Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Moszkva: háromszor drágább szállodák az Eurovízió alatt

moszkvaTudósító: Klész Imre
Forrás: forbes.com – kommersant.ru
Eredeti kiadás: 2009.04.25. 00:06
Frissítve: az MTI – echotv.hu híreivel

Az 54. Eurovíziós Dalfesztivál moszkvai versenyén, idén májusban sok helyi hotel fogja háromszorosára emelni szabad szobáinak árát. Oroszország monopóliumellenes szolgálata vizsgálatot fog indítani az ügyben – írja a Kommerszant napilap. Januárban érkezett a hír, hogy az OGAE Russia segíteni fog a rajongóknak a Moszkvába utazáshoz, illetve az elfogadható árú szálláshelyek felkutatásában, mert a szóbeszédben csillagászati összegekben mért szobaárakról van szó.

FRISS: Az Eurovíziós Dalfesztivál segítségével próbálják legalább részben pótolni veszteségeiket a moszkvai szállodák, amelyek kénytelenek voltak a válság miatt engedni igen magas áraikból. A verseny napjaira mintegy 20-30 százalékkal megemelik áraikat, hacsak az orosz versenyhivatal közbe nem szól. Az emelés mindenekelőtt a 3-4 csillagos hoteleket érinti, mivel a fesztivál közönsége általában ezeket részesíti előnyben, de az ötcsillagosok sem szégyenlősek – jelentette a Kommerszant című lap több szobafoglalási szolgálat adataira hivatkozva.

Idén gyakorlatilag nincs is több olyan nagy esemény, amelyre emelni lehetne a szállodai árakat. A tavalyi UEFA-kupadöntőhöz hasonló mértékű drágítást a hotelek nem kockáztatnak, akkor ugyanis minden szoba a szokásos többszörösébe került. Tavaly a versenyhivatal rá sem hederített a dologra, most azonban már jelezte, hogy összejátszást gyanít az áremelések mögött, s ezért vizsgálja.

A 2008-as szentpétervári gazdasági fórum alkalmából is kartellgyanú merült fel, s a versenyhivatal a forgalom 7,5 százalékának megfelelő bírsággal sújtotta az északi főváros érintett szállodáit, amelyek azonban megfellebbezték a döntést. A fórumra az orosz milliárdosok közül több yachtján érkezett, mert a kikötőhely „csak” napi közel tízezer dollárba (2,2 millió forint) került. Oroszországban éppen a drágaság miatt elképesztően csekély az idegenforgalom: a külföldre utazó oroszok száma és az általuk elköltött pénz nagyságrendekkel meghaladja a beutazó turisták számát és költekezését.

Hozzászólások lezárva.