Az Eurovízió indította el az énekesi karrieremet

Szerző: Szalma Róbert

ESCHUNGARY: Hogyan emlékszel magára a versenyre, mi történt előtte, közben?
FRIDERIKA: Hmm, nem voltunk kint egy hetet, talán 3 napot? Könnyűnek tűnő munka volt: a dalt kellett többször elénekelni, színpadi beállítások voltak. Akkor még nagy zenekar kísérte az énekeseket. Ami nagyon tetszett, az a bemutatkozó kisfilm elkészítése volt; ugyanis nagyon sok helyre elvittek minket. Dublinnak van valami nem európai feelingje, amire szívesen emlékezem, és remélem megmaradt olyannak, hogy majd a kisfiamnak és a férjemnek is megmutathassam! A verseny estéje, pedig egy élmény is egyben, hiszen, nagy zenekar kísért, amelyet Wolf Péter (Wolf Kati (ESC2011) édesapja) irányított.

ESCHUNGARY: Szép helyezést értél el, szerinted mi lehetett a dal sikerének a titka?
FRIDERIKA: Ennek a dalnak a sajátossága és érdekessége, hogy nagyon visszafogott, bensőséges dal, ami a hangszerelésében és szövegében is érződik. Tehát, nem egy tipikus fesztivál dal, de talán az Eurovízión is ez volt egy olyan jellegzetes színfolt, ami a mai napig érdekessé teszi. A mai napig kapok leveleket a dallal kapcsolatban, nemrég még Japánból is írtak! No, és persze sokat köszönhetek neki, hiszen elindította az énekesi karrieremet az Eurovízión!

ESCHUNGARY: Van érdekes történeted az ESC-el kapcsolatban?
FRIDERIKA: Természetesen igen! Tavaly voltunk a kis családommal Izraelben. Nagyon meleg volt, sivatagon keresztül mentünk, és megálltunk egy Mc Donaldsnál. Egy nagyon szimpatikus fiatalember szolgált ki minket. Míg mi egymás között beszélgettünk rájött, hogy magyarok vagyunk, mire ő csak annyit mondott, hogy twelve points to Hungary! Nagyon meglepődtünk és kérdeztük, hogy szokta nézni az Eurovíziót? Mondta, hogy nagyon szereti a Dalfesztivált. A férjem nem bírta ki és mondta neki, hogy ez a hölgy, aki itt áll előtte már énekelt az Eurovízión! Rám nézett, végigmért, és csodálkozva mondta: Frederikaaa?! Leültünk meginni az üdítőnket és odajött, hozta a telefonját, amin rajta volt a Kinek mondjam el vétkeimet? című dalom. Aláírást kért, fotózkodtunk, gratulált, nagyon aranyos volt. Nem is hittem volna, hogy ennyi előadó közül emlékeznek rám!

ESCHUNGARY: Az MTV jövőre ismét részt vesz az Eurovíziós Dalversenyen. Szerinted, hogyan kéne kiválasztani azt az énekesnőt, énekest vagy együttest, aki képviselhetné majd az országot Azerbajdzsánban?
FRIDERIKA: Én azt gondolom, hogy nagyon jó, amikor a dal kiválasztás nyilvános, amikor egy TV műsor keretén belül, a közönség megismerkedik az előadókkal és a dalokkal. Ugyanakkor ez lehetőség is egyben a fiatal, még a nagyközönség előtt ismeretlen énekeseknek is. Manapság divatosak a Megasztár és X-Faktor tipusú műsorok, így én el tudnám képzelni, hogy az ezekben a műsorokban feltűnt tehetségek szerepeljenek egy műsorban tapasztalt és teljesen ismeretlen előadókkal, ahol saját dalt kell elénekelni.

ESCHUNGARY: 2011. december 29-én este lesz a Budapest Kongresszusi Központban egy nagyszabású koncerted! Hogyan készülsz rá? Milyen dalokat fogunk hallani a koncerten? Elhangzik-e majd a Kinek mondjam el vétkeimet? című dalod?
FRIDERKA: Egy vidám ünnepi koncertet szeretnék. Ez a dal, pedig annyira kötött, hogy nem szeretném feltétlenül elénekelni. Nem vagyok én rosszban vele, csak túl szomorú, túl önmarcangoló ahhoz, hogy egy ünnepi koncerten elhangozzon. Aztán lehet, hogy az utolsó pillanatban mégis a mellett döntök, hogy elénekelem. Karácsonyi dalok lesznek majd hallhatóak.

ESCHUNGARY: Ezek szerint eddig nem hallott új dalok lesznek majd hallhatóak ezen a koncerteden?
FRIDERIKA: Igen. Karácsonyi dalok, de nem azok a hagyományos karácsonyi dalok, hanem olyanok, amiket még nem lehet ismerni. Lesz meglepetés vendég is a koncerten, aki nem énekes, hanem egy nagyszerű hegedűművész, Pánczél Tamás, aki muzsikálni fog nekünk, valamint a Freedom zenekar is ott lesz azon a téli estén. A koncert végén, pedig azt tervezem, hogy a közönséggel együtt énekelünk. Egy családias dolgot szeretnék, töltsük együtt az estét címszóval. Mindegy hogy kint hóvihar lesz, vagy kemény mínuszok.

Akik nem szeretnék kihagyni ezt a koncertet azok még korlátozott számban, megvásárolhatják a belépőjegyeket az ismert jegyirodákban, vagy az alábbi honlapon: http://www.jegy.hu/auditwiev.php?eid=175514&aid=669&vid=96

Az interjú telje szövege itt olvasható.

Comments

3 hozzászólás a(z) “Az Eurovízió indította el az énekesi karrieremet” bejegyzéshez

  1. zsoca avatar
    zsoca

    Tök jó, még Izraelben is nekünk szurkolnak…:):) Akkor hogy nem nyerünk folyton? 🙁

  2. Robek avatar
    Robek

    mert ez így működik? Én mindig VJKM-nek SLO-nak meg BiH-nek szurkolok még sem nyernek folyton 🙂