Eurovízió 2015: Friss hírek Hollandiából, San Marino-ból és Svédországból

buildingbridgesTudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv, esctoday.com

A zene hidakat épít – ehhez a gondolathoz csatlakozna számos énekes. Az új énekesek mellett idén is találkozhatunk visszatérő előadókkal majd a versenyen. Kivel így, kivel úgy.

Trijntje Oosterhuis képviseli a bécsi versenyen Hollandiát. Versenydalát Anouk fogja megírni, aki 2013-ban képviselte az országot „Birds” című dalával, akkor 9. lett. Trijntje izgatottan várja a versenyt, hiszen az elmúlt két év holland eredményei után nem egy alacsony lécet kell megugrania.

Létezik Eurovízió Valentina nélkül. San Marino három év után vált, és a következő Eurovízióra a verseny történelmének legfiatalabb duóját küldi. Michele és Anita nem ismeretlen az emberek számár, hiszen mindketten a Junior Eurovízió színpadán mutatkoztak be. Michele a tavalyi év során a 10. helyen végzett, idén pedig Anita a The Peppermints formációval a 15. helyen zárt. Anita ezzel az első olyan előadó, aki a Junior után rögtön részt vesz az Eurovíziós Dalversenyen.

Nyilvánosságra hozták a 2015-ös Melodifestivalen részvevőinek listáját. A méltán népszerű svéd nemzeti válogató mezőnyében kétségkívül a legnagyobb érdeklődést Eric Saade (ESC 2011) váltotta ki, aki „Sting” című dalával kísérli meg a kijutást Bécsbe. Azonban nem ő az egyetlen, aki már állt az Eurovízió színpadán korábban. Jessica Andersson 2003-ban a Fame duó tagjaként 5. helyen végzett. Legutóbb 2010-ben próbálkozott kijutni a versenyre ismét, akkor az „I did it for love” a döntő 8. helyére volt elég. Marie Bergman, aki idén Sanne Salamonsennel kiegészülve lép színpadra már háromszor is képviselte Svédországot, 1971-ben, 1972-ben és végül 1994-ben. Måns Zelmerlöwöt is többször láthattuk már a Melodi színpadán, mint énekes és műsorvezető. Utoljára 2009-ben versenyzett, a döntőben negyedik helyet érte el „Hope & gloryˇ” című dalával. Magnus Carlsson, az Alcazar korábbi tagja 2007 után ismét próbálkozik. Számos visszatérő előadó megfordul a Melodifestivalen mezőnyben, a legvégére még a tavalyi döntőből ismerős Ella Benediktsont és Linus Svenninget érdemes kiemelni.

11 Comments

Hollandia várós, biztos vagyok benne hogy minőségi dalt küldenek, már csak abból kifolyólag is így gondolom mivel Anouk keze lesz a dolgokban.A Birds a mai napig az egyik legkedvencebb dalom 🙂 Örülök hogy az ilyen “salali salalák” után megtalálták a helyes utat.

San Marino csalódás..Tavaly is csak idább-odább néztem a JESC-et, de ez a gyerek megmaradt az emlékezetemben. Rettenetesen irritáló. Én inkább elhallgattam volna még egy Valentinát.

MF téren, Ellen B. lesz várós, ugyanis az idei versenyt a Songbird vitte nálam 🙂

Én olyan országok pozitív eredményére várok ,mint Portugália, Albánia, ide írhatnám az 5 nagy országot is hiszen idén és tavaly sem az élmezőnyben végeztek ezen országok … Örülnék ha az idei 5. helyet megtartva vagy legalább a top10-ben maradva egy balladát küldenénk ki vagy egy Emmelie de Forest és NOX ötvözetű népi hangszerekkel kísért dalt, de rock zenének se vagyok az elrontója 🙂 Disco vagy electro típusú dalt kiküldeni számomra jó lenne, de jó helyezést úgy se nagyon érnénk el vele …
Bukó országok közé sorolnám : Norvégiát, Örményországot, Hollandia esetében is kétségesek az érzéseim …
És szerintem Montenegrót újra fogjuk látni majd jövőre a döntőben, San Marino esetében nem venném biztosra. Szerbia véleményem szerint balladával fog visszatérni, nem zárom ki azt a lehetőséget, hogy Zeljko harmadjára is menne Eurovízióra. Az albánok egy jó popdallal elődrukkolhatnának már 🙂

Hollandia szerintem is jó lesz, Anouk jó dalt fog összerakni. Azt pedig már nyár elején kifejtettem egy angol ESC fórumon, hogy San Marino szerintem Michele Perinora-t küldi majd, hát így lenne ötösöm a lottón. Bár azért észben kell tartani, hogy sem Michele, sem Anita nem értek el jó eredményt a JESC-n.

A svéd mezőnyről eddig csak annyit, hogy nem nagyon hozott lázba, eleve furcsa nekem, hogy nem 8, hanem 7 dal lesz minden elődöntőbe, olyan hiányérzetem volt, amikor láttam a listát. 2 visszatérő előadó van, akiknek nagyon örülök: Jessica, Magnus. Eric Saade visszatérése nem lep meg, tuti nagy favorit lesz a végső győzelemre, ahogyan Mans is.

Eric visszaterese nagyon vegyes erzelmeket valtott ki belolem, egyreszt orulok, hiszen a Popular szerintem brutalisan jo dal (volt), es most sem varok tole mast, masreszt viszont elbizonytalanit, mert ha visszagondolok a dusseldorfi fulserto, eneklesnek nem nevezheto eloadasara, meg mindig kiraz a hideg…
Ettol fuggetlenul ha a mostani dala csak megkozeliti (nem kell megugornia, szerintem nem is lehet) a 2011-es szintjet, en szivesen latnam Ot ujra esc szinpadon 🙂

Comments are closed.