Naptár

2009. február
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A SZERZŐK támadja Szulákékat – dagad az eurovíziós botrány

hungary

szerzok

Tudósító: Klész Imre
Forrás: hirszerzo.hu

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete tiltakozik az ellen, hogy zárt ajtók mögött választották ki a dalfesztivál magyar indulóját, miután Mark visszalépett. „A rangsorolást olyan zsűri végezte, amely vélhetően nem rendelkezett annyi idővel, hogy méltó módon véleményt alkothasson a szerzők alkotásairól” – vélte a szövetség vezetője.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete (SZERZŐK) megütközéssel szemléli az Eurovíziós Dalverseny körüli eseményeket, a magyar induló kiválasztásának módját – közölte a szervezet vezetője, Czutor Zoltán csütörtökön.

„Érthetetlen számunkra, hogy az Európa-szerte népszerű dalverseny nemzeti indulójának kiválasztását Magyarországon miért zárt ajtók mögött bonyolítják le. Az Eurovízió küldetése alapvetően a nemzetek közötti dalok versenyeztetése lenne, amely a közönség szórakoztatására hivatott” – áll a közleményben.

A Magyar Televízió (MTV) zsűrije – Szulák Andrea előadóművész, Lengyel Zsolt rendező, Szűts László, a MAHASZ elnökségi tagja, Gundel Takács Gábor műsorvezető és Harsányi Levente műsorvezető – szerdán úgy döntött, hogy Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze képviseli Magyarországot a májusi moszkvai Eurovíziós Dalversenyen Pálvölgyi Géza Magányos csónak című dalával.

Erre az után került sor, hogy az MTV pályázatára jelentkezett 105 előadó közül eredetileg kiválasztott Mark (Zentai Márk) visszalépett a jelöléstől, miután kiderült: az általa énekelt Vigyen a szél című dal, a svéd Figge Boström szerzeménye korábban már hallható volt egy svéd televíziós műsorban, s így nem felel meg az eurovíziós szabályzatnak.

Czutor Zoltán a magyar válogatási módszerek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a zeneszerzők, szövegírók, előadóművészek heteket, hónapokat dolgoztak a pályaművek elkészítésével, majd „a rangsorolást olyan zsűri végezte, amely vélhetően nem rendelkezett annyi idővel, hogy méltó módon véleményt alkothasson a szerzők alkotásairól”. A zsűri a több mint száz pályaművet a rendelkezésre álló információk szerint néhány óra alatt értékelte – tette hozzá.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének kétsége van afelől is, hogy a zsűri kiválasztásánál a megfelelő szakmai elvek érvényesültek. A közleményben kiemelik: Magyarországot magyar szerzemény képviselje!

Kifogásolják továbbá, hogy mindez a közönség és a szakma teljes kizárásával történt, pedig a magyar közönségnek igénye és joga ezeket a szerzeményeket megismerni. „Kérjük az illetékeseket, hogy tegyék lehetővé a dalok megismerését és nyilvános bemutatását az Eurovíziós Dalverseny hírnevéhez méltó keretek között, akár utólag is” – írta Czutor Zoltán.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete, a SZERZŐK tavaly novemberben alakult. A 41 tagot számláló egyesület elnöke a Belmondo zenekar frontembere, Czutor Zoltán, tag többek között Presser Gábor, Lovasi András, Pély Barnabás, Bolyki Balázs, Viktor Máté és Mester Tamás. A SZERZŐK legfontosabb célkitűzése a magyar szerzők műveinek népszerűsítése.

49 hozzászólás A SZERZŐK támadja Szulákékat – dagad az eurovíziós botrány

  • bullterrier

    hello Besc!Lehet hogy sokkal előbb fogod hallani áradozásom tárgyát! A Zene.hu Rádió napokon belül elkezdi nyílvánosságra hozni a többi dalt ha tettszik Mtv-nek ha nem!Nagyon kíváncsi vok a véleményedre..

  • bullterrier

    Csiper te tudsz vmit…

  • FENTE LEVENTE

    Kátyát is ki fogják kezdeni moszkvában.Mostanában fában ránk jár a rúd mely tud nagyot szúrni?Kiszúrunk mi egymással szépen idehaza.Én elsőnek adnék esélyt az erőnek,és azokat vonnám felelősségre,kik kitalálták,hogy magyarországot ott moszkvában egy svéd dal képviselje.Tehát viselje és cipelje hibáit mindenki.Bűntetés ne maradjon el,több hamis etetés nem kell már.

  • Azt hiszem, amennyire lehet, megpróbálom magam távol tartani a felesleges „volna-vitáktól”, de Bulterrier, a te dalodat most már ígérem, külön értékelni fogom! 😉

  • csiper

    Jaja, kb. 18.16-kor írtad.

  • bullterrier

    köszi.amúgy megjött a cikk az Mtv reagálása erre a cikkre!Amiről már írtam az elején

  • FENTE LEVENTE

    REGGEL NAGY SZEMEKKEL,KITÁRT KEZEKKEL NÉZZÉTEK A MOKKÁT.ADD ÁT!NE TÖRŐDJETEK EZEKKEL A GYEREKEKKEL AKIK HÜLYÉNEK NÉZNEK BENNÜNKET.ÉN SZERETEM A ZŰRÖS ZSŰRIKET,KIKET RANGJUKNAK MEGFELELŐEN,HŰEN KEZELÜNK.

  • csiper

    Mit írt az mtv bull? Tényleg érdekel! (önpusztító csatorna)

  • bullterrier

    Csiper!Lapozz azMTV cikkre!Az igazság odaát van!De ha nincs kedved kilapozni innen, a 15-ik hozzászólásban is elolvashatod

  • bullterrier

    Ne tűnj el Fente-Levente!Hiszen még csak most találtál emberedre! De mivel már naon kómás vagyok,válaszod majd holnap folytathatod! Jó éjt…

  • A magyar szerzők el vannak ájulva a jogaiktól, de dalt szerezni nem tudnak. Én pl örülök ennek a dalnak, és bevallom én is imádom a külföldi show-kat nézni, de olyaan, amilyen tavaly volt, nem szerettem volna többet. A zsűri szakmaiságával nekem is voltak problémák, mivel a televizió dönt, ezért ebbe gyakorlatilag másnak nagyon beleszólása nincs. Sem az rtl, sem a tv2 nem tagja az EBU-nak. Az MTV igen. A zsűri szakmaisága mellé max annyit tettem volna, ha már a nagy döntőn is 50 %ban zsűri és 50 %ban közönség szavaz, hogy behívtam volna 5 egyszerű, halandó nézőt. És ezzel szerintem tisztának tűnt volna a verseny. A Márk-féle intermezzot felejtsük el, Kátya készüljön a dallal, drukkoljunk neki, azt gondolom, hogy az eddig meghallgatott és döntős dalok mellett bőven van helye és keresni valója a magyar dalnak. A sorsolásunk sem rossz és úgy érzem, hogy ebből a negatív kavalkádból jól is kijöhetünk. Ne hátra nézzünk, ne a magyar dalszerzők véleményét kérjük ki. Született egy „jogos”, de faramuci döntés. A magyar szerzőknek én csak annyit ajánlok, hogy tessék sokkal jobb és európaibb, nemzetközibb dalt írni, akkor nem lesz kérdés, hogy mi történjen. A zsürit pedig ne kövezzük meg, mert ők tették a dolgukat és meglepően gyorsan kiválasztották a 2. dalt, ami mehet Márk után. Ezzel engem is megleptek. Előre tekintsünk, hallgassuk sokszor a dalt, szeressük meg, szebb, mint a tavalyi és profibb is. És drukkoljunk végre.

  • Karika

    Fogunk drukkolni Kátyának, de először légyszi hadd bosszankodjuk ki magunkat!:)

    Az mtv miért nem adja ki a zene.hu-nak a dalokat? Az, ha beküldted, még nem szerződés, tehát nincs kizárólagos joguk hozzá, kiadhatják!

    (Én személy szerint nem vagyok benne biztos, hogy a ker.csatornák jobban oldották volna meg-ld. pl. tv2-s tehetségkutató sms-szavazása… Te sms-ezz, a zsűri dönt…)

    De tényleg kapjanak reklámot és némi figyelmet a beküldött dalok, biztos vagyok benne, hogy sokan direkt az Eurovíziós Df-ra írták meg a dalukat…

  • bullterrier

    Tilla!Tegnapi kijelentésedre válaszolva amit már nem volt szerencsém idő hiányában elolvasni,:csak 1 mondatot jegyeznék:Egyet is értenék veled!Ha nem tudnám hogy az egyébként jó Kátya dalnál remekebbet is volt szerencsém hallani!Csak ez frusztrál…/Amit kijelentettem tényként kezeld!/
    Karika!Fente-Levente,Csiper,Patrik,Logika,Serinon,Hben92,Nem baj! A Zene.hun ugyis napvilágot lát pár nóta:A jobbak bizonyosan.S ha több nem is jut nekünk de elmondhatjuk egymásnak:Lám igazunk volt!,,,Bár sosem tudni mi lesz belőle…ezért csak azt tudom javasolni:Ha már van rá lehetőségünk /pl:itt/,adjunk hangot véleményünknek…

  • bullterrier

    FENTE-LEVENTE!Láttam a mokkát s benne Jós Pistát,ki elkövetett még egy hibát!:”Százból-nyolcvan értékelhetetlen!-mondja”,s közben magát jó nagy botrányba sodorja!

  • samson

    Az MTV hozzáállása az egész ügyhöz pökhendi és diktatórikus.
    A mentegetőzése meg egyenesen nevetséges.
    Az eljárásuknak az üzenete világos: „ti (mármint a magyar zeneszerető közönség) kutyaütők vagytok, a véleményetek a botfülűek véleménye, ezért nem kérünk belőle! Meg különben is, van valami közötök hozzá? Mi, akik a ti pénzeteken itt ülünk a jólfizetett köztv helyeken, majd eldöntjük, hogy mi a jó nektek!”
    Zaffarano véleményén pedig, – aki a külföldi zeneszerző indokoltságát menti, magyarázza – csodálkozom. Igenis vannak nagyon kiváló magyar zeneszerzők, és nem csak az a 8-10.Magyar versenydal magyar szerzőtől származzon – még jó hogy nem tiltja az EBU szabálya – és ez igenis nyugodtan lehet érzelmi álláspont is!

  • bullterrier

    Zaffaranó!Samson megválaszolta amit gondolok.

  • Ozirisz

    Képzeljetek el egy nemzeti válogatót/döntőt, ahol nekünk is van szavunk, a publikumnak! Gondoljátok h a „titkos sms-szavazást” az MTV nem manipulálta volna?
    Hiába van lett volna itt nemzeti döntő meg televoting, akkor is azzal a dallal nevez Magyarország, amit az MTV jónak lát/hall. Kár ezen a „bezzeg ha mi szavazzuk meg” nevű vesszőparipán lovagolni, akkor se az lesz, amit mi akarunk… sajnos 🙁
    Egyébként bullterrierrel maximálisan egyetértek a dalok nyilvánosságra hozatalában, én nem lennék rest végighallgatni azt a 105 dalt pl.: tanulás vagy takarítás közben! És ha van olyan dal, amire télleg felkapom a fejem két polc letörlése között, akkor azt mondom, hogy itt ez a drága szakmai zsűris, MTV bagázs itt nagyon kicseszett a magyarokkal!!!!
    És ezzel nem Kátya ellen beszélek, én akkor is szurkolnék neki, ha a dalunkat dán nyelven jütlandi dialektusban adná elő 😀

  • atti

    A Mujagid zoli is jelentkezett hallotam a szamot 3 ev egeszen kivalo nezzetek meg youutbe mujahid zoltan vagy mujahid.hu-n

    egyebkent ez az egesz szubjektiv de akkor sem engedhettek volna meg maguknak hogy zart ajtoknal az orszag teljes kizarasaval egy nap alatt dontsenek ez tobb mint erdekes

  • bullterrier

    Ozirisz okos és előrelátó.
    Atti: Meghallgattam Mujahidot,igazán tettszik