Naptár

2011. március
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2011: Norvégia

Tudósító: Németh Bálint
Forrás: eurovision.tv

Afrikai dallamok, fekete bőrű táncosok, szuahéli nyelv – erre számítunk Norvégiától, igaz? A skandináv ország szinte minden évben meglep minket, szereti kipróbálni a különböző stílusokat: tavaly hazai pályára musical-énekest küldtek, de szerepeltek már latinos dalokkal, rockkal, népzenével is. Persze nem minden próbálkozásuk volt kifizetődő, idén is kérdéses, hogy a „Haba Haba” mennyire fog tetszeni az európai tévénézőknek.

Norvégiát tehát idén a kenyai származású Stella Mwangi képviseli a „Haba Haba” című dallal. Stella mindig is rajongott a zene és elsősorban a hip hop iránt. Tinédzserként már olyan elismert előadók előtt léphetett fel, mint Busta Rhymes vagy Flo-Rida. 2005-ben fellépett Nelson Mandela előtt a The Rise együttessel. Karrierje elején még rapperként volt ismert, de ma már inkább az éneklésre fekteti a hangsúlyt.
A 24 éves énekesnő Norvégiában a Melodi Grand Prix előtt ismeretlen volt, de miután megnyerte a nemzeti döntőt, hatalmas rajongótáborra tett szert. Dala egyből a slágerlisták élére került.
A Haba Haba sikeréhez nagyban hozzájárult a dal története is. Alexander Rybak 2009-es győztes tündérmeséjéhez hasonlóan Stella dala is igaz történeten alapul. Amikor szülőhazájában, Kenyában már kisebb sikereket ért el, arról panaszkodott a nagymamájának, hogy túl lassan haladnak a dolgok. A nagymama csak ennyit válaszolt szuahéliul: „Haba haba, Hujaza Kibaba”, vagyis „Az élet kis lépései tesznek boldoggá”. Stella azóta is kitart ez a mottó mellett, erről szól a dala, amelyet az idei Eurovíziós Dalversenyen fog előadni.
Már a „Haba Haba” cím is sejteti, hogy a dal szövege nem túl bonyolult. Stella a nagymamája szavait idézi angolul és szuahéliul is. Az énekesnő nem bízza a véletlenre: annak érdekében, hogy az üzenet biztosan eljusson a hallgatókhoz, minden sort megismétel. A már említett „Haba haba, Hujaza Kibaba” sor összesen 16-szor szerepel a dal refrénjeiben, ami embertől függően lehet nagyon fülbemászó, viszont végtelenül unalmas is. Májusban kiderül, hogy melyik tábor az erősebb.

37 hozzászólás Napi Eurovízió 2011: Norvégia

 • Zolecs

  Sajnos vevő lesz rá Európa, nem kell emiatt aggódni.
  Rettenetesen túl van értékelve a dal.Kicsit olyasmi mint az észt dal, nem tudom mi az az annyira húdejó benne.Az elején még kedveltem, de ahogy jött a többi dal, úgy csusszant egyre hátrébb.
  Biztos döntős, ott pedig 6-11 helyre tippelem.Nálam 43/25

  • fairygirl

   Egyet kell, hogy értsek mindkét dallal kapcsolatban.
   Egyébként pedig csak egy kis helyesbítés: Didrik Solli-Tangen operaénekes, nem pedig musical…

 • Sanyi

  Valóban fülbemászó szöveg.2 éves unokahugom egyik kedvence a Norvég dal…és énekli is hogy haba haba mucsaszi kibaba…. menni fog 1 sms Norvégiának 🙂

 • Erzsi

  Amikor megengedő hangulatban vagyok, azt mondom, kellemes színfoltja lesz a versenynek. Józan állapotban azon dühöngök, hogy állhat egy ennyire egyszerűcske dal (lásd még primitív) ilyen jó helyen az előrejelzésekben. A zsűriben van minden reményem.

 • Sanyi

  Erzsi…jaj.Minden reményed,hogy ne pontozzák jól? 🙂 erre gondolsz?
  Én meg azért dühöngök,hogy a brit és francia dal mit keres a szavazások elején?Erzsi…erre valami frappáns válasz? 🙂

  • Erzsi

   Igen, erre gondoltam. Hogy a zsűri talán kiegyenlíti a rajongók túlértékelését és a dal a helyére kerül.
   Frappánsat? Olyat nem tudok. Valószínűleg le kell váltani a népet, akinek ilyen silányságok tetszenek. (Nem. Szerintem az angol és a francia nem rossz dal. Bár egyik sem az az über eredeti. Ebben az évben ezt érdemeljük.)

 • Zsolesz

  Erzsivel értek egyet, remélem a zsüri ezt is és az örmény dalt is kiejti valahogy, habár ez jobb mint az örmény, szóval ha egyiknek menni kell a döntőbe, akkor inkább ez menyjen, de ott aztán 20. helytől jobb nem jár neki!

  Sanyi, szerintem vagy a Franciák vagy a Brittek fognak nyerni! igazából nem is tudok mást elképzelni az első helyen (vagyis magyarországot, de az meg szinte lehetetlen) Szóval 12 points to UK! 🙂

  • Balint005

   Nem tudom mit esznek az emberek a Francia dalban. Az a szám valami szörnyű. Remélem nem a Franciák nyernek, mert akkor lehet hogy én nem nézem jövőre.
   Na jó, ez kicsit eltúlzó volt, de a Francia szám akkor is nagyon rossz. Nálam tulajdonképpen utolsó :/

 • Én fel vagyok rajta háborodva. Nálam ez egy semmi dal.

 • Fabiana

  Én a kedves sztori ellenére sem tudom értékelni ezt a dalt… Unalmas, bugyuta és egyszerűen semmi köze Norvégiához. Ha nem látnám a zászlót a dal mellett, azt hinném, hogy Afrika is beszállt a dalversenybe…
  Sajnos egyre inkább azt lehet látni, hogy már vége a hagyományörző érának az Eurovízión… szinte ritkaságszámba megy, ha egy adott országra jellemző zenei motívumokat hallunk.

 • Máté94

  Érdekes egy szám,egy idő után belemászik a füledbe és benne is marad….valameddig.Szerintem döntős,de bízzuk ezt a többi 17 szavazó országra akik az első elődöntőben vannak.

 • Viki

  Engem ez a dal kifejezetten irritál…xD

 • Balint005

  Szeretem a bugyuta dalokat, ez is az, ezért vártam hogy belopja magát a szívembe, és ez meg is történt 🙂
  Nagyon drukkolok Stellának egy top 5-ért legalább.
  A dal tipikus nyári sláger, Stella kisugárzása engem megfog, jó a színpadi kép, mi kell még a jó eredményhez?

  Hajrá Stella 🙂 Nálam 43/2

 • botii

  Ugyan már egész egy túlértékelt sz*r koppintás, rendkívül jó mondón van körülfogalmazva nehogy feltűnjön az embereknek ez a kis tündérmese a nagyikról meg a léptekről szánalom -.- ” emberek hová tűnt a hallásotok??? Csak 300.000000 (gyengébbek kedvéért HÁROMSZÁZMILLIÓ) ember látta a youtube a waka-waka c. mondva csinált „slágert” szóval HÁROMSZÁZMILLIÓEMBER-nek tűnt fel hogy a haba-haba ugyan azt vonalat találta meg ugyan azzal a ritmussal ebből kifolyólag a waka-waka hátán akar felkapaszkodni!!!
  ! 😀 ( ha plágium inkább ez mint mi) Íme enyhe véleményem eme borzadványról!!! 😀

 • Bakancs

  Aranyos énekesnő, de a kisugárzásán kívül semmi más élvezeteset nem találok a számban 🙂

 • Erzsi

  Itt tízből nyolc ember erős kritikával illeti a dalt. Ki szavaz rá akkor, mondjuk az escnation-on, ahol az első elődöntőben harmadik helyen áll?

  • botii

   külföldi barmok, színesbőrűek stb.

   • „Kedves” rasszista gondolataid vannak. Gratulálok hozzá.

   • botii

    ugyan már hol van ez a rasszizmustól szerintem nem néger vagy fekát mondtam! Ezt sajnos tényleg elég félreérthetően mondtam! Úgy értelmezzed mintha norvég színekben magyar indulna akkor biztos hogy rá szavazol nem?
    Köszönöm, gratuláljál sokszor! 😀

   • Ha a svéd származású Hoffmann Mónika képviselte volna Svájcot, szavaztam volna rá. De biztos lesz még rajtam kívül más „külföldi barom” is, aki szavazni fog idén Norvégiára. Emiatt nem tetszett amit írtál, de nyugodtan nevess ki, legyen a tiéd az utolsó szó.

 • Én jót szeretnék bulizni az első elődöntőn ha sikerül bejutni az arénába, ez a dal hozzá fog járulni a jó hangulathoz. Szerintem vicces, kellemes, nyári dal, aminek pont annyi értelme van, mint bármely más divatos popdalnak. A koreográfiájuk a nemzeti döntőn nagyon tetszett, szépen összerakták a produkciót. És akinek azért nem tetszik mert kenyai származású, 5 éves kora óta él Norvégiában, hát azzal nem lehet mit kezdeni. Ennyi erővel Celine Dionnak sem kellett volna megengedni, hogy amerikaiként (a kontinenst értem itt, mielőtt bárki is írná hogy ő kanadai) egy Európában megrendezett versenyen lépjen fel, európai országot képviselve. Aki pedig azt mondja, hogy ebben a dalban nincs semmi Norvégiára jellemző dolog, attól megkérdezem hogy milyen sajátossága van az orosz, a horvát vagy például a román dalnak. Sokan túl komolyan veszik ezt a versenyt, pedig ez csak egy nagy buli, ahol együtt bulizunk a jó dalokra és együtt bosszankodunk az olyanok miatt, amik nem tetszenek. Ja és bosszankodunk azon, hogy nem a mi kedvencünk nyer 🙂

  • Fabiana

   Így van, ez egy nagy buli és ezt nem is vitatja senki. Nekem a hölggyel és afrikai származásával semmi bajom sincs, csupán túl egzotikus választásnak tartom a kenyai hölgy által előadott, szuahéli nyelvvel kevert dalocskát egy Skandináv országtól. A dal az én ízlésem szerint bugyuta, de attól más még szeretheti. 🙂
   Horvátország idén totális David Guetta utánzat csak nőben, Azerbajdzsán dalát mint mindig, most is svédek gyártották, és ezt lehet is érezni a dal hangzásában és minőségében is… Oroszország dalához pedig RedOne-nak is köze van, aki ugye szintén svéd (legalábbis félig), és a dalban érezhető is a Lady Gaga-féle vonal…
   És mindez azért van, mert trendeket követnek…
   Akiknél egyediséget vélek felfedezni az Szlovénia, Bosznia, Albánia, Görögország (extrém és fura ahogy a rap és a görög motívumok találkoznak, de ettől egyedi és jó), Lenának is saját stílusa van, viszont ő önmagát majmolja, Ciprus, Spanyolország, Olaszország.

 • botii

  Utálok vitatkozni és sajnos a mai napom nem úgy sikerült ahogy terveztem! 🙁 és mivel körülöttem is sok a barom mint ahogy én is az lennék valamint rasszista amint kiderült! De nyugodtan pumpálj csak fel ennél szarabbul úgy hogy se lehetek ill. mérgesebb!
  Ha a svéd származású Hoffmann Mónika képviselte volna Svájcot, szavaztam volna rá. De biztos lesz még rajtam kívül más “külföldi barom” is, aki szavazni fog idén Norvégiára. Emiatt nem tetszett amit írtál, de nyugodtan nevess ki, legyen a tiéd az utolsó szó. -> ha Kati képviseli Andorrát rászavazol? Igen akkor meg? amint mondtam utálok vitatkozni de szerintem töröld ki a hozzászólásom de ilyeneket ne állíts rólam!

 • „Lenának is saját stílusa van, viszont ő önmagát majmolja” A nap megállapítása :DD van benne igazság

 • schanc

  Nálam ez az elmegy kategória, de sztem biztosan döntős lesz, sőt ott is az első felére tippelném.
  Nekem Stella amúgy egy kicsit … hogyismondjam… „beképzeltnek” tűnik. De persze lehet, h. én tévedek.

 • Feri

  Összességében csak azért tetszik a norvég dal, mert jó hangulatot tud csinálni és fülbemászó a szövege. Viszont az élőben éneklést még sokat kell gyakorolnia, mert a reflént leszámítva elég gyenge a hangja. Az én listámon a 10-15. hely között mozog. Szerintem döntős lesz.

 • Fabiana

  Nagy buli az egész show, de azért nem véletlenül az a neve, hogy Eurovision Song CONTEST… És ha már happy song és bulizás akkor ezerszer inkább a spanyolok dala, aminek az új változata valami csudajó! Na arra tényleg lehet bulizni, igaz, csak a döntőben!

 • msz

  Egyébként csak azoknak írom akik csodálkoznak azon hogy Stella ilyen népszerű: Amikor az izlandi NF-et néztem az eurovision.tv-n akkor ott volt az a twitteres chatablak vagy mi, percenként jöttek a „Go Stella” meg a „Stella Mwangi is the best!” feliratok. Tehát külföldön szeretik. Ettől persze lehet hogy valaki utálja. Nekem tetszik.

 • Zolitt

  spec nekem is tetszik ez a dal! 🙂 nem a legjobb. de arra a legjobb, hogyha még soha nem is hallottad, akkoris a végére már tudod énekelni vele, és megmozgat!

  megcsináltam ehhez is a magyar feliratot,
  itt nézhetitek meg 🙂 :
  http://www.youtube.com/watch?v=UaA4qRTbtaA