Naptár

2008. november
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

JESC 2008: zajlanak a főpróbák

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Ma kilenc órától kezdődtek a főpróbák, holnap már mindenki teljes harci díszben fogja gyakorolni a szombat este nagy nyilvánosság előtt előadandó produkciót. A sok próba jó lehetőség arra, hogy tökéletesítsék a látványt, a koreográfiát, a vokált és a kameramozgásokat, ez utóbbi az egyik leglényegesebb eleme az Eurovíziónak, hiszen a szavazók nagy többsége a tévé képernyőjén keresztül fogja figyelemmel kísérni a világ legnagyobb, gyerekeknek szóló dalversenyét. A mai próbák eseményeiről partneroldalunk, az oikotimes.com helyszíni tudósítói számolnak be.

Nos, a rajtsorrend szerint Románia kezdte a próbát. Nagyon jól kezdődött a nap, technikai problémák nem mutatkoztak a rájuk kiszabott időintervallum alatt. A lányok különböző évszakoknak megfelelő ruhákat viselnek. A román delegáció bízik abban, hogy jobban fognak teljesíteni, mint ahogyan az előszavazásokon szerepelnek. A magyar rajongók ezt a dalt jósolják győztesnek. A műsorközi szünetben a már hagyományosnak mondható „képeslapok” láthatók, ezeken a kisfilmekben Ciprus történelmével és a versenyző gyerekekkel találkozhatunk magas minőségű grafikai kivitelezés támogatásával.

Az örmények színpompás ruhában vonultak fel, ezeken kézlenyomatok szolgáltatják a mintát. Monika jó teljesítményt nyújt, ezúttal jobbak a fények is.

A kétszeres versenygyőztes fehéroroszok szép, világoskék és fehér színű ruhákban jelentek meg. Az egész egyszerűen tökéletes, a dalt egyszerűen nem lehet ülve hallgatni, de vokálisan mégis úgy tűnik, hogy problémák vannak még. A kamera szintén jól dolgozik a műsor alatt.

Oroszország műsorszáma nagyon kiábrándító, az énekes nem csinál semmit a színpadon. A próba félbeszakad, amikor Mihail nem tudja kiénekelni a magas hangokat. A próba nagyon rossz irányban folytatódik, a kis énekes hangja fáradtnak tűnik. Annak ellenére, hogy a kamerák jól mozognak és az énekes nagyon aranyos, Mihail negyedik nekifutásra sem tudta elénekelni dalát.

Görögország az első pillanattól kezdve negatív kritikákat kapott a külföldi sajtó képviselőitől. Természetesen mi (görög kritikusként – a szerk.) ezzel nem értünk egyet, bár az igazat megvallva, ez a dal elvész a riválisok között. A görögök nagyon ambiciózusan győzni jöttek, az orosz és a helyi kedvenc grúz csapat között őrlődik a dal. Vokálisan tökéletes a dal, jól kiegészíti egymást az énekes hangja a háttér vokállal. A kamera és a fények átlagosak, a ruházat Celine Dion 1988-as szerelésére emlékeztet.

A három kis grúz kópét itt imádja mindenki. Ez a dal a kedvencek között van a rajongók és a sajtó képviselői között egyaránt, ami nem is csoda, hiszen ez a legeredetibb dal az idei mezőnyben. Amikor a monitoron keresztül nézzük a próbát, eszünkbe jut az, hogy a grúzok valamit nagyon jól csinálnak. Ráadásul a próbák során megtanulták a többi versenyzők dalait is, amit az egész stadion hallatára elő is szoktak adni!

A belga próba sima ügynek látszik. Egyértelmű, hogy jó a dal, de az is egyértelmű, hogy a televoting nem fog segíteni Olivernek. Az egyetlen dolog, ami Belgiumot meg tudja védeni, az a zsűri szavazása. A fények, a színpadi felszerelés és az előadás és a tökéletes kameramunka magasabbra emeli a műsort. Az énekes nagyon összpontosít, profinak tűnik. Sok sikert Belgium!

Helyi idő szerint 14 órakor (13:00 CET) a Bulgáriát képviselő énekes van a színpadon. Semmi meglepő, átlagosa produkció, sőt, valamivel gyengébb, mint amit tegnap láthattunk. Talán fáradtak. A végeredmény egy nagyon szegényes előadás, ami nem fogja őket bejuttatni a top 5-be.

Szerbia képviselője, Maja nagyon erős produkciót mutat be, csodásan néz ki.  Soakat elvarázsolt a kis énekes bája itt az arénában. Mindent beleadott.

A holland dal nagyon érdekes, de a ruházat valahogy nem illik a dalhoz, ezen jó lenne változtatni. A végén nem sül el jól a program, tévén keresztül nézve semmiképpen sem, Hollandiának nincs szüksége több erőt kifejteni a bukáshoz, mert ők egyébként is értenek ehhez. Nagyon reméljük, hogy a delegáció is érez hiányt, összekapják magukat és javítani fognak.

Itt majdnem mindenki biztos abban, hogy az ukrán dal lesz a nyerő szombaton. Victoria produkciója egyszerűen bámulatos, a dallam, a koreográfia és a kameramozgás együtt a 2008-as verseny győztes dalát sejteti.

A litván versenydal egészen jó fejlődésen ment keresztül a korábbi próbákat figyelembe véve. A sajtó és a média képviselői egyetértenek abban, hogy ez a verseny egyik legjobb dala. Könnyen meglepetést okozhat a nézőknek a szavazáson, de ne feledjük, Grúzia, Macedónia és Fehéroroszország is keményen dolgozik azért, hogy elvigye a trófeát.

Macedónia
A tegnapi gyenge teljesítménye után Bobi kórházban kötött ki. Ma a négy lehetőségből kétszer próbálta el versenydalát. Ezekben sikerült profi produkciót nyújtania. A tegnapihoz képest ma egészen mást láttunk. Nagy esélyes a győzelemre Grúzia és Ukrajna mellett.

A próbák mai sorát megint Ciprus zárja. A dal tökéletes hangzásában, fülbemászó, jók a kamerabeállítások. Itt mindenki azon aggódik, hogy senki sem fog Ciprusra szavazni. A versenyt rendező CyBC kitesz magáért abban, hogy minden versenyző a maximumot hozza ki magából, az EBU szerint ez lesz a legszínvonalasabb show az eddigi junior versenyek közül.

Egyelőre ennyi hírünk van Afrodité szigetéről. Még várnunk kell arra, hogy a versenyzők elpróbálják a show nyitányát, ami tartalmaz egy UNICEF dalt is.

Kapcsolódó anyagok:
EBU laboratórium: új szavazórendszeren kísérleteznek már az EDC-n is (2008.06.23)

Hozzászólások lezárva.