héten vannak a suliba szakmai vizsgáim, és igy nem tudnék elutazni azon a héten.

 • Betty

  Sziasztok,

  Érdekel valakit olcsó szállás a központban az ESC idejére?

  30mn lakásomat kiadnám 2-3 főre max. egy hétre.

  Irányár: EUR 60/nap

 • Tyky8

  Egy kérdésem lenne:
  Mi az a zsűridöntő?

  • A döntő előtti napon az esti főpróba, országonként minden zsűritagot beültet a helyi köztévé egy videószobába, ahol tudják nézni a nem nyilvános műholdas közvetítést az arénából. A főpróbán látottak/hallottak alapján osztják ki pontjaikat. A főpróbák már teljesen úgy néznek ki mint az éles versenyek, csak nincs eredményhirdetés a végén. Ennek a megoldásnak praktikussági okai vannak, a döntő estéjén már csak a közönségszavazatokat kell begyűjteni, a zsűri pontjai már a rendszerben vannak.

 • vicesc

  lehet, hogy érdekelne a szállás Betty!

 • Zoey

  Nem túl olcsó, de érdekességképp mondom, hogy múlt hét óta közvetlen repülőjárat is megy többek között Düsseldorfba, a sármelléki repülőtérről.

 • effa

  A Wizzair is indít járatokat Weeze/Düsseldorfba…