Naptár

2012. október
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A svéd rendezés ismét mérföldkő lesz az Eurovízió történelmében

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Martin Österdahl, a 2013-as Eurovízió főproducere felvázolta a következő verseny terveit, és annak szellemiségét. A svéd SVT köztelevízió hisz abban, hogy ha a legutóbbi svéd rendezés nagy változást hozott az Eurovízió történelmében, akkor ezt a hagyományt folytatni kell.

A 2013-as verseny rendezésének fő céljai:
– valódi kíváncsiság felkeltése,
– meghökkentő pillanatok elérése,
– valódi kapcsolatok kiépítése,
– tartós szenvedély kialakítása,
természetesen mind-mind a nézők szemszögéből, a közönség megnyeréséért.

Az Eurovízió megrendezése nagy lehetőség arra, hogy sok ember előtt előrukkoljanak valami újszerűvel. A főproducer szerint fontos és nagyon jelentős üzenete van az Eurovíziónak, mint ahogy az Olimpiai Játékoknak is. Az Eurovízió szempontjából ez valószínűleg nem ismert széles körben, és még senki sem magyarázta el ezt igazán. Most az SVT azon dolgozik, hogy ezt az eszmét valóra váltsa és bemutassa. Európa egy különlegesen gazdag az emberek, a kultúra, a zene és az ünnepek terén. Nagyon fontos dolog megismerni, bemutatni és hidakat építeni Európa szerteágazó kultúrái között. Ez ugyanúgy fontos volt az 50-es években is, amikor a két világháború térdre kényszerítette a kontinenst. A kapcsolatok keresése ma is aktuális és fontos.

A hivatalos interjú mellett megjelent egy másik riport is Martin Österdahllal a Dagens Nyheter hírlapban, amiben egészen konkrétan két óriási változást is bejelentett.

Az első az, hogy egyetlen műsorvezetővel képzelik el a versenyt. Legutoljára 1995-ben volt ilyen Eurovízió, azóta mindig volt legalább kettő, vagy – az utóbbi három versenyen – három házigazda a műsor alatt.

A másik nagy változás a színpadi látványra vonatkozik. 2000-ben a stockholmi Globen Arena volt az addigi legnagyobb helyszíne az Eurovíziónak, és itt jelent meg először a LED fal, ami innovatív technológiai látványelem volt. 2009-ben nagyon extravagánsra sikerült, 2010-ben pedig már általánosan elfogadottá vált. Az SVT következő nagy dobása, a nagy mérföldkő abban lehet, hogy amit 2000-ben bevezettek, 2013-ban kivezetik, LED fal nélkül képzelik el a malmö-i színpadot. Az SVT jelenleg más innovatív látványelemek felkutatására összpontosít. A cikkben Österdahl azt is kiemelte, hogy sokkal emberközelibbé, kevésbé távolságtartóvá szeretnék alakítani a következő dalfesztivált.

17 hozzászólás A svéd rendezés ismét mérföldkő lesz az Eurovízió történelmében

  • Edd

    Még csak október van, de én már nem bírok várni. Szerintem a 2013-as verseny lesz a legjobb verseny 😀 Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e megvalósítani a terveiket 😀

  • Gabiii

    Merész! 🙂 Meglátjuk, én bízok a svédekben. Biztos különleges lesz!

  • Tilla77

    A svédek hangulat világa érdekes. Filmekben nagyszerűen vissza tudják adni a skandináv életérzést és olyankor elgondolkodom ez az, amit szeretek én bennük vagy van még valami a tarsolyban? Emberközeli lesz, szerintem az 1 műsorvezetős dolog okos dolog, elég. És az az ember arra az estére világsztár lesz, mintha egy Oscar gálát vezetne. Aki Melodifestivalent vezetett, az szerintem ezt is meg tudja oldani. Ha Oscar gálára gondolok, akkor nem is biztos, hogy műsorvezetőt keresnek, mint házigazdát. Emberközeli, Ledfal nélküli? A U2 koncertturnéja 2011ben úgy zajlott, hogy középen volt a színpad…csak felső és oldalsó lámpákkal. Én régen is és most is a hagyományos díszletek híve vagyok, de így még jobb lehet. Ezen nagyon ott kell lenni.

  • Kajli25

    Én nem bánom, ha kihagyják a ledfalat! Nagyon kíváncsian várom már A Fesztivált!!! :))

  • Csengettyű

    Különleges lesz, az biztos. Nekem is az ’emberközeli’ jutott eszembe először. 🙂 Bármit is találtak ki a svédek, szerintem jó lesz 🙂

  • Csengettyű

    Ráadásul szerencsére a képeslapok sem olyanok lesznek, mint az azeri rendezésnek… ez pozitív! 🙂
    http://www.esctoday.com/?p=38020

  • János

    Egyetlen műsorvezető? Talán Ördög Nórát kérik fel a svédek? 🙂

  • Én az „emberközeli” szótól nagyon megijedtem. 2010-ben a norvégok a „családias” szót használták, erre kaptunk egy látványában eléggé visszafogott Eurovíziót, amit csalódásként éltem meg 2009 után. Nem tudom, miként lesz „emberközeli” a verseny idén, de próbálok jóra számítani.

  • Balint005

    Az egy műsorvezetős ötletet jónak tartom, főleg az lenne kedvemre való ha Sarah Dawn Finer-t választanák a feladatra. Mondjuk az idei műsorvezetőnkél csak jobbak lehetnek…
    Viszont nagyon nem tetszik az ötlet arra vonatkozóan hogy kihagyják a LED falakat. Én nagyon szeretem a monumentális ledfalakat és színpadot és úgy tűnik ez jövőre elmarad..pedig a moszkvai is olyan szép volt.
    De azért bízok a svédekben, mert a Melodifestivalent is minden évben fantasztikusan megrendezik, úgyhogy az euróvízió is biztos profi

  • Matthias

    A magyarokról mikor lehet valamit tudni?

  • Zso

    Azt hittem leesek a székről, amikor ezt elolvastam. Nem lesz LED fal??? 🙁 🙁 🙁
    Az oké, hogy a moszkvai Eurovízió LED fala nagy volt (Hú de jól nézett ki! Sőt nekem akkor tetszett a legtöbb szám! A dalok több, mint fele szuperjó volt.).

    2013-ban én már a 4K-t várnám, vagy a 3D-s közvetítést és nem valami „Táncdalfesztivál-feelinget” a régmúltból. 🙁

    Na jó nem leszek ennyire pesszimista, de ha ez így marad, tényleg emlékezetes lesz a malmö-i Eurovízió
    kicsi színpad, egy műsorvezető, függönyök

    Pedig azt hittem, az oslo-i Eurovíziót nem lehet alulmúlni színpadilag. Hú de felháborodtam!

    Remélem azért spórolnak, mert szavazás közben fellép az ABBA, és nekik kell a sok pénz!

  • Zso

    „A svéd rendezés ismét mérföldkő lesz az Eurovízió történelmében”

    Ezzel nem értenék egyet. A mérföldkő kifejezést akkor használnám inkább, ha előrelépünk és nem vissza. Márpedig jövőre visszalépés lesz, mert én a LED fal száműzését ennek tekintem.
    Olimpiák esetében a HD kísérletek, vagy idén a 4K kísérletezés az mérföldkő.

    Bocsi, de én így látom.

    • Gabiii

      ” Az SVT jelenleg más innovatív látványelemek felkutatására összpontosít.”
      HALIHÓÓÓ várjuk már meg mit akarnak, azt te sem gondolod hogy vidéki művelődési ház feeling lesz igaz? Lehet hogy nem lesz igazam de mi van akkor ha kitalálnak valami újat mint 2000ben a LED fal volt és most még csak nem is gondolsz arra hogy mi lehet az?
      Persze én ezt úgy mondom, hogy nekem aztán egyáltalán nem a látvány a legfontosabb (inkább legyen sok jó dal mint 2km-es LED-fal) és szerintem a LED előbb-utóbb de teljese ki fog futni.

  • pizsu

    Mondjuk a 2000-ben megtartott verseny t;nyleg új volt, de ahogy már többen is mondtátok, évről évre fejlődött a verseny. Mondjuk nekem nagyon bejött a LED fal és ezen a téren az Oroszok hozták a legtöbbet azóta nem volt jobb, vagyis én úgy gondolom, de lehet, hogy ti nem. De ha a Svédek vissza akarnak térni a régire az is jó. Na és az, hogy az adott ország kulturáját meg zenéjét kell bemutatni az igen jó. Ezt először még csinálták is, 2004, 2005, 2006, 2007 utána meg már nem, és a tavalyi, az meg fitogtatás volt, hogy milyen gazdag Azerbajdzsán.