Naptár

2010. március
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Ukrajna 2010: az elnök haverja nem képviselheti az országot

Tudósító: Klész Imre
Forrás: esckaz.com
Frissítés (2010.03.17.) új nemzeti döntőt rendez Ukrajna szombat este

Több rövid, nyúlfarknyi információ jelent meg azzal kapcsolatban hogy Ukrajnában valami baj van. A volt szovjet országok eseményeit élesen és hitelesen követő esckaz.com hosszú tudósítást közöl a múlt hét végén kialakult furcsa helyzetről.

Sok ukrán művész tiltakozik amiatt, hogy Vaszil Lazarovics képviselje az országot a 2010-es Eurovízión. Az énekesek, művészek és menedzserek által írt nyílt levélben tiltakoznak amiatt, hogy az ukrán NTU elnöke az ő közeli barátját indítja a versenyen. Ezzel a döntéssel tehetséges művészek százai esnek el a szereplési lehetőségtől. A helyzet gyors megoldását sürgetik, nemzeti döntőt követelnek és egy valódi választ arra, ki a legmegfelelőbb arra, hogy Ukrajnát képviselje a norvégiai Eurovízión.

A Régiók Pártja elnöki irodájának helyettes vezetője, Anna Herman támogatásáról biztosítja a művészeket és emlékeztet arra, hogy a Greenjolly-val is így jártak annak idején: nem az emberek választották, hanem ki lettek jelölve. Ukrajna kiábrándítóan szerepelt, elvesztette azt a versenyt és mindenki emlékszik,  milyen szégyen volt. Azonnal vissza kell vonnia az NTU-nak a döntést és minél hamarabb rendezni kell egy nyilvános válogatót.

Vaszil Lazarovics sem hagyta szó nélkül a dolgokat válaszlevelében. „Büszke vagyok arra, hogy 2006-ban a Viktor Janukovics által vezetett Régiók Pártjának én énekelhettem az első indulóját. Részt vettem a választási kampány eseményén. A dalaim promóciós albumokon jelentek meg a sikeres választási eredmény érdekében, melyek az elnök által lettek postázva. A kreativitásomat csak annak a pártnak ajánlottam fel, amit Ön vezet.” Az énekes emlékeztet arra is, hogy az Eurovízió főoldalán is volt közvetítve a verseny és 19000 pozitív hozzászólás érkezett támogatásként a későbbi nemzetközi versenyre. És ráadásul ő az első ukrán művész, aki hosszú időre szerződött le a Sony Music-nál.

Elena Zagorodnyuk, az NTU zenei és szórakoztató műsorok igazgatója nyilatkozata szerint elfogadnak bármilyen elnöki döntést. „Ha az állam eldönti hogy új versenyt kell tartani, kötelesek leszünk teljesíteni azt. Viszont eddig még nem kaptunk ilyen megkeresést, és nincs biztosítva a fedezet egy előválogatóra. És ha az emberek befolyásolni szeretnék a televízió döntését, akkor miért szólnak ilyen későn? Március 22-én már delegációvezetők találkozója lesz.”

A nemzeti döntő zsűrije is több kritikát fogalmazott meg. A dalon, az előadásmódon és az angol kiejtésen még van mit javítani. „Egy okos ember mindig figyeli a kritikákat és így hozza meg a helyes döntést.” – válaszolta az énekes. A napokban veszik fel a dal végleges verzióját Berlinben, vasárnap klipforgatás Kijevben, és tervezve van egy 18 országot érintő promóciós turné szerte Európában.

Az elnöki iroda helyettes vezetője tájékoztatása szerint radikális döntést hoztak. A nyílt levelet aláírt emberek egyikének ötlete alapján egy megoldás lehet az, hogy szombatig egész héten keresztül a televízióban előzeteseket láthatnak a nézők az esetleges versenyzőkről, majd egy gála keretében az SMS szavazáson döntik el a győztes személyét. Vaszil Lazarovics szintén indulhat a válogatón, de a többi versenyzőhöz hasonló feltételekkel. Az NTU nem erősítette meg ezt az információt.

A tegnapi hírek szerint elkezdődtek a nemzeti döntő előkészületei. Tegnap Vaszil Ilasuk, az NTU elnöke lemondott saját döntése alapján, és vele együtt még néhány munkatársa. Az új elnök a nyílt levelet aláírók egyike lehet, a miniszterek kabinetje hozza meg a személyi döntést.

Az ESCKaz információi szerint ha az idő engedi, a következő lesz a nemzeti döntő forgatókönyve. Média- és zeneipari szakemberek állítani fognak egy listát a potenciális jelöltekkel, akiket meghívnak a válogatóra. Természetesen Vaszil Lazarovics rajta lesz a listán. Ha lesz nemzeti döntő, egy televíziós műsorban televoting fog dönteni a végső győztesről most hétvégén. Kérdéses viszont, hogy mit fog ehhez szólni az EBU.

Január 31-ig minden résztvevő közszolgálati televíziónak nyilvánosságra kell hoznia saját weboldalán a nemzeti válogató folyamatát, részvételi feltételeit azért, hogy biztosítva legyen az átláthatóság. A nemzeti döntő után ismét nyilvánosságra kell hozni egy jelentést a részvételi feltételek és folyamatok teljesüléséről. Ez az EBU „január 31 szabálya”.

Vaszil menedzsere és dalának társszerzője szerint képtelenség egy hét alatt összehozni egy válogatót. „A szabályok szerint Vaszil indulási joga megkérdőjelezhetelen. A promóturnét is rengetegen várják már. Ha bármi probléma merülne fel, az EBU támogatni fog minket. Egyébként a nyílt levelet aláírók mind a a „New channel” emberei, akik nem kötődnek az Eurovízióhoz, bár próbálnak nyomást gyakorolni. Mi azt mondjuk, hogy a kutya ugat, a karaván halad. Vaszil vasárnap megérkezett Berlinből és elkezdték a videóklip felvételét az NTU stúdióiban egy olyan rendezővel, aki például Tina Karollal is dolgozott már együtt.”

A lemondott NTU elnök még az utolsó percekben azt nyilatkozta, hogy az ukrán versenyző kicserélése a verseny szabályainak a megsértése lenne. „Az EBU szoros együttműködésével, minden szabály figyelembe vételével választottuk ki a versenydalt. Ha az új ukrán vezetés meg akarja szegni a szabályokat, megpróbálhatnak választani új előadót. Bár nem tudom, miféle erő lehet képes erre. Ráadásul az NTU jelentette az EBU-nak, hogy politikai nyomás alatt tartják az előválogatót, így az országunkat teljesen kizárhatják a versenyből.”

Egyelőre ennyi információ ismert. Az Eurovízió minden évben tart izgalmat.

FRISS HÍR (2010.03.17.)

Ma délután Egor Benkendorf az NTU új elnöke sajtótájékoztatót tartott az új eurovíziós nemzeti döntővel kapcsolatban. Holnap kezdődik a dalok válogatása és 20-at fognak kiválasztani. Pénteken késő este ízelítőt láthatunk a 20 dalból. A televoting pénteken és szombaton is fog működni. Szombat este (helyi idő szerint) 20:00-kor kezdődik a nemzeti döntő, melynek győztesét a televoterekre bízza a köztelevízió. A sajtótájékoztatón nagy meglepetésre megszólalt Vaszil Lazarovics is, nem támadja meg a bíróságon a döntést, viszont részt fog venni az új válogatón.

29 hozzászólás Ukrajna 2010: az elnök haverja nem képviselheti az országot

 • seva9

  Svetlanat vissza!Tavaly nagyon ott volt a szeren:)

 • Huhhaa… 🙂 Jó ötlet seva9 !

  Egyébként a versenyt vajon lehet majd neten követni májusban? (Most az Eurovízióról beszélek). Csak mert nagyon szívesen nézném. A JESC-t is elkezdtem az eurovision.tv-n, és mit látok, belőttek egy kamerát a színpadra és ennyi… vagy rosszul láttam?

 • 1-8 Ukrajna Ukrajna angol, ukrán 2009. március 20. 2009. március 20.

  már ez van wikipedia-n, vagy innen szerkeszti vki?:)

 • Bálint005

  Nincs mese… az ukránoknak Svetlanát vagy Verkát kell küldeni! 🙂

  Na jó az álmaimat félretéve én bízom az új előadó választásában ugyanis 3-4 olyan ország van akik az elmúlt 4 évben csak olyan dalt küldtek ami tetszett ez : svéd, ukrán, örmény, finn… és az ukránok vezetnek ezen a listán mert valahogy a dögös csajok akik őket képviselték, és verka ( XD ) valahogy mindig bejött. Nehogy már most ezt a faszit küldjék ezzel az irtózatos számmal. Ilyen nem lehet. Hátha választanak új dalt, gondolom hogy ők is érzik hogy ezzel nem hogy top 10 de még döntő se nagyon lesz. Amúgy meg érdekes hogy az ukránoknál nem egy botrány volt eddig.. most ez, 2007-ben verka… valami baj mindig van ott. 🙁

 • Egyetértek veled Bálint… nekem a svéd, ukrán, örmény abszolút befutó volt az elmúlt két évben, illetve még az ukrán régebb óta… (Tina Karol, Verka Serduchka, Ruslana)

 • Bálint005

  Na igen ez a néhány ország az elmúlt néhány évben odatették magukat nekem sok ország tetszett tavaly + idén de ami már régóta az ez a 3-4.

  Az elmúlt 6 év dalait visszanézve 4 finn, 3 örmény, 4 ukrá,. és 6 svéd dal tetszik.

  Egyébként meg jó lesz az idei esc de a tavalyi kiemelkedő volt. Malena Ermann (svédo.), Inga és Anush (örmény o.), A Toppers (hollandia), Svetlana…, PATRICIA KASS 🙂 🙂 És még sorolhatnám hogy mennyi kiemelkedő produkció volt. 🙂 🙂

 • totya

  Magyarország: mit szóltok a Kormoránhoz 2011-re? 😀

  http://www.kormoranfolk.hu/audvid.html

  A Szerbiás cikkhez tettem még pár linket még ha kell 😉

 • totya

  http://www.kormoranfolk.hu/audio/hovaindulszhovatersz.mp3

  Amúgy Ukrajnának szurkolok, hogy mégis jó dalt válasszanak!

 • Szerintem meg inkább Ukrajna eltiltása érik, mint egy új nemzeti döntő…

 • DE meglepődtem amikor néztem h pasi képviseli őket, úgyértem eddig nem sok volt 😀 Verka, de őt vegyük néninek 😀

 • Bálint005

  Amúgy verka elég fura produkció volt. 🙂
  Az ilyen beöltözős nőnek.. ellenszenvet vált ki belőlem de ez nagyon király ahogy előadja magát. 🙂

 • seva9

  m_sandor asszem a magyar televizió honlapján élőben lehet nézni a csatornát( asszem)

 • m_sandor lehet majd nézni eurovision.tv-n, a jesc-et is lehetett, de ott volt külön egy backstage kamera is, ezek szerint neked azt sikerült nézni 🙂

 • Sanyi

  Ha nem is tiltják el a versenytől Ukrajnát,az még leht,hogy pénzbüntetést kapnak.

 • BeN

  VÉGRE NEM CSAK NÁLUNK VAN BOTRÁNY. Amúgy meg mit hisztiznek, idén így hoták a döntést, majd jövőre máshogy lesz.

 • Erzsi

  Ha jól emlékszem Ani Lorakot is kijelölték, aztán öt dalra lehetett szavazni. Akkor nem kifogásolt senki semmit. Szerintem egy zajos csoport azt gondolja, hogy ezzel a dallal nem lehet sikert elérni, ezért akarja lecserélni, és erre jó ürügy, hogy Lazarovics nyíltan elkötelezte magát valamelyik politikai oldal mellett. Máshonnan nézve meg, egy Ukrajna nevű országról alkotott képembe simán belefér, hogy az „elnök haverja” legyen az ország képviselője, amit három fős főgengsztertanács levajaz hatszemközt.

 • tanonc

  Nem kell elfelejteni (Egy páran meg tudnak erősíteni engem) nem is olyann rég még Magyarországon is az az énekes volt a befutó, aki (minden téren) jó viszonyba volt a Magyar Hanglemezkiadó Vállalat vezetőjével. Csak az az énekesnő futott be, aki lefeküdt vele.

  Ez van.

 • Dorka

  Már nem azért, de azért ahhoz képest, hogy mikor választották ki Vasyl dalát, elég későn reagáltak hivatalosan azok, akik új döntőt követelnek… nekem is az a véleményem, hogy kiválasztották a dalt, aztán látva a többi számot, meg azt, hogy milyenek a tendenciák, és milyen stílusból van túl kevés, visszakoznak… ez nevetséges.
  (egyébként meg Vasylnak baromi jó hangja van, szval az alapanyagból nagyon ütős dolgokat is ki lehetett volna hozni, csak a dalok voltak gyengék). De ha tényleg új döntő lesz, akkor remélem, hogy tényleg jó dalt küldenek ki, nemcsak arra apellálnak, hogy kiküldenek egy jó nőt alig takaró cuccokban (Ani Lorak nálam még belefért, Svetlana sztem már bőven a közönséges kategória volt…).

 • hbalazs94

  Szerintem maradjon Ukrajna, küldjön egy gyors számot, ütős legyen és nem muszáj, hogy ismert legyen az előadó, csak ne legyen olyan hangja, mint az Ír pulykának… 😀

 • namex

  hbalazs94 egyetértek veled . Csak lehet , hogy kizárják őket a „Január 31.” szabály miatt … :S

 • hbalazs94

  Tényleg kizárnák? Ne már… :S az nem lenne jó, akkor ebben az évben Közép-Európa nem is lesz az ESC-en… (Tudom Ukrajna annyira nem Közép-európai, de attól még jó nagy hely lenne üresen… :S)

 • hbalazs94

  http://www.esctoday.com/news/read/15402

  Ezek szerint trényleg lesz döntő Március 20.-án. JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  😀 😀 😀 😀 😀 😀

 • BeN

  Amikor tavaly a Kátya visszalépése után mindenki háborgott, mért nincs nemzeti döntő. A Magyar Televízió azt mondta, hogy már nincs idő megszervezni (februárban). Nem akarom az MTV-t támadni, mert a tavaly 105 dalból kb. ha 5 dal volt normális és jó ebből 3-t meg is ismertünk. DE az ukránok meg 5 nap alatt hoznak létre egy 20 fős mezőnyt. Minden elismerésem nekik.

 • namex

  Elismerendő , hogy pár nap alatt megszerveznek egy nemzeti döntőt , de ezt az EBU nem hagyja annyiban… 🙁

 • Tushan

  BeN: az MTV is össze tudta volna hozni, csupán igazi szakember, kreativitás és kedv híján nem tették.

  Egyébként nem irigylem Vasylt és kicsit sajnálom is, de Ukrajna maradjon hű önmagához és vigyen megint valami slágert.

 • Sanyi

  Ukrajnának a szombati döntőre máris sikerült 20 előadót összehozni.Az azért furcsa,hogy Vasylt aki visszalépett,minek kell ismét versenyeztetni,hisz személye ellen volt kifogás,valamint ez nekem nagyon átlátszó mert lehet ismét Vasylt választják,ezzel bizonyítva,hogy mellette kiállnak az ukránok és őt küldik Oslóba.De reméljük,találnak jobb dalt,mert elférne az idei mezőnybe még egy hallgatható keleties dal.

 • m_sandor! Én lennék az az egyik ESC-fan aki próbálja a híreket áthúzni a magyar Wikipédiára. Amúgy hajrá Ukrajna!