Napi Eurovízió 2012: Macedónia VJK

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Az idei lesz a 12. szereplésük, először 1998-ban vettek részt ténylegesen az Eurovízión, habár 1996-ban is jelentkeztek, de az előválogatót nem vették sikerrel. Döntőben 6 alkalommal szerepeltek, utoljára 2007-ben, azonban a 10 legjobb közé máig nem sikerült bejutniuk, legjobb helyezésük pedig egy 12. hely 2006-os döntőben. Két alkalommal is – 2008-ban és 2009-ben – a háttérzsűri ejtette ki őket, ugyanis ők határozták meg a 10. továbbjutókat az elődöntőkből, mely a közönségszavazatok szerint mindkét esetben Macedónia lett volna, de helyettük Svédország és Finnország került be a döntőbe. Az utóbbi két évben egy 15. és egy 16. helyet sikerült elérniük az elődöntőkön.

Kaliopi karrierje 9 évesen kezdődött, amikor az első helyen végzett egy gyerek dalversenyen, további sikereket pedig a Kaliopi-nak nevezett együttessel ért el az akkori jugoszláv területeken. Romeo Grill volt az a személy, aki az együttesért felelős volt, sőt a legtöbb számnak ő volt a szerzője is. Rövid időn belül 2 albumot jelentettek még és több zenei fesztiválon és showban is részt vettek.
Az énekesnő egy időre Svájcba költözött, majd bejelentette, hogy szólóénekesként folytatja karrierjét, melynek kezdetét az 1996-os Skopje Fesztivál első helye jelentette, mellyel elnyerte a jogot Macedónia képviseletére az Eurovíziós Dalversenyen, azonban az előválogatón nem kapott elég pontot a nagydöntőbe jutáshoz. 1999-ben Svájcban készítette el Oboi Me című albumát, és visszaköltözött Macedóniába.

Eddig összesen 9 albuma jelent meg, hatnak ő maga írta a szövegét. Sikerességét mutatja hogy mindegyiket az Év Albumának választották meg, továbbá zenéket komponál színházi darabokhoz és balettekhez, sőt ő játszotta a főszerepet az első macedón musicalban, a Cija Si-ben. Kaliopi több nagy előadóval is közreműködött már, többek közt Sting, Renee Fleming, Andreas Scholl valamint Edin Karamazov, a világhíres lantművész neve említhető.

Ő a macedón nagykövete az UNHCR-nak, mely Közép-Európában segít a menekülteknek. Kaliopi megkapta a Terézanya díjat a kiváló és elkötelezett humanitárius munkájáért. Az énekesnő munkássága rendkívül magasra értékelt a makedón és a balkán zene és művészet területén, a Balkán pop-dívájának szokás említeni.

Kapcsolódó cikk: Macedónia VJK: Kaliopi – Crno i Belo

15 Comments

Nem igazán hozott lázba engem ez a dal. Egynek elmegy, nem fog megrendíteni ha megy a levesbe, ami egy 2-es számmal elég sanszos. 30/42

Én nagyon bízom a döntőbe jutásban! Nagyon szeretem a dalt! Az első hallgatáskor elvarázsolt! Hajrá Kaliopi!

Sajnálom,hogy ilyen alacsony rajtszámmal indul Kaliopi. Szinte így biztos a kiesés. Én is szeretem ezt a dalt,a dallama is jóra sikerült. Engem meggyőzött,azért remélem Európát is sikerül majd. 😉

Maga a dal annyira nem hoz lázba, viszont nagyon jó hangja van a nőnek. Hogy döntős lesz-e? Igazából nem csodálkoznék azon ha nem.

A hangulatomtól függ, hogy szeretem-e a dalt, de általában azért nagyon jó érzésekkel hallgatom. Sajnálnám, ha egy ekkora hang elvérezne az elődöntőben, remélem, a 2-es rajtszám nem áll majd az útjába.

Az idén Macedónia dala az, amely a legnagyobb mértékben lépett előre a listámon a bemutatása óta. Kaliopi nagyszerű énekesnő (bár bevallom, a hangjáért nem rajongok), a dal pedig 2007 óta az első macedón dal, amit szeretni tudok. Bár a rajtszám nem túl kedvező én nagyon bízok benne, hogy döntős lesz.

Nagyon jó dal, nálam 6/42. Kár lenne érte, ha nem jutna tovább, ami a szavazók átlagos ízlését figyelembe véve nem lehetetlen, de a zsűrinek remélhetőleg helyén lesz az esze-füle…

Ahogy hallgatom a dalt, először tetszik, 10 másodperccel később már nem annyira, utána megint tetszik… (Az eddigi dalok közül ez egyikről sem mondható el.)

Comments are closed.