Nemzeti döntős tervek a 2012-es Eurovízióra

Tudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurofire.blog.de

Norvégiában ismét a Melodi Grand Prix győzteséé lesz a lehetőség, hogy képviselje az országot a dalversenyen. Az NRK csatorna tervei szerint a döntő 2012. február 11-én, szombaton kerül megrendezésre, de ezt három előválogató és egy „második esély” forduló előz majd meg, amit ezeken az időpontokon rendeznek:

 

1. elődöntő: 2012. 01. 14. Florø
2. elődöntő: 2012. 01. 21. Larvik
3. elődöntő: 2012. 01. 28. Ørland
Második esély forduló: 2012. 02. 04. Fredrikstad
Döntő: 2012. 02. 11. Oslo

A svájci kiválasztáshoz hasonlóan a lett LTV is elindította online szavazását. Hetven dalra szavazhatunk. Itt fontos a dal szó, mert szokatlan módon csak a dalcímeket láthatjuk. Az előadókat és a szerzőket csak a szavazás lezárta után, november 1-én hozzák nyilvánosságra. Így a neve által senki sem jut előnyhöz, vagy éppen hátrányhoz. Október 20-tól fogadják a szavazatokat.

http://www.eirovizija.lv/2012/

A szavazáshoz a „Balsot” feliratra kell kattintani, és aztán az e-mail címet megadni. Pár perccel később egy e-mail fog érkezni az LTV-től, amelyben egy megerősítő linket küldenek a szavazás befejezéséhez. A 20 továbbjutót november 8-án fogják megnevezni.

Úgy tűnik az Eurovíziós Dalfesztivál fokozatosan eltűnik az andorrai RTVA műsorából. A Janaesc rajongói oldalon (kerestem, de nem találtam meg) elmondta a csatorna illetékese, hogy nincsenek terveik a 2012-es bakui versenyre. Andorra 2004 és 2009 között vett részt, a 2009-es moszkvai Eurovízió után pedig pénzügyi okokra hivatkozva elbúcsúztak a további részvételektől. 2012-ben ismét gazdasági okok akadályoznák meg egy új versenyző indítását. Ezen kívül az ESCdaily.com oldal úgy fogalmazott, hogy az RTVA csatorna felől egy általános érdektelenség övezi a versenyt jelenleg, és nem tervezik sugározni a műsort sem. A figyelem központjában most a 2012-es választások és más regionális programok beindítása lesz. Azonban felülvizsgálnák a döntést, ha egy szponzort találnának, aki a 2012-es versenyt finanszírozná.

Az Eurofest–en fog kiderülni, hogy kit fog a fehérorosz BTRC csatorna Bakuba küldeni.
A pályázatokat a csatorna postai úton várja 2011. november 1 és 25 között. Ezek közül egy zsűri 15 pályázót fog kiválasztani, akik decemberben egy selejtezőben fognak egymás ellen fellépni.
Öt résztvevő jut tovább a döntőbe, ahol a közönség és a zsűri közösen választja ki a győztest.
Ezt 2012 januárjára tervezték, azonban Fehéroroszországban íratlan szabály, hogy a kiválasztott dalt egyáltalán nem biztos, hogy a nagy versenyen is hallani fogjuk. Példaként szolgálhat ebben az esetben Angelica Agurbash, Dmitry Koldun és Anastasia Vinnikova.

A litván LRT köztelevízió is elkezdte az előkészületeket nemzeti döntőjükhöz. 2011. december 31-ig kell az érdeklődő előadóművészeknek és zeneszerzőknek névvel, címmel, önéletrajzzal és fotókkal az LRT-nél regisztrálni. További részletes információk a kiválasztásról még nem állnak rendelkezésre, valószínűleg ismét többfordulós selejtezőt fognak alkalmazni, mint ahogy a korábbi években.

Pontosan 150 pályázat érkezett be ebben az évben az izlandi RÚV televízióhoz. Ez a szám az előző évhez képest 24-el kevesebb. Idén nem rendeznek elődöntőket. Az elkövetkező hetekben fog egy szakmai zsűri a döntőben résztvevők számáról dönteni, akik valamikor 2012 februárjában fognak egymással megmérkőzni.

Comments

15 hozzászólás a(z) “Nemzeti döntős tervek a 2012-es Eurovízióra” bejegyzéshez

 1. MrSilesian avatar

  Megint kaptunk egy szép csokrot. Csak már egyszer mi is benne lennénk egy ilyen csokorban 🙂 Az milyen szép lenne 😀

 2. Vivi avatar
  Vivi

  Igen,jó lenne lassan tudni, hogy nálunk mik a tervek, mi alapján lesz kiválasztva a dal. Meg úgy egyáltalán mi újság 🙂

 3. zolitt avatar
  zolitt

  A Lett első selejtezős válogató nekem nagyon szimpatikus, és tök korrektnek tartom! ahogy hallgattam a dalokat volt egy nagyon ismerős hang, amit tavaly ismertem meg. (elég sokan kedvelték) az 59-es számú… valakinek még ismerősen cseng? vagy csak nagyon hasonlít a hölgy hangjára???

  1. MrSilesian avatar

   Talán Ő Candy? De a dala tök szimpatikus 🙂

 4. Anonimus avatar
  Anonimus

  Nem tudom tudjátok-e, de Írországot megint a Jedward fogja képviselni.:D

 5. Nyee01 avatar
  Nyee01

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

 6. Anonimus avatar
  Anonimus

  Ne már.:D Annyira nem rosszak:).

 7. Nyee01 avatar
  Nyee01

  Nem szeretem ezt a szót,de őket kifejezetten rühellem.

 8. Krutzler Gergő avatar
  Krutzler Gergő

  Idén meg az volt, hogy a tavalyi győztes, Lena volt. Ő képviselte Németországot és 10. lett. Ha jövőre mondjuk megint Wolf Kati lenne, úgy mint az íreknél a JEdward, mint idén, akkor az már nagyon zsír és raj lenne. NEm értem, miért Ivi Adamout küldik ki. Azt hallottam még, hogy Teca az i will survive-ot énekelte. És azt is, hogy az idei dán induló dala valamire hasonlított. Mondjuk Tecát is ki kéne küldeni, csak nem az i will survive-val én utálom. JA, és Ivi Adamou a görög X-faktor nyertese és ő fiatal és ő fog indulni az eurovízióra és kézített valakivel egy dalt.

 9. Krutzler Gergő avatar
  Krutzler Gergő

  Az fura, hogy jövőre mengint a JEdward képvieli írországot Bakuban és ha Azerbajdzsánt megint Ell és Nikki képviseli? Akkor? JA, azt mondják, hogy a JEdward képes lenne megnyerni. Akkor a 2013-as verseny Dublinban lenne. De én azt akarom, hogy magyar nyerjen, mert itt még nem volt Eurovízió.

 10. Krutzler Gergő avatar
  Krutzler Gergő

  2012. február 11. az tényleg szombat lesz. És amikor Bulgáriában lesz a nemzeti döntő, január 28 is szombat lesz. Az eurovízió indőpontjai: 2012. május 22 kedd, 24. csütörtök a döntő meg 2012. május 26. szombat.

 11. Krutzler Gergő avatar
  Krutzler Gergő

  Az fura, hogy jövőre mengint a JEdward képvieli írországot Bakuban és ha Azerbajdzsánt megint Ell és Nikki képviseli? Akkor? JA, azt mondják, hogy a JEdward képes lenne megnyerni. Akkor a 2013-as verseny Dublinban lenne. De én azt akarom, hogy magyar nyerjen, mert itt még nem volt Eurovízió.
  Február 11 tényleg szombat lesz. Akor január 28 is, amikor a bolgároknál lesz, és május 26 is szombatra esik, amikor az eurovízió döntője lesz. Remélem, hogy az MTv is fogja közvetíteni a május 26-ai, szombati döntőt.

 12. Gabiii avatar
  Gabiii

  Ez mi????? xD nem akarom kimondani de elég „fura” stílusood van 🙂

 13. Krutzler Gergő avatar
  Krutzler Gergő

  Kinek van fura stílusa?
  Ez nagyon fura, hogy jövőre megint a Jedwardot küldik ki. Ez olyan, mint amikor tavaly megnyerte a Lena MEier Landrut, és idén is ő képviselte Németországot. Azért, mert annyira megörültek a németek a győzelemnek, hogy idén is megválasztották Lenát az indulásra. A másik meg az, hogy ha jövőre is lesz magyar induló, akkor szerintem megint a Wolf Katit kéne kiküldeni, hogy megnyerje nem? Vagy a Kállai Saunders Andrást? Ő is jó lenne.
  Én indén kezdtem figyelni az Eurovíziót. Fent voltam éjfélig is, végignéztem a döntőt.
  Nálunk lesz jövőre nemzeti döntő?

 14. katalin avatar
  katalin

  andras fantasztikus saját számai oriási sikert aratnának akár melyik mind valami más és új erre van szükség végre végre —- mondaná mester tamás HAJRÁ MAGYARORSZÁG HAJRÁ ANDRÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!