Naptár

2008. november
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

JESC 2008: analízis

Szerző: Fotis Konstantopoulos
Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

A tudósító bevezetője
Az oikotimes.com főszerkesztője górcső alá vette az idei Junior Eurovíziót. Lássuk, milyen kritikát sikerül kicsikarni egy görög újságíróból a ciprusi verseny kapcsán.



A szavazási rendszer

Rendben, van egy győztesünk, egy megfelelően jó győztes. De megváltoztatott valamit az új szavazási rendszer? Belenyúlt a zsűri a szavazás végeredményébe? Egyedül Máltán látszik a zenei szakemberek szavazata. Az az ígéret, hogy ez a rendszer kiegyensúlyozza pontosztást, nos ez teljesen megbukott. Málta kivételével a magas pontokat a keleti blokk országai kapták a végeredményben. Ezért nem is várhatunk semmilyen változást Moszkvában sem. Nem hihetjük azt, hogy a keleti zsűri a szomszédokon kívül másra is fog szavazni.

Analízis országról országra

Belgium megkímélt minket attól, hogy odaadja a szokásos 12 pontját Örményországnak. Most a grúzoknak adták. A szomszédos Hollandia 5 pontot kapott. A görögök nyilván aludtak, mert egy árva pontot sem küldtek haza. Grúziára szavazott minden ország, beleértve Máltát, Romániát és Macedóniát is.

Görögország csak Ciprustól kapott pontot, összesen hetet. Ez öttel több, mint a tavalyi sokkoló szavazás részükről.

Ciprus 8, 10 és 12 ponttal jutalmazta azokat az országokat, amely diaszpóraként dominál a szigeten.

Hollandia, aki általában 12 pontot ad az örményeknek, idén csak hármat adott. Belgiumtól eltérően a holland szavazók és a zsűri 10 pontot adott vissza szomszédos országnak.

Görögország egy fásult ország szerepét játszotta, 12 pontot adott szomszédos testvéri országának, Ciprusnak. A többi pontot a Görögországban élő kisebbségek küldték haza szülőföldjüknek, nem említve a meglepő 5 pontot, amit Macedónia kapott.

Macedónia a legjobb példája annak, hogy mekkorát bukott a rendszer. Ez az egyetlen ország, aki szavazott Bulgáriára és 12 pontot adott Szerbiának a koszovói konfliktus ellenére is.

Litvániában nem csalódtunk. Grúzia, Ukrajna és Oroszország kapott magas pontokat.

A máltaiak esküt tettek a keleti blokk megfékezésére, de Ukrajnának adták még is a 12 pontjukat. De ne bántsuk őket, hadd ünnepeljék ezt a szép eredményt, amit elértek. Málta nem adott sok pontot Ciprusnak (csak 4-et) és Görögországnak (nulla pont), ami a rendszer sikerét jelenti, de ez csak Máltára érvényes.

Románia megbízható a keleti szavazással. Litvánia, Grúzia és Ukrajna voltak a nemzet kedvencei aznap este.

Oroszország büszkén adott 12 pontot aktuális ellenségének, Grúziának. Diplomáciai gesztus lenne? Nos, gratulációt érdemelnek. Nos, Oroszország mint anyaország, körbeszavazta szomszédait, itt is megbukott a rendszer.

Ukrajna meglepő módon 10 ponttal jutalmazta Máltát és 12-vel Grúziát.

Fehéroroszország magasan értékelte szomszédait, magas pontokat adott Oroszországnak, Ukrajnának és Grúziának.

Bulgáriára csak görög szomszédjára nem gondolt, nos még az istenek is elkerülték ma este az országot. Meglepetésre 8 pontot adtak Máltának, amivel az év „Nyugati országa” nevű címet nyerte el a szigetország. Általában 1-2 országnak sikerül beférkőznie a keletiek közé a lista elején. 10-et adtak Ukrajnának és 12-t Grúziának. Furcsa módon nem kapott pontot Szerbia. De a szomszéd Macedónia kapott 5-öt.

Örményország 12-t adott a szomszéd grúzoknak. Oroszországot és Ukrajnát szintén jutalmazták örmény pontok.

Grúzia viszont nem volt annyira nagylelkű az örményekkel, csak 8 pontot adtak nekik. A magas pontokat Litvánia és Ukrajna kapta.

Szerbia nagy meglepetésre Litvániának adtak 12-t. Macedóniának 8 pontot adtak, a testvérnemzet Görögországnak nullát, és Grúzia kapta a 12-t.

Az Europrediction jól sikerült

Grúzia győzelmét elég pontosan megjósolták olvasóink, hiszen a második helyre tippelte a többség, és megnyerte a versenyt. Mindig azt mondjuk, hogy a legutolsó bemutatása a dalnak mindent meg szokott változtatni. Az előszavazás győztese Macedónia lett, de az nem volt annyira eredeti hogy megnyerje a versenyt, ennek ellenére szép eredményt tudtak elérni.

1 comment to JESC 2008: analízis