Naptár

2014. január
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Rövid hírek 6 országból

esc2014_logoTudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurofire.blog.de – eurovision.de

Múlt héten szombaton megtartották Finnország dalválasztó sorozat első elődöntőjét. Közönség és zsűri közösen döntött. Egy előadó egyből a döntős lett, és négynek még meg kell mérkőzni január 25-én a döntős helyekért.

Automatikusan dőntőbe jutott:
01. – 036 – Softengine – Something better
Továbbjutók a január 25-i adásba:
02. – 035 – Hukka Ja Mama – Selja
03. – 029 – Jasmin Michaela – Kertakäyttösydän
04. – 023 – Miau – God/drug
05. – 019 – Dennis Fagerström – My little honey bee
Kiesett:
06. – 018 – Lili Lambert – Let me take you there

Egyre közelebb érünk a műsorfolyam végéhez, ahol kiderül ki utazhat májusban Litvániából Koppenhágába. Már csak 8 előadó van versenyben. Január 18-án kerül megrendezésre a hatodik élő show, ahol mindenki előadja mindkét potenciális eurovíziós dalát. A Top 7 jut majd tovább. Közben az LRT honlapján már fut az internetes szavazás, ahol a dalokat teljes hosszában meg lehet hallgatni.
http://www.lrt.lt/projektai/eurovizijos_dainos

Franciaország jelöltjeit már ismerjük tavalyról, most már a hozzájuk tartozó dalcímek is megvannak. Egy 14 főből álló zsűri (közöttük egy eurovízió rajongó és a delegációvezető) választotta ki az összes beküldött dalból azt, melyik előadó melyik dalt kapja.
01. – Destan – Sans toi
02. – Joanna – Ma liberté
03. – Twin Twin – Moustache

A dalok január 26-án 17:00-kor a Natasha St.-Piers Show-ban lesznek bemutatva. Innentől lesz egy négy hétig tartó szavazás, február 23-ig. Ennek a szavazásnak a győztese a fenti show március 2.-i műsorában lesz kihirdetve. Ebben az időszakban a francia televízió és a rádió is folyamatosan játssza a dalokat.

Belga médiák jelentették, hogy a RTBF május 6-án a „The Voice Belgique” döntőjét tűzi műsorra, ami jelenleg a legnézettebb műsor az országban. Ha ebben az elődöntőben vesznek részt, és nem közvetítik élőben, büntetés vár rájuk. Hasonló eset volt 2009-ben Spanyolországban, ahol eurovízió helyett teniszközvetítést láthattak a nézők, így az elődöntőben csak a zsűri szavazott.

Románia nemzeti televíziótársasága, a TVR március 1-jére tervezi nemzeti döntőjét. Február 15-ig várják a jelentkezők pályázatait. Február 19-én és 20-án egy zsűri meghallgatja a beküldött dalokat, értékeli azokat, és még ezen a napon meg is nevezi a 12 résztvevőt, akik az élő műsorba kerültek.

Németország márciusi döntőjére még van egy szabad hely. Január 22-ig várják a jelentkezőket. Erre az egy helyre jelenleg 500-nál is több videót töltöttek fel a lelkes tehetségek.
http://www.unser-song-fuer-daenemark.de/

26 hozzászólás Rövid hírek 6 országból

  • Zolecs

    ha jól olvastam valahol, akkor a belgák még külön is kérvényezték hogy a másik elődöntőbe kerüljenek. nagyon szimpatikusak nekem az ilyen kis külön kívánságok. nem tudják ők átpakolni más napra? a végén még a nyúl viszi a puskát.

    a finn dalok sajna nagyon gyengék 🙁 félek hogy mama és pici fia nyerik a válogatót. ami szerintem a legborzasztóbb az összes közül.

  • force

    Szerintem a finn dalokkal nincs különösebb baj, nekem személy szerint jobban tetszenek, mint a tavalyi dalaik. A litván dalok viszont eléggé gyengék…. Egyébként a belgáknál idén nem a VRT csatorna felel az EV-ért? Akkor az RTBF miért szól bele?

  • Clusters

    Szerintem sincs baj a finn mezőnnyel, sokkal jobb mint az utóbbi években. A litvánokról inkább nem mondanék semmit, számomra mindig felejthető dalt küldenek, amely bejut a döntőbe ott meg a huszonakárhányadik helyet foglalják el. Ahogy elnézem, idén is ez lesz. Ellenben az Eurosongot és az Unser Song für Danemark-ot nagyon várom, igényes dalválasztó show-k, ha tehetem nézem minden évben. A többi ország nevezőit max. meghallgatom, de nézni nem szoktam. 🙂

  • EsC_BaT

    Hű… Az idei litván mezőny eléggé erős.

  • force

    Újabb rövid hír: Portugália nemzeti válogatót rendez, március 8-án lesz az elődöntő és március 15-én a döntő. További infó olvasható az oikotimes-on és az escextra-n is.

  • Levi21

    Hol lehetne nézni a litván vagy a finn show-t?

  • Levi21

    A finneknél a 2 legjobb énekes a mai merítésből Lauri Mikkola és Hanna Sky. Ha a dalt is nézzük, nálam Hanna Sky – Hope című dala megy tovább egyből, a kiesőm pedig a MAKEA lenne.

  • Levi21

    A litván mezőnyből az első 2 jó volt, a többi felejtős… még talán az 5-ös.

  • Dani

    Hanna a döntős, a MAKEA kiesett! 🙂

  • Levi21

    A MAKEA kiesik, eddig oké.

  • Levi21

    HANNA!!!!! Éljen!!! Juj, de boldog vagyok most!

  • Levi21

    Most már csak a litvánokon a sor, hogy jól döntsenek. Ott hány kieső van?

  • Levi21

    A litvánt már nem fogom végignézni, majd visszanézem az eredményt, de egy kicsit idegesítő volt, hogy minden dal után reklám volt. Remélem, Justinas Lapatinskas dala esik ki. Mindenkinek jó éjt!

  • force

    Én a finnekét néztem tegnap este. A Painovoima studió verziója szerintem jó volt, viszont az előadás nagyon szétesett, akárcsak Clarissa & Josh előadás. Josh NEM tud énekelni, nem értem miért Clarissát alázzák a külföldi fanok, h nincs hangja, mikor Joshnak még kevesebb van… A Madcraft szerintem borzalmas volt, Hanna Sky dala tetszik, de az előadás szerintem katasztrófa, nem értem egy ilyen dalt miért kell a végtelenségig modernizálni előadásban. A két fiú közül nekem Mikko dala jobban átjött, Lauri szerelése és színpadi energiája csapnivaló volt. A két automatikus döntős közül egyértelműen Hanna a jobb, de nem tudnám most megtippelni, hogy ki lesz a befutó.
    A vigaszágas döntőből jövő szombaton remélem a Madcraft és Dennis Fagerström zúgnak majd ki.