Napi Eurovízió 2012: Hollandia

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Hollandia már 4 alkalommal nyert az Eurovíziós Dalversenyen, azonban az utóbbi években nem mondhatók túl sikeresnek. Utolsó alkalommal 8 éve, 2004-ben voltak a döntőben, azóta énekeseik sorra estek ki az elődöntőkön. Tavaly a 3Js az utolsó helyen végzett elődöntőjében, mindössze 13 ponttal. Talán Joan Franka újra a döntőbe juttatja az országot. Bár az énekesnő nemrég került a köztudatba, mégis nyerni tudott a Nationaal Songfestival-on (a holland nemzeti döntőn).

Az énekesnő 1990.04.02-án született Rotterdamban. Édesanyja holland, édesapja pedig török származású, akit a kis Joan két éves korában vesztett el. Gyermekként elbűvölte a színház, a költészet és a zene világa. 2 évvel idősebb nővérével musicaleket írtak és ezeket eljátszották a születésnapi partikon. A duó a J & N nevet viselte, és fő inspirációjukat a Spice Girls adta.
Mindig is szenvedélyt érzett a zene iránt, zenei karrierre vágyott: „Nem tudtam, hogy tudok-e énekelni. Csak gondoltam: akarom és el fogom érni.” 17 évesen adott elő első ízben.

2010-ben a The Voice of Holland (Hollandia hangja) versenyen vett részt, és a műsorfolyam alatt az egyik producer, Holger Schwedt megígérte neki, hogy elkészíti első albumát. Holger volt az, aki benevezte a You and Me dalt a holland nemzeti döntőre 2012-ben. Lévén, hogy a legtöbb közönségszavazatot Joan Franka kapta, legyőzte a másik 5 résztvevőt és megnyerte a versenyt, és ezzel a jogot, hogy Hollandiát képviselhesse az Eurovízión.

A dal a gyermekkori emlékeiről szól, amelyben főként cowboyokat és indiánokat játszottak az első barátjával. Ez az oka az indián-stílusú jelmeznek és a tollból készített kalapnak, melyet egy esküvői szalonban készítettek. Nem csak a holland tévéktől és rádióktól kap pozitív visszajelzéseket, hanem Portugáliából, Angliából és Törökországból is nagy érdeklődés övezi az énekesnőt.

A dalt Joan Franka és Jessive Hoogenboom közösen alkotta meg.
„Holger tanácsolta hogy keressek valakit, akivel megírom a dalt. Amikor először találkoztam Jessicával, biztos voltam benne hogy valahonnan ismerem már. 5 perc után jöttem rá, hogy egymás mellett ébredtünk 1 éve a korházban, ahol mindkettőnket hangszállal műtöttek meg. Azóta általában együtt írunk dalokat és nagyon jó barátok lettünk.”

27 Comments

Eleinte nem igazán kedveltem ezt a dalt, mivel lett volna sokkal jobb lehetőségük is szerintem.
Mostanra azonban megkedveltem, olyan kis kellemes 🙂
Ám a döntőbe jutás itt sem biztos.

Ez egy nagyon jó kis dal, én szeretem, az meg hogy indiánjelmez van rajta, hát pont nem érdekel 😀 Ha jó a dal, tőlem akár krumplis zsák is lehet valakin.
Nálam mindenképp továbbjut a döntőbe, bár nem lennék benne biztos, hogy úgy is lesz.

Nekem nagyon szimpatikus ez a dal az indián jelmezzel együtt. Az egyszerűsége teszi szerethetővé. Nálam befér a döntőbe…

Először kicsit csalódott voltam hogy nem a Chocholate-t küldték, de mikor megbékéltem a döntésükkel, és elkezdtem hallgatni ezt a dalt, rövid időn belül nagyon megtetszett. Ez főképp annak köszönhető, h végtelenül aranyos és vidám dal, és áraszta is a jó hangulatot (mindig mosolygok mikor hallgatom). Nálam ez az elődöntőjében Loreen mögött a második, összesítve pedig 5/42.

Még nem volt lehetőségem leírni az én listámat, így hát most megteszem:

1. elődöntő

1. Cyprus
2. Hungary
3. Iceland
4. Latvia
5. Russia
6. Greece
7. Romania
8. Ireland
9. Switzerland
10. San Marino
—–
11. Finland
12. Denmark
13. Belgium
14. Moldova
15. Austria
16. Israel
17. Albania
18. Montenegro

Örülnék, ha ők jutnának be, valószínűleg nem így lesz, mert a döntőben lesz még finn, dán, moldáv versenyző és esélyes az albán szám is.

2. elődöntő:

itt még csak az első hármat írom le, a többit majd folyamatosan! 🙂

1. F.Y.R. of Macedonia
2. Netherlands
3. Serbia

Nagyon szeretem. Már első hallásra is. Aztán egyszer csak meglepődtem, hogy nem fér be a legjobb tízbe.

Azért el kéne tudni vonatkoztatni ettől az indián jelmeztől. A zenét kéne megítélnünk, nem a körítést.

Biztos nem fognak…ha senkinél sem figyelnék a ruhát, akkor már rég nem lenne Barbara Dex-díj…de azt idén úgysem Joan kapja.

Az ESC színpada az más, ott már minden rosszul fésült tincs számít, belátom. (Ha nehéz is elfogadnom.) De legalább itt nekünk nem a lényegtelen hülyeségek alapján kéne megítélnünk, hanem a zene alapján. És állítólag már ők is rájöttek, hogy elhibázott, nem ebben fog a lány fellépni. Akkor miről beszélünk?
Csak azért írtam, mert úgy veszem észre, sokszor a klippek, meg a nemzeti döntős felvételek látványa alapján mondják ki sokan, hogy “ez jó”, ez meg “nem jó”. Mondtam már, hogy legyen rádióműsor?

Igen, legyen rádiós! Támogatom az ötletet!
Euroradio Song Contest lehetne a címe. A költségvetése a töredéke lehetne a jelenleginek, talán még mi is meg tudnánk rendezni, győzelmünk esetén az MR2-Petőfi Rádióban. Bár, addigra tuti elvennék annak is a frekvenciaengedélyét…

Hát, ha csak úgy nem … Az eschungary elkötelezett közönsége összedobja a nemzetközi versenyhez szükséges felszerelést. Akkor egy mikrofon már van. Valakinek egy frekvenciaengedélye …

Nekem nagyon tetszik a dal.Az elején unalmasnak gondoltam,de belopta magát a szívembe.Az indiánruhához meg annyit,hogy sztem sem ebben kellene fellépni egy nemzetközi színpadon,de az otthoni közönségnek sztem jól visszaadta a dal lényegét.

Comments are closed.