Eurovízió 2013: 39 ország adta be jelentkezését

eurovision_micTudósító: Klész Imre
Forrás: ebu.ch

39 ország adta be határidőre a jelentkezését a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválra, melynek Svédország, azon belül Malmö fog otthont adni május 14-16-18-án. 2004 óta 36-43 közszolgálati televízió jelentkezett a versenyre, 39 ország versengett 2010-ben is. Bosznia-Hercegovina (BHRT), Portugália (RTP), Szlovákia (STV) és Törökország (TRT) nem lesz Malmőben, Örményország (AMPTV) viszont egy év távollét után visszatér.

Jon Ola Sand, a Dalfesztivál főellenőre sajnálja, hogy az országok gazdasági okokra hivatkozva lépnek vissza. Törökország viszont nem gazdasági okok miatt, hanem a 2009 óta létező szabályokat adják meg okként, melyeket csak most kezdtek el élesen kritizálni. “Szükséges párbeszédet folytatnunk a török közmédiummal a tiszta helyzet teremtése érdekében.”

Lássuk a résztvevőket!

1 Albánia (RTSH)
2 Ausztria (ORF)
3 Azerbajdzsán (Ictimai TV)
4 Belgium (RTBF)
5 Bulgária (BNT)
6 Ciprus (CyBC)
7 Dánia (DR)
8 Észtország (ERR)
9 Fehéroroszország (BTRC)
10 Finnország (YLE)
11 Franciaország (France3)
12 Görögország (ERT)
13 Grúzia (GPB)
14 Hollandia (TROS)
15 Horvátország (HRT)
16 Írország (RTÉ)
17 Izland (RÚV)
18 Izrael (IBA)
19 Lettország (LTV)
20 Litvánia (LRT)
21 Macedónia (MKRTV)
22 Magyarország (MTV)
23 Málta (PBS)
24 Moldova (TRM)
25 Montenegró (RTCG)
26 Nagy-Britannia (BBC)
27 Németország (NDR)
28 Norvégia (NRK)
29 Olaszország (RAI)
30 Oroszország (C1R)
31 Örményország (AMPTV)
32 Románia (TVR)
33 San Marino (SMTV)
34 Spanyolország (TVE)
35 Svájc (SRG SSR)
36 Svédország (SVT)
37 Szerbia (RTS)
38 Szlovénia (RTVSLO)
39 Ukrajna (NTU)

19 Comments

39 ország?! hát bíztam benne, hogy legalább 40-et eléri a résztvevők száma. Törökország nyilván való még mindig duzzog a 2011-es kiesésért. Tavaly csak azért nem léptek vissza, mert Azerbajdzsán volt a rendező.
és akkor most így lesz egy 16 és egy 17 fős elődöntő. :/

Szerintem nem olyan nagy tragédia az hogy most nem lesz 40+ ország az Eurovízión. 2010-ben is 39-en voltak és nem volt az kevés.

Ne bánkodjatok már,hogy “csak” 39 ország lesz, legalább a német, azeri ,francia, belga, holland, angol 8,10,12 pontok most nem Törökországnak mennek, a szerb, horvát, szlovén, macedón, osztrák, svájci pontok pedig nem Boszniának mennek!
Menjenek inkább nekünk! 😀 (Különben elmagyarázná valaki, hogy Svájc és Ausztria miért ad 8,10, 12 pontot mindig Szerbiának és Boszniának? Mert semmi barátság nincs az országok között, és ne mondja senki, hogy egy svájcinak egy bosnyák dal tetszik.)

Nem írtam hülyeséget, mert minden évben sok pontot kapnak, és csak az az ország zenéje tetszik nekik? Olyan sose volt, hogy Svájc nem adott pontot a döntőben Boszniának! Ja, a svájciaknak minden évben a Bosznia-herzegovina dala tetszik!?? 😀

Tusán, ahhoz képest, hogy 18 év a nagykorúság határa amikortól már szavazhat is, elég meredek kis takonypócnak titulálni ezt a korosztályt 😀 😀 😀
Bár ha sok tíz év van az ember háta mögött, biztos atyáskodóbb szemmel néz az ifjúságra 🙂

Annak nevezel aminek akarsz,de mindenkinek van véleménye és az enyém perpill az,hogy Ausztria és Svájc tökmindegy,hogy kinek adja a 12 pontot.Mit kell ezen kiakadni?

Ne csináljátok itt a karácsonyi műbalhét! 🙂

Lukmataa! Svájc és Ausztria ugyanabból az okból pontozza mindig magasra Bosznia-Hercegovinát, amit Törökországnál gondoltál az első mondatodban.

Kérek egy szelet bejglit!

Szerintem a duzzogás nem jó hozzáállás a török részről. Viszont abban egyet értek hogy a Big 5-öt talán el kellene törölni… Tudom hogy ők a legnagyobb támogatók, na de nem feltétlen küldenek minden alkalommal értékelhető produkciót (Egyesül Királyság – 2007). Ha tudnák hogy kieshetnek az elődöntőn talán összekapnák magukat.

Nehéz elképzelni az Eurovíziót Portugália és Törökország nélkül – nem mintha rendszeresen hoznának kiemelkedő dalokat, de mindig színfoltok a mezőnyben.

Comments are closed.