Naptár

2012. június
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2013: Három város verseng a házigazda szerepéért

Tudósító: Szalma Róbert
Forrás: eurosong.hr

A svédek nagy léptekkel indultak neki a következő Eurovízió megszervezésének. Az első lépés eldönteni, hogy melyik város lássa vendégül a rendezvényt 2013 májusában. Az egyik lehetőség, hogy mind a három város legyen vendéglátó, akik jelentkeztek a házigazda szerepére. Az elképzelés szerint a két elődöntőt Göteborgban és Malmöben tartanák, míg a döntőt Stockholmban. „Jelen pillanatban semmi sem lehetetlen. Megvizsgáljuk a különböző lehetőségeket és a megoldásokat“, mondta Martin Österdahl, aki korábban több Melodifestivalen projektmenedzsre és zsűrielnöke volt, illetve nemrég kinevezték a 2013-as Eurovízió főgyártásvezetőjévé.

Rögtön felmerültek a következő kérdések, hogy időben és anyagilag hogyan lehetne megvalósítani, tekintettel arra, hogy egy héten belül költöztetni kéne a teljes csapatot és a színpadi felszerelést. Az EBU nehezen fog engedélyt adni, hiszen már felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden delegáció tudja fedezni a három hetes kinttartózkodást. „Nagyon jó tapasztalataink vannak az ilyen jellegű szervezések terén (Melodifestivalen), viszont az Eurovíziós Dalfesztivál kicsit nagyobb és nehezebb feladat lenne, mivel egy héten belül van a két elődöntő és a döntő is. A Melodifestivalen 6 szombat estén látható. Azonban, mint ahogy már említettem, jelenleg minden lehetőséget mérlegelünk“ mondta Österdahl. Emlékeztetőül: a svéd nemzeti válogató, a Melodifestivalen, amelynek keretén belül választják ki azt a dalt amely Svédországot képviselheti az Eurovízión, 6 héten át tart és minden műsornak más-más város ad otthont.

A házigazda szerepéért folytatott versengésben jelenleg a már említett három város vesz részt (Göteborg, Malmö és Stockholm).

Göteborgban a potenciális helyszín a Scandinavium, melynek a befogadóképessége 14.000 fő, 1985-ben itt tartották az akkori Eurovíziós Dalfesztivált.

Malmöben a megjelölt helyszín nem más, mint a Malmö Arena, amelynek befogadóképessége 15.500 fő. Az elmúlt néhány évben itt tartották a Melodifestivalen elődöntőinek egyikét.

Stockholm a Friends Arénát küldte versenybe. Igaz, ezt csak novemberben fogják átadni, a befogadóképessége pedig 67.500 fő lesz. A tervek szerint 2013 márciusában itt fogják megrendezni a Melodifestivalen döntőjét, valamint 5 nappal az Eurovízió előtt pedig a svéd futballcsapatok közötti kupadöntőt, azaz a Svenska Cupen Final 2013-at.

A főváros, Stockholm mellett, sokan úgy gondolják, hogy Malmö a legígéretesebb házigazda. A város a dán fővárossal szemben levő parton fekszik. Koppenhágával összeköti egy csodálatos alagút és egy híd is.

Közel van a Kastrup repülőtér és van lehetőség a vendégek elhelyezésére akár Koppenhágában is, ami mindenféleképpen egyfajta előny Malmövel szemben.


Nagyobb térképre váltás

Találgatások a műsorvezetők személyéről
Az elmúlt napokban szárnyra kaptak azok a hírek, miszerint az SVT keresi a 2013 évi Dalfesztivál műsorvezetőit. Három igen ismert eurovíziós személy is a jelöltek között van: Måns Zelmerlöw népszerű svéd énekes, Sarah Dawn Finer ismert svéd énekesnő és az idei Melodifestivalen egyik műsorvezetője, és a legismertebb név Helena Paparizou aki 2005-ben megnyerte Görögországnak a versenyt. Helena Svédországban születtet és járt iskolába. Reméljük, hogy a három említett személy közül bárki is lesz a műsorvezető, jobbak lesznek mint az idei műsorvezetők Bakuban.

21 hozzászólás Eurovízió 2013: Három város verseng a házigazda szerepéért

  • Zsolti

    Nem értem a vacillálást.
    Meglehetősen irreálisnak hangzik a döntőről döntőre költöztetés. Iszonyat pénz, emberigény, próbákra gyakorlatilag esély nem lenne, még a főcím alatt is a színpadot tákolnák. Ehhez képest gyerekjátéknak tűnik eltakarítani a versenyt 5 nap alatt a kupára a Friends-ben.

    Nekem olyan komolytalan a két kis aréna. A Melodifestivalen döntőjét, ami mégiscsak egy nemzeti döntő, megtartják egy 60 ezres létesítményben, a 40 országot felölelő gigafesztivált meg bezsúfolnák egy 15 ezres malmőibe?? Hát kíváncsian várom a fejleményeket, de itt csak Stockholm lehet a befutó.

  • Hegedüs Zoltán

    A címben 2012-es van írva, de ez ugye a 2013-asról szól csak elírták?

  • Csengettyű

    Szerintem nem véletlenül kezdték le építeni azt az arénát Stockholm mellett…

  • Engem meglep, hogy a műsorvezetők személye körül ekkora a hezitálás. Simán el tudtam volna képzelni a három női műsorvezetőt a Melodifestivalenről.

    • porcukor90

      Abszolút egyetértek, jó hármas volt idén (főleg Gina és Sarah) bár én Måns ellen sem tiltakoznék, őt is kedvelem, szimpatikus jelenség és jó énekes. Sőt, Gina, Sarah és Måns legyenek hárman. 🙂
      Helyszínre egyértelműen Stockholm, hisz mégiscsak az Eurovízióról van szó, míg a két elődöntős göteborgi és malmöi elődöntőről szóló ötletet támogatom. 😉 De majd meglátjuk persze, hol van még 2013 májusa 🙁

      • Hát az, hogy költöztessék az egészet városról városra, nagyon rizikós ötlet. (Vagy három külön színpadot akarnak felhúzni?) A különböző műszaki meghibásodások esélye rendkívül nagy lenne a költöztetéssel és a pénzt sem kéne ennyire herdálni, ha nem muszáj. Inkább csinálják meg az elődöntőket is Stockholmban és a pénzt fordítsák egy hihetetlenül grandiózus show-ra. Értem én, hogy turisztikai szempontból is be akarnák mutatni a három várost, de szerintem Svédországnak nincs szüksége ilyen stratégiára. Azerbajdzsánnak volt, nekik nincs.

      • porcukor90

        Meggyőztél, jobban belegondolva a dolgokba igazad van! Igaz akárhogy is döntenek, szerintem minőségi műsorra és profi műsorvezetésre számíthatunk 😉

  • Lali

    Érdekes, a svédek már most nagyon belevetették magukat a rendezési eufóriába, kíváncsian várom a jövő évi versenyt, de abban is erősen reménykedem, hogy 2009 után végre sikerül megint egy erősebb, minőségibb mezőnyt összehozni. És minden országot kérnék rá, valamivel kevesebb balladát! :/ A gyorsabb számokból meg nem feltétlenül kell majmolni az idei gagyi orosz-török vonalat. 😀
    A három helyszínes lehetőség gyakorlatilag szerintem kizárható, az egyetlen elfogadható és logisztikailag megoldható lehetőség a három (!) színpad megépítése lenne, de ez iszonyat pénz, rengeteg utazással és egyéb kényelmetlenséggel járna (pl. minden stábnak több helyszínre kell szokni, ezzel megtöbbszöröződik a technikai beállítások száma is, próbákra csak minimális esély és idő maradna, rengeteg utazási idő, stb.) Én azért nem nézném le a vidéki nagyvárosok esélyét sem, lásd 2011 Düsseldorf, és Svédországban szerintem nagyon jó az infrastruktúra és szervezés, szóval nem esélytelenek akár Stockholmmal szemben sem. Persze a vidéki helyszínek sokkal kisebb befogadóképességűek. Bár nekem a részben koppenhágai elhelyezés lehetősége is tetszik, de kérdéses, hogy akarnak-e osztozni ebben a svédek. 🙂
    Na mindegy, hajrá mindenkinek már most a jövő évi versenyre! XD

    • Csengettyű

      A szervezés színvonala szerintem kétségtelen. A mezőny szerintem idén kivételesen jó volt, kinek így, kinek úgy.
      Az idei balladaáradat után jövőre szerintem pörgős dalokra számíthatunk. A török dalt én nem mondanám gagyinak (persze, hogy nem, mert imádom), az orosz rettenet vonalát szerintem (már csak a második hely miatt is) viszik tovább, sok viccprodukció, cukiságfaktorra alapozás, stb. Előre félek.

  • force

    Kezdik túlbonyolítani a svédek az Eurovíziós rendezést. Megértem, hogy grandiózus versenyt akarnak, de ez a 3 városos megoldás már egy picit túlzás. (Egyébként szerintem az EBU se menne bele.) Rendezzék Stockholmban, most épül egy 65 ezer fő befogadására képes új aréna, mi a fenét akarnak még?

    • és 5 nap alatt lehetetlen átalakítani!

      • Zsolti

        Oké, hogy a felépítéshez hetek kellenek. De a lebontáshoz? Mi kell egy focimeccshez? Az 5. nap végén beraknak két kaput, aztán hajrá! 😀

      • idézem: „itt fogják megrendezni a Melodifestivalen döntőjét, valamint 5 nappal az Eurovízió előtt pedig a svéd futballcsapatok közötti kupadöntőt”.

        A mondat arra utal hogy először lesz a foci és 5 nap alatt kéne a komplett eurovíziót felépíteni ami lehetetlen szerintem.
        Nem lebontásró lvan itt még szó hanem a felépítésről. (A lebontás könnyű 5 nap alatt végbevinni : pár dinamit 😀 bár kicsit megsérülhet az aréna :D)

  • m_sandor

    Ez be kell valljam remekül hangzik hogy három különböző helyszínen legyen a 3 adás, de kivitelezésben ez így nem igazán költségkímélő és megoldható. Szeretnék a svédországi versenygésen ott lenni és nehéz lenne még külön arra is pénzt fordítani, hogy egyik városból a másikba utazzak, újabb szállást foglaljak. Természetesen ez csak egy rajongói út, a delegációknak, az előadóknak még ennél is maceránsabb.

    Sarah Dawn Finer remélem mindenképpen műsorvezető lesz, és én sem tartom kizártnak a hármas műsorvezetői elosztást, bár a kettőst valamiért jobban szívelem. Ez legyen a legnagyobb gond, hogy kettő vagy három 🙂

  • VICESC

    Simán meg fogják oldani, bízom a svédekben, és abban, hogy újat hoznak a fesztiválba