Naptár

2009. szeptember
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Az azeri miniszter a Szabad Európa Rádiót okolja az Eurovíziós kihallgatási ügy miatt

azerbaijanTudósító: Klész Imre
Forrás: rferl.org – oikotimes.com

Az azerbajdzsáni Sport- és Ifjúsági Minisztérium vezetője élesen bírálja a Szabad Európa Rádiót (RFE/RL), amiért tudósításokat közölt arról, hogy néhány embert kihallgattak, amiért Örményországra szavaztak az Eurovíziós Dalversenyen. Azad Rahimov miniszter a SZER-nek adott nyilatkozata szerint „valaki fel lett szólítva valahol”, hogy okozzon botrányt. „Minden nyilvánvaló az interneten,” folytatta. „Bárki, akinek józan ítélőképessége van, az láthatja, hogy ez egy politikai játszma. Senki sem volt kihallgatva sehol.”

A SZER hírére, vagyis a 25 éves személy kihallgatási ügyére utalva Rahimov azt mondta: „A 43 személy közül csak Rovshan Nasirli lett behívatva a Nemzeti Biztonsági Minisztériumba. Nem hiszem, hogy a Nemzeti Biztonsági Minisztériumnak lenne egy ilyen listája, és azt sem hiszem, hogy Rovshan Nasirli védőügyvéd nélkül ment be a minisztériumba.” A miniszter Nasirlit vádolja, aki először nyilatkozott a médiának, és mint provokatőr interjúkat adott a SZER-nek és a BBC-nek.

„Mintha az egész világ várna a fejleményekre, a BBC, a „New York Times” képviselői, a Bundestag, mindenki az ő védelmére kelt,” mondta Rahimov.

43 azerbajdzsáni szavazott az örmény versenydalra a májusi Eurovízión. Majd ezután a média hírül adta, hogy a Nemzeti Biztonsági Minisztérium behívatta ezen személyeket kihallgatásra. Azerbajdzsán ellenséges viszonyban van Örményországgal, Hegyi-Karabah vitatott hovatartozása miatt. A terület Azerbajdzsánhoz tartozik, de 95%-ban örmények lakják. Az örmények ellenőrzik/kormányzzák Hegyi-Karabahot, mivel annak parlamentje  1996-ban függetlenné nyilvánította az országot. Örményország egyébként Grúziával is területi vitában áll, mivel megközelítőleg 3,4 millió örmény él kisebbségben a határmenti területeken.

Hogy színjáték-e vagy sem, nehéz eldönteni, hogy a 43 az valós szám-e, és hogy ez a szám milyen forrásból származik, szintén nehéz megállapítani. Ami biztos, az EBU szeptember 11-én fog dönteni, hogy milyen büntetést fog kiszabni Azerbajdzsánra.

2 hozzászólás Az azeri miniszter a Szabad Európa Rádiót okolja az Eurovíziós kihallgatási ügy miatt

  • Bálint

    Nem hiszem, hogy Azerbajdzsán kapna valamilyen büntetést. Most nagyon benne vannak ebben az Eurovízió dologban (táncverseny), gondolom rendesen támogatják az EBU-t.

  • SzZ94

    Szerintem (és elvileg) ma kéne kiderülni, hogy mi lesz Azerbajdzsán sorsa… Én már nagyon kíváncsi vagyok, de ha eltiltják őket, csak azokat sajnálom, akik indulni szerettek volna v. csak szurkolni a nemzetüknek. De végülis a köztévével szemben abszolút jogos lenne. Szerintem.