Eurovízió 2013: Kis aréna, kis költségek

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: escxtra.com

12 millió eurós keretből gazdálkodhat majd a svéd köztelevízió (SVT) az Eurovíziós Dalfesztivál szervezése során – adta hírül az Expressen nevű svéd napilap. A forrásalapban már benne van az a 2,5 millió euró, melyet Malmö városa adott hozzá, illetve az SVT és az Európai Műsorsugárzók Szövetségének (EBU) anyagi hozzájárulása is. Természetesen a részvételi díjakból és belépőjegyekből befolyó összeg sem elhanyagolható.

Összehasonlításképp, a mostani büdzsé éppen kétszer akkora, mint ami a legutóbbi svéd rendezés évében, 2000-ben állt rendelkezésre – igaz, azóta duplájára nőtt az érkező delegációk száma, és a két elődöntővel is számolni kell. Az utolsó skandináv szervezés (Oslo 2010) alkalmával azonban ötmillióval több eurót fektettek a fesztiválba, mint amennyit 2013-ban fognak. A bakui verseny ára pedig éppen a négyszeresére rúgott a tervezett malmőinek, igaz, most nem fognak megépíteni egy újabb kristálytermet.

Az SVT kulcsemberei szeretnének minden esetlegesen felmerülő aggályt eloszlatni. Martin Österdahl mellett a show producer, Christer Björkman is megnyugtató nyilatkozatot tett: „Az elmúlt években a verseny talán túlságosan is nagyszabású volt, mindenki hatalmas arénákkal próbálta ámulatba ejteni a nézőket, míg maguk az előadók szinte teljesen homályba merültek. Pedig, mindent egybevetve, ők lesznek az est sztárjai.”

Comments

27 hozzászólás a(z) “Eurovízió 2013: Kis aréna, kis költségek” bejegyzéshez

 1. Balázs avatar

  Hát, elég kiábrándító, hogy pont a svéd rendezésen akar mindenki spórolni… náluk lenne lehetőség egy csodálatos versenyt tartani, ehelyett a spórolás! Kíváncsi leszek, hogy sikerül-e felülmúlni az oslói versenyt, mivel a kedvenceim közé tartozik 🙂

 2. Gabiii avatar
  Gabiii

  Én bízom a svédekben biztos vagyok benne hogy az utobbi évek legjobb rendezése lesz jövőre , még ha kevesebb pénzből is. Oslo erőssége a családias hangulat volt és egyáltalán nem hiányzott (nekem) a led-fal. Lehet hogy idén se lesz , de a svédek megoldják nem kell izgulni 🙂

 3. Zsolti avatar
  Zsolti

  Nekem Helsinki volt a kedvenc rendezésem, és biztos ez is lesz olyan jó.

 4. Zsolti avatar
  Zsolti

  Azért ez a duma, hogy „mindenki hatalmas arénákkal próbálta ámulatba ejteni a nézőket”, kicsit vicces a 2013-as MF döntőjét tekintve… 🙂

 5. János avatar
  János

  Engem ez a kép konkrétan egy uszodára emlékeztet,nem egy óriási rendezvényt befogadó stadionra. Bízzunk benne,hogy nem ez lesz a végleges állapota az épületnek,mert így én is csalódni fogok benne…

 6. Pizzahergo avatar
  Pizzahergo

  Nekem legjobban a 2011-es verseny tetszett, a többi valahogy nem ütötte meg nálam a kedvenc szintet. 😀 Azért a ledfal az kell, legalábbis a lelkecskémnek 😀

  1. Balázs avatar

   Szerintem az oslói verseny -led fal nélkül- az egyik legjobb rendezés volt 🙂 ledfal nélkül sokkal többet beleadnak az előadók, és egyedibbek a produkciók!

   1. Pizzahergo avatar
    Pizzahergo

    Mondjuk én csak az elődöntőt néztem az Oslóinak, nem nagyon tetszett az a Dalfesztivál, de gyakorlatilag igazad van. 😀

 7. ubulthebest avatar
  ubulthebest

  Hát én nem tudom… egy svédországtól nem vártam volna azt, hogy spóroljanak, persze azt sem hogy csak úgy szórják a pénzt. De azért remélem, hogy a ledfalat nem fogják elhagyni. Kell az. Az osloi verseny tényleg jó volt és egyedi, de így visszagondolva lehet hogy kicsit sivár volt az a színpadkép. Vagy lehet hogy csak a fellépők nem találtak rá a benne rejlő lehetőségekre? Na mindegy… Szerintem legyen LED.

  1. Balázs avatar

   Szerintem egyáltalán nem volt sivár.. és azzal sem érteke egyet, hogy a fellépők nem találták volna a helyüket, mivel ez nem igaz. Jó verseny volt, az utóbbi idő legjobbja.

   1. ubulthebest avatar
    ubulthebest

    Ízlések és pofonok. Gondolom ezen nem fogunk össze veszni…mert szerintem nem is akarunk.

 8. hph01 avatar

  Nálam az első a 2009-es Moszkva. És még sok, nagyon jó szám is volt.

 9. Tilla77 avatar
  Tilla77

  János, a Malmő Aréna így néz ki, ezen nincs mit változtatni és nem is lehet. Én örülnék, ha Magyarországon legalább 1 ilyen aréna lenne, és nem-nem a mi Arénánknak köze sincs a svéd csarnokokhoz. Jó verseny lesz. A svédek azt akarják megmutatni, hogy kevesebb pénzből hogyan lehet jó versenyt csinálni. Szerintem olyan lesz, mint egy MF döntő. A színvonaltól nem félek, sőt…

  1. János avatar
   János

   Christer Björkman nagyon jól megfogalmazta,tényleg háttérbe kerültek az énekesek. A stadion nagysága számomra nem igazán fontos,főleg ha egy igényes szervezést és lebonyolítást láthatunk. A színvonal szerintem is remek lesz. 🙂

 10. Rita avatar
  Rita

  Borzasztóan örülök ennek a hozzáállásnak a svédek részéről, a 2007-es finn, a 2008-as szerb és a 2010-es norvég családias hangvétele sokkal inkább volt az ízlésemnek való, mint a monumentális 2009-es orosz vagy a kicsit futurisztikus 2011-es. Nekem a ledfal az, ami a legkevésbé hiányzik egy eurovíziós versenyről, itt a dalokon és az előadókon van a hangsúly. Természetesen fontos a látvány, de nekem ebben is a norvég színpadkép az abszolút No. 1., amilyen visszafogott volt, éppoly ünnepélyes is, és kevésbé hasonlított az esemény egy nagy amerikai szupersztár szuperkoncertjére.

 11. Csengettyű avatar
  Csengettyű

  Na, most már csak megnézem azt a sokat emlegetett oslói versenyt 😀 Nekem rendezés szempontjából a kedvencek között van 2008 is, imádtam azt a színpadot 🙂 Nem baj, hogy a svédek „spórolnak”, nem a moszkvai és bakui rendezés költségeit kell alapul venni… szerintem kis pénzből is nagy showt fognak rendezni, simán fogják hozni a színvonalat.

 12. Tusán avatar

  Nekem az oslo-i látvány kifejezetten nem tetszett. Egyhangú és unalmas volt. Ha Eurovízió, én sokkal inkább a grandiózumot preferálom. A 2009-es volt a kedvencem, utána a 2011-es, majd a 2012-es. Nagyon fájna, ha pont a svédek adnák alább, amikor ezerszer többre képesek, mint az említettek együttvéve.

  1. Balázs avatar

   Hát, nem tudom milyen szemetek van, de a 2010-es verseny pont NEM VOLT EGYHANGÚ! Ez az a szó, ami a LEGKEVÉSBÉ helytálló, ha az oslói versenyről beszélünk!

  2. Balázs avatar

   Szerintem az egyhangú szó az, ami a legkevésbé illik a 2010-es versenyre. Egyébként megkérdezném, a 2011-es versenyen mi volt nem egyhangú? Mivel szerintem a led fal látványán kívül minden mindig tök ugyanaz volt (persze nekem nincs bajom vele, de ha neked az oslói unalmas volt, akkor hogy hogy tetszett a 2011-es látvány?

   1. Tusán avatar

    Azért tetszett a 2011-es, mert a LED-fal miatt minden produkcióhoz teljesen más látványt lehetett biztosítani. 2010-ben csak színek változtatásával és gömbök leengedésével változtattak a látványon, ami persze bír kreatív értékkel, de nem említhető egy lapon a 2011-essel. A 2009-essel meg aztán főleg nem. Remélem, a svédek nem készülnek hasonló egyszerűségre.

 13. zizu avatar
  zizu

  Szeretnél egy kis plussz jövedelmet keresni. Van szabadidőd és otthon akarod végezni a Munkát ? Heti akár 40.000 ft -ot is kereshetsz. OTTHON végezhető munka! Ha érdekel akkor írj: lvai19@freemail.hu-ra

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   Bizony, mondom néked, rossz vége lesz ennek…

  2. info avatar
   info

   Kedves Zizu!
   Az ilyen ajánlattételeket kérünk máskor e-mailben küld el, hiszen ez a felhívás, ajánlattétel hírdetésnek minősül amiért fizetni kell a honlapon való megjelenésért. Az aktuális és személyreszabott árakárt írj e-mailt! Köszönjük!

   1. Klész Imre avatar

    Ezt a kommentet kinek a nevében írtad?

  3. Klész Imre avatar

   zizu, nem kérünk reklámot. köszi!

 14. csinibaba avatar
  csinibaba

  Van egy pár jó pop dalom.Szeretném több országba kúldeni, de nem tudom hogyan kell.Tudna ebben valaki segíteni nekem
  Hálás köszönet