ESC 2009: Portugália idén is fesztiválon választ dalt az Eurovízióra

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

A portugál RTP köztelevízió megerősítette a hírt az oikotimes.com kérdésére reagálva, így Európa egyik legrégibb hagyományokkal rendelkező fessztiválja, a “Festival RTP da Canção” újra vissszatér jövőre. A különleges élő showműsor március első hétvégéjére várható, de a pontos dátum még nem ismert.


A szabályok idén is változatlanok, az RTP meghív ismert és elismert producereket, akik azzal lesznek megbízva, hogy zeneszerzőket keressenek minden dalhoz. A fesztiválon résztvevő dalok száma nincs eldöntve, de valószínűleg 10 résztvevője lesz a shownak. Minden dal portugál nyelven lesz előadva.
Az RTP interneten keresztül is lehetővé teszi az énekesek, együttesek jelentkezését, így az amatőrök is megmérethetik magukat a félprofi vagy profi művészekkel együtt. A részletek novemberben lesznek véglegesítve.

Portugáliának először sikerült továbbjutnia a döntőbe elődöntőből, a májusi nemzetközi versenyen Vânia Fernandes “Senhora do Mar” című dalával. Az RTP által felkért Carlos Coelho volt a dal producere, aki egyben a dal szövegírója is. A zeneszerző az az Andrej Babić volt, akinek nevéhez a “Zovi” (Call Me) (Bosznia-Hercegovina 2005), a “Cvet z juga” (Szlovénia 2007), a “Vise nisam tvoja” (Horvátország 2003), és a “Mandoline” (EMA 2006 – szlovén nemzeti döntő) is köthető.