Ellenkezik az Eurovíziós Dalverseny szabályaival a grúz dal szövege

putyinTudósító: Klész Imre
Forrás: MTV Sajtóközlemény

Átírhatják, vagy új dalt választhatnak

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) március 10-én hivatalosan is közölte a grúz köztévével, hogy „We Don’t Wanna Put In” című versenydaluk ellenkezik az Eurovíziós Dalverseny szabályaival, így ezzel a dallal nem állhatnak ki a moszkvai dalverseny színpadára.

A grúz versenydal már a február közepén megrendezett nemzeti döntő másnapján a támadások kereszttüzébe került. A szám refrénjét ugyanis többen „áthallásosnak” minősítették, és úgy érezték, a dal Vlagyimir Putyin ellen szól. Nemrégiben tüntetést is szerveztek orosz fiatalok a grúz köztévé épülete előtt, azt akarták elérni, hogy Grúzia lépjen vissza a versenytől.

Az EBU a dalverseny hivatalos szabályzatát idézi közleményében, mely szerint „Politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az Eurovíziós Dalverseny alatt. E szabály megszegése diszkvalifikációval járhat.” Az ügyben eljáró testület álláspontja szerint a dal címe és szövege nem felel meg a verseny szabályainak. A szervezők felajánlották a grúz köztévének, hogy átírhatják a dal szövegét vagy új produkciót választhatnak legkésőbb március 16-áig, amikorra minden országnak véglegesítenie kell a versenydalát.

Grúzia a januári sorsolás alapján az első elődöntőben, május 12-én állhat színpadra, a Magyar Televízió mindkét elődöntőt és a döntőt is élőben közvetíti.

A dalt itt meghallgatható: http://www.youtube.com/watch?v=PJXm6fFeUDE

7 Comments

Végül is már majdnem mindegy, mert ha át is írják a szövegét, a dalhoz mindenhol ez a “put in”-os komment fog kapcsolódni.

Bálint, ez nagyon szellemes volt!!!
Azért arra kiváncsi lennék, hogy a döntés hány százalékban az EBU saját szellemi teljesítménye és hány százalékban orosz nyomás. Lehet, hogy kilátásba helyezték a gázcsapok elzárását?

Elég pofátlan döntés volt ez az EBU-tól, ugyanis a dal, nyelvtanilag nézve, nem is jelentheti azt, hogy “Nem akarjuk Putint”, mert ugyebár a “wanna” a “want TO” rövidítése…

Az senkit nem érdekel így se úgy se volt egy nagy szám nem úgy mint 2008-ban és 2007 ben ez a két szám nagyon jó volt de ez “ratyi” már elnézést a ki fejzéstől.
Hajrá Ádok Zoli és ez a fontos!!!!!!!

Nah én úgy gondolom ezt most a grúzok cseszték el.Mi mást jelentene?Nem akarjuk betenni a nnegatív lépést???Ugyan már.Ez szerintem is elég egyértelmű támadás,nem értem ha egyszer úgy döntöttek h jönnek miért nem lehet normálisan.Ráadásul ahogy Erzsi mondta:elszalasztottak jó számokat h kicsit csípelődjenek?Sajnálom az országot mert 2007-ben és 2008-ban a kedvenceim voltak…

Comments are closed.