Naptár

2010. november
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Így készülnek Düsseldorfra a szomszédban

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hCO1UYUpJeI[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – old.eschungary.hu
Videón: Horvátország eddigi legjobbja*, 199-ben 4. helyezést ért el és 118 pontot kapott. (* Maja Blagdan szintén 4. volt egy másik évben, de csak 98 pontot kapott)

Az idei szabályváltozások értelmében már szeptember 1-től be lehet mutatni a következő Eurovízióra pályázó dalokat. Több országban elindult már a kiválasztási folyamat. Magyarország indulása a legutóbbi hírek szerint kizárólag az állami költségvetés MTV-t érintő részének összegétől függ. Amíg ez a terv nem kerül nyilvánosságra, addig várnunk kell. Ezért egyelőre a szomszédos országok terveiből tallózunk.

Ausztria nagy lelkesedéssel jelentkezett a 2011-es versenyre. Nyilvánvalóan sokat nyomott a latba az a tény, hogy kiderült: nem csak keleti országok nyerhetnek a versenyen, és ráadásul a szomszédos Németország ad otthont a küzdelemnek. Az ORF köztelevízió az Ö3 rádióval karöltve keresi a versenydalt. A rádióhallgatók javasolhatnak versenyzőket, emellett a televízió is lázasan keresi a jelentkezőket. A nemzeti döntőt februárra tervezik, ahol 5-10 dal fog megmérkőzni a zsűri és a televoterek kegyeiért.

Szlovákia jelenleg a közönség támogatását keresi, mivel nem tudják eldönteni, hogy érdemes-e nekivágni a versenynek vagy sem. Nagy reményekkel indították el idén Kristínát, versenydala nagy népszerűségre tett szert még a szomszédos cseheknél is, viszont az STV televízió pénzügyi gondokkal küzd. Nemzeti eurovíziós oldalon a szavazók szeretnék, ha ismét lenne szlovák dal is a versenyen. Egyébként a csehek elvesztették a reményüket, nem akarnak többé részt venni a versenyen.

Ukrajna a kezdeti nehézségek ellenére már túl van két előválogatón. Elődöntőnként 7 dal közül 3 jut tovább a február 27-i nagy döntőbe. Korábban felmerült, hogy a 2007-es ukrán versenyző, Verka Serduchka ismét ringbe száll, de végül mégsem fog indulni. Érdekesség, hogy a 2007-es emlékezetes csillagos-strasszos fellépőruháját a híres Dolce&Gabbana tervezte.

A román TVR televízió 77 pályázatot gyűjtött be nemzeti döntőjére. Ez csak  az elektronikusan beérkezett pályázatok száma, a postán beküldöttek közül még nem érkezett be mindegyik. A nemzeti döntőt szilveszterre időzítik.

Szerbiából egyelőre annyi hír érkezett, hogy minden erejüket a a jövő hét szombati junior versenyre összpontosítják. A 14 éves Sonja Skoric dalát hallhatjuk a november 20-i Junior Eurovízión.

Horvátország komoly változásra szánta el magát: szakítani akarnak az eddigi hagyományokkal, és a DORA helyett egy tehetségkutató műsoron keresztül szeretnék kiválasztani versenydalukat. Ráadásul az opatijai Kvarner Hotel kristálytermét egy zágrábi tévéstúdióra szeretnék cserélni. Több helyen egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg, így várnunk kell, hogy végleg megszűnik-e a régi Eurovíziók eleganciáját sugárzó DORA, vagy a napjainkban divatos tehetségkutató lesz a horvát sikertelenség ellenszere.

Szlovéniából csak meg nem erősített pletykák érkeztek. A szlovén köztelevízió gazdasági problémái és az ország rossz eurovíziós szereplése miatt két lehetőséget jósolnak a nemzetközi szaklapok. Az egyik az, hogy nem lesz EMA nemzeti döntő, így egy belső zsűri fogja kijelölni a szlovén versenydalt. A másik verzió szerint egyáltalán nem fognak részt venni a 2011-es Eurovízión.

A szomszéd szomszédjában is zajlanak az események. Lengyelország december 21-ig várja a pályázatokat, a nemzeti döntőt február 14-re időzítik.

Svédország fokozatosan mutatja be a 2011-es Melodifestivalen dalait. Idén 3832 dal érkezett be az SVT-hez. Az interneten beküldött 424 dal közül már bemutattak néhány olyant, ami az élő televíziós fordulókban is szerepelni fog. A nemzeti döntők fordulói február 5-től hetente követik egymást, a döntő a fővárosban lesz március 12-én.

Spanyolország legutóbbi válogatóin mindig történt valami vicces vagy botrányos. Emlékezhetünk például az idei versenyre, amikor a közönség felháborodott az egyik daltól, erre az énekes viszontválaszát az élő adás miatt nem lehetett kivágni. Az azt megelőző versenyen pedig hajnalig nyúlt több forduló műsorideje, és ráadásul az egyik, közönség soraiból kiválasztott zsűritag leesett a rosszul megvilágított színpad kifutójáról. Mindenesetre ismét rendeznek nemzeti döntőt, várhatóan hasonló izgalmakkal. December 12-ig lehet pályázni, de a TVE fenntart néhány helyet saját kedvenceinek is.

Törökországban először elindult egy hamis szavazás a facebook-on, majd a TRT azt kérte a rajongóktól, hogy emailben küldjék el javaslataikat. Közben elindult egy rajongói szavazás arról, hogy a televíziós társaság rendezzen nyilvános nemzeti döntőt a belső zsűris kiválasztás helyett. December végére várhatóak konkrétumok a TRT-től.

Nagy-Britanniából annyi hír érkezett, hogy a nemrégiben újra összeállt Take That fiúbanda jövő nyárra Düsseldorfban foglalt hotelt, amiből kis képzelőerővel nyilvánvaló lehet, hogy őket küldik a britek az Eurovízióra is. Persze ez csak pletyka.

Végül nézzük Olaszországot, ahol minden évben ugyanolyan hírek jönnek: vagy részt vesznek a következő Eurovízión, vagy nem.

9 hozzászólás Így készülnek Düsseldorfra a szomszédban