Naptár

2010. július
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

ESC Hungary 5. rajongói találkozó

Szerző: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu
A képen: az idei élő replay contest eredményei

Ismét eltelt egy év, így már ötödik alkalommal ültek össze a lelkes Eurovízió rajongók azért, hogy ne csak interneten keresztül, hanem személyesen is lehurrogják a másikat azért, amikor az élő replay contesten valaki magas pontot ad mondjuk Hollandiának. Persze nem kell komolyan venni ezt a dolgot, a könnyed és vidám beszélgetés este 7-ig tartott. Közben evéssel, játékokkal és a jövő évi magyar versenyző kiválasztási módjának vitájával töltöttük az időt. És persze megemlékeztünk a korábbi versenyzőkről, és megtudtuk, kinek mi a kedvence az eddigi összes verseny dalai közül. Összesen 10-en voltunk, a legfiatalabb rajongó alig volt két éves, de ő is leszavazott a replay contesten. Örményország nyert most.

Az összeismerkedés után mindenki, akinek még nem lett volna Hadise CD-je, az kapott soron kívül. Majd következett a kvízjáték, ahol a 13+1 kérdés között olyan kérdések voltak, mint például „Hányszor próbálkozott Olivia Lewis a máltai nemzeti döntőkben, mielőtt 2007-ben kijutott volna?” vagy „Az 1987-es svéd dalnak miért kellett utólag megváltoztatni a szövegét?” vagy „Melyik az az ország, amely – egyedüliként a dalversenyek történetében – három, egymást követő 12 ponttal rajtolt a pontozásnál?” Ezután jött a szokásos dalszöveg-felismerő verseny, ahol a magyarra fordított dalszövegből kellett eltalálni az előadót vagy a dalcímet. Sokszor nem volt könnyű eltalálni még bekiabálásokkal sem. A nyeremények között volt két old.eschungary.hu bögre török szívvel, Kristína CD és DORA 2010 CD is.

A jövő évi versennyel kapcsolatban a legnagyobb dilemmát az keltette, hogy kellene-e neves külföldi zeneszerzőt felkérni egy versenydal írására, vagy legyenek híres zeneszerzők, de több résztvevős legyen a nemzeti döntő. Abban egyet értettünk, hogy nem elegendő a szándék, pénz és szponzorok is kellenek, hogy a magas költségek miatt ne érje hátrány a versenyzőnket a többi résztvevővel szemben. A meglepetés vendégre minden évben készülünk, és minden évben lemondták eddig a megjelenést. Sajnos idén sem történt másképp.

A napokban kedvezőtlen hírek érkeztek a köztévéktől. Az MTV ismét a csőd szélén van, a Duna TV elnöke pedig különböző vádak miatt lemondásra kényszerült. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, annyi biztos, hogy szeptembertől megpróbáljuk megtalálni azt a televíziót, aki indulni fog reményeink szerint a 2011-es versenyen.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, remélem, legközelebb egy jó magyar nemzeti döntőn fogunk találkozni!

56 hozzászólás ESC Hungary 5. rajongói találkozó

 • István33

  Az örök kedvencekről annyit, hogy nagyon jó dalokat sikerült összeválogatni, több évből, változatos stílusúakat, akár CD-t is adhatnánk ki belőle. Persze, azért a drámai ballada vonal a leghangsúlyosabb, az én kedvenceim pedig inkább a nyálas giccs kategóriát képviselik, na de ezt is kell szeretni valakinek.
  Erzsi! A 2004-es szerb dal tényleg nagyon ott van. Már a találkozón is megfigyeltem, hogy szinte ugyanazon daloknak adtad a pontokat, csak más sorrendben. Igaz, hogy egymás mellett ültünk, de én nem puskáztam.

 • Erzsi

  Én is észrevettem. Eddig Nyee volt az én ízlésbeli partnerem. De azért volt néhány dolog, amiben nem egyeztünk. Pl. Ruslana kontra Lane moje. És ha tudnád, hogy el voltam nyomva eddig War is not over-ügyben. Ezzel jobb volt nem előhozakodnom, ha nem akartam, hogy 10 pontot zuhanjon az IQ-m a szemükben. És a 96-os észt dal is nagy kedvenc nálam, ezerrel tudom halandzsázni. Meg általában a baltiak nagyon szívem csücskei. Szóval vannak közös szimpátiák, én is észrevettem.

 • A The War Is Not Over az egyik legjobb dal. 4ever 😀

 • Mara

  Szerintem is jó a War is not over. 🙂

 • virike

  nekem akkor is milan stankovic a kedvencem!!!!!!

 • Nekem a My Number One a kedvencem már egy ideje, más nem tudta még felülmúlni, Lena van nagyon közel. A lassabbak közül nekem tavaly Jade tetszett, idén a norvég. A 90-es évek nem annyira jön be, de azért van néhány hallgatható (UK 1993, 1997, Lengyelország 1994, Svédország 1999)

 • A 90-es évekből egyértelműen a Love Shine A Light, a Keelaatud maa, az Új név egy régi ház falán, a Diva, és az abszolút kedvencem az Insieme: 1992.

 • A Hajde Da Ludujemo-t majdnem elfelejtettem pedig az a performance se volt semmi 🙂

 • seva9

  Helena My Number One-ja nekem is az egyik nagy kedvencem, emellett a Mambo nevű száma is nagyon jó. Még a Hero Charlotte Perellitől.

 • virike

  a hero-t én is szeretem!!!!!!!
  de nekem még mindig milan stankovic a number one”

 • Máté94

  Heló Evribádi, találtam egy cikket

  http://www.escnation.com/index.php?section=2&id=717

  amúgy ez miről szólna? tudok angolul,csak most nagyon sietek és nem érek rá elolvasni ^^. 🙂

 • ubulthebest

  Na,most egy kicsit csalódtam magamban. Eddig azt hittem, hogy tök jól ismerem az Eurovíziót, de rá kellett ébrednem, hogy 2003 előttről kb 0 a tudásom… o.O Így most elhatároztam hogy megpróbálok valamennyire felzárkózni… 😀 Mert így nem nagyon lehet véleményt mondani, hogy „csak” 2003tól ismerem a számokat…

  Nah csak ennyit akartam. =) Ja, és örülök, hogy jól éreztétek magatokat!

 • Erzsi

  Ubul! Mondj egy abszolút kedvencet 2003-tól. Senki nem említette a Volare-t, észrevetted? A többség az utóbbi 5-10 év dalait emlegeti, mert azóta nézi a műsort, azok a könnyebben hozzáférhető számok, azok állnak ízléséhez közel. Érthető módon. Na … TaTu, Call me, Voda, Shiri, Chiara, vagyvalakimás???

 • Máté : Németes vagyok , szóval nem biztos az angol tudásom , viszont annyit értettem meg belőle , hogy van ez a pók , Melvin , akinek eddig a jóslatai beváltak , és az eddig biztos/részben biztos részvevők zászlaját kinyomtatták , és lerakták a földre , és annyiból állt , hogy a pók először ráment majdnem a német zászlóra , de végül a bolgár zászló lett számára szimpatikus . Hát azért erre e pókra kíváncsi leszek , hogy sikerül-e megjósolni neki 😀

 • ubulthebest

  Erzsi. Kösz szépen, 😀 Akkor jó, de azért a biztonság kedvéért a ’90-es évekbe is belefogok hallgatni. 😀 Hát az a baj, hogy nekem abszulút kedvencem vagy vagy 10, de amiket nagyon csípek az Katy Ryan Je’tadore, imádom még Shiri Maimon-t 2005ből,(azt naponta meghallgatom) és a harmadik amit még nagyon szeretek Ani Lorak Shady Lady c. számát. Nállam ezek mindennap megvannak hallgatva, de imádok még sok számot. 🙂

 • Máté94

  Namex köszi,már megnéztem én is : DD.És érdekesség hogy Magyarország is ott van *.*,ajánlom hogy igaz legyen,meg felőlem Bulgária is nyerhet,csak jó dalt küldjenek,igaz eddig az elődöntők során mindig elvéreztek,kivétel 2007 : D

 • István33

  Már a polipjukat se bírtam, most meg itt ez a pók!
  Lassan már meg sem kell szervezni semmit, elég ha az állatok kiosztják a díjakat.

 • Zoli

  Üdv mindenki! Látom, jól sikerült a találkozó, örülök, hogy mindenki jól érezte magát. Ahogy olvastam a cikket, nagyon fájt a szívem, meg 10-én egész nap ez járt a fejemben, tiszta depis voltam, de igazából már belenyugodtam, hogy 2011-re kell koncentrálnom! Amúgy jó volt a Balcsin, főleg ilyen időben.
  Jó látni, hogy ott vannak a pontjaim a RC táblázatban, bár így utólag egy picit pofátlannak érzem magam, hogy belepofázok a helyszíni játékba úgy, hogy ott sem voltam, de köszönöm Erzsinek, hogy képviselt! Azért fura, hogy az ukránoknak csak én adtam pontot… Senkinek sem tűnt fel Alyosha profizmusa? Hogy bármelyik profi musicalszínész megirigyelhetné, ahogy a puszta hangjával mély (és változatos: az elején elnyomott, borús, majd nyugtalan, majd dühös) érzelmeket sugároz a nézők felé? Előadói viszonylatban nálam magasan verte a mezőnyt, persze, jó dallal nem ért volna semmit, és a „Sweet people” nagyon jó! Meg a „To be free” is. Ja, és a szöveg! Az is fontos alkotóeleme egy dalnak, és az is Alyoshánál volt a legjobb: végre valami mondanivaló, és végre elgondolkodtat egy dal! Bámulatos! Emlékszem, tavaly is magamra maradtam a 12 pontommal, bár idén már libabőrös leszek, ha arra gondolok, hogy Andreát Anastasia elé raktam a ranglistámon… Bűn volt.

  Ruslana kontra Lane moje ügyben én Ruslana mellett voksolok, szerintem a lane moje értékelhető motívumai csakis azok az izék… Szóval, nem próbálom meg eltalálni, milyen hangszerek, de tudjátok, melyikekre gondolok! Ettől függetlenül Ruslana nekem sokkal jobban tetszik, hangilag is, zeneileg is, meg hogy olyan fantasztikusan tud mozogva (táncnak azért nem minősítem…) énekelni. Imádom azt a produkciót, az egyik kedvenc győztesem a Lordi mellett. Azt pedig, hogy ki a kedvenc előadóm, nem tudom megmondani. Nagyon szeretem Anastasia Prikhodkot, Alyoshát, Shirit, Geta Burlacut, Verkát (!) Sosem fogom elfelejteni, amikor még általánosban ilyen iskolai farsangi buliféleségen saját tervezésű és kivitelezésű „debil-dresszing”-ekben (van róluk kép… :D) énekeltük egyedi halandzsával két barátommal a Gop!Gop!-ot! Örök emlék… A portásnőt kifejezetten irritáltuk, az ex-ofőm meg, akit mellesleg Réti Boglárkának hívtak, legyintett egy hatalmasat… Két év távlatában is itt van előttem a kép, és eszembe jut egy Abba-dal két sora: „Those crazy years, that was the time, of the flower power!” Vagy valami ilyesmi. Utolsó általános iskolai bulik egyike volt, nagyon szép emlék! Ezért lehet, hogy Verkát mondom, de ha az ilyen személyes dolgoktól elvonatkoztatok, és csak az előadót (meg a dalt) nézem, akkor talán Natalia Barbut választom az abszolút kedvencnek. Már várom 2011-et. Végül pedig egy fontos közérdekű közlemény: elkezdtem tanulni gitározni, nagyon szeretem, de valahogy az F-dúr nem akar még megszólalni. Apa szerint kell hozzá még egy fél év, hogy az tiszta legyen, de talán egy év alatt sikerül elsajátítani azt a tudás, ami ahhoz lenne szükséges, hogy jövőre kiüljünk a városligetbe, mint egy rakás hippi, gitárral és esc-dalokat énekeljünk! Lenne egy hangulata! Bár ezt azért én sem gondolom komolyan, főleg, hogy szerintem ez a gitár-dolog sosem fog úgy menni nekem, hogy társaságban meg merjem pengetni. Pláne nem egy év alatt… Na, mindegy.

 • virike

  ez egy kicsit hossz úra sikeredett!!!!

 • Tényleg szép hosszú lett 😀 de én szeretem az ilyen átfogó kommenteket. Ruslana vs Zheljko ügyben én is Ruslanára szavazok, nekem a Lane moje nem jött be annyira; inkább a következő évi Zauvijek moja. Na az jobb volt 😀 Én imádom Alyosha dalát, de csak a Sweet people-t, a To be free-t azt nem 🙂

 • Erzsi

  De érdemes volt végig olvasni! Zoli, mi is sajnáljuk, hogy nem voltál ott, reméljük jövőre már egyedül is elengednek.
  Akinek olyan minőségérzéke van, hogy a Mamo és Alyosha a kedvencei, az fogja még a Lane moje-t is máshogy értékelni. (Verka miatt ne aggódj, idővel ki fogod nőni.) Az F-dúrt tessék szorgalmasan gyakorolni, nem rossz ötlet ez az élőben zenélés-éneklés.

 • István33

  Ruslana vs Zhlejko: Mindkét dal beilleszkedik egy markáns tendenciába:
  A 2003-as, 2004-es 2005-ös évek győztesei egy láncra fűzhetők. Sertab mellett szől az eredetiség, az elsőség. Ezt zenei a vonulatot vitte tovább a következő évben Ruslana – kiegészítve némi egyedi karakteres jelleggel, a megjelenésben „Xéna feeling-gel”-, majd Helena. Ezekre a dalokra a kicsattanó dinamizmus jellemző, bár ez időként az éneklés rovására megy, főleg Ruslananál.
  A Lane Moje a délszláv lírai vonalat képviseli egyedi módon. Nagy utódja a 2008-as szerb-, nagy elődje az 1998-as horvát dal (Neka mi ne svane).
  Nekem a maga módján mindkét dal tetszik, az utóbbi egy kicsit jobban.

 • tacom

  Zoli! Én is szeretem az ilyen kommentjeidet: az ABBA idézettől teljesen elaléltam:) Az Our last summer c. dalból való, remélem, ismered az eredetit is, nem csak a Mamma Mia-s verziót. A gitározáshoz nagyon sok kitartást kívánok! Én is próbáltam, pont a te korodban. Kb. bő 1 hónap után feladtam, mivel a sikerélmény szikráját sem tapasztaltam, csak azt, hogy az ujjaim szétmennek, és még akkor sem bírom lefogni normálisan az akkordokat. Jövőre Me and my guitar premier? De bárminek örülünk, csak gyere.

 • tacom

  Erzsi, nem kell azt kinőni. Mindőnknek van ilyen gyenge pontja:) Jó, nekem kicsit több az átlagnál…
  Csak ámulok és bámulok amikor Zoli kielemzi a Sweet People-t, meg a dalszövegeket – én alig figyelek rájuk, csak Salalí „oszt” kész, vagy István33 ilyen szakszerűen megfogalmazott irányzat-kimutatásokat csinál.

 • Zoli

  Jajj, rendesek vagytok! Erzsi, ilyet nekem még soha senki nem mondott, hogy van minőségérzékem! Köszönöm! Tacom, persze, hogy ismerem az eredetit, ráadásul nem túl bonyolultak benne az akkordok, és meg lehet tanulni a youtube-ról is! (Mármint elgitározni) Csak az velem a baj, hogy mindig mindent úgy csinálok, hogy egyből belevágok a közepébe. Úgy kezdtem a gitártanulást is, hogy megkértem apát, írjon le néhány alapakkordot, meg egy-egy dalt, amit azokkal el tudok játszani, pl. az Omegától a gyöngyhajú lányt, az elvileg nem nehéz. Pedig nem egyből a dalokkal kéne kezdeni, lehet, hogy inkább megtanulok kottát meg tab-ot olvasni… De a kitartás meglesz! Bár, a hosszú dolgokat sosem szerettem, mindig itt van a fülemben, amikor feliratkoztam önismereti szakkörre, és azt mondta nekem egy barátom, hogy „áhh, ez nem neked való… Úgy tudom elég hosszú folyamat az ilyen”. Sikerélményem még nekem sincs, de van mi motiváljon. ESC-en is voltak nagyon jó gitáros dalok (2007: Románia!!! nagyon szeretem azt a számot… Idén Ukrajna, Svédország…), csak nehezek, de pont ez a jó, mert legalább lehet egy ilyen célkitűzésem is, hogy ezeket egyszer el szeretném játszani. Meg ha nem ESC, akkor a két nagy kedvencem a Europe és a Saxon, az ő dalaikhoz is szívesen nyúlok. Jó lenne tudni gitározni, és mindent meg fogok tenni érte!
  Rajongói találkozó 2011: idén közbejött ez a kis kényszerpihenő, de annál is inkább várom a jövő évit, és én is remélem, hogy akár egyedül is elengednek – ha máshogy nem, a nyakamba kötnek egy GPS-t! Jó lenne továbbá egy kellemes nemzeti döntő… Csak azt pláne nehéz lenne kialkudni, elvégre éjszaka van, ráadásul iskolaidőben. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, én mindenben reménykedem…