2012-től csak az utolsó dal után nyílnak meg a vonalak

Tudósító: Németh Bálint
Forrás: eurovision.tv

Az Eurovíziós Dalverseny irányítói a Referencia Csoport múlt heti találkozóján döntöttek arról, hogy visszahozzák azt a szavazási rendszert, mely szerint a nézők csak az utolsó dal elhangzása után adhatják le a szavazataikat. 2010-től a műsor egész ideje alatt lehetett szavazni, de a nézők többsége csak az összes dal meghallgatása után döntött. A rendszer eltörlése mellett szól az is, hogy a telefonszámokat mutató grafika elfoglalja a képernyő negyedét.

Habár a mostani rendszer tavaly és idén sem részesítette előnyben a mezőny elején elhangzó dalokat, az EBU a régi rendszer visszahozásával arra ösztönzi a nézőket, hogy igazságosabban, az összes dal meghallgatása után szavazzanak. A szavazási idő hosszát később állapítják meg.
Közben a jövő évi házigazdákkal, az azerbajdzsáni televízióval is megkezdődtek a tárgyalások. Megkapták a szükséges intézkedések listáját, amely magába foglalja például az infrastruktúra fejlesztését és az emberi jogok biztosítását. Az EBU azt kérte Azerbajdzsántól, hogy az újságíróknak és a jeggyel rendelkezőknek biztosítsanak egyszerűbb vízumeljárást.
A verseny helyszínéről még nem született döntés, várhatóan augusztusban dől el, hogy egy meglévő stadionban vagy egy új arénában tartják-e a dalversenyt.

34 Comments

Szerintem hülyeség volt eltörölni… :S Nekem tetszett, hogy ki volt írva műsor közben is a telefonszám, mert az lehet, hogy pont egy olyan részt mutatott a dalból, ami másokat “megfog”. Így a grafika is egy kicsit uncsi lesz :S És arról nem lehet tudni valamit, hogy a belső kiválasztást tényleg eltörölték, vagy pedig az oiko megint gyártott egy álhírt?

Mivel korlátozott a műsoridő, ezért max 30perc lehet a szavazási idő, de inkább a 15-20 a befutó, amúgy szerintem bőven elég, igaz ugyan, hogy ez bevételi forrás is…de igazságosabb így,mintha már az elejétől szavaznának arra, akit még nem is láttak. Mindenesetre okoskodni kell, mert a 180 perces műsor így hosszabb lehet.

Szerintem ha már annyira tényleg a show-elemekre akarnak rámenni, akkor a telefonszámot a képeslap alatt is mutathatták volna… nem?

Ennek nagyon örülök. Engem kimondottan irritált hogy a fél képernyőt elfoglalták a böszme telefonszámok. Sokkal igazságosabb lesz így, bár azt megintcsak nem hinném h jövőre alacsony sorszámú fog nyerni.

Én inkább még azon variálnék hogy:
– big5 ne legyen biztos döntős
– a telefonszám végén a kód 10-től kezdődjön. (ugye mert sokan elfelejtik odanyomni a 0-át)
– 15 ország legyen a döntőben

ezekkel ki lehetne küszöbölni ezt a sorszám problémát.

Hát,szerintem ezek nagyon gyökeres változtatások lennének… 🙁 Szerintem egy kicsit konzervatívan nézve: jó ez így, ahogy van 🙂

Zolecs…akkor a 2 elődöntő nem lenne elég, illetve nem érné meg részt venni, hogy 43-ból 15…uh ezt szerintem felejtsük is el
azért ez a pénzről is szól

OFF kérdés: Valaki vágja, hogy hogy is jött ki a kombinált (zsűri + televoting) eredmény? pl. Magyarországnál hogy lett a 64 pont televotingból és 60 pont zsűri szavazatból 53 pont a kombinált?

valószínű úgy, hogy pl a németeknél a zsűri 3 pontot adott Katinak, a Közönség 0 pontot. kombináltban el is veszett az a 3 pont.

Szerintem ilyesmi lehetett benne… De nem tudom.

Itt egy példa:

Televoting:
Magyarország 12 pont
Oroszország 10 pont
Németország 8 pont
Szlovákia 7 pont
Románia 6 pont
Szlovénia 5 pont
Macedónia 4 pont
Ausztria 3 pont
Szerbia 2 pont
Svédország 1 pont

Zsűri:
Magyarország 12 pont
Németország 10 pont
Oroszország 8 pont
Ausztria 7 pont
Szlovénia 6 pont
Svájc 5 pont
Svédország 4 pont
Románia 3 pont
Bosznia 2 pont
Norvégia 1 pont

Összeadva a televoting és zsűri-pontokat:
Magyarország 24 pont
Oroszország 18 pont
Németország 18 pont
Szlovénia 11 pont
Ausztria 10 pont
Románia 9 pont
Szlovákia 7 pont
Svájc 5 pont
Svédország 5 pont
Macedónia 4 pont
Szerbia 2 pont
Bosznia 2 pont
Norvégia 1 pont

Átszámítva 12-pontos rendszerre, egyenlőség esetén az kap több pontot, akinek a televoting-pontja magasabb:
Magyarország 12 pont
Oroszország 10 pont
Németország 8 pont
Szlovénia 7 pont
Ausztria 6 pont
Románia 5 pont
Szlovákia 4 pont
Svájc 3 pont
Svédország 2 pont
Macedónia 1 pont
——————
Szerbia 0 pont
Bosznia 0 pont
Norvégia 0 pont

Remélem így érthető 🙂

Bálint, köszi. 🙂 Országonkénti lebontásban ez így érthető, csak ha jól gondolkodom, akkor az a bibi, hogy ugye az országonkénti televotingok eredményét még tudjuk is, viszont az országonkénti zsűri eredményeket ugye nem hozták nyilvánosságra, talán csak 5 ország… Vagyis annak a 64 meg 60 pontnak számolásügyileg tulajdonképpen semmi jelentősége.

Valóban nincs jelentősége, mert országonként összekombinálva teljesen más eredmény jöhet és jött is ki. Az csak egy érdekes statisztika, hogy mi lett volna, ha csak a nézők vagy csak a zsűrik szavaznak.

OFFF

Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudja valaki hol lehet visszanézni a 2007-e ESc-et magyar kommentárral? Mert azt még nem láttam (mármint magyar hanggal:D) és meg akarom nézni..:D

Tök jó most mentem az eurovision.tv oldalra és exclusive videoként most Wolf Kati van kitéve. Bár azt mondtam hogy Eurovízióról nem is akarok hallani 2013-ig de már nagyon kiváncsi vagyok milyen változások lesznek ezeken kívül és milyen lesz a keleti blokknál a verseny!
Főleg hogy 100 millió eurót akarnak rá költeni!!!

Szerintem abból a 100 millióból jelentős összegeket fognak a felzárkózásra költeni meg ilyenekre… mert olvastam már olyan cikkeket, hogy az azeri TV kb. a nyugati országokhoz képest 10-15 lemaradással küzd a fejlettséget tekintve.
DE biztos vagyok benne, hogy látványos versenyt és show-t fognak rendezni!

Én az oikon olyat is olvastam, hogyha augusztus végére, amikor bejelentik a pontos helyszínt, nem fognak javulni az állapotok Azerbajdzsánban; nem lesz jobb internet, nem lesz jobb a szolgáltatás-szféra, nem lesz könnyebb vízumot szerezni, akkor kétes, hogy az EBU megadja-e a rendezés jogát, és a cikket azzal zárták, hogy több fórumon arrón beszélnek, hogy az olasz RAI már készen áll arra, hogy megrendezze a soron következő ESC-et. Ami még ettől is érdekesebb, hogy ma már újra néztem ezt a hírt az oikon, és ez az utolsó mondat, melyben az olaszokról írnak, eltűnt :O

Ezt én is olvastam. Nem hiszem, hogy az olasz RAI annyira tolongana, hogy megrendezhesse a versenyt… Mire? Le se sajnálják jószerével ezt a műsort az olaszok. Nincs semmi különösebb bajom az idei dalukkal, de a második helyezés erős túlzás… Attól még a Monk c. sorozat főcímzenéje is érdekesebb…

Az biztos! Igen érdekes lesz! 😀 Ha igaz a hír! Akkor alig várom már az örmény dalt!!! 😀 😀

Szerintem nagyon komoly lenne. Nem azért, de csak halkan megmondom, hogy a facebookon, a System of a Down-nak kb. 10 000 000 rajongója van 😀

Uhhh!!! Belehallgattam a számaikba. Tényleg nem akármilyen!
Ha neadjisten ők mennek nálam örményország felejtős, egyik daluk rosszabb mint a másik.Szeretem a rockot, de nekem ez már sok 😀

Nekem se igazán tetszett. Nem hiszem, hogy az örmények egy rockzenekart választanának ki, de ki tudja.

Szerintem így jobb, hogy eltörölték, meg valami olyasmit hallottam, hogy a szóvívők növekvő számsorrendben fogják kihirdetni a pontokat. A junior Eurovízónis már növekvő számsorrendben mondták be a pontokat. Szerintem jobb volt, amikor csak a 8, 10 és 12 pontot mondták be külön, mert nem húzták vele az időt.

Comments are closed.