Naptár

2013. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

ESC 2014: Bulgária és Szerbia nélkül, egyelőre 35 résztvevő biztos

eurovision-2014-genericTudósító: Klész Imre
Forrás: escxtra.com – oikotimes.com
Eredeti kiadás: 2013.11.22. 19:16
Frissítés 2013.11.23. 21:40: 37 országnál járunk

Az Eurovíziós dalfesztivált szervező EBU november 22-ig várta a jelentkezőket a 2014-es Eurovízióra. Mint minden évben, idén is van egy türelmi időszak, amikor mindenféle büntetés nélkül visszaléphetnek a versenyzéstől. Ez a határidő december 15. A hivatalos részvételi listát valamikor január elején fogják közölni. Egy kivétel van, Görögország új közmédiájának megalakulása miatt hosszabb határidőt kapott arra hogy eldöntse részvételi szándékát.

35 ország jelezte eddig részvételét: Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Hollandia, Írország, Izland, Izrael, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Málta, Moldova, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország és Ukrajna.

Valószínűleg részt fog venni: Görögország, Lengyelország, Szlovénia.

Nem vesz részt: Andorra, Csehország, Monaco, Ciprus, Luxembourg, Szlovákia, Horvátország, Marokkó, Törökország és sajnos Szerbia és Bulgária sem.

A Bolgár Nemzeti Televízió közleménye:
A Bolgár Nemzeti Televízió nem vesz részt a 2014-es Eurovíziós dalfesztiválon. A BNT 9 év óta küld résztvevőket erre a nagy tekintélyű versenyre annak érdekében, hogy bemutassa a bolgár zenét és a bolgár művészeket. A részvételért a BNT-nek köteles licencdíjat fizetni, ami idén 100%-kal magasabb azzal a díjjal, amit az első részvételkor, 2005-ben kellett fizetni. A BNT-nek emellett járulékos költségei is vannak a nemzeti döntő lebonyolításával, valamint a dal megismertetése Európa közönségével szintén költség, ide értve minden szolgáltatást és speciális effektek igénybevételét a műsor alatt. Figyelembe véve a projekt költségeit, valamit a jövő évre tervezett költségvetési források csökkentését, a BNT a megszorító intézkedések részeként visszalép az Eurovíziós Dalfesztiválban szerepléstől.

A szerb RTS közmédia vezetősége egy hosszú megbeszélés után arra a döntésre jutott, hogy a műsorszolgáltató rossz pénzügyi helyzetére hivatkozással, valamint a szponzorok érdeklődésének hiánya miatt 7 év részvétel után nem indít versenyzőt a 2014-es Eurovízión.

Frissítés (2013-11-23) (oikotimes.com): Görögország új közmédiája indul, Szlovénia is résztvevő, de december 15-ig fogja véglegesíteni az indulását. Lengyelország hétfőn fogja bejelenteni döntését. És egy jó hír: azok az országok akik eddig pénzügyi okora hivatkozva nem akarnak indulni a versenyen, még meggondolhatják magukat, hiszen az EBU a büntetés nélküli visszalépés határidejét kitolta január 15-re!

27 hozzászólás ESC 2014: Bulgária és Szerbia nélkül, egyelőre 35 résztvevő biztos

 • Dani

  Nagyon sajnálom őket. Remélem, jövőre visszatérnek, és rajtuk kívül mások is.

  Emellett még ma tudjuk meg Szlovénia és Lengyelország döntését. Szerintem mindketten igent mondanak.

 • A próféta szóljon belőled!

  Viszont ha jobban mögé nézünk a szerb ügynek, akkor érdekes tényekre bukkanhatunk. Egy bő hónapja jött a felvetés, hogy talán Szerbia nem fog részt venni, de ezeket a kételyeket eloszlatta Aleksander Tijanić, a helyi delegáció vezetője. Ő nyilatkozta azt is, hogy ha részt vesznek az olimpiákon, labdarúgó sporteseményeken, akkor részt kell venniük az Eurovíziós Dalfesztiválon is; még ha nem is mindig érik el azt az eredményt, mint amilyet szeretnének. Történt aztán, hogy október 28-án Tijanić úr váratlanul meghalt. Mondhatni, ezzel együtt sajnos a szerb Eurovízió ügye kicsúszott a biztos kezekből; mintegy szabad utat biztosítva ezzel a részvételt ellenzőknek. Ha Tijanić úgy látta, hogy kivitelezhető az indulás, akkor most hirtelen már egy fél hónappal az eset után miért nincs pénz, miért nincs szponzor? Elképzelhető, hogy én gyártom csak az összeesküvés-elméleteket, de nem alaptalanul.

  • Dani

   Érdekesen hangzik, és sajnos igaz. Nikola Mirkov (megnéztem, ő az RTS új vezetője) úgy látszik, nem egy ESC-fan.

   Ha már megemlítetted a szponzorokat: Cipruson egy úgynevezett „Sigma TV” felajánlotta, hogy ők elrendeznék Ciprusnak a pénzügyi dolgokat, csinálnának nemzeti döntőt is, ahogy „a tesó” csinálta idén (MAD TV). Ezek után kíváncsian várom, hogy mi sül ki ebből.

 • force

  Azért ez meglepő, de egyben mégsem. Szerintem várható volt. Egyébként van egy olyan érzésem, hogy Szlovénia is visszalép és Lengyelország nem fog visszatérni. Mondjuk érdekes lesz, hogy ezek után esetleg Bosznia-Hercegovinának mi lesz a válasza, januárban még mondhatják azt, hogy mégse, bocsi.
  35 ország… ez mondhatni eléggé kevés. Ha jól emlékszem, még a 2004-es EV-n is több ország volt.

 • Szerintem meg egyszerűen csak az történt Szerbiával, mint Törökországgal: sikersorozatuk egyszer csak félbe szakadt és inkább kilépnek, játsszák az óvodást, aki nem kapta meg a játékmaciját, mintsem ügyet se vessenek rá és újult erővel próbálkozzanak a döntőbe jutni. Rájöttek, hogy ők is sebezhetők és most hiszti van. Nem így kell hozzáállni egy versenyhez, de persze ez tipikus keleti dac.

  Bosznia-Hercegovina és Portugália visszatérése bennem semmit nem mozgat meg, közömbösen hatott a tavalyi visszalépésük is, ellenben Bulgáriáéval, akiket több versenyen is nagyon alulértékeltnek tartottam. Sajnálom őket.

  A lengyelországi visszatérést miért veszitek ennyire biztosra? Lemaradtam valamiről?

 • Dani

  Szlovénia pedig jelezte, hogy már csak a költségeket beszélik meg, és megerősítik a részvételt:
  http://www.esctoday.com/70921/slovenia-rtvslo/

  Így már csak Lengyelország bejelentésére várunk. Róluk meg ezt olvastam:
  http://eurovisionireland.net/2013/11/22/newsflash-poland-counting-the-cost-of-esc-return-and-decision-imminent/

 • Ha nem Azerbajdzsán tartja a versenyt, akkor már azon sem vettek volna részt.

 • Sztbeni

  Van egy olyan érzésem, hogy Szerbia az idei kiesés miatt lép vissza. Normális dalt kellett volna küldeni, és akkor nem lenne ez. Remélem 15-ben visszatérnek Horvátországgal együtt. Amúgy ha Izrael nem jut be jövőre se a döntőbe, akkor szerintem ők is visszalépnek. Mondjuk nekem nem hiányoznának

 • Risu

  Pedig a bolgárok mindíg olyan jó kis zenéket vittek. A tavalyi is nagyot tetszett. Nem is tudtam, hogy ennyi mindent kell fizetni. Hát ez van, majd talán jövőre. Viszont annak nagyon szurkolok, hogy Lengyelország vegyen részt az idein.

  • Dani

   Annak én is! (De ez nem meglepő.) Van egy olyan érzésem, hogy visszatérnek. Több oldalon is olvastam Lengyelországról, és mind nagyon valószínűnek tartotta az indulásukat.

 • Risu

  Éljen éljen 😀 😀 Remélem is 🙂

 • force

  Szerintem semmi baj nem volt az idei szerb dallal. Ezerszer jobb volt, mint ami második lett a nemzetijükön például.

 • Nyee

  Érdekesnek tartom a fejleményeket,de a rekaciókat méginkább.Nagyon sajnálom az egyes országok visszalépését,ami szerintem a bolgároknál,horvátoknál,szerbeknél tényleg dac(a törököknél pl. szerintem politika).Ezekből egyedül a horvátokat értem meg,mivel igencsak különleges és igényes dalokkal indulnak a legtöbbször.Bulgáriának összesen 3 dala tetszett eddig,a szerbek meg hol így,hol úgy teljesítenek nálam.
  De a legmegdöbbentőbb számomra az olyan sorok olvasása: „Nekem nem hiányoznának”,”közömbös a visszalépésük” stb…Minden egyes távolmaradó országot sajnálok,mert ezzel visszábbesik a verseny sokszínűsége.Számomra ez a rendezvény a nemzeti összeborulásról szól és nagyon sajnálok minden egyes országot,amik távol maradnak(pláne,hogy egy gyengébben teljesítő ország is tud egy Na inat-ot küldeni).Hiányozni fog a horvát és a szerb nyelv,a török bulik,az egyedi,könnyed ciprusi dalok,hogy a többieket már ne is említsem.Velük lenne kerek az egész!

 • Dani, akkor Románia mit keresett a továbbjutók között? 🙂

 • Nyee, ezek az én soraim, szóval reagálnék. 🙂
  Szerintem az Eurovízióért való rajongást nemcsak az az egy hét teszi ki, amíg tart az esemény. Az, hogy spekulálhatunk, ki miként fog teljesíteni, ki miért teljesített úgy, ahogy; ki lép fel és ki lép vissza, mind-mind a rajongás elemei. Az Eurovízió fele annyira lenne érdekes, ha nem lehetne miről beszélni róla hónapokkal előtte. Szerintem meg amúgy sincs baj, míg minimum annyi ország részt vesz, hogy tartani tudják a két elődöntős formátumot.

 • force

  Szerintem meg azzal nincsen baj, ha valakit nem zavar az, hogy bizonyos országok visszalépnek a versenytől. Tavaly engem nem rázott meg Törökország és Bosznia-Hercegovina visszalépése, mivel eddig iszonyat kevés dalt szerettem ezektől az országoktól, érthető hát, hogy nem fogok sírni azért, mert nem indulnak.
  Ezzel szemben Portugáliát jobban sajnáltam, tőlük számos dalt kedveltem az elmúlt években (pl. 2003,2004,2005,2007,2008,2009,2010,2012), így külön öröm számomra, hogy idén visszatérnek.
  A mostani visszalépő országok közül leginkább Ciprust sajnálom, mivel például 2012-ben nagyon jó dalt küldtek, és az idei se volt rossz.
  Szerbia, Horvátország és Bulgária visszalépésére már az idei EV után számítani lehetett, összbalkáni sértődés alakult ki amiatt, hogy 2013-ban egyik balkáni ország se jutott a döntőbe, de ameddig Macedónia, Szlovénia, Albánia és Montenegró ezt képes volt megemészteni, addig a fent említett három országnak már nem sikerült, megesik, ez az ő szegénységi bizonyítványuk, illetve a TV csatornájuké.

 • nyee

  Nyilván felfogtam,hogy szerintetek nincs ezzel baj,hiszen már korábban is leírtátok.Természetesen azt is értem,hogy a rajongás nem egy hét(pláne,ha nézi az ember az össze NF-et),pont ezért fura,hogy egy ország távolmaradása valakit nem érdekel…spekulálni jó,csak én mindig annak drukkolok,hogy senki ne maradjon távol ,mindenki térjen vissza és hozzanak magukkal minél több jó dalt.Ahogy fent is leírtam,előfordul,hogy egy ország ízlése nem tetszik,mégis 1-1 évben a kedvencem lesz,amit színpadra visznek.

 • Zoli

  Én is szeretem, ha nem tizenhat dal van egy elődöntőben, azt meg annál inkább, ha az adott ország saját magából tud küldeni egy falatot. Ezért sajnálom különösen ezt a két országot, mert első blikkre nem is tudtam olyan dalt mondani hirtelen, ami valamilyen szinten ne hordozott volna valami nemzeti sajátosságot (nem gondolok nagy dolgokra, egy anyanyelv pl. már megteszi) tőlük az utóbbi években. Oké, másodszorra bevillant, de összességében ezt azért kijelenthetjük. Bulgária főleg közel áll a szívemhez. Idén is a kedvenceim voltak, jó volt a Na Inat is, ha meg éppen kicsit gyengébben teljesítettek, akkor meg pont az volt a bájos(bár Miro produkcióját nagyon el akarom felejteni), vagy az olyan apróságok, mint a bakui nő láthatatlan rágógumija. Valamiért ez a Bulgária egy kebelországom volt. 🙁 Ráadásul amiatt is van bennem némi részvét, hogy nem egyszer befértek volna a döntőbe a szám alapján, és ez nagyon nem jó, hogy végül a jó munka hiábavalóságába kellett ilyen módon beletörődniük. Én egy kicsit ezt érzem rajtuk. A szerbeket már ilyen téren nem tudom hova tenni, és elég abszurd, ha egyszerűen a Ljubav je svuda kiesését nem sikerült földolgozniuk. (Most ez nagyon fekete lesz tőlem, de nekik legalább még mindig ott van A Dal… 😀 )

 • Erzsi

  Azt hiszem, nagyon érzelmi oldalról nézzük ezt a távolmaradás dolgot. (Hogyan másként, elvégre rajongók vagyunk …) De amikor a szerbek arra hivatkoznak, hogy rossz a pénzügyi helyzet és a szponzorok nem érdeklődnek, akkor azt mondom, hogy igen, a szponzor már csak ilyen költségérzékeny intézmény rövid távú memóriával. Arra már nem emlékszik, hogy egy évvel ezelőtt harmadikok lettek, csak arra, hogy az idén nem jutottak döntőbe (súlyosbítva azzal, hogy a többi exjugoszláv ország sem) vagyis a döntőt már a kutya sem nézte és ebbe egy szponzor nem tesz pénzt. Végül is tökéletesen érthető. Csak érzelmileg döglök bele … (a szerbekbe, a horvátokba, a bosnyákokba, a portugálokba stb.)

 • Levi21

  Miro dala anno a színpadon tényleg nagyon el volt szúrva, de a dal egészen kellemes volt, ha nem néztük a színpadi produkciót.