Naptár

2014. január
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Három csodálatos este: Interjú Pernille Gaardbo-val

PernilleSzerző: David Thielen – wiwibloggs.com
Fordította: Sebők Judit

Pernille Gaardbo, a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál fő producere eléggé elfoglalt mostanság. Ő felügyeli a világ egyik legnézettebb produkcióját, melynek nincs köze egyetlen sporthoz sem. Három élő show és 170 millió néző, nem csoda, hogy Pernille nem unatkozik, máris 80 órát dolgozik hetente. Mindemellett volt ideje, hogy egy rövid interjút adjon a wiwibloggs.com-nak. Úgy tűnik mesés fesztivál készülődik Koppenhágában.


Milyen kihívásokkal szembesültél, amikor elvállaltad ezt a feladatot?
Rengeteg feladat – kevés idő! Persze a kezdetektől tudtam, hogy meghatározott időintervallum áll a rendelkezésünkre, de nem hinném, hogy az emberek el tudják képzelni, hogy mennyi munka szükséges ehhez a projekthez. Májustól májusig minden hét minden napja számít. Az Eurovíziós Dalfesztivál megszervezése igényli az időnket, a lelkünket és a szívünket is. Még soha nem tapasztaltam, hogy ennyi ember lelkesen koncentrálna egy bizonyos feladatra ilyen hosszú ideig. Energikusan összpontosítani nem könnyű feladat, de amikor a szorgalom nagy álmokkal és ambícióval párosul, akkor megéri a heti 80 óra munka.

Milyen szempontok alapján választod majd ki az Eurovízió műsorvezetőjét?
Az egész show a választott szlogen köré épül majd fel, „Join Us” (Csatlakozz hozzánk). A országunk nem csak Európát, de az egész világot meginvitálja májusban Koppenhágába, hogy csatlakozzanak hozzánk, így egyértelmű, hogy olyan valakit keresünk, aki remekül vendégül tudja látni a közönséget nem csak egy, de három élő show-n keresztül. Olyan házigazdát, vagy házigazdákat keresünk, aki nemcsak a helyszínen lévő nézőket, de a képernyők előtt ülőket is elbűvöli a nemzeti és kulturális különbségek ellenére. Olyas valakit keresünk, aki kedves, örömöt sugárzó, ugyanakkor fenn tudja tartani az izgalmat három estén keresztül.

A humor olyan mértékben kap majd szerepet, mint tavaly Svédországban?
A humor fontos része a dán kultúrának, illetve fontos eleme a dánok közötti beszélgetéseknek. Ha a házigazda/házigazdák a megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik, akkor a humor természetes módon jelenik majd meg a show-ban.

Tehát akkor megnyerő és profi műsorvezetőt kerestek?
Egy 170 milliós nézettségű műsor levezényléséhez profizmusra van szükség, de az is fontos, hogy a nézők tudjanak azonosulni az illetővel, képviselje az egységet.

A külsőségekben, a díszletben, a helyszínen, hogyan fog megjelenni a mottó?
A „Join us” az udvariasságról és a nyitottságról szól. Legfőbb célunk, hogy remek házigazdái legyünk a remek vendégeinknek. Számomra ez azt jelenti, hogy közelebb kerülünk egymáshoz és próbáljuk kicsit jobban megismerni a másikat. Az előadók személyiségét szeretnénk közelebb hozni a nézőkhöz.

Malmöben csukló fényeket is használtak a látvány kedvéért. Idén is lehet ilyesmire számítani?
Jelenleg még az ötletelés időszaka zajlik. Mindenképpen szeretnék bevonni a nézőket a színpadi show-ba, de az még egyelőre kérdéses, hogy hogyan.

Milyen kisfilmeket láthatunk a produkciók előtt?
Minden országnak megadjuk a lehetőséget, hogy a saját igényeik szerint mutatkozzanak be. Tiszteljük a kéréseket, de az is fontos, hogy az országok között legyen meg az összhang, úgy hogy az egyediség ne vesszen el.

A legtöbb ember egyformának gondolja a Skandináv országokat. Bemutatható úgy a dán kultúra, hogy ne a tavalyi Eurovízió folytatásának tűnjön majd a Dalfesztivál?
Ez egy vicces és érdekes felvetés. Mi úgy gondoljuk, hogy igen is nagy különbségek vannak az országaink között, de más nézőpontból egyértelmű, hogy a differencia nem akkora, mint Észak és Dél-Európa között. Szerintem az a legcsodálatosabb az Eurovíziós Dalfesztiválban, hogy ünnepeljük és tiszteljük a különbségeket, ugyanakkor belátjuk, hogy hasonlóak is vagyunk. A kreatív munkálatokat egy dán csapat végzi és ez majd észrevehető lesz a fesztiválon is, sőt alig várjuk, hogy megmutassuk a világnak, mire képesek a dánok.

Milyenek lesznek az elődöntők a 37 résztvevővel?
A résztvevők pontos létszámára még várunk, de ettől függetlenül a 2014-es Eurovízió egy olyan party lesz, amit nem érdemes kihagyni.

Ha lehetne egy tanácsod a versenyző előadóknak, mi lenne az?
A legfontosabb, hogy maximálisan higgyenek magukban. Csak akkor lehetnek maximálisan elégedettek az előadásukkal, ha a szívük-lelkük a színpadra viszik.

Miben reménykedsz milyen visszhangja lesz a munkádnak?
Azt kívánom, hogy a dán emberek legyenek elégedettek azzal, amit a nevükben a világ felé közvetítünk. Legyen három csodás esténk, ünnepeljük együtt a különbségeket és a hasonlóságokat, hiszen ez az Eurovíziós Dalfesztivál lényege.

1 comment to Három csodálatos este: Interjú Pernille Gaardbo-val

  • m_sandor

    Bízom a dánokban, ahogy a svédekben is. Biztosan remek műsort raknak össze. Egyedül azt sajnálom, hogy csökken a résztvevő országok száma, de ez nem az ő hibájuk.