Naptár

2013. december
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Végre Magyarországon is elindult a 2014-es Eurovíziós szezon!

Képek 017Szerző: Szalma Róbert

Tegnap este a sajtótájékoztató előtt, alatt és hazafelé a taxiban is sokat gondolkodtam azon, hogy mi is történik Eurovízió ügyileg ma kicsiny hazánkban. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió pedig kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a Dalversenyt. A ’90-es éveket és a 2000-es évek elejét most nem részletezném, de ami 2008 óta történik az igen is figyelemre méltó. 2008-ban a Pólus Centerben a Fortuna stúdióban gyűltünk össze, hogy a helyszínen lehessünk tanúi a showműsornak, majd a műsor után hajnalig beszélgettünk az egyik étterem teraszán a győztes dalról és a „vesztes” dalokról.

Ehhez képest a 2009-es belső kiválasztás visszalépés volt. Igaz, 2011-ben is belső kiválasztás útján döntött az MTVA, de mégis a sajtótájékoztatónak megadták a módját. Eltelt néhány év és már a 2014-es szezont nyitották meg a tegnap esti sajtótájékoztatóval, ahol bejelentették a 435 dal közül kiválasztott 30 dalt, illetve az előadókat és dalszerzőket, szövegírókat. A helyszín a Symbol Budapest volt, hatalmas színpad, rengeteg kamera, újságíró, igazi bulihangulat. A 30 előadót már mind ismerjük, de mi is történt tegnap este?
Az este két házigazdája Gundel Takács Gábor és Harsányi Levente nyitották meg a sajtótájékoztatót. Ők szólították a színpadra a zsűri tagjait és a 30 előadót.
„A tavalyi 247 nevezéshez képest idén 435 dallal pályáztak A Dalba, holott szigorítottunk is a kiírás feltételein. Érezhetően évről évre felfelé megy a színvonal, köszönet ezért a szerzőknek és az előadóknak” – emelte ki Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, a zsűri tagja.

Képek 014

„…a zsűri tagjai közül nekem van a legnagyobb fesztivál tapasztalatom, de csak most látom igazán, hogy énekelni sokkal könnyebb, mint a zsűri székében ülni” – hangsúlyozta Kovács Kati, aki első alkalommal foglal helyet majd A DAL zsűrijében.

Rúzsa Magdi nem tudott jelen lenni ezen az estén, de videóüzenetben elmondta, hogy mennyire örül, hogy ilyen sokan neveztek idén, és hogy részese lehet ismét a műsornak.
Csiszár Jenő szerint akik bejutottak a 30 közé, azok most istenítik a zsűri tagjait, viszont az a 400 aki nem jutott be, most mindenféle hozzá nem értőnek fogja őket nevezni, amit már megszokott. Pedig ezt meg kéne érteni mindenkinek, hogy a zene szubjektív és sajnos nem lehet mindenki kedvére tenni. Mindig lesz olyan dal, előadó, szerző, aki valakinek nem szimpatikus.
A mezőny az elmúlt két évhez képest sokkal erősebb. A showműsor január 25-én indul az első elődöntővel, majd február 1-jén és 8-án lesz a másik két elődöntő, majd következik a két középdöntő, ahonnan nyolc dal jut a február 22-ei döntőbe, amelyben kiderül, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Koppenhágában. A szabályok a tavalyi évhez képest nem változtak. A legnagyobb változás, hogy a két műsorvezető mellett (Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor) a green romm-ban Harsányi Levente és Rátonyi Hajnalka Krisztina lesznek a riporterek, valamint a tavalyi, A DAL2013 győztese, ByeAlex mint digitális kommentátor lesz része a műsornak. A bloggerek közt pedig egy ismert név fog feltűnni, aki nem más, mint Pflum Orsi (NF2008).

Néhány összesített adat és interjúrészlet melyet a hirado.hu-n találtunk:
A zeneszerzők között Szakos Krisztián, Czutor Zoltán, Rácz Gergő, Krajczár Péter, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő és Romhányi Áron két-két dallal is bekerült a 30-as mezőnybe, a szövegíróknál Johnny K. Palmer, Tabár István és Király Tamás duplázik.
Az elődöntőkben számos, már hosszú évek óta a pályán lévő, népszerű előadó lesz látható és hallható, mások mellett Oláh Ibolya, Vastag Tamás, Dér Heni, Király Linda. Szintén ott lesz az elődöntőben a Mystery Gang, a harmadik egymás utáni évben induló Kállay-Saunders András, a Belmondo, Radics Gigi, Király Viktor. Szintén ismert név az elődöntős mezőnyben például Gájer Bálint, Marge (Batta Zsuzsanna), Polyák Lilla, a Group’n’Swing, Szabó Leslie, Hien, Pál Dénes, a Fool Moon vagy Cserpes Laura.
„Olyan ember vagyok, aki nem adja fel, változatlanul nagyon szeretném Magyarországot képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon, harcolni fogok. Érdekes, hogy mielőtt néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokból Magyarországra jöttem, nem is tudtam, hogy létezik az eurovíziós verseny, de ma már látom, hogy ez egyfajta európai zenei olimpia” – mondta Kállay-Saunders András az MTI-nek.
Meglepetés a mezőnyben a hazai rockabilly színtér nemzetközileg is ismert szereplője, a Mystery Gang.
„A következő évet egy új magyar nyelvű lemezzel indítjuk, és evidens volt, hogy nevezzünk az Eurovíziós Dalfesztiválra. Hogy mi az oka, hogy eddig nem, most meg igen? Valahogy így alakultak a dolgok, láttuk a kiírást, és úgy döntöttünk, belevágunk. Szerintem a rockabilly tökéletesen passzol az Eurovízióhoz, hiszen egy vidám, ritmusos, kortalan stílus, igaz, nem emlékszem, hogy előttünk valaki kipróbálta volna ott” – mondta Egri Péter, a Mystery Gang frontembere, dalszerzője.
És végezetül néhány szubjektív gondolat: Először nem akartam hinni a szememnek, hogy a Mystery Gang tagjait látom a bárpultnál. Arra gondoltam, biztos lesz egy show műsor a sajtótájékoztató végén, aminek ők a főszereplői. Tévedtem! A ‘Játssz még jazzgitár’ című dalukkal neveztek. Annyira, de annyira szeretem ezt a zenei irányzatot, és természetesen az együttes dalait és főleg előadásmódjukat, hogy gondolkodás nélkül őket küldeném. No, ugye, hogy van aki nem ért egyet ezzel a gondolatommal? Nem baj! Győzzön a legjobb és képviselje méltón hazánkat ezen a zenei olimpián.

3 hozzászólás Blog: Végre Magyarországon is elindult a 2014-es Eurovíziós szezon!