Naptár

2010. október
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

JESC 2010: Arash és Thomas G:son is versenyben, bár a szabályok szigorúak

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=No-RwU7y9sw[/youtube]Szerző: Klész Imre
Forrás: esckaz.com
Videón: a 2008-as UNICEF dal

Ez a verseny lesz az utolsó, ahol Svante Stockselius, az EBU főellenőreknént lesz jelen a versenyen. Talán nem véletlen, hogy Christer Björkman is hivatalból fog elmenni a versenyre (a svéd junior delegáció vezetője lesz), hiszen sokan benne látják a lehetséges utódot. A Junior versenynek nincs túl nagy múltja, az idei lesz a nyolcadik, de sok szabályváltozáson ment keresztül. Az EBU kormányzócsoportja október 14-15-ig fog ülésezni Minszkben és várhatóan következő témákat kell majd megvitatniuk a junior szabályzattal összeegyeztetve:

– Minden dalnak megszabták a hosszát, 2:30 és 2:45 hosszúságúnak kell lennie. A hírek szerint a litván dalt meg kell kurtítani, hogy megfeleljen a szabályoknak.
– A dalt a nevező köztelevízió országának egyik hivatalos nyelvén kell előadni. Itt a grúz versenydal miatt rezeg a léc, mivel kitalált nyelven énekelnek. Bár ha figyelembe vesszük, hogy 2008-ban egy hasonló nyelvezetű dallal nyertek, idén sem lehet ebből probléma. Sok versenydalban vannak angol nyelvű sorok, vagy keverve vannak a hivatalos nyelvvel, talán ebből sem fog probléma adódni.
– Csak a 2010 július 1. után nyilvánosságra hozott dallamok és dalszövegek versenyezhetnek a nemzeti döntőkön vagy a nemzetközi versenyen. Itt a hollandok hozhatók kapcsolatba szabályszegéssel, mivel a pletykák szerint a nemzeti döntőtől függetlenül, már áprilisban közönség előtt mutatták be a szerzeményt.
– A dalnak eredetinek kell lennie. Nos az eredetiség problémája újra és újra felbukkan, idén Ludwig van Beethoven képében. A fehérorosz versenydalban hallhatunk ugyanilyen dallamokat, de bizonyos részekben az örmény dalnak is van ilyen klasszikus vonala. Valószínűleg a dalok át lesznek szabva a verseny előtt, mint ahogy a fentébb említett 2008-as grúz versenydal esetében történt.
– Minden gyermek művészt be kell vonni a versenydal alkotási folyamatába. Idén – a 2008-as szabálymódosításoknak hála – minden ország meg fog felelni ennek a kitételnek. Több országban konkrétan meg is nevezték, hogy kik voltak a segítők a dal megkomponálásában. Svédországban Arash (ESC 2009 Azerbajdzsán) és a svéd zenegyáros Thomas G:son (ESC 2001, 2006 Svédország, 2007 Norvégia; Spanyolország 2007; Dánia 20010), Örményországban DerHova (ESC 2008 Örményország), Macedónia VJK-ban Elena Risteska és Darko Dimitrov (ESC 2006 Macedónia VJK), Hollandiában Tjeerd Oosterhuis (ESC 2007 Hollandia), Lettországban pedig Guntars Racs (ESC 2004, 2006, 2010 Lettország) nyújtott segítő kezet.

Magáról a nemzetközi döntőről is lehet tudni néhány pletykát. Például idén is lesz UNICEF dal, amit a versenyzők közösen fognak előadni az utolsó versenydal és a szavazási eredmények közötti időben. Dmitry Koldun is a színpadon lesz a köztes produkciók egyikében. A nyitányban két győztest is láthatunk: Alexander Rybaknak (ESC 2009 győztes) fehérorosz kötődései is vannak, a 2005-ös junior győztes Kseniya Sitnik Fehéroroszországnak hozta meg a dicsőséget, és azóta már biztos sokat nőtt. A két győztes egy duettet fog előadni. Az idei felnőtt verseny győztesének fellépése még kérdéses. Bár ha ott lesz Rybak, esélyes hogy Lena is menni fog.

4 hozzászólás JESC 2010: Arash és Thomas G:son is versenyben, bár a szabályok szigorúak

  • Kicsit kezdtem én is megelégelni hogy nincs meg az összes versenydal, ezért elkezdtem kutakodni a neten. Végül a hiányzó láncszemekre nem, de egyébként egy nagyon jó forrásra akadtam tele érdekességekkel. Végül olyan hosszú cikk sikeredett, hogy három részre kellett darabolni azt a könnyebb olvashatóság érdekében. Bár ezt a cikket is fel lehetett volna még darabolni, de inkább megváltoztattam a címét, az eredeti nem lett annyira jó. Kíváncsi vagyok, hogy a svéd versenydal tényleg akkora durranás lesz-e, mint amekkorának ígérkezik. lesznek szerethető dalok is, a többi, vagyis a körítés csak a házigazdákon fog múlni. Már csak egy bő hónap van hátra és újra lesz Eurovízió 🙂 utána pedig vége lesz az évnek is.

  • virike

    éljen!!!
    én már várom!!

  • tilla77

    ez tök jó
    nekem tetszik, kiváncsi leszek a végeredményre, azaz az élő adásra
    a fehéroroszok nagyon nyomulnak mindenben, sportban is, és ha az oroszokat követik, akkor a minőség meg lesz