Naptár

2009. november
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Az EBU szorgalmazza a Magyar Televízió költségelvonásának újragondolását

ebu-mtv-parlTudósító: Klész Imre
Forrás: EBU – RNW – privatbankar.hu

Magyar Televízió költségvetésének csökkentéséről hozott országgyűlési döntés felülvizsgálatára kérte pénteken az európai közszolgálati tévéket tömörítő szövetség (EBU) Bajnai Gordon miniszterelnököt és Sólyom László köztársasági elnököt.

A világválság miatt több közmédiumnak kell ugyan gazdasági nehézségekkel szembenéznie, de az a jelentős megszorítás, amivel a Magyar Televízió kényszerül szembesülni jövőre, messze túlmutat azon, ami pénzügyi szempontból indokolható lenne. Egyebek között erre hívja fel a figyelmet az a levél, amelyet Sólyom László köztársasági elnöknek és Bajnai Gordon miniszterelnöknek küldött az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) két legfelső vezetője.

Jean-Paul Philippot elnök és Jean Réveillon vezérigazgató a 125 közszolgálati médiumot tömörítő, genfi központú világszervezet képviseletében küldött üzenetet a két magyar közjogi méltóságnak az MTV finanszírozási problémáiról. A Magyar Televízió költségvetésének harminc százalékos csökkentése 2010-re olyan drasztikus megszorítás, amely alapjaiban veszélyezteti a közszolgálati feladatok ellátását Magyarországon – olvasható az egész világon mintegy egymilliárd nézőt megszólító szervezet vezetőinek levelében.

Az EBU vezetői egyúttal emlékeztettek az Európai Parlamentnek arra a tavalyi határozatára, amelyben az uniós képviselők megerősítették, hogy a közszolgálati médiának hosszú távú állami finanszírozást kell biztosítani.

Mint ismert, a Magyar Televíziónak vissza kell fognia költségeit a kormány kedvezőtlen támogatási tervezete miatt, aminek a 2010-es eurovíziós részvétel is áldozatul esett.

10 hozzászólás Az EBU szorgalmazza a Magyar Televízió költségelvonásának újragondolását

 • Serinon

  Remélem lesz valami eredménye a dolognak…Ha már rájuk sem hallgatnak, akkor semmi remény.

 • BeN

  Én mondtam, hoyg az EBU tenni fog valamit, ettől függetlenül továbbra sem fogunk indulni 2010-ben. Szerintem.

 • Gábor

  Az a baj hogy itt már nem a 2010es indulásról van szó…ha ez a költségvetés így marad akkor nem lesz pénz 2011ben vagy 2012ben sem na meg a műsorok is maradnak a 10 évvel korábbi sorozatok és hasonló színvonalas műsorok szintjén.

 • tilla77

  Bajnai Úr! Választások lesznek jövőre….meg eurovízió….még indulhatunk…:) 🙂

 • Ez mind szép és jó, de úgy sem fognak tenni semmit sem ellen, de tényleg ne felejdük el, hogy jövőre választások és új kormány lesz és új költségvetést fognak biztos csinálni, mert amit ők művelnek az már nevetséges. A legszebb az, hogy az egész világ rajtunk röhögnek! Vááááááááááá!
  Az utolsó bekezdés a cikkben: nem is tudtam, hogy az EP hozott ilyen határozatot!

 • Patrik

  Hunsong sztem a politikát ne keverjük bele ebbe az eurovízióba hogy ki szerint melyik párt jobb stb!

 • Erzsi

  Bocs’ Tilla, de ezt nem tudom kihagyni: „Bajnai Úr! Választások lesznek jövőre….meg eurovízió….” És mind a 15 magyar eurovízió rajongó magukra fog szavazni! Gondolja meg mégegyszer azt a köztévéfinanszírozást.
  Ha erre nem számolják át a költségvetést, akkor semmire. Egy ilyen ütős, kemény, érdekérvényesítő brigád, mint mi … Még utcára vonulunk, csak hergeljen minket!

 • István33

  Olvastam a korábbi hozzászólásokat a kimaradással kapcsolatban.Furcsa, hogy a rajongóknak azon kell vitázniuk, hogy a tv2 vagy az Rtl Klub vegye-e át a dalfesztivált!
  A bölcsebbek válaszoljanak: a magyar közszolgálati televízió feladatkörei nincsenek valahol írásba foglalva, mondjuk az alkotmányban vagy a médiatörvényben? Az, hogy Magyarországot képviselje egy nemzetközi versenyen, ahol több mint 40 európai ország vesz részt és amit 150 millióan kísérnek figyelemmel a világon, nem közszolgálati feladat? Ha így van, az MTV simán beperelhető, amiért nem teljesíti előírt feladatait. S ha a bíróság vagy a médihatóság által kiszabott büntetés nagyobb lenne, mint a részvételi díj, majd elgondolkoznának ezon, hogy nem kéne-e mégiscsak indulni.Az MTV-nél biztos volna erre pénz, elég, ha a vezetők visszafizetik a szeptemberi rekordösszegű végkielégítéseket. Ezt toldaná meg a kormány a Szalainé és BKV-s társai által visszafizetett összegekkel. Így végre ezek az „önzetlen emberek” is tehetnének valamit a közjóéért.
  Lehet, hogy naív vagyok de politikusaink rádöbbenhetnének arra, hogy ez több mint egy dalverseny, s itt indulni nemzeti érdek, távolmaradni pedig egyenesen bűn. Ugyan ki akar ellátogatni vagy befektetni egy olyan országba, ami senkit nem érdekel, senki számára nem ismerős és kedves, mert kulturálisan passzívan bezárkózik?
  Az, hogy eddig nem voltunk sikeresek és nálunk nem volt túl népszerű a fesztivál nem a résztvevőknek, hanem a következetlenség és az elkötelettség hiányának tudható be.

 • István33

  Még egy dolog: Siralmas, hogy ebben az országban mindent megszűntetnek, ami kicsit is az emberek jó hangulatát idézi elő:Ég veled Danubius és Sláger, viszlát Euróvíziós dalfesztivál!

 • nevemx

  István én úgy vagyok vele hogy februárig semmi sem biztos .