Három döntő és három selejtező ezen a hétvégén

00Tudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurofire.blog.de – eurovision.tv és esctoday.com

Ezen a hétvégén „csak” hat élő műsort kapunk Európa országaiból, de ebből hárman végleges döntést hoznak, szóval izgalomból nem lesz hiány. Így tehát vasárnap estére 16 ország lesz, ahol ismerjük az előadót és a hozzá tartozó dalt is.

 

Szombat
lithuania_1520:00 – Eurovizija – Litvánia (nyolcadik adás – Döntő)

Közvetítés: http://www.lrt.lt/mediateka/tiesiogiai/lrt-televizija

Múlt héten döntötték el, hogy a „This Time” című dalt küldik a bécsi eurovízióra. Ma este pedig keresik a legmegfelelőbb előadót hozzá.

Ők hárman vannak versenyben:

 • Mia
 • Monika Linkytė
 • Vaidas Baumila

A végeredményt a zsűri és a közönség szavazatai 50-50%-ban adják majd.

sweden_1520:00 – Melodifestivalen –Svédország (harmadik elődöntő)

Élő közvetítés: http://www.svtplay.se/melodifestivalen

Újabb hét dalt és előadót ismerhetünk meg az este folyamán. Köztük van visszatérő előadó (Andreas Johnson, aki hatodik alkalommal próbálkozik, és Ellen Benediktson, aki tavaly már döntőig jutott) de versenybe száll a 2014-es svéd „Megasztár” győztese, Jon Henrik Fjallgren is.
A hét versenyző közül a két legtöbb szavazatot kapó egyenesen a döntőbe kerül, míg a harmadik és a negyedik helyezett a második esély fordulóba.

A fellépők:

 • Ellen Benediktson – Insomnia
 • Kalle Johansson – För din skull
 • Andreas Weise – Bring out the fire
 • Andreas Johnson – Living to die
 • Isa – Don’t stop
 • Kristin Amparo – I see you
 • Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne leam frijje)
finland_1520:00 – Uuden Musiikin Kilpailu 2015 – Finnország (harmadik elődöntő)

Élő közvetítés: http://areena.yle.fi/tv/umk

Finnországban eddig elég érdekesen alakult a továbbjutók listája. A nagy favoritok sorra maradtak az elődöntőjükben, míg a kevésbé esélyesnek tartott dalok gond nélkül masíroztak a döntőbe. Ma este újabb hat produkció száll versenybe, de közülük csak három jut tovább a döntőbe.

A fellépők:

 • Aikuinen – Kyynelten lahti
 • Ida Bois – Kumbaya
 • Järjestyshäiriö – Särkyneiden sydänten kulmilla
 • Angelo de Nile – All for victory
 • Heidi Pakarinen – Bon voyage
 • Solju – Hold your colours
hungary_1520:25 – A Dal 2015 – Magyarország – (második középdöntő)

Bővebben itt:

 http://old.eschungary.hu/?p=16544

 

 

 

 

 

estonia_1520:35 – Eesti Laul –Észtország (Döntő)

Élő közvetítés: http://www.eurovision.tv/page/webtv?program=124983

Két elődöntő után ma elérkeztünk a döntő napjához. Miután mind a 10 döntős dal elhangzott, a közönség és a zsűri kiválasztja a három legjobbat, akik az úgynevezett szuper fináléba kerülnek. Ezen a ponton a szavazás újra indul, és itt a telefonos szavazatok döntenek egyedül. Aki a legtöbb szavazatot kapja, megnyeri a versenyt, és a jogot Észtország színeiben énekelni az eurovízió színpadán.

A versenyzők:

 • Luisa Värk – Minu päike
 • Maia Vahtramäe – Üle vesihalli taeva
 • Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to yesterday
 • Kali Briis Band – Idiot
 • Robin Juhkental & The Big Bangers – Troubles
 • Daniel Levi – Burning lights
 • Elisa Kolk – Superlove
 • The Blurry Lane – Exceptional
 • Elephants From Neptune – Unriddle me
 • Triin Niitoja & John4 – This is our choice
Vasárnap:
latvia_1520:20 – Supernova – Lettország (döntő)

Élő közvetítés: http://supernova.lsm.lv/

Jól választott a döntőjének időpontot Lettország. Vasárnap este a figyelem 100%-osan az övék lehet. Se egy nemzeti döntő, a hazai Rising Star győztesét is megtaláltuk múlthéten, így semmi akadálya, hogy részesei legyünk a végső döntésüknek. Két elődöntő és egy középdöntő után már csak négyen vannak versenyben.

A négy versenyző:

 • Aminata – Love Injected
 • MNTHA – Nefelibata
 • ElektroFolk – Sundance
 • Markus Riva – Take Me Down

Közülük két lépésben kerül ki a győztes. Az első körben mind a négy dalra szavaz a közönség és a két legtöbb szavazatot kapó továbbra is versenyben marad. A szavazás újra elindul és a második körben csak kettejükre lehet szavazni. Aki a több voksot kapja, nyer.

266 Comments

Remélem az új válogatós formátummal a lettek gondolkodásmódja és szavazásmódja is megújult, és ezúttal nem egy bugyuta dalra szavaznak, hanem a mezőny legjobbjára.

hát akkor az én laptopommal, fülesemmel van baj…. én nem értem miért jó visítozni össze vissza 😀 az izlandit is pont ezért nem tudom szeretni.

Ebben tökéletesen egyetértünk, és ráadásul ez a MNTHA jelenség is nagyon fura nekem. Bocsánat, hogy ezt mondom, de nem hiszem, hogy tól sok barátja van. A dal pedig ugyanolyan, mint az énekes: fura.
Nálam mai lista:
1. Aminata
2. Markus Riva (kis lemaradással)
3. ElektroFolk
4. MNTHA

Spórolnánk a kommentek számával 😛 Akkor te fejtenéd ki, hogy mennyire rossz volt MNTHA vagy én koptassam a billentyűzetem? 😀

Tényleg nagyon borzalmas, de azért a tavalyi Aarzemniekihez képest inkább 2 MNTHát hallgatok meg vattával a fülemben. 🙂
A 4 közül bőven ő a legrosszabb, de ha a Cake to Bake lett a győztes tavaly, én már azon sem lepődnék meg, ha ő jutna ki. Persze mélységesen fel lennék háborodva.

Egyébként érdekes, hogy senki se mondta még ha jól emlékszem, hogy Aminata olyan semmilyen, vagy nagyon imádják (például én) vagy nagyon utálják 😀

Na majd én jövök. 😀 Nem utálom, mert elismerem, hogy nagyon jó énekes, de nem tudok megbarátkozni a dalávál, Markus ide vagy oda.

hát semmilyen az tuti nem 😀
utálni én sem utálom, de nem tudom értékelni a “sikítozást”
nem tud a dallam az ének annyira eljutni hozzám, hogy szeressem. Pedig az énekhang 5ös és a lány is egyedi. de a dalt nem tudom úgy befogadni, mint pl Te 🙂

A lettek ezzel a dallal esélyesek lennének még egy elődöntős utolsó helyre…akár 0 ponttal is…na jó, déli tesójuk talán adna nekik 1-et…

Jut eszembe: ha valaki találna egy Sundance-stúdióverziót, akkor e-mailben átküldhetné nekem…a toplistához kellene természetesen. (Legjobb lenne alapból mp3 formátumban, de videóból is át tudom konvertálni.) Köszöntem! 🙂

Na, a Sundance eléggé bugyuta (tehát a legesélyesebb a lettek eddigi gondolkodásmódja szerint), de nem mentem el a gép közeléből.

Felrakták a szlovén dalrészleteket, és azok alapján Maraaya dala a legjobb, bár nem olyan erős a mezőny. Inkább küldeném még 1x Tinkarát a helyükben.

Markusnál a vokál nagyon jól szólt, hangilag ő is sokkal jobb volt, de ahogy jobban figyeltem a szövegre, annál inkább kezdett el zavarni, hogy olyan klisés dal :S Ettől függetlenül őt is szívesen látnám Bécsben 😀

Számomra egyértelmű, a szuperfináléban szeretném látni Markus Rivát és a hódot. Kettejük közül mindegy, melyikük megy 😀

Úgy láttam, mutattak egy aktuális nézői sorrendet: 1. Aminata, 2. Markus, 3. ElektroFolk, 4. MNTHA…pont, mint az én sorrendem.

És újra itt van Ő…A HÓD! 😀

Na jó, már ott meghaltam, amikor az előbb a botmixert utánozta és azt kellett kitalálni, de ez a lett rap és az a mozgás 😀 😀 😀

Végem van 😀 Már látom, hogy jövőre jön a lettekhez a kecske, az észtekhez az unikornis, a románokhoz egy medve, sőt még talán valahova beesik egy kakas vagy egy kutya 😀

Az állás ugyanaz, a szavazatok száma arányosan nő, egy kérdés: Ki a fene szavaz egyáltalán MNTHA-ra ? 😀 Biztos azok akik Daria 193 szavazatát is küldték 😀

Fogd fel Aminata esetleges győzelmét pozitívumnak: tudjuk, hogy ESC-en nincs reklámszünet (még csak az kéne), és a lettek a 2. ED 2. felében vannak…és kell valamikor egy mosdószünet…

Első ED/1 – Még nincs 🙂 (Örmények, Moldávok esélyesek)
Első ED/2 – Albánia
Második ED/1 – Még itt sincs :)(Montenegró a potenciális esélyes)
Második ED/2 – Ciprus, meg szerintem Azerbajdzsán lesz a másik, nem hiszem, hogy nagyon jó daluk lesz idén.

Tegnap (vagy amikor a hozzászólásokat olvastam itt) láttam, hogy az ElektroFolk elég vegyes érzelmeket váltott ki, na meg amúgy jól hangzott a nevük, úgyhogy meghallgattam a dalukat, és áááá, nagyon tetszik, akár kiválasztják, akár nem (gondolom, ez utóbbi esélyes), ezt még sokszor fogom hallgatni. És amit a basszusgitáros művel az elején, na azt imádom.

Hát nem? Én csak a cikkre hagyatkoztam:

“Közülük két lépésben kerül ki a győztes. Az első körben mind a négy dalra szavaz a közönség és a két legtöbb szavazatot kapó továbbra is versenyben marad. A szavazás újra elindul és a második körben csak kettejükre lehet szavazni. Aki a több voksot kapja, nyer.”

Ezt annyira nem is néztem. Csak mert az LTV hivatalos oldalán levő műsorlista alapján, magyar időben 22:05-kor lett volna vége.

Minden lehetséges oldalon Eurovision.tv, wiki, a német oldal ahol szoktam nézni két körről írnak….
de egyre nagyobb a kérdőjel…

Halványan él még bennem a remény, Izlandon is María kevéssel, de második volt a közönségnél első körben, és a szuperfináléban húzott el nagyon. Bár itt elég markáns a különbség…

Arra még van esély, hogy annak a kettőnek a szavazóbázisa nem akarja Aminatát, és meggórják szavazatokkal Markust! 😀

hát ez a hód. már az sem érdekelne ha őt mondanák be győztesnek 😀

az estéről. Kitartok amellett, hogy mind a 4 dal jó, nekem MNTHA is egyik kedvencem, de Aminata legyen a győztes, mert talán ő a legjobb. De a lettek idén jó 4est hoztak össze a döntőre szerintem.

Nem gondoltam, hogy lesz valaki, aki elhódítja a listám utolsó helyét Trintyétől, de Amináthának sikerült. BLÖÖÖÖÖEEEE!

Comments are closed.