Napi Eurovízió 2013: Ukrajna

ukraineTudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Ukrajna idén 11. alkalommal küld versenyzőt az Eurovíziós Dalversenyre. Már második szereplésük alkalmával elhozták a verseny első helyét, Ruslana kellően vadul táncolt ahhoz, hogy 2005-ben Kijevben rendezzék meg a versenyt. Az ország a legsikeresebbek közzé tartozik: eddig minden alkalommal sikerült a döntőbe jutniuk, sőt két alkalommal is a 2. helyen végeztek (2007, 2008). Idei versenyzőjük Zlata Ognevich, aki harmadik nekifutásra jutott el a célig: ő képviselheti hazáját.

Zlata neve már nem ismeretlen Eurovíziós berkekben. Elsőnek 2010-ben, majd 2011-ben próbálkozott a nemzeti döntővel, de a siker végül harmadik alkalommal kacsintott rá, amikor tavaly decemberben megnyerte az ukrán nemzeti döntőt.

Egy orosz városban, Murmanskban született, azonban élete gyökeresen megváltozott, amikor a család Ukrajnába költözött: a Krím-félsziget egy kis városában nőtt fel. A fiatal lány gyakran eltűnt otthonról, szívesen töltötte szabadidejét a tengerparti köveken ülve, szerette hallgatni a hegyekről visszaverődő énekének visszhangját. Kedvenc időtöltése az úszás, emiatt megtanulta, hogyan kell hosszú ideig visszatartani a lélegzetét. Talán nem is gondolta milyen hasznos lesz ez neki: jelenleg 5-6 maximum terjedelmű magas hangot tud kiénekelni egy lélegzetvétellel. Miután általános és zenei iskoláját is elvégezte, 18 évesen Kijevbe költözött, ami profi karrierjének a kezdetét jelentette: a jazz és a pop zenével is megismerkedett.

Rengeteg díjjal rendelkezik, néhányat említenék meg a teljesség igénye nélkül: People’s Star 3 első helye; Ukrajna legjobb hangja, az argentin nagykövetség díja; Krím Zenei Fesztivál első helye és sajtó különdíja.
Ukrajnában énekesnek lenni nem egy egyedi szakma, kis túlzással állíthatjuk, mindenki énekel, az igazi kihívás híresnek lenni. Zlata esetében a vérében van az éneklés, szerb és olasz gyökerei vannak: a balkáni szabadság, az olasz szépség és az ukrán dallamok keveréke adja a siker kulcsát.

A fiatal lány rengeteg időt tölt a stúdióban, nyitott az újdonságra. Zlata sikerességét nagy részben az ő zeneszerzőjének és producerének, Mikhail Nekrasovnak köszönhetjük, aki a Wild Dances című dalt is szerezte, mellyel Ruslana meg is nyerte a 2004-es versengést.

Zlata: A dal arról szól, hogy merjünk álmodni, dobjuk le láncainkat, nem szabad, hogy az utunkba álljon bármi is. Túl kell lépnünk a nehézségeken, ki kell bontani szárnyainkat, hogy sikert érhessünk el. Ezt próbáljuk majd a színpadon is megjeleníteni a lehető legjobb formában.

Szívesen biciklizik, jógázik a kedvenc parkjában, gyakran ül össze barátaival, ezekből nyeri inspirációit.
Az Eurovízió számára nagy előrelépés karrierjében, de hatalmas felelősség is: nem csak magának, az országnak is teljesít. Nem Zlata Ognevichként, hanem az ukrán Zlata Ognevichként fog a malmői színpadra lépni.

16 Comments

Nekem nem igazán tetszik. Túl meseszerű, a dal első verziója jobban bejött. Mindenesetre ha pl dániát előrepakolják a svédek, ukrajnát pedig hátra még meg is nyerheti sajnos.

Tipp: döntő 1-5hely
Nálam 39/22

Szerintem nagy esélye lesz a végső győzelemre. Tény, h az első verzió jobb volt, a második helyenként érdekesen gyengére sikeredett, viszont jó előadással simán ott lesznek a TOP 3-ban. Dánia nagy ellenfele idén Ukrajna lesz, valamint Norvégia.
Nálam: 3/16
Tippem: 2/16 (1-5.hely a Döntőben)

Mivel Ukrajna az utolsó ország, így az első elődöntős sorrendbem a következő:
1. Szlovénia, 2. Szerbia, 3. Ukrajna, 4. Moldova, 5. Észtország, 6. Hollandia, 7. Ciprus, 8. Horvátország, 9. Oroszország, 10. Fehéoroszország
____________
11. Dánia, 12. Montenegró, 13. Ausztria, 14. Belgium, 15. Írország, 16. Litvánia

Ma értünk a sorozat végére? Köszönjük a cikkeket!
Az ukrán dalt nagyon szeretem, és szerintem ez a verzió lett jobb. Kérdés, hogyan fog szólni élőben a kórus és Zlata – az NF-hez képest mindenképpen javulni kell -, illetve mennyire hat majd túl giccsesnek a vizuál. Egyértelmű döntő.

Amit eddig láttam, a színpadképpel nagyon elrontották az egészet, viszont maga a szám tetszik, és Zlata hangja az egyik legjobb az idei mezőnyben.

Nagyon szeretem Zlata egyéniségét, de kár volt megváltoztatni az eredeti dalt. Így nekem nem tetszik és nem is szeretném, hogy ezzel a dallal győzzön.

Az első próbáig azt gondoltam, hogy végül ők fognak nyerni. Azért így is meglesz a szokásos jó szereplésük, számomra a legjobb hang idén Zlata.

Nem láttam próbákat, de Ukrajnát tippelném meg győztesnek. Két dolog ad okot némi kételyre, az egyik, hogy nem szerencsés, ha túlságosan erőltetik a dívás vonalat (mint a videóban), a másik pedig az, hogy a dal szerkezete kissé szokatlan, a csúcsponton még dolgozhattak volna. De abszolút inkább Ukrajna győzzön, mint Dánia.

Én nem tudom, nekem a legeslegelejétől kezdve Avatar-feelingem van a daltól, a Disney eszembe se jutott. 😀 De ez legyen az én bajom. Egyébként nálam az első verzió ezüstérmes volt, a jelenlegi meg 4. Továbbra is az egyik legjobbnak, legfrissebbnek és a legújszerűbb balladának tartom, szerintem is nagyon jó eséllyel pályáznak a trófeára, de a színpadkép elrontása talán azt is jelentheti, hogy a JESC mellé nem akarnak még ESCet is szervezni, mert azért nincs kolbászból a kerítés. 😀 De komolyan, mi az a monstrum ? Meg az a ruha ?

Az első verzió jobb volt, de ez is jó. Ott a végéről kár volt az a lassabb részt kivenni. Dobogó biztosan meglesz. Az óriás jópofa, viszont ez a szivárványos, csillogó ruha gagyi. Remélem nem az marad.

Először, mikor meghallottam ezt a dalt a kaotikus szó jutott eszembe róla. Azután az új verzióval már jobb lett a helyzet, de nem változtatott azon hogy nem szeretem ezt a dalt. Zlata hangja sem a kedvencem de maga a dal túl nyálas, olyan mesei jellege van, mint említették már többen is, és ez nem tetszik. Értetlenül állok a fogadó irodás 2. helye előtt…valóban olyan jó ez?
Remélem nem fog nyerni, felőlem a döntőböl is kimaradhatna, de nem fog.
Tipp: 2-10, nálam 30/39

nekem a dal félépítettségéről a J. Veca dala jut eszembe.
nálam toronymagasan az első, igaz a próba után némi csalódottság van bennem, majd meglátjuk.
döntő nem kérdés.
39/1

Többen írták, hogy az eredeti változat jobb volt. Ezzel én nagyon nem értek egyet, számomra az hallgathatatlan volt, viszont a klipben hallható verzió durvajó!!! Annyira, hogy az utolsó helyek egyikéről egészen az ötödik pozícióig katapultálta a dalt az egyéni listámon.

jajj istenem , mennyit hallgattam én ezt tavaly ,de még most is szívesen megnézem a klipet . 🙂
tavaly nálam 1. helyezett volt , idén viszont csak a 4.-5. helyre tenném …

Nálam tavaly csak 5, de idén magasan első lenne 😀 . Mondjuk tavaly szavaztam rá. Nem bánnám, ha jövőre ismét ő menne 😀

Comments are closed.