Naptár

2009. március
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Bosznia-Hercegovina: Regina plagizálta a szerb gazdasági miniszter dalát

reginaTudósító: Klész Imre
Forrás: blic.rs

Oltar: http://www.youtube.com/watch?v=kSv5YQAdWbU
Bistra Voda: http://www.youtube.com/watch?v=pUhcrmRBBjg

A Regina nevű popegyüttes, Bosznia-Hercegovina idei eurovíziós képviselője is fellépett vendégként a Beovizija Fesztiválon ezen a hétvégén. A produkciójuk után a közönség és zenei szakértők meglepődtek a „Bistra Voda” refrénjén, ami szinte azonos az „Oltar” című dallal, amit Mlađan Dinkić, szerb gazdasági miniszter írt Kiki Lesendrić énekesnek.

„Meghallgattam a Regina ‘Bistra Voda’ című dalát, és azt hiszem, a refrén ugyanaz mint az én dalomban, aminek ‘Oltar’ a címe” mondta Kiki Lesendrić, az „Oltar” című dal előadója. A Regina belgrádi televíziós fellépése után számtalan kommentár érkezett a lehetséges plágium miatt. „A Beovizija Fesztivál után sok visszajelzést kaptam amiatt, hogy az én dalom hasonlít Kiki Lesendrić dalára. Csak azt tudom mondani, hogy  ‘Bistra Voda’ egy autentikus dal. Jó hallani, hogy két szép dal hasonlóan hangzik” mondta Aca, a „Bistra Voda” szerzője, visszautasítva a plágium vádját a miniszter dala miatt. Mindkét dal elérhető a Youtube-ról is. Ha figyelmesen összevetjük a két dalt, és főleg a refrént, a kórust, nyilvánvaló, hogy a 17 taktusból 12 azonos. A szerzői jogok szabályzata szerint csak 5 taktusig megengedett, hogy az eredeti szerző beleegyezése nélkül lehessen használni dalrészletet egy másik zeneműben. Nagyon pikáns, hogy a Regina együttes annak a Vlada Negovanovićnak a stúdiójában vette fel a dalt, aki egyben a gitáros Kiki Lesendrić együttesében. Izgatottan várjuk a fejleményeket.

9 hozzászólás Bosznia-Hercegovina: Regina plagizálta a szerb gazdasági miniszter dalát

  • Sanya

    Tényleg nagyon hasonlít a két dal hangzása.Bár nekem tetszik az idei bosnyák dal,de lehet tényleg új dalt kell választaniuk vagy nem tudom:((….

  • Bálint the 2nd

    Tök jót röhögtem a címen 😀
    Amúgy nem lenne teljes az idei év mégegy ilyen botrány nélkül.

  • totti86

    Ha 2 éve a Molitvát nem zárták ki akkor szerintem evvel a dallal sem lesz semmi. Mellesleg egyik idei kedvenc 🙂

  • Demien

    🙁 Sajnálom,hogy ilyen bonyadalmak vannak a dal körül.Ez a dal nagyon jó,remélem nem rontják el azzal,hogy angolul éneklik majd a versenyen..ez így tökéletes…egyébként is az lenne a korrekt ha minden induló a saját nyelvén énekelné el versenydalát,oszt’ későb meg jöhet az angol verzió is…

  • Ebből a saját nyelven éneklésből már voltak bonyodalmak régen, emiatt mindig az írek meg az angolok szerepeltek jól. Meg Málta.

  • Demien

    ez akkor a mi hibánk…az angol anyanyelvűek meg jót röhögnek az akcentusokon és a félreérthető kiejtésen..ez sem fer..Az idei angol dalt ne is említsük meg annyira ócska…csak azért végezhet jó helyen mert mindenki hajbokól a britteknek meg Webbernek

  • Zsolesz

    Szerintem a ket dal nem hasonlit! Biztos botfülem van, de én olyan nagy hasonlóságot nem találtam!

  • Csabesz

    ooo a refrén teljesen ugyanaz a harmonia!
    de a regináé jobb lett,nagyon szép dal.

  • tacom

    Nahát, majdnem egy az egyben ugyanaz a refrén! Csak a bosnyákok nyomtak bele erőt.
    Zsolesz, most már vedd ki a füldugót!:)