Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Az Eurovízió Top 10 kínos pillanatai – és a napi friss

A 2013-as trófea.

A 2013-as trófea.

Tudósító: Klész Imre
Forrás: 12points.tv – cphpost.dk

A 12points.tv ismét aktuális híreket hozott, de felhívta a figyelmet egy olyan gyűjtésre is, amin mindenki tud sírva nevetni: ezek az Eurovízió történelmi bugyrai. Mielőtt kipukkantanánk ezt a 10 buborékot, jöjjenek a friss hírek!

Linda Martin megérkezett Malmöbe azért, hogy támogassa az ír versenyzőt és csináljon más dolgot is – például énekelje el az Euphoriát

Loreen részt vesz a döntőn! Hallgasd meg az új dalát! 

Graham Norton brit kommentátor kijelentette, hogy nem Bonnie Tyler viszi haza az Eurovízió trófeáját.

Norvégia, Azerbajdzsán és San Marino a favorit a sajtóközpontban zajló szavazáson a második elődöntőre.

A dán posta összegyűjtötte az Eurovízió történelmének 10 legkínosabb pillanatát.

#10 A svájciak tényleg a számok emberei
Már az első, luganói versenyen kitört a botrány. A verseny kezdetén minden országnak csak két szavazata volt. Sajnos a luxembourgi zsűri valami oknál fogva nem érkezett meg a helyszínre, így a svájciak szavaztak helyettük. Nem is csoda, hogy Svájc hirtelen első helyre került, de a pontos szavazási eredményeket sosem hozták nyilvánosságra.

#9 Még hogy te akarsz forradalmat?
Míg John Lennon az ágyában, kényelemben elmélkedett zeneileg forradalmakról, Portugália 1974-es dala maga volt a forradalom. Paulo de Carvalho ‘And After The Goodbye’ című dala volt a jel a rádióban, melynek elhangzása után megindultak a tankok Lisszabonba, hogy átvegyék a hatalmat a Caetano rezsimtől. Így az Eurovízió Caetano Waterloo-ja lett, mivel a svéd szupersztárok, azaz az Abba megnyerte a versenyt a ‘Waterloo’ című dallal. A portugál dal utolsó lett, de a forradalom győzelmével hallhatatlanná vált.

#8 A buldózerek taroltak Bakuban
2012-ben hevesen kritizálták Azerbajdzsánt amiatt, hogy nemcsak emberi jogokat sértettek, hanem erőszakkal telepítettek ki embereket arról a helyről, ahová megálmodták a verseny helyszínét. A kilakoltatás után a buldózerek le is tarolták a területet. A német pontbejelentő szóvivő, Anke Engelke nem hagyta szó nélkül ezeket az eseményeket a döntő élő adásában. „Ma senki sem szavazhat a saját országára. De jó dolog szavazni. És jó hogy van választási lehetőségünk. Sok sikert az utatokon, Azerbajdzsán. Európa figyel titeket.”

#7 Csajos csók
Krista Siegfrids tiltakozik amiatt, hogy Finnország elutasítja a meleg házasságot. Ezért a szégyenlős menyasszonyként megjelenő énekesnő szájon fogja csókolni az egyik női háttérvokálosát ma este. Bizonyos nézői csoportok biztosan fel fognak háborodni ezen.

#6 Eurovíziós szóviccfesztivál
Grúzia 2009-es versenydalát betiltották, a benne található szörnyűséges szóvicc miatt. Igen, valóban sérti az Eurovízió szabályait, mert nyíltan politikai állásfoglalást tartalmazott a dalszöveg. „We dont wanna Put In”, azaz nem akarjuk berakni, illetve más értelmezésben nem akarjuk „Puty int”. A dal szerzői köztudottan ellenzik az oroszok politikáját, élén Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel. Grúzia nem volt hajlandó újraírni a dalt, így visszaléptek.

#5 Virággal a fejfájás ellen
1978-ban az azóta nagy eurovíziós megahitté vált, izraeli ‘A-Ba-Ni-Bi’ című dal nyert Izhar Cohen és Alphabeta előadásában, mindent elsöprő 157 ponttal. A Közel-Kelet országaiban is hasonló a népszerűsége a versenynek mint Európa más pontján, így nagy fejfájást okozott a jordán köztelevíziónak a kialakult helyzet. Ezért megszakították az Eurovízió közvetítését, és nárciszok látványával szórakoztatták a helyi nézőket. Ráadásul a műsor megszakítása előtt a második helyezett Belgiumot jelentette be győztesnek a helyi kommentátor. Köszönjük a figyelmet, viszlát!

#4 A zászlólengetés nem megfelelő
Izrael is rúgott egy szép öngólt hazájában, 2000-ben. A Ping Pong együttes valójában egy paródia csapat volt, két újságíró agyszüleménye, és valamilyen oknál fogva elnyerték a jogot, hogy ők képviseljék az országot a versenyen. A főpróbák során amikor bemutatták az iszonyatosan szörnyű produkciójukat – a dalnak egyébként ‘Be Happy’ azaz légy boldog volt a címe, – szíriai zászlókat lengettek. Az izraeli IBA köztévé elnöke kikelt magából: „Részt vesz a csapat a versenyen, de nem az IBA-t fogják képviselni, és nem is Izrael népét. Saját magukat fogják képviselni.” Fontos megemlíteni, hogy a csapat saját magának fizette a stockholmi kiruccanás minden költségét.

#3 És a győztes pedig… nem más mint… izé…
Az 1969-es Eurovízió szenzációs eredményt hozott, Franciaország, Hollandia és Spanyolország egyaránt a legmagasabb pontszámot érte el, ami 18 volt akkor. És mivel a gonosz finnek nulla pontot adtak ezeknek az országoknak és a egyet a briteknek, így már négyes holtverseny alakult ki. Mivel nem volt még akkor szabály a pontegyenlőségre, a szerencsétlen műsorvezető teljesen összeomlott, így egyenes út vezetett a zűrzavarhoz. A szervezők nem hoztak elegendő medált a győzteseknek, és az idegsokkot kapott nézőknek végig kellett hallgatnia a négy győztes dalt, vagyis az egész mezőny negyedét.

#2 Szánalmas verseny volt
Cliff Richard, a túlmozgásos nemzetközi popsztár a végül melodramatikusra sikeredett Eurovízió végén a ‘Congratulations’ című dallal második lett, a ‘La la la’ megnyerte a ’68-as versenyt Madridnak. De 40 évvel később egy spanyol dokumentumfilm azzal állt elő, hogy az eredmény előre le volt zsírozva. Franco tábornok idején korrupt menedzsereket épített be különböző európai tévétársaságokhoz azzal a feladattal, hogy vásároljanak olyan sorozatokat a spanyoloktól, melyek sosem lettek volna eladva, és írjanak alá szerződéseket homályos hátterű együttesekkel és énekesekkel. Richard, aki még most sem tudta megemészteni az ott elszenvedett vereséget, 2008-ban azt nyilatkozta a The Guardian-nek, hogy reméli, egyszer még megcsörren a telefonja. „Éveken keresztül foglalkoztatott ez a második helyezéses ügy. Olyan jó lett volna ha a verseny egyik vezetője legalább felhívott volna és elmondta volna, hogy ‘Cliff, a fenébe is, te nyerted meg a versenyt’.”

#1 Nem lehetsz győztes!
Cliff Richardot második helyre lökni tényleg nem volt szép. Ez mind semmi, a ’63-as versenyen a dánok reménykedtek a győzelemben. A ‘Dansevise’ című dalt adta elő a virtuóz gitáros Jørgen Ingmann és felesége Grethe. Kis kellemes, jazzes beütésű dalocska volt, de a végén egy szomszédnak kellett segíteni, hogy nyerjenek. A 16 résztvevő közül a norvégok ötödikként képtelenek voltak a procedúra szerint bejelenteni a pontokat, ami csak tüzelte a némileg leereszkedő módon viselkedő műsorvezetőt, Katie Boyle-t. „Nos, kitartás Norvégia… attól tartok hogy meg kell kérnem Önöket hogy ismertessék a pontjaikat újra és újra… mert, először Önöknek be kell mondaniuk azt pontot ami Önök elé le van írva, majd az előadó nevét, majd az országot. Nem hiszem hogy ez olyan nagy dolog lenne.” A totálisan bepánikolt zsűri megkérte Boyle-t, hogy később kérdezze meg tőlük a pontokat, de ennek ellenére tisztán és hallhatóan adtak 3 pontot a svájciaknak és kettőt Dániának. Ahogy haladunk előre a történetben, a verseny végére Svájc éppen kettő ponttal előzte meg Dániát, és csak a norvégok pontjainak bejelentése maradt hátra. Ez tiszta ügy, Svájc a nyerő. Nos, nem így történt. A megzavarodott Norvégia ezúttal barátait négy ponttal jutalmazta, a svájciaknak csak 1-et adott, így a győzelemittas dánok csak a lekvárt vihették haza.

1 comment to Az Eurovízió Top 10 kínos pillanatai – és a napi friss