Naptár

2011. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Őszi pletykaszüret – felkészülések, lemondások, sztárbaba, konfliktusok

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Nos, hogy vége a nyári uborkaszezonnak, egy rendes Eurovízió rajongó már tűkön ül, hogy megtudja, melyik ország milyen dallal fog nevezni a jövő évi versenyre. Ebből a cikkből biztos nem fog kiderülni. Viszont Bakuban nemrég kezdték el építeni a 2012-es verseny helyszínét, ami ismét okot adhat az izgalomra, remélhetőleg minden időben kész lesz. Persze nemcsak a következő Eurovízióval kapcsolatban vannak érdekességek. Az elmúlt másfél hónap pletykáiból, híreiből következik egy összefoglaló.

Svédországban több olyan előadó vagy együttes van, aki megérdemelné végre, hogy a nemzetközi versenyen is szerepelhessen. Az egyik ilyen énekes Måns Petter Albert Zelmerlöw, aki a hírek szerint harmadszor is elindul a Melodifestivalen nevű nemzeti válogatón. 2007-ben 3. lett, 2009-ben 4. helyezést ért el, 2010-ben műsorvezetője volt a nemzeti döntőnek, most pedig már keresi az ideális dalt a következő versenyre. A hírek szerint internetes szavazáson is lehet bejuttatni néhány dalt, ennek végeredményét november 7-én fogják bejelenteni. A selejtezők február 4-én kezdődnek, a döntő március 10-én lesz.

Horvátország 2006-os képviselője, Severina élete legszebb időszakát éli, nemrég fejezte be legújabb dalának, a „Brad Pitt” klipjének forgatását, most pedig anyai örömök elé néz. A férjével jelenleg Belgrádban élnek, de elhatározták, hogy Splitbe fognak költözni, mire megszületik a baba. 2006-ban 12. lett az athéni Eurovízión, akkor sokan felemlegették azt a házi pornóvideót, ami felkerült az internetre, amit élete legnagyobb szégyenének tart az énekesnő. Nincsenek hírek arról, hogy tehetségkutatót rendeznek-e ismét, vagy visszatérnek Opatijába hagyományos DORA-t rendezni a horvát versenyző megtalálásához. Csak ez a két pletyka.

Ciprus megtalálta képviselőjét: Ivi Adamou szilveszterkor 3 dalt fog elénekelni, ezeket a zsűri és a közönség közösen fogja elbírálni.

Ahhoz képest, hogy Mr. Eurovision, vagyis a háromszoros győztes, Írországot képviselő Johnny Logant milyen sűrűn lehet látni az Eurovízió közelében nemzeti döntőkön vagy épp az aktuális versenyen fő- vagy mellékszereplőként, lesújtó véleménye van az elmúlt évek fesztiváljairól. Egy svéd tévének azt nyilatkozta, hogy „Technikailag csodálatos volt, de a versenyzők olyanok voltak, mint amiket az X-Faktorban láthatsz, és sosem hallottam annyi hamisan elénekelt dalt, mint most. Erre nincs bocsánat.” A Jedward ikreket is hamisnak tartja, 8. helyezésük ellenére az ecsetfejűek ismét neki szeretnének vágni a kalandnak jövőre.

A Pünkösd közelsége és Marokkó esetleges részvétele ellenére Izrael bejelentette részvételét a jövő évi Eurovízión. Az izraeli IBA köztelevízió képviselője elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy az izraeliek elégedettek legyenek azzal a dallal, amit küldeni fognak. Mint ahogy Marokkó is, igaz, az 1980-ban versenyzőt küldő SNRT televízió örökre befejezte a számukra szégyenletes versenyt, egy újabb televíziós csatorna, a 2M TV szeretné újrakezdeni a részvételt. Marokkó indulását egyébként nem erősítették meg semmilyen hivatalos csatornán, vagy az EBU-n keresztül.

Szlovénia tehetségkutató versenyen fogja kiválasztani képviselőjét a 2012-es Eurovízióra. Országos meghallgatást tartottak a szervezők augusztusban, a napokban összesítik az eredményeket a zsűritagok.

Dánia a 2012-es Dansk Melodi Grand Prix nevű nemzeti döntőjét Aalborgba viszi idén. 2006-ban és 2010-ben is a Gigantium arénában rendeztek nemzeti döntőt. Január 21-én 10 versenyző közül 6-7 dalt a közönség, a többit a zsűri fog beküldeni a nemzeti döntőbe.

Bosznia-Hercegovina köztévéje ismét kéri a lakosságot, hogy javasoljanak előadót a következő Eurovízióra. A rajongóknak el kell küldeni kedvenc férfi és női énekesüket, és együttesük nevét. Minden héten kihirdetik a javaslatok alapján a győzteseket. A legújabb pletykák szerint a Hari Mata Hari fog Bakuba utazni a győzelem reményében, az egyik helyi újság kész tényként tálalja a hírt. Az együttes énekese, Hari Verasanovic már 2006-ban és 2009-ben is részt vett az Eurovízión.

David Hasselhoff soha nem fog részt venni az Eurovízión semmilyen minőségben. Ezt ő maga nyilatkozta a Hollywood Reporter-nek. Azt gondolja, hogy az Eurovízió nagyszerű lehetőség arra, hogy énekesek és szerzők megalapozzák karrierjüket és nevet szerezzenek maguknak, de nem lenne sportszerű részt vennie egy ilyen versenyen, és először meg kellene néznie a jövő évi versenyt. Néhány hete holland újságírók és bloggerek indították el ezt a pletykát. Hollandia válogatójáról sincs még információnk.

Svájc német nyelvű köztelevíziója, az SF is keresi a 2012-es képviselőt. A 14 versenyzőt felvonultató december 10-i Die grosse Entscheidungsshow című nemzeti döntőn 3 dalt a svájci francia ajkú RTS televízió, kettőt az olasz ajkú RSI, hármat pedig a német ajkú DRS3 rádió fog delegálni, a többieket a közönség küldi be internetes szavazással. Furcsa módon a 3 perces dal helyett minden pályázónak 2 perces pályaművet kell beküldeni.

Ukrajna is tehetségkutatót rendez a bakui versenyre: a Filipp Kirkorov (ESC 1995) és Ani Lorak (ESC 2008) nevével fémjelzett, kereskedelmi csatornán futó válogatón 100 jelentkezőt szeretnének megmérettetni. Ezután 10-12 fős csoportokba osztják a jelölteket, hogy így találják meg az ideális versenyzőt.

Finnország januárban kezdi el válogatóját, 5 elődöntő fogja megelőzni a döntőt. Az első elődöntő január 27-én lesz, a döntő pedig február 25-én.

Bulgária november 11-ig várja a pályázatokat a következő Eurovízióra. December 12-én és 14-én lesz két elődöntő, a döntőt pedig december 28-án tartják.

Norvégia augusztus végéig 700 pályaművet regisztrált a 2012-es MGP nemzeti döntőjére. Szerbiából, Svédországból, Portugáliából, Spanyolországból és Ausztráliából is érkezett pályázat. A szervezők kapcsolatban állnak lemezkiadókkal is, onnan 8 szakértő, és az NRK szakemberei hallgatják meg a demókat, amik – a szervezők szerint – nem baj, ha nem profi módon lettek felvéve, de legyen meg bennük az az erő, amivel bejuthatnak az élő válogatóba.

Málta január 28-án 24 dalt fog versenyeztetni egymással. A dalokat október 20-tól fogadja a szigetország köztévéje.

Belgiumban most a flamand VRT televízión van a sor, hogy megtalálja a legjobb dalt. Belső zsűri fogja kijelölni az ország képviselőjét. a hírek szerint 25 jelentkezőből fogják kiválasztani a legjobbat. A pletykák szerint ezen a titkos listán Kate Ryan neve is szerepel. November környékén várhatóak fejlemények.

Izland október 10-ig várja a pályázatokat a februári Söngvakeppni Sjónvarpsins nevű nemzeti döntőre. A pályázók lehetnek külföldiek, de csakis helyi szerző közreműködésével vehetnek részt. Egy nemzetközi bizottság fogja elbírálni a dalokat, ezek kerülnek be az élő televíziós válogatóba. Sok poszt-szovjet állam és Törökország polgárai vízummentesen utazhatnak be, maximum 90 napot tölthetnek el külön engedélyek nélkül.

Örményország garanciát szeretne kapni arra hogy bármilyen incidens nélkül részt tudjanak venni az azerbajdzsáni Eurovízión, Nemcsak az azeri államtól kérik a garanciát, mert az számukra csak félig garancia, az EBU ígéretét is szeretnék megkapni, még a decemberi genfi EBU tanácskozás előtt. Nemzeti döntőről egyelőre nincs információ.

Olaszországban hamarosan kezdődik a Star Academy című tehetségkutató műsor, melynek győztese lemezszerződést kap, és lehetőséget arra, hogy fellépjen egy fontos dalversenyen a Rai2 műsorában. Mint ismert, a Sanremo fesztivál a Rai1-en van, az Eurovíziót idén a Rai2 közvetítette.

Görögország köztelevíziója keresi a lehetőségét annak, hogy egy kereskedelmi televízió vegye át a következő válogató lebonyolítását és a nemzetközi verseny közvetítését. A görög ERT köztelevízió épp struktúraváltáson megy keresztül, a költségek lefaragásának érdekében nem számolnak az Eurovízióval 2012-ben.

Egy másik kedvenc pletyka Csehország visszatérésének emlegetése. Nos nem vesznek részt a 2012-es versenyen. A cseh CT elnökválasztás előtt áll, és a jelöltek közti versenyben nagy viták tárgya volt az Eurovízió. Sajnos tanácskozások nem zárultak pozitív eredménnyel.

Szlovákia viszont az interneten keringő pletykák szerint nagy várakozásokkal fog nekivágni a 2012-es versenyzőjük felkészítésére. Igaz, a helyi közmédia sincs kiváló pénzügyi helyzetben, a gyenge szereplések ellenére pozitívan állnak az Eurovízióhoz. Ne feledjük hogy az előzetes jelentkezési lapot október közepéig kell elküldeni a versenyt szervező EBU-nak, és december közepéig vissza lehet táncolni az énekléstől.

14 hozzászólás Őszi pletykaszüret – felkészülések, lemondások, sztárbaba, konfliktusok

  • Balint005

    Remélem Svédország idén is valami nagyon jót küld..Annyi jó énekesük van hogy az hihetetlen. És például Mans Zemerlöw egész jó választás lenne, bár egy női előadónak jobban örülnék, de szerintem megint vmi jóképű srácot fognak küldeni
    Az örmények remélem részt fognak venni, nekem minden bejönnek az örmény dalok.
    A Svájci válogató 2 perces dalai, hát számomra érthetetlen hogy miért nem adják elő az egész dalt…
    Írországból jöhetne tényleg a Jedward megint, idén is kitűntek a mezőnyből vagy mert nagyon szerették,vagy mert nagyon utálták őket. D:

  • Zsolti

    Nehéz elképzelni a versenyt Görögország nélkül…

  • Serinon

    Ezt minden évben elmondom – idén is, hátha olvas minket egy MTV-s: példát kéne venni a fent említett országokról és nem mindig sebtében dalt meg előadót választani. Tavaly bejött, Európa egyik kedvence azóta is a dal, de jó lenne már végre egy nagyon ütős produkcióval odaállni, nem?

  • Zolitt

    a svájci résznél nem pont úgy van ahogy le van írva… nem tudom honnan jött ez a 2 perces verzió, de meg lehet hallgatni minden dalt teljes hosszában itt: http://www.eurovisionplattform.sf.tv/videos
    (nekem „MORILLON: Water Runs Free” eddig ami a legjobban tetszik. a többi felejtős)

  • Zsolesz

    Zaff, szerintem mindkét médium szervezi, sőt még a francia is, mivel tudtommal ugy van, hogy mind három részleg nevezhet a nemzeti döntőbe pár dalt… ezen felül pedig még pár dal bekerül internetes szavazásról is! szóval az egyes nemzetiségi közmédiumok szervezhetnek külön külön előválogatót a nemzeti döntőre, mert mindnek joga van bizonyos számu dalt delegálni!

  • Ez nagyon jó cikk, tetszik a mix 😛 Tényleg szép az országoknál külön-külön látható sokszínűség, viszont én úgy tudom, hogy a macedón résznél írtak, az csak részben igazak, mivel 24-én lesz nemzeti döntő, viszont nem a nagy versenyre, hanem csak a JESC-re. És én még Németországot hiányolom a cikkből, ugyanis ott már 29-én kezdődik a casting, az Unser Star für Bakura.

    Kate Ryan és a Hari Mata Hari visszatérésének kifejezetten örülnék. Érdekes egyébként, hogy minkét név esetében egy korábban 2006-ban részt vett előadóról/együttesről van szó 🙂 Kár egyébként, hogy hazánkról még nincsenek hírek. Remélem idén komolyabb hozzáállást fog tanúsítani a Királyi Televízió. Tavaly például hálás volt tőlük, hogy a rajongók kedvencét indították, és a facebook-on napi szinten tartották a kapcsolatot velünk, a hús-vér rajongókkal.

    • Huhh… Macedónia az én tévedésem, kitöröltem a cikk elejéről, köszi, hogy szóltál! Olyan régen volt már valami érdekesség, meg frissebb hír, hogy hirtelen felindulásból fordítottam egy csomót. Eredetileg ide került volna az Azerbajdzsánról szóló rész is, de jobbnak láttam, ha külön oldalon jelenik az meg. A német dolgot én ma láttam meg az oiko-n, ők most kimaradtak. Persze az ő cikkeik nem a pontosságról szoktak szólni, de még mindig ők frissülnek a leggyakrabban.

  • Zolecs

    Hirtelen nem is tudom mihez szóljak hozzá XD

    Marokkónak nagyon örvendenék.Én legalábbis először látnám versenyezni.Csehország nem izgat, eddig nem volt olyan daluk h sajnáljam h nem jönnek.

    Írország biztos megint az ikreket küldi..de sajna akkor nálam felejtősek lesznek.

    Remélem visszalépő nem lesz.Sajnálnám a görögöket,portugálokat,örményeket…

    A dán döntőt viszont nagyon várom.A legjobb nemzeti fináléjuk nekik volt idén.Remélem most is így lesz.

    Olaszország meg megnyeri a következő versenyt…

  • Zolecs

    A loudbankcoast lehetséges jelölt lesz ismét! Friss!

    • Viktória

      Akkor erősítsd meg ezt a frisst.
      Amúgy meg 2010-ben senki sem volt „lehetséges induló” az MTv visszalépett a sok hülye meg elkezdte híresztelni hogy XY lett volna az induló…Aha persze…