Naptár

2014. október
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: október 1-november 15-ig lehet pályázni a magyar válogatóra

DAL_2014_LOGO_RGBTudósító: Klész Imre
Forrás: hirado.hu
Friss: 2014.10.01. 12:05 – letölthető pályázati anyaggal, pontos szabályzat ismertetőjének linkjével.

Az MTVA 2015-ben is indít versenyzőt az Eurovíziós Dalfesztiválra, ma hozták nyilvánosságra a pályázati feltételeket. A feltételek között szerepel, hogy olyan előadók jelentkezését várják, akiknek már elindult a zenei karrierjük, és országosan ismertek a dalaik. Külföldiek csak akkor tudnak eredményesen pályázni, ha egy olyan magyar előadó énekli el a szerzeményt, aki megfelel a pályázat további feltételeinek is. Azért hozták az eddigiekhez képest korábbra a pályázati időszakot, hogy több idő jusson a verseny előkészítésére. Megújul a kiválasztás folyamata: a verseny kétfordulóssá válik, kikerül belőle a középdöntős szakasz. A műsorfolyam tartalmilag és formailag is megújul, és nagyobb szerepet szánnak a közönségnek. A pályázatokat november 15-én 24:00-ig kell postára adni.

Az új versenyre jelentkezők pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek az Magyar Televízió Nonprofit Zrt. (MTV) és az MTVA pályázati felhívására. A pályaműnek tartalmaznia kell a hangzóanyagot audio fájl és mp3 formátumban, valamint a dal szövegét, illetve ha az nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is CD-n. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül egy tíztagú szakmai előzsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek. A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2014. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2015 májusáig, az Eurovíziós Dalfesztivál első bécsi elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

A részt vevő társaságok (Magyarországon az MTV és az MTVA) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztivál bécsi döntőjében milyen nyelven énekel. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben. A pályázati adatlapot a mediaklikk.hu/dal honlapról lehet letölteni. A pályázatok beérkezési határideje 2014. november 15., szombat éjfél. A pályázatokat a következő címre várják: Eurovíziós Dalfesztivál, MTVA, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64. November 10. és 15. között az MTVA székházának A portáján is átveszik a pályázatokat 10 és 20 óra között.

Részletek: http://www.hirado.hu/2014/10/01/kiirtak-a-dal-palyazatat/
F
rissítés: 2014.10.01. 12:05

Részletek: mediaklikk.hu/dal

A pályázati lap letöltése: http://mtva.hu/images/download/sajto/kampanyok/2015/a_dal/eurovizios_dalfesztival_urlap_hun_.docx

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Eurovíziós Dalfesztivál 2015

Bécs, Ausztria

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Magyar Televízió Zrt. (Magyar Televízió) 2015-ban ismét részt vesz a minden évben több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválon. A Bécsben megrendezendő verseny májusi elődöntőit és döntőjét az M1 élőben közvetíti.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union, EBU) 60. Eurovíziós Dalfesztiválján Magyarországot képviselő versenyzőt és versenydalt az MTVA nyilvános, az M1- en élőben sugárzott nemzeti válogató keretében, A DAL 2015műsorsorozat döntőjében, szakmai zsűri és a közönség bevonásával választja ki azon jelentkezők közül, akik pályaműveikkel 2014. november 15-ig  az MTVA alábbi pályázati felhívására neveznek.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló versenyző az őt nevező MTVA-t és a Magyar Televíziót (a továbbiakban a pályázat kiíróját) képviseli a nemzetközi versenyen. A szervező EBU szabályzata értelmében kizárólag a versenydalt nevező televízió társaság felelőssége és döntési kompetenciája az őket képviselő dal és előadó kiválasztása. A pályázati határidőig beérkezett, a lenti feltételeknek mindenben megfelelő előadók, szerzők pályaművei közül szakmai előzsűri választja ki azokat a dalokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.

Az elődöntők legjobbjait a közönség juttatja A DAL 2015 döntőjébe, ahol kiderül, hogy közülük melyik produkció képviseli Magyarországot 2015 májusában Bécsben, a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

1. A benevezett dal (sem a szövege, sem a zenéje) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy média-felületre (televízió, rádió, internet), illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2014. szeptember 1. előtt.

2. A dal hosszúsága legfeljebb három perc lehet. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.

3. Csak olyan énekes vagy együttes (a továbbiakban előadó) nevezhet, akinek korábban már jelent meg zenei albuma vagy országosan játszott rádió- illetve televízió-felvétele, és rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.

4.  A színpadi produkció minden résztvevőjének be kell töltenie a 16. életévét 2015. május 19-ig, az első bécsi eurovíziós elődöntőig.

5.  A dalok előadói magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek.

6.  Ha a bécsi verseny elődöntőjéig terjedő időszakban valamelyik előadó ellen büntetőeljárás indul vagy van folyamatban, illetve közfelháborodást vagy botrányt okozó viselkedést tanúsít, a pályázat kiírója a verseny bármelyik fázisában kizárhatja a pályázók közül.

7.  A pályázók tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok és nem az előadók versenye, így a végső döntést a pályázat kiírója hozza meg arról, hogy a győztes dalt kinek az előadásában nevezi a bécsi Eurovíziós Dalfesztiválra.

8.  A DAL 2015 című hazai dalválasztó műsorsorozatban a pályázat kiírója a dalok magyar nyelven való éneklését támogatja. Beküldhető angol nyelvű, illetve a Magyarországon élő kisebbségek és etnikumok hivatalos anyanyelvén íródott dalszöveg is, de ebben az esetben a magyar fordítást is kötelező beadni. Az MTVA és a Magyar Televízió dönthet arról, hogy az előadó a bécsi Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel.

9. Külföldi állampolgárságú, nem magyar anyanyelvű dalszerző csak úgy adhat be pályaművet, ha a dalt olyan előadó énekli fel, aki megfelel a pályázati kiírás feltételeinek (lásd 3-4-5-6. pont).

10. Minden közreműködő előadóművész ugyanabban az évben csak egy ország színeiben vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

11.  A dalok szövege, előadásmódja nem csorbíthatja sem A DAL, sem az Eurovíziós Dalfesztivál jó hírnevét. Politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, szeméremsértő dalszöveg, gesztus, látványelem, beszéd, káromkodás a színpadi produkcióban nem engedélyezett.

12. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában maximum hat személy vehet részt a színpadon. Élő állat szerepeltetése nem engedélyezett.

13.  A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet, vagyis csak az énekhang élő, a zenei kíséret mindig felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók.

14.  A DAL 2015 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy 2015. december 31-ig a pályázat kiírója által szervezett vagy támogatott legfeljebb két rendezvényen külön juttatás nélkül fellépnek.

15.  A DAL 2015 győztese, a Magyarországot képviselő előadó és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és az Eurovíziós Dalfesztivál döntője közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi versenyre való felkészülésre. Mindent megtesz a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, továbbá betartja az MTVA és az EBU által megszabott határidőket, és részt vesz a promóciós szerepléseken. A színpadi produkció összes szereplője vállalja, hogy az MTVA által meghatározott időszakban Bécsben tartózkodik. Az előadó továbbá vállalja, hogy 2015. december 31-ig az MTVA által szervezett vagy támogatott legfeljebb öt rendezvényen külön juttatás nélkül fellép.

16.  A versenyre kijutó dal átruházható kiadói és előadói jogairól az MTVA külön szerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU).

17. Az előadók és a szerzők pályázatuk beadásával kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket az MTVA-val és a Magyar Televízióval való folyamatos együttműködésben, szerződéskötésben, továbbá elfogadják, hogy a pályázati feltételek bármely pontjának megszegése kizárással járhat.

18. A benyújtott pályaműnek tartalmaznia kell:

– a részletesen kitöltött, kinyomtatott Pályázati Adatlapot saját kezűleg aláírt nyilatkozattal;

– a hangzóanyagot audio fájl és MP3 formátumban CD-n;

– a dal szövegét, ha nem magyar nyelvű, a dalszöveg magyar fordítását is CD-n;

– minden színpadon szereplő előadóról és az összes szerzőről sajtófelhasználásra alkalmas fotókat, magyar és angol nyelvű szakmai életrajzot, valamint a Pályázati Adatlapot CD-n;

– a dal videoklipét CD-n (ez nem kötelező, csak ha már készült);

Ha egy előadó több dallal is pályázik, mindegyikhez külön adatlapot kell kitöltenie, a dalokat, dalszövegeket, fotókat és önéletrajzokat viszont egy közös CD-is beadhatja cím szerint egyértelműen elkülönítve.

AZ ÉRVÉNYES PÁLYÁZATHOZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKAT ÖSSZEFOGLALÓ, KÖTELEZŐEN KITÖLTENDŐ ÉS BEKÜLDENDŐ PÁLYÁZATI ADATLAPOT ITT LEHET LETÖLTENI! KATTINTSON A LETÖLTÉSHEZ! – MEDIAKLIKK.HU/DAL

A fenti dokumentumokat illetve CD-ket egy darab zárt borítékban, ajánlott levélként kell postára adni.

2014. november 10. és 15. között az MTVA székházának „A” portáján is átveszik a pályázatokat 10:00 és 20:00 között.

Bármelyik kötelező melléklet hiánya, illetve a postára adási határidő lekésése érvénytelenné teszi a pályázatot.

A pályázati anyagot az elbírálás után egy évig őrizzük meg.

 

A pályaművek postára adási határideje:

2014. NOVEMBER 15. szombat 24:00

Postacím:

EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL – A DAL 2015


MTVA
1037 Budapest Kunigunda útja 64.

22 hozzászólás Eurovízió 2015: október 1-november 15-ig lehet pályázni a magyar válogatóra

 • Dani

  A jelenlegi formátummal rendezett A Dal győztesei Top 10-es helyeket értek el nekünk, ellenben a 2 elődöntő, 1 döntő rendszer győztese pedig csak két országot tudott megelőzni a döntős mezőnyben. Erre ezt a sikeres formátumot lecserélik a sikertelenre. Gratulálok, MTVA!

 • Robek

  No, most aztán tényleg nem kötözködni szeretnék!DE! Végre kiírták azt a nyavalyás pályázatot! Végre biztos, hogy lesz hazai NF! Végre örülhetnénk! ÉS?! Rögtön az első hozzászólás egy alaptalan negatív töltetű nyavalygás, tele rosszindulattal és sületlenséggel! NEm a fordulók számától függ egy dal sikere, hanem a minőségétől! Sőt! Talán nem is a minőségétől, inkább a milyenségétől. Mennyire kapnak rá az emberek az adott dalra-dalokra. Nyugodtan megsértődhetsz! Tessék írni az MTVA-nak, hogy a kedvedért szervezzen egy válogatót ami szeptembertől márciusig tart és minden másnap legyen látható fő műsoridőben! Szerintem meg pont jó lesz! Szeretem a mákos bejglit, de a 3. nap után, amikor reggel-délben-este azt eszem, már rá sem bírok nézni.

 • Akkor a kétfordulósat úgy kell érteni, hogy lesz x elődöntő és egy döntő? Mivel eddig is feleslegesnek tartottam a középdöntőket (és be is bizonyult, hogy azok), ezért nem ráz meg a változás, viszont akkor illő lenne minimum három 10 dalos elődöntőt rendezni, mert szívesen hallgatok 30 dalt a 2012-es 20 helyett.

  • Dani

   Azt olvastam, hogy idén több dal fog versenyezni, mint az előző években, úgyhogy valószínűleg több, mint 10 dal fog szerepelni elődöntőnként.

 • Gergő

  Szerintem jobb ,hogy csak kétfordulós lesz a jövő évi hazai válogató, nem látom értelmét annak , hogy minél hosszabb ideig tartson A dal. És szerintem nem fog érdemi hatást gyakorolni az ESC-n elérendő helyezésünkben az ,hogy A dal c. műsor most két -vagy többfordulós -e …

 • schanc

  Én csak azt szeretném, hogy KSA mégse induljon, vagy ne jusson be az élő show-ba… Tudom, hálátlan vagyok, de akkor is.

  Ténylegesen a lebonyolítással foglalkozva: nem baj szerintem se, ha kiesik a középdöntő, nagyon érdemi változást nem láttunk abban a szakaszban eddig sem (a lányok meg megspórolhatnak egy fellépőruhát, ha mindig különbözőt akarnak felvenni 🙂 )

 • Zoli

  Robival kell egyetértenem, szerintem sem releváns az Eurovíziós helyezés szempontjából, hogy itthon hányszor nézzük meg az adásban. Én legalábbis nem tudok olyat mondani, aki olyan óriásit javított volna az előadásán hála a sok fordulónak, sőt… Keresztes Ildikó dala szerintem adásról adásra veszített például az erejéből, Király Viktortól is egyre bénább produkciót kaptunk az idén, stb. Na meg arra is van példa, hogy ha valami gáz van egy számmal, azt simán ki lehet javítani a következő adásra is (Gyurcsík – Örök harc, bár én bírtam a csajt mellette). Ami meg jó volt vagy esélyes a győzelemre, az ugyanolyan színvonalon menetelt mindig végig. Akármelyik eddigi győztesünkről elmondható ez szerintem, vagy akár az élmezőnyösökről, mondjuk Bogiról. Tessék mindenki úgy odaállni, hogy Eurovízió-kész terméket kapjak közelítőleg (a technikai lehetőségekhez mérten)! Én legalábbis ezt várom el – szerencsére A Dal átlagszínvonala alapján talán jogosan is. No meg ennyire legyen már profi az, aki Eurovízióra készül! Csiszolgatni meg lehet természetesen a döntőig is, meg aztán a versenyig is, bár a gyakorlat azt mutatja, hogy már akkor sem érdemes feltétlenül.

  Azért nekem is van egy aggodalmam, ez pedig az előrehozott határidő. Remélem, nem kényelmes annyira a magyar popszakma, hogy decemberi határidővel számolt, bár akkor is mindig gond volt és meg kellett hosszabbítani a jelentkezési időszakot… Nem tudom, remélem, nem fogunk emiatt jó dalokat „elengedni”. Valahogy abban bízom, hogy lelkesítő annyira ez az Eurovízió, hogy aki komolyan gondolta és komolyan vette eddig a 2015-ös jelentkezését, az már talán most be tudná küldeni. Az meg persze előny, hogy plusz egy hónap felkészülés alatt azért sokat lehet ötletelni, gyakorolni, stb. Szóval ez tuti többet fog érni, mint az, hogy eggyel több építő jellegű kritikát hallgatnak meg a versenyzők a show-ban Rákaytól. Összességében tehát elégedett vagyok és nagyon várom a versenyt! Van pár előadó, akiknek nagyon bízom a nevezésében. Bogi egy ilyen, sajnálom, hogy a Feels so Right nem várhatott szeptemberig. 🙁 Azt nyugodt szívvel küldtem volna ki. A másik, akit szeretnék látni, Krasznai Tünde. Régen küldtünk különleges hangú és jól kinéző énekesnőt (vagy talán még soha, Magdin gondolkozom, hogy megfelel-e a kritériumoknak) és én az ő művészetét nagyon szeretem! Ha lenne egy megfelelő színvonalú dala, büszkén állnék mögé. Tóth Gabi Eurovíziós ígéretei is valóra válhatnának már. DE AKIT MINDENKINÉL JOBBAN SZERETNÉK!!!!! Az ez: https://www.youtube.com/watch?v=oNiqVOmZ5wc Mindig feldob, kell ez a magyar ember hangulatának. Mióta Pesten vagyok, annyi komor, mélabús, motiválatlan tekintettel találkozom… 🙁 Vidámságot a magyar embereknek! Ez pedig adja nagyon. 🙂 A bájos kiejtésről nem is beszélve… Még nem tudom, hogy komolyan kiküldeném-e, de A Dalban KOMOLYAN látni szeretném, még a szabályoknak is megfelel hála Istennek. 🙂 No és ti vágytok valakire? 🙂

  • Robek

   Jááááj ISTENEM! Imádnék egy kukahúzogatós, mankót eldobós, cekker cipelős színpádi produksönt végig nézni! Még jól is elsülhet! Ilyen sem volt még erövízsönön!
   No, de komolyra fordítva a szót. Zolikám, több komolyságot és nem mélabúságot! Sajnos a pesti ember ilyen. A metrón utazva néha nekem is az az érzésem, hogy az emberek úgy ülnek(utaznak) mintha a halálba mennének és nem haza vagy a munkába!
   A dalról pedig csak annyit, hogy első hallgatásra fogjon meg és ragadjon magával mint pl. ebben az egyvelegben szinte bármelyik dal, jó kedvem lesz tőle és nem unatkozok egy percig sem: https://www.youtube.com/watch?v=OwWT43Eb3IM
   persze aki bírja ezt a stílust!

  • Ezt mégis hol találtad? 😀 Pestország olyan, amilyen, egyet kell értenem sajnos :/
   A „kit küldjünk” témához nem igazán tudok hozzászólni, mivel három legkedvencebb magyar zenekarom közül kettő már feloszlott.
   Ami nekem nem jön be: „A feltételek között szerepel, hogy olyan előadók jelentkezését várják, akiknek már elindult a zenei karrierjük, és országosan ismertek a dalaik. ” Persze, értem én, hogy ez miért van, na de akkor is…

  • Zoli

   Robek: Belehallgattam a lejátszási listába és tényleg jó ez a vonal, a negyedik szám pl. különösen tetszett, azt vissza is tudnám énekelni – de ne akarjátok. Még ebből a műfajból amúgy Caro Emeraldot szeretem nagyon. A Lecdensz klipjében meg egyébként én is kifogásolnám a mankós jelenetet (etikailag vagy nem tudom, mi most a jó szó), ha mondjuk egy Pál Dénes-dalról beszélnénk. Csongrádi Katának elnézem a maradék 2 perc 59 másodperc gyönyöréért cserébe.
   Csenge: az Index cikkezett róla, ott láttam; de mára már teljesen korrepetálódtam a munkásságával kapcsolatban és imádom. 😀 Jól ki lehet vele idegelni a környezetedben élőket. Ez a szabály pedig nem túl egzakt, de talán eltántorít pár Zs kategóriás garázsegyüttest, akit csak kín lenne végighallgatnia a zsűrinek. 🙂

  • Pitbull

   „akit szeretnék látni, Krasznai Tünde”…”az ő művészetét nagyon szeretem!” „büszkén állnék mögé”…

   Zoli, meg kell jegyeznem, hogy ezek a mondatrészek – ismerve Krasznai Tünde korábbi munkásságát, vagy ha úgy tetszik, művészetét – bírnak némi enyhe pikantériával. 😛

  • Gergő

   Zoli kis monológjára reagálva : Tóth Gabi sem lenne rossz , viszont nővérében jobban látok egy sikeres Eurovíziós helyezést. Arra gondoltam ,hogy ha egy olyan helyezést szeretnénk megtartani mint idén vagy jobbat; vagy egy brutál jó popslágerrel vagy valamilyen hangszeres kíséretű (hegedű, zongora, dob és társai …) „délszláv” típusú balladával kell Bécsbe nevezni. Erre jelölteim : Tóth Vera , Radics Gigi , Janicsák Veca , Kökény Attila , Pál Dénes , Pál Dénes és esetleg Takács Nikolas

   • Gergő

    -Pál Dénes 🙂

   • Zoli

    Csongrádi Kata vihetné a brutál jó popslágert. 😀 J. Vecától nagyon szeretem a Könnyek az esőbent, hasonlónak nagyon örülnék, jó, hogy említed. Vagy egy olyan szép, letisztult ballada, mint a Szenvedély… Adná nagyon. 🙂 Tóth Vera nem lenne rossz, de neki még vannak dalai? Annyit tudok, hogy néha beöltözik a TV2-n néger férfiaknak, de amúgy nem nagyon hallok róla. Kökény Attila stílusa tőlem nagyon távol áll, őt nem szeretném. Viszont a Sophistic összeállhatna újra, ez még most jutott az eszembe. Dér Heni is tudna jót tenni velünk.

   • Gergő

    Verának attól függetlenül ,hogy nem sok dalát halljuk ,lehet még tartalékban olyan erős dala, amivel benevezhetne A dal c. műsorba. Pál Dénesnek vagy Nikolasnak nagyon jól passzolna egy Eric S. : Popular – típusú popdal ,sőt azokkal a hangi adottságokkal amikkel a fiúk rendelkeznek még Ericet is lepipálnák. 🙂

 • borso

  Hát nekem már lenne egy jelöltem a magyar top 3-ba. Tudom-tudom nem annyira jó a hangja… meg a műfaj… meg a politika… de ez akkor is jó.
  http://www.youtube.com/watch?v=f4usead__PA

 • Knoofy

  Sziasztok, van nekem is egy titkos tippem. Van egy zenekar, akik tulajdonképpen magyarok, de Ausztriában vannak regisztrálva „The Bandys”, de a kiírásnak megfelelnek. Most adtak ki egy számot, ami szerintem nemzetközileg megállná a helyét.
  Itt találjátok meg a számot, a címe: „Fortune teller”. Szerintem angolul jobbak az esélyek. A dalt itt hallgathatjátok meg: http://www.reverbnation.com/thebandys
  (jelenleg 4.helyen állnak a bécsi rock listán).
  Nektek hogy tetszik?