Naptár

2014. április
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Sergej: Nem a helyezés a legfontosabb, hanem hogy a zene él!

sergej-2Szerző: Mádi Sándor

Sergej Cetkovic idén Montenegrót képviseli a koppenhágai színpadon. Tavaly a Who See és Nina próbált szerencsét, és bár nem sokon múlt, nem sikerült az országot a döntőbe juttatniuk. Most Sergejnél a stafétabot hogy megtörje a jeget. Az énekessel beszélgettem zenei karrierjéről, céljairól és persze a daláról.

Mikor kezdődött az énekesi karriered?

A karrierem 15 éve kezdődött el. Eddig 5 albumom és több Best of válogatáslemezem jelent már meg. A legutóbbi, „2 minutes” (2 perc) 2010-ben, és ezt követte egy 3 éves promóciós koncertsorozat, nemrég Ausztráliában is jártunk. Jelenleg a 6. stúdióalbumon dolgozok, ami várhatóan jövő évben fog megjeleni. Erről a lemezről már két szám kijött: „I still love you” és a „Because of you”.

Idén te képviseled Montenegrót. Mit jelent ez neked?

Örömmel vettem és fogadtam el az RTVCG felkérését, megtiszteltetés számomra, hogy országomat képviselhetem Dániában. Természetesen mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobb módon képviseljem Montenegrót. A csapatommal követjük Európa zenei eseményeit. Remélem, hogy sikerül a döntőbe jutnunk, ami számomra már egy jó helyezésnek számítana. A dal egyébként több nyelven is meg fog jelenni (Olaszul, franciául, angolul …), annak érdekében, hogy az üzenetét mindenki megérthesse. MI természetesen rengeteget dolgozunk azon, hogy a döntőbe jussunk, az én feladatom egy jó dal megírása volt, mert úgy gondolom tavaly ez hiányzott a versenyről. Ez egyébként egy új lap az életrajzomban és egy újabb kihívás a karrieremben.

Hogy készült a dalod?

Ismételten egy szerelmes dal, valami, amit már sokszor próbáltam ezelőtt. Remélem, hogy a közönség érezni fogja a személyemet a dalban, és megtalálja a történetem a szövegében. Több korábbi Eurovíziós előadóval beszéltem, és az ő tanácsaik, segítségük rengeteget jelent nekem. Megpróbálom az ő élményeikből levonni a következtetést, és ezt felhasználni a versenyen. Volt szerencsém 2012-ben élőben követni az eseményeket, tehát saját élményem már van nekem is, de ez alkalommal nem mint néző, hanem mint előadó leszek részese.

Montenegrónak eddig nem sikerült a döntőbe jutnia. Érzel-e emiatt nyomást magadon?

Mindannyian nyomás alatt vagyunk a helyezés miatt. Szeretnénk elsők lenni, vagy legalábbis az elsők közt végezni, mindannyian erről beszélünk. Én hiszek a dalomban, és tudom, hogy jól fogom tudni előadni. Fontos nekem, hogy a döntőbe kerüljek. Hiszem, hogy ti és az olvasók is tudjátok, ahogyan már említettem, az Eurovízió nem csak egy zenei fesztivál: fontos az előadásmód is, és sok más aspektus is, ami sikert vagy sikertelenséget hozhat. Ezen a projekten már egy éve dolgozunk, és őszinte kell legyek: nagy mennyiségű támogatás lenne szükséges. Kevesebb a dalba, és több arra ami a háttérben megy. Igen, sajnos a lobbizás is jelen van. Minden tiszteletem azoké az előadóké, akik az előző években már voltak az Eurovízión, de döntőbe nem jutottak. Habár mindent megtettek, az eredmény, a továbbjutás nem az ő kezükben van.

Követed az Eurovíziót?

Követek mindenféle zenei fesztivált, kezdve a San Remoival. Az Eurovízióval együtt nőttem fel, és ahogy már említettem, 2012-ben nézőként ott voltam Bakuban. Minden tiszteletem a szervezőké. Mindig ott van az emberben a vágy és a remény, hogy egy jó helyezést hozzon haza, de nem ez a legfontosabb, hanem, hogy a zene él. Rengeteg jó zene született a korábbi években az Eurovízión. Egy színpadi előadás sem tarthat tovább, mint a dal, én mindig olyan, minőségi dalokra szavazok, melyeknek erős üzenete van. 2012-ben például Loreen nagy életet lehelt a versenybe. De említhetném a Who See produkcióját is: egy modern történetet adtak elő. Idén nagyon sok szép dal van, és nem tudnék dönteni közülük, a benyomásaimat csak a fesztivál után fogom tudni megmondani.

Kik a kedvenc énekeseid?

Sting, Peter Gabriel, Joe Cocker, U2

Mik az elvárásaid, mik a főbb céljaid?

Idén ünneplem zenei pályafutásom 15. évét, és ez egy új kihívás nekem. Szeretném megmutatni magam Európa közönségének: a zenémet, az országomat. Szeretnék új emberekkel találkozni, új barátokat szeretni, és jól érezni magam. Továbbá arra számítok, hogy a döntőbe siker idén bejutnunk. Különösen fontos lenne ezt elérni, mert tavaly, először az elmúlt 20 év történetében, egyetlen korábbi Jugoszláv állam sem kvalifikálta magát a döntőbe. Tudom, hogy jó zeneszerzők és zenészek vannak itt, és remélem, hogy a közönség Európa szerte fel fogja fedezni őket.

Mi inspirál téged?

Szerzőként 16 éve dolgozom: a közönség már beazonosította a dalaimat és támogatnak benne. Nincsen konkrét recept vagy inspiráció, amiből dalokat tudnék írni. Teljesen hétköznapi élményekből íródnak a dalaim, az érzelmeimet próbálom beleírni a dalok szövegébe, és jól érzem magam ha ez sikerül, ha a közönség érzi.

Mik az Eurovízió utáni terveid, ki fogod-e pihenni a fáradalmakat?

A munka folytatódik, a lemez munkálatai nem állnak le, illetve év végén lesznek koncertek a régióban.

Mit szeretnél üzenni a magyar olvasóknak és Sergej Cetkovic rajongóknak?

Üdvözletem küldöm minden olvasónak! Remélem, hogy egy napon majd el tudok jönni Magyarországra és koncertet tudok adni mindazoknak akik szeretik a zenémet.

Köszönjük az interjút Sergej Cetkovicnek, valamint külön köszönet Sabrija Vulicnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az interjú!

Sok sikert kívánunk Koppenhágában!

2 hozzászólás Sergej: Nem a helyezés a legfontosabb, hanem hogy a zene él!