Naptár

2014. április
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország

ESC mindenkinek 2014Szerző: Sebők Judit
Forrás: eurovision.tv
(A 2014-es verselemző sorozatunk első része)

Klisé hegyek, Loreen 2.0, sajttorta és valami jobb, van itt minden, mint a búcsúban. A dánok, az észtek, a fehéroroszok és a finnek szövegeit értelmezzük első körben és máris igazi csemegéket ígérhetünk.

Elsőként Basim klisé dalát értelmezzük, ami egyszerre tűnik könnyűnek és nehéznek, fülbemászónak és borzalmasnak. Megosztó, ez nem kérdés, de ha egyszer a fejünkbe ragad a szkibidubi dal, akkor nincs menekvés. A szöveg jelentését nem nehéz kitalálni: központi téma a szerelem. A dalban a fiú beleszeret egy lányba és bármi amit érte tesz csak egy klisének tűnik. Nos, igen a dal maga is egy nagy klisé, de mégis van benne valami. A dánok nagyon szeretnének idén is bizonyítani, így egy Bruno Mars hasonmással próbálkoznak, aki a dalban Katy Perryről is énekel. Persze ha valaki zene nélkül olvassa a szöveget, arra gondol, hogy nem dolgoztak sokat rajta, de lehet, hogy az egyszerűsége hozza majd meg a sikert.


Akárki akármit mond, számomra az észtek idei dala egy hatalmas Loreen koppintás. Persze lehet ezzel nem egyet érteni, de a hasonlóságok hallhatóak és láthatóak. Persze ha ettől eltekintünk, akkor alapvetően egy jó dance számról van szó, a korábbi évekhez képest váltottak az észtek és maguk mögött hagyták az anyanyelven megszólaló balladákat. De kérdéses, hogy Tanja mire lesz képes. Nem lesz meglepő ha azt mondom, hogy ez a dal is a szerelemről, annak talán egy kissé fájdalmasabb oldaláról szól. Arról az egyről akit annyira szeret, hogy még a hazugságai is csodálatosak és inkább vele van mint bárki mással. (Nem értem sokan miért kritizálják András témáját, végre valami más!) A szöveg arról szól, hogy Tanja nagyon szenved és ezt majd szépen színpadra is viszik a tánccal. Kíváncsi vagyok, hogy a 2012-es győztes mit szól ehhez a produkcióhoz.


A fehéroroszok idén nem változtattak dalt, pedig sokak szerint a hagyományt nem most kellett volna megszakítani. Teo és az ő sajttortája előtt értetlenül áll fél Európa. Első körben én is leszavaztam, de be kell vallanom sokadik hallgatásra ez is a fejemben ragadt. Ha van szöveg, ami elemzésért kiált, akkor az ez. Itt aztán tényleg van minden és bár van romantikus vonatkozása a dalnak, de ez inkább egy szakítós dal. A lényeg, hogy a fiú megunja a kapcsolatot, amikor a lány elkezdi őt a ’kis sajttortájának’ becézni. A Google Maps ugyan végül kikerült a szövegből, de azért a Dirty Dancing sztárjainak neve megmaradt. Ez egy pasis, menekülős dal és ha Basim a dán Bruno Mars, akkor Teo egyértelműen a fehérorosz Robin Thicke. Senki sem jósol neki döntőt, szerintem okozhat meglepetést.


A finnek idén egy fiatal rockbandát küldenek, akik valami jobbról énekelnek. A történet főhőse egy férfi, akinek nagy álmai voltak, kalandra vágyott és sok csodát szeretett volna átélni. Idősként visszagondol életére és azokra a dolgokra, amiket elmulasztott. Majd szerelme halála után rájön, hogy ami köztük volt, az sokkal értékesebb mint bármi más, amire vágyott. Ahhoz képest hogy néhány fiatal srácról van szó, kellemes csalódás a téma. A dal kicsit a 90-es évek tini filmjeinek zenéjét idézi, de nem teljesen idegen. Meglepetést is okozhatnak ezek a fiatalok.

8 hozzászólás Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország

 • Balázs

  „Senki sem jósol neki döntőt” Azért vannak itt kivételek! 😀 Én kifejezetten szeretem a Cheesecake-t, és nagyon örülnék neki, ha ez lenne a kevésbé komoly dalok közül a döntős. 😀 A finnek nekem valahogy eltűnnek a mezőnyben. Tanja nem rossz, engem az se zavar, ha Loreen-t koppintja. Basim…hangulatos kis dal, meglátjuk majd, hogy mire elég.

 • Edd

  Annyira vicces, hogy mennyien nem szeretik a dán dalt, pedig szerintem a leghangulatosabb idén. (Nálam első helyen is van) Nem akar több lenni egy klisé dalnál, emiatt pedig szeretni is tudom, nem úgy, mint sok dalt, ami komolyan veszi magát, miközben nem kellene. Remélem hasonlóan járnak idén a dánok, mint tavaly a máltaiak.

 • Iza

  A finneknek nagyon-nagyon szurkolok, orulok, hogy az elmult ket ev……khmm, kulonlegessegei utan „valami jobbat” hoztak 😀 😀
  A sajttorta nalam top10-es, fulkukac, en imadom :’)
  Tanja dala nekem egy klise, Loreen-kopi, unalmas, semmitmondo. Azert van benne egy pozitivum, gondolom nem kell ragoznom, Izat ismerve mindenki kitalalja 😀 😀
  Basim dalat is szeretem, annak ellenere, hogy eloszor szornyunek tartottam, ez is nagyon belemaszott a fulembe, es nem jon ki onnan :))

 • Az észt dalt nagyon nem kedvelem, túlzottan nagy benne a lenyúlás faktor.
  A dán dalt első hallásra megszerettem, jó kedvre derít mindig de már nincs a top 10-emben.
  A Cheesecake a kezdetektől az egyik kedvencem. Nagyon fülbemászó és végre egy olyan dal ami a szakítást nem úgy írja le mint amibe belehalt az énekes 😀
  A finn dal jó, az énekesüket kedvelem, még ha nem is olyan jó a hangja. Nálam top 10 közeli a dal, de tavaly Krista jobb volt 😀

 • Doresz

  Dán: Annyira rühellem ezt a számot és Basim szedett szemöldökét, hogy ez a dal nálam egyenlő lesz a pisiszünettel.
  Észt: Valóban Loreen-es, de nem rossz. A táncossrácot kicsit sajnálom, amikor a csaj struccként nehezedik a vállára.
  Finn: kedvelem
  Fehérorosz: A Cheesecakeről nekem mindig a creampie jut az eszembe, bocs 😀

 • Dina

  De jó!!! Már alig vártam ezeket az elemzéseket…:) 🙂 🙂

 • Tinka

  Annyira hiányoztak ezek a cikkek! Nagyon jól sikerült és a finnek dalának az üzenete valóban fantasztikus (ahhoz képest, hogy tini scrácokról van szó)

 • Gyuri123456

  Mostmár hogy tudom miről szól a finn dal kicsit másként ítélem meg, de így is gyengének gondolom de meg lesz a döntő nekik.