Naptár

2009. február
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Horvátország: helyszíni tudósítás a DORA09 elődöntőjéről

dora09Szerző: Szalma Róbert
Forrás: old.eschungary.hu
Képek az elődöntőről a fotóalbumban!

Az idei DORA válogatót úgy harangozták be, mint a legszínvonalasabb műsor a DORA-k történetében. A színpadon kanyargó neonoktól villogó fémhernyó kicsit futurisztikusan hatott a Kvarner Hotel Kristálytermében.

Az elődöntőt a 60 éve működő “Lado” nevű táncegyüttes nyitotta a “cyber kolo”-szerű szuper produkciójukkal. A közönség nem nagyon tudta hová tenni a techno stílusú népi elemekkel kombinált boogie-woogiet, de nehezen is volt élvezhető a tánc-show. Ha minden igaz, van egy ilyen irányzat a népzenei együttesek körében, de talán a fiatalok vevők rá, az idősebb korosztály sajnos nem.

Nem csak a Kristályteremben ülők körében, hanem szavazóknál is a dalmáciai Tomislav Bralic i Klapa Intrade formáció volt a legsikeresebb, a 18 054 SMS szavazatból 3 957 szavazatot tudhattak maguknak, míg a második helyen végzett Ivo Gamulini Giannira 2 488 szavazat érkezett. Gianni által előadott dalt hallhattuk volna Moszkvában, ha San Marino nem lép vissza, de ez egy másik történet (a hírarchívumban olvashattok róla bővebben).
A szavazás ideje alatt a 37 éve együtt zenélő Brotherhood Of Man szórakoztatta a vendégeket, igazi retro discot varázsolva a színpadra. Az együttes öt dalt énekelt el, többek között a „Save Your Kisses for Me” címűt, mellyel 1976-ban megnyerte az Eurovíziós Dalversenyt. Határozottan jól néztek ki, magabiztosan mozogtak a színpadon és a tizenegynéhány perces produkciójuk jól sikerült.

Összegezve, az idei DORA elődöntője a várakozásaimhoz képest alul teljesített. A 6 továbbjutott dal közül 4 a saját listámon is rajta volt.
Reméljük, hogy a döntő már jobban sikerül majd, színvonalas dalokat és produkciókat fogunk látni és hallania azon a bizonyos futurisztikus színpadon.
A kicsit lagymatag műsort kárpótolta a napközbeni séta és a több mint 20 °C hőmérséklet, a tenger hullámainak csobbanása a parton a délutáni napsütésben. Délután a tengerparton sétálva azon gondolkodtam: van nekünk egy Balatonunk, ott van egy Siófokunk meg egy Keszthelyünk, sőt Tihanyunk is van! Vannak tehetséges zenészeink, dalszerzőink, előadóink! De! Nincs Eurovíziós előválogatónk! Pedig, ha a horvátoknak is sikerül megszervezni, valószínűleg nekünk magyaroknak is sikerülne hagyományossá tenni egy ilyen előselejtezőt.

2 hozzászólás Horvátország: helyszíni tudósítás a DORA09 elődöntőjéről

  • Sanya

    Nekem az összes dal közül Franka-Pjesma za kraj dala tetszik,annyira jó ütemű dal,remélem hogy a kedves horvát szomszédainknak jó ízlésük lesz,és őt választják meg pörgős számával.Talán még Ana Bebić- „Mrzim spore stvari” száma is szóba jöhet.A többi szám szerintem elég sablonos(mindet meghallgattam).

  • tacom

    A Franka-dal eleje egy az egyben Eruption – One way ticket. Nem rossz, nekem Danijela Pintaric tetszik nagyon.