Eurovízió 2013: Dánia a győztes

eurovision-2013-resultsTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Ma este befejeződött a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál, ahol 281 ponttal Dánia nyerte meg a versenyt. Magyarország idén 84 pontot gyűjtött össze, ezzel a 10 helyet szereztük meg. Hamarosan jönnek a részletes eredmények!

A magyar zsűri tagjai: Balázs Fecó, Jeney Erzsébet, Kiss Áron Ádám, Rakonczai Viktor, Rúzsa Magdi.

Magyarország ilyen pontokat kapott:
6 pont San Marino
3 pont Svédország
8 pont Albánia
7 pont Hollandia
2 pont Szerbia
2 pont Norvégia
3 pont Olaszország
10 pont Finnország
6 pont Bulgária
4 pont Észtország
12 pont Németország
2 pont Görögország
4 pont Horvátország
10 pont Svájc
5 pont Litvánia

A döntő részletes végeredménye
Az első elődöntő részletes végeredménye
A második elődöntő végleges végeredménye

A végeredmény
281 pont Dánia
234 pont Azerbajdzsán
214 pont Ukrajna
191 pont Norvégia
174 pont Oroszország
152 pont Görögország
126 pont Olaszország
120 pont Málta
114 pont Hollandia
084 pont Magyarország
071 pont Moldova
071 pont Belgium
065 pont Románia
062 pont Svédország
050 pont Grúzia
048 pont Fehéroroszország
047 pont Izland
041 pont Örményország
023 pont Nagy-Britannia
019 pont Észtország
018 pont Németország
017 pont Litvánia
014 pont Franciaország
013 pont Finnország
008 pont Spanyolország
005 pont Írország

1. elődöntő eredményei
167 Dánia
156 Oroszország
140 Ukrajna
095 Moldova
075 Belgium
075 Hollandia
064 Fehéroroszország
054 Írország
053 Litvánia
052 Észtország
046 Szerbia
041 Montenegró
038 Horvátország
027 Ausztria
011 Ciprus
008 Szlovénia

2. elődöntő eredményei
139 Azerbajdzsán
121 Görögország
120 Norvégia
118 Málta
083 Románia
072 Izland
069 Örményország
066 Magyarország
064 Finnország
063 Grúzia
047 San Marino
045 Bulgária
041 Svájc
040 Izrael
031 Albánia
028 Macedónia
023 Lettország

 

121 Comments

Klassz ez a magyar 10. hely, de több szempontból csalódás volt az este. Az ukrán dalt egyáltalán nem értem, hogy kerülhetett az élmezőnybe, az eleje még tetszett is, de aztán valahogy nem értettem a dalt. Nagyon tetszett viszont az izlandi, az orosz és a német dal (bár az utóbbi kettő túl sok eredetiséget nem mutatott, ráadásul a Cascada dal élőben el is csúszott 1-2 helyen, de maga a dal egy tipikus jó dal, amit a rádióban is szívesen hallgat az ember). Személy szerint az örmény dal is bejött. Az azeri második hellyel sem tudtam mit kezdi, valamint a norvégok 4. helyével nekem egyáltalán nem tetszett egyik sem. A házigazda friss hangzású dalát szintén előrébb soroltam volna. A győztes dallal annyi a problémám, hogy a refrént nem érzem eléggé, hogy is mondjam “kirobbanónak” a többi részhez képest, pedig a dal hangzása nagyon jó. Az olasz dalt kissé untam, a spanyoloknál az előadásnál éreztem a hibát, a görögök humoros dala tetszett, és leginkább a máltai dalnak szurkoltam. Összegzésként jó este volt jó dalokkal, bár véleményem szerint jó pár dalt hátrébb soroltak. A tavalyi év után vártam volna több a Euphoria-hoz hasonlóan erős dalt (aminek címét tavaly kicsit erős szójátéknak éreztem: Eurovision-Euphoria,de ezt leszámítva zseniális dal), ez sajnos elmaradt, részemről legalábbis biztosan. Remélem a következő évben több ország összeszedi magát, gondolok itt például az írekre, és egy izgalmas versenyt raknak össze a résztvevő országok.

Ismét vége egy szezonnak. Kicsit hiányozni fog ez az egész, főleg, h jön 3 hónapnyi üresjárat, de némi infó, pletyka, találgatás tuti csurran-cseppen majd.
Összességében tetszett a 2013-as verseny. Jó volt a szervezés, sikerült a svédeknek pörgősen ledarálni az elődöntőket és a döntőt is. A döntő elejére beharangozott EV himnuszt lehetett volna mellőzni, sokkal nagyobb volt a füstje… Carolát is nagyon beharangozták, alig volt 3 másodpercet a színpadon. És az se tetszett, hogy a végén amikor kiderült Dánia a győztes 86-szor el kellett mondani, h Dánia a győztes, de azért még hallgassuk meg a többi ország pontját is, bár semmit se számít már… Ez pofátlanság volt sztem.

Alex 10.helyéhez gratula, bár én nem tettem volna ilyen jó helyre, de ízlések és pofonok. Remélem nem lesz nagyobb az arca, mint eddig volt.
A dán győzelem nem ért meglepetésként titkon reméltem az elején még, hogy Ukrajna befogja, de annak jobban örültem, h nem Azerbajdzsán nyert ismét. Számomra ez a dal egy tucatdal még mindig.
Hollandiának, Máltának örülök. Görögország, Olaszország és Oroszország nem érdemelte meg a TOP 10-et. Románia nem értem mit keresett a TOP 15-ben. Nagyon sajnáltam Észtországot, Finnországot, Németországot, Grúziát és az Egyesült Királyságot. Írországot viszont egy percig sem. Az elődöntőből kieső szerbeket, szlovénokat és Izraelt is sajnálom.
Voltak érdekes momentumai az idei versenynek, pár országnak lesz mit átgondolnia jövőre. Én remélem, hogy nem indít el tömeges visszalépési hullámot a 2013-as verseny, pedig a lehetőség adott, főleg az ex-jugó országoknál (gondolok itt kifejezetten Szlovéniára, Macedóniára, Montenegróra és Horvátországra, talán ha a kiválasztási metódusra nagyobb hangsúlyt helyeztek vna nem érte volna őket ekkora kellemetlen meglepetés, és az ír válogató rendszere is bebizonyította, hogy semmi értelme nincs, nekik is lesz mit megvitatni.) All in all… várom már a jövőévi versenyt. 😀

Akkor kicsit hosszabban:

Azt hiszem, az utóbbi évek legszínvonalasabb döntőjét láttuk! Szerintem jók voltak a képi megjelenítések, és hangilag is jól teljesítettek a versenyzők (nálam 2-en voltak “mérce alatt”: a spanyol lány és Margaret Berger, nála azt hittem, a top10-e is rá fog menni az igen halovány vokális teljesítményére, de az előzetes hájp még elég volt a 4. helyhez).
Szüleimmel néztem a show-t, akik igen kritikus szemléletűek és nem hallgatták korábban a dalokat, az első, ami tetszett nekik, az a belga volt (!). Onnantól viszont elég sok, már a 11.-nél kérdezte édesanyám, hogy “Itt ki fog győzni? Egy csomó jó dal van!” Aztán persze a tűzijáték csak utána jött 🙂
Az összekötő részek közül Lyndát imádtam (mindegyik szerepében!), Petra dala nekem kicsit hosszú volt, de OK 🙂

Szavazás tekintetében: annyival jobb érzés volt most végighallgatni a pontokat, mint akár Katinál, akár a Compact Discónál! 🙂 Anno Friderika sokáig vezetett a pontozásnál, most Alex 4 ország után a 2. helyen állt, szerintem ez 21. századi rekordunk! 🙂 Még egyszer gratula mindenkinek, aki hozzátett valamit is Alexék sikeréhez! A végén meg azért szurkoltam, hogy valahogy a románt tartsuk magunk mögött, nem létezhet, hogy az a giccskatyvaszborzadály jobb helyen végezzen! 🙂
Dánia győzelme végül egyértelmű lett, bár a ponttáblát sokáig sikerült szorosan tartani. Nagyon szurkoltam Ukrajnának, hogy másodiknak fussanak be, de végül a bronzzal is elégedettek lehetnek. Norvégia a gyenge ének után nekem meglepetés volt, hogy eddig eljutott. Külön örülök a máltai és a holland top10-nek (azért vicces volt a produkció végén, hogy Gianluca majdnem későn kapcsolt, hogy már előrébb kéne tartania a színpadon 🙂 ).

Az elődöntők pontozásánál a 10-11. hely nem volt annyira szoros. San Marinónak már majdnem összejött a döntő, azért Románia helyett megnéztem volna Valentinát. Vagy a végül csak 14. helye végző Morant (ez nekem nagy negatív meglepetés volt amúgy).

Összességében mindenféle értelemben jó héten vagyunk túl. Reméljük, jövőre sem lesz rosszabb!

Én is azért szurkoltam a pontozás végén, hogy a román förtelem előtt végezzünk! Nagy volt az öröm végül. 🙂

Oh még senki sem említette a nyitást! Nekem bejött ez a zászlós bevonulás! Lehetne ebből egy új hagyomány szerintem!!! A himnusz viszont egy kicsit semmilyenre sikeredett.

ja igen, annak tényleg Olimpia-hangulata volt szerintem 😀

kicsit hosszadalmasan:
egyébként San Marino-tól idáig soha nem kaptunk és mi sem adtunk pontokat, de most megtört a jég: mi 2 pontot adtunk nekik az elődöntőn, ők nekünk 4-et az elődöntőn és 6-ot a döntőn!
A másik ország akiknek mi sem adtunk még pontot és ők sem adtak nekünk: Örményország… és lám, mi idén a döntőben adtunk nekik 3 pontot… 🙂 ennek azért örülök…(ők nem csoda, hogy nekünk nem adtak, de ezt Gundi is megmondta)

a magyar pontokról:

12 pont-Azerbajdzsán: én az ő végső győzelmüknek jobban örültem volna, nálunk az egész családnak az azeri volt a befutó (annak ellenére hogy sablonos, tucat… blablabla jelzőkkel illetik sokan….)
10 pont-Dánia: jó a dal, jó az énekesnő, jó helyre került a 10 pontunk szerintem
8 pont-Málta: én biztos nem adtam volna nekik pontot, a vigyorgás és a végéről a lihegés + nyelvnyújtogatás nem hiányzott volna…
7 pont-Ukrajna: ezzel is ki vagyok békülve
6 pont-Izland: a dal unalmas, de az énekesnek jó hangja van… pontot nekem nem ért…
5 pont-Hollandia: valahogy utálom ezt a dalt… (mosolyogva énekli, hogy nincs levegő, a madarak nem repülnek… o.O)
4 pont-Belgium: WTF? Amikor megjelent a daluk az elsők között, érdekes módon még mindenki utálta, ahhoz képest egész jó eredményt értek el…. nekem attól függetlenül a kacsatáncos lányok, meg a bénítótekintetű énekes nem értek meg pontot….
3 pont-Örményország: Nem szeretem ezt a dalt sem… de a döntőben egész jól előadták a dalukat… én pontot nekik sem adtam volna, de örülök, hogy végül adtunk (lásd fent)
2 pont-Norvégia: reálisnak gondolom…
1 pont-Görögország: ezen sem lepődtem meg…
Összegzésül: az ízlésem eltér a kiosztott pontjainktól… a 10-ből 5-nek nem adtam volna pontot… 😀 de hát ez van…
Esküszöm, az észtek voltak számomra a legpozitívabb csalódás… lehet, hogy nekik, nyelvrokonainknak – akik szintén anyanyelven énekeltek – pontot kellett volna adnunk… de ez csak személyes vélemény…

és végül: én is roppantul örülök, hogy előrébb végeztünk, mint a román dal (az valami kegyetlen) 😉

Azért remélem Azerbajdzsán észreveszi, hogy idén jóval magasabb pontszámmal lettek 2.-ok, mint 2011-ben győztesek. 😀

A sok poszton felbátorodva én is leírnám a gondolataimat az idei versenyről 🙂 Az elődöntők, és a döntő is színvonalas volt , és jobban tetszett mint a tavalyi, de szerintem egy nagyobb vetítővászon jobb lett volna mert kicsit zavart hogy Máltánál, Belgiumnál és nálunk lelógott a szöveg egy része, de ennek ellenére élvezhető volt. Az elődöntőkből 5 országért nagyon fájt a szívem : Ausztria (igaz kicsit gyenge volt de egy döntőt megérdemelt volna) Szerbia ( Nagyon sokan szidják, de nekem tetszik, még a sztori se volt rossz , de a ruhákon jobb lett volna változtatni) Montenegró ( Az elején is tetszett a dal és egész energikus volt) San Marino ( Az Eurovision In Concert után kicsit többet vártam Valentinától, ő is megérdemelte volna a döntőt) és végül, de nem utolsó sorban Izrael ( Nagyon szép volt, mellesleg az egyik legjobb dal és hang idén). A döntőben annyira de nagyon boldog voltam hogy 10.-ek lettünk. Úristen 🙂 Egy 15.helynek is örültem volna de Top 10 , még most se fogom fel 🙂 A Szavazásnál nagyon szurkoltam hogy Dánia nyerjen , nem szerettem volna egy újabb azeri győzelmet. Akit a döntőből nagyon sajnálok az Németország. Legalább egy 15.helyet vagy inkább jobbat megérdemeltek volna. Összességében szerintem ez volt a Legjobb Eurovíziós év , a nemzeti döntőkkel és mindennel együtt 🙂 Kíváncsian várom jövőre a Dán rendezést. Remélem láthatjuk még majd Lynda Woodruffot 😛

Szerintem már az elmúlt években sem sokakat izgattak az utolsó x ország pontjai, amikor már matematikailag világos volt a szitu. A műsoridőn szerettek volna ezzel spórolni, Emelie-nek el kellett bandukolnia a híd végéig. 🙂 Ugyanakkor néhány szót szívesen hallottam volna tőle, még ha az újrajátszás előtti villáminterjúk mindig bénácskák. 🙂 Hiányzott az “I am really happy, I don’t know what to say, thank you Europe, I love you!” 😀

Nagyon remélem, hogy a dánok ezek után jövőre tényleg nagy show-t csinálnak és hogy jövőre is lesz magyar dal a döntőben (talán már Top5-ben). Érdekességként megjegyezném, hogy a Wolf Kati videója alatt mai napig mennek a pozitív kommentek KÜLFÖLDRŐL, sőt olyat is olvasni lehet, hogy vannak akik szerint Kati kövezte ki az utat a Euphoria-nak. 🙂

…akkor többen voltunk, hogy drukkoltunk Románia “ellen” 😀
A tegnapi nap boldogság, pici csalódottsággal vegyítva!
Én sem (mi sem) tartoztam a Dánia fanok közé…listámon csak a 12. helyen végzett. A top 10 nálam Hollandia, Málta, Egyesült Királyság, Németország, Azerbajdzsán, Magyarország, Franciaország, Oroszország, Litvánia és Izland volt. A sorrend nem jött be…de Alex 10. helye nagyon is fantasztikus!
Viszont egy valamit magyarázzon meg valaki, Ukrajna miért lett ennyire felülértékelve?? …tényleg, nem tudom ezt megfejteni.

Üdvözlet mindenkinek!

Ennek a versenynek is vége, picit ilyenkor mindig hiányérzetem támad (kinek nem :D). Csak klisésen tudok most fogalmazni, profi szervezés, némi humor és színvonalas extra produkciók jellemezték az idei Eurovíziót. Örülök Dánia győzelmének, habár nem ők voltak az első számú kedvenceim. Kiszámítható volt, lássuk be. Előttem elmondták, és egyet is kell, hogy értsek vele: nekem sem tetszett az, amikor már csak három ország volt hátra, de már a kutya se volt kíváncsi rájuk, mindenki elkezdett ünnepelni a dán győzelmen. Jó, oké, de azért hallgassuk meg a maradék hármat, annak ellenére, hogy már nem oszt nem szoroz, ha már ennyire “egyek vagyunk” adjuk meg a tiszteletet egymásnak.
Németország helyezésén meg is lepődtem de ugyanakkor nem is. Azért igen, mert remek dal, Natalie pedig vérbeli előadó, állítom, hogy kenterbe veri az idei mezőnyt, viszont azért nem, mert a már eleve híres előadók/együttesek eddigi meglátásaim szerint nem szerepeltek túl jól.
Krista-t sajnálom, olyan kis litty-lötty aranyos popdal, bár inkább a végén elcsattanó csók verhette ki a biztosítékot sokaknál.
Alex pedig remekül rácáfolt arra, hogy ne ítélj elsőre. Először nagyon ki voltam bukva, hogy hogyan is nyerhetett ő itthon, nem gondoltam volna, hogy a külföldiek számára bejön, de szerencsére tévedtem. Mikor az elődöntőből tovább jutottunk nagyon örültem, pláne a 10. helynek. Gratulálok az egész magyar delegációnak, mindenkinek aki azon dolgozott, hogy ez a produkció ilyen formában létrejöhessen.

Szerintem azért volt szükség a nyertes korai bejelentésére, mert a green room valami szomszédos csarnokban volt, úgyhogy kellett nekik idő, mire átér a stadionba. Mégiscsak svédek, nem akartak késni 🙂

Hát tegnap leesett az állam Byealex sikerén.:) Sajnos én nem hittem a dalban és így utólag nagyon sajnálom,hogy túl hamar “temettem” Alex dalát. Nagyon nagy gratula Neki! Büszkék lehetünk rá! 🙂

A dán győzelemnek örülök,megérdemelték. 🙂

Közben nézegettem az iTunes slágerlistákat és ezt figyeljétek!!!:D

ByeAlex – Kedvesem

Magyarország: 1
Észtország: 2
Svédország: 10
Finnország: 18
Hollandia: 33
Németország: 33
Svájc: 34
Ausztria: 39
Belgium: 99

Örülök a magyar eredménynek! A műsort nagyon átszövi a liberális agymosási szándék. Már maga ez az egyek vagyunk szlogen sem tetszik. Nem, nem vagyunk egyek, és ha efelé megyünk, az a kárunkra lesz. Nem csak nekünk, hanem minden nemzetnek. A buzik képernyőretolása különösen elkeserít…. Ennek részének kellett lennie a műsornak????

Nem vagyunk egyek? És kik a különbek és kiknél és miért és ki dönti el? Mintha néhány évtizeddel ezelőtt lett volna olyan borzalmas dolog, ami annak volt köszönhető, hogy egyesek felsőbbrendűnek tekintették magukat másoknál….

Gábor, a hozzászólásod is megerősít, hogy nem vagyunk teljesen egyek, csak a “We are not so different as you think” nem olyan frappáns szlogennek. 🙂

abszolut nem ertem mit ettek rajta – egy totäl loreen koppincs, hänynom kell töle
de tudtam hogy nyerni fog – tiszta bunda – mär honapokkal ezelött a csapbol is az folyt hogy nyerni fog -.-”
gusztustalan dolog.
az a sok csilli-villi confetti bizbasz…
legaläbb kicsit probältäk volna titkolni,hogy ök fognak nyerni 😛
mär az elsö elödöntöben – ahogy megszolalt – lehetett tudni hogy senkinek semmi eselye utolerni -.-
pedig minösithetetlen,jellemtelen hülye szäm – egy koldus kinezetü örült nötöl.ennyi -.-

A konfettis résszel egyetértek, nekem sem tetszett az, hogy már az első elődöntőben is teljesen olyan érzetet keltett, mintha épp akkor nyerték volna meg és a műsor záróakkordjaként elnyomják még egyszer a dalt.
Abban is van igazság, hogy Loreen produkciója “eléggé megihlette őket” ha fogalmazhatok ilyen “szépen”.

Akkor a román dal alatt miért nem éreztük ezt?! Talán mert a dán dal jó volt? Nem tudom… A svédektől jó ötlet volt, hogy különböző színpadi elemeket hoztak létre, és ezeket bárki használhatta, nem csak a dánok.

ui: Alexet a 10. hely köre värtam…:D
bejött.
a buzuläsnak pedig en sem vagyok hive 😛
de nezd hol vegeztek vele 😀

Én szavaztam is rájuk. 😀 Dalban és hangban verte a mezőnyt, de szerintem látványban is a jobbak között volt. 😉

Azért az elég gáz, hogy az automatikusan bejutó nagy ötösből négy leghátul végzett… Ideje lenne már megszüntetni ezt a kivételezést.

A 2013-as toplistám.
1.Dánia
2.Norvégia
3.Hollandia
4.Olaszország
5.Ukrajna
6.Málta
7.MAGYARORSZÁG
8.Egyesült Királyság
9.Izrael
10.Írország
11.Belgium
12.Svédország
13.Oroszország
14.Ausztria
15.Észtország
16.Izland
17.Moldova
18.Grúzia
19.Görögország
20.Fehéroroszország
21.Németország
22.Svájc
23.Azerbajdzsán
24.Ciprus
25.Spanyolország
26.Horvátország
27.Franciaország
28.San Marino
29.Szerbia
30.Szlovénia
31.Finnország
32.Bulgária
33.Örményország
34.Albánia
35.Montenegró
36.Románia
37.Litvánia
38.Macedónia
39.Lettország

Nekem Ukrajna volt a nyerő 2 éve, utána : 2- Izland, Németország, Norvégia, Dánia, Görögország, Oroszország, San Marino , Moldova, Izrael- 10 ( egy top 10-es listát írok csak most)

Comments are closed.