Naptár

2010. március
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

DORA 2010: Befutott nevek vagy a nemzeti érzelmek az erősebbek?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OisECSdr_Fo[/youtube]Szerző: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu
Rekapituláció: http://www.youtube.com/watch?v=2RXfIVSW_Mk
Fényképek az elődöntőről ITT!
Videón: helyszíni tudósítás – Opatija utcáin

Tegnap este elkezdődött a 2010-es horvát nemzeti döntő a selejtezési fordulóval. A 16 résztvevős mezőny fele jutott tovább a döntőbe. A másik felét a HRT horvát köztelevízió az előző évek legtöbb hanghordozót eladott előadóinak jogán automatikusan biztosított helyet a döntőben. Az élő adás nagyon profi volt, a Kvarner kristályterme méltóságteljes és hangulatos, igazi ünnepe a versenynek.

A nézők közül talán az idősebb korosztály volt többségben. A hölgyeken vastag smink és bunda viselése volt a jellemző, de azért elvétve lehetett látni néhány susogásmentes mackónadrágot is. Hallottuk, hogy a tévében több előadó hamis volt. A kristályteremben minden tökéletesnek tűnt. Nagyon hatásos, erős kezdést láthattunk.

A Feminnem fenomenális volt, a dal hatásos, a produkció is jó volt, talán a végén azt a szíves lepedőt már nem kellett volna annyira kiemelni. Láttam őket még a verseny előtt az utcán a „We are the champions”-t énekelni, nem tudom, hogy bajnoknak érzik-e még magukat a tegnapi 4. helyezés után.

Mijo Lešina dala nekem jónak tűnt, a Feminnemes felvezetés után a lelkesedésem nem lanyhult. Az énekes nadrágja azért nem volt egy túl jó választás, akármennyire is próbálják néhányan diktálni a divatot, nekem nem jött be. Talán a nadrág számlájára lehet írni, hogy utolsó előtti lett tegnap este.

A Valungari „Vol or ne vol” című dala lehengerlő volt. Főleg az énekesnő, az elvileg több száz méteres tüll anyag viselésével is hozzájárult a produkció sikeréhez, de mi tagadás, hatásos volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy néhány dalnak – így ennek is – volt egy szűk rajongói tábora, akik hangosan sikítoztak, tapsoltak. Ez kicsit magával ragadta a közönséget is, viszont a tévében úgy tűnhet, hogy mindenki meg van őrülve a dalért. Szóval csalóka a dolog az élő produkció és a televíziós közvetítés nézésekor. Itt tökéletesnek tűnik minden előadó hangja, viszont csak pár ember tombol egy dalért. A tévében pedig sok hamis hangot lehet hallani, viszont ugyanarra a produkcióra úgy tűnik, hogy a jelenlévők közül mindenki oda van.

Martina Vrbos dala szép volt, de nem túl átütő élőben. Noha a stúdiófelvételen és most ahogy nézem a youtube-on, szép. A frizuráját megörökölte Katarina Witt NDK-s műkorcsolyázótól. A produkcióban sem volt semmi különleges, kivéve azt a fellépőruha által rejtett mini emelvényt, melyen az énekesnő óriásként állt a színpadon.

Betty Belle tinirock dala sem akart átütő lenni valahogy a helyszínen. Pedig a stúdióverziója kellemes. A Teška Industrija sem volt sem hideg, sem meleg, tisztességgel elő lett adva a dal, de valami plusz hiányzott belőle. Kezdett lefelé ívelni a hangulatom, és vártam a következő nagy dobást.

Nikola Marjanović dala sokakat elvarázsolt, jó volt a hangja, a dal talán túl kiszámíthatóra sikerült egyben. Nem jutott ő sem tovább.

A férfikórus, vagyis a Klapa Iskon szép produkciót adott elő, élvezet volt hallgatni a hangjukat, a dal szépen fel volt építve, igaz itt is volt kiszámíthatóság, de a refrén jóra sikeredett hála a szerzőknek. A harmadik hely tegnap estéről abszolutno megérdemelt, viszont nem tartozik a kedvenceim közé

Carla Belovari célfotóval jutott be a döntőbe. Szép színpadkép szép fellépőruhákkal, kissé melankolikus dallal. Bevallom, nagyokat ásítottam, egy kis pörgésre-bulizásra vártam már ezen a ponton. Eszembe jutott, bármennyire kellemes ez a dal, nem ilyennel kellene Oslót ostromolni.

Az ötszörös DORA versenyző Dražen Žanko dala sem pörgette fel az eseményeket. Ez a dal talán el van késve annyi évvel, mint amennyivel Csézy dala is el volt a belgrádi Eurovízió. Ha tovább jutott volna, én is megittam volna egy felest. Fura, de ilyenek jutottak eszembe a produkció alatt.

Flip Dizdar dala következett. Bevallom, nagyon zsúfolt napjaim voltak az elmúlt hónapban a munkahelyem miatt, ezért csak munkába menet-jövet hallottam a dalokat a buszon. Ehhez a dalhoz egy sokkal idősebb férfit képzeltem, kicsit furcsa volt összekapcsolni a hangot a külsőhöz. Közben az is eszembe jutott, hogy ilyen hangokra vágyom, amikor délszláv dalt akarok hallgatni. Ráadásul egy olyan fiatal tehetség produkálja ezt, aki életben tarthatja ezt a hangszínt a horvát popzenében. Sajnos hiába a jó hang, a dal nem volt telitalálat, nem jutott a döntőbe.

A tulipános dal az egyik titkos kedvencünk. Autós utunkat a Zágráb utáni hóviharban sokat javította hangulatilag a Swing Mamas tulipán triója. Kellemes kis vidám szerzemény, de élőben nem volt átütő. Van még lehetőség a színpadi produkció továbbfejlesztésére, de nem volt annyira átütő ez sem. De azért ma este is hallhatjuk majd őket.

A Rivers „Bez tebe” című dalát nagy élvezet volt számomra hallgatni. Tetszik a női kórusok hangszíne. Remélem a tévében nem voltak hamisak, élőben nem tűnt annak, de a dal csupán kellemes, nem lehengerlő. Sajnos elsőre meg kell fognia a nézőt egy Eurovízióra szánt dalnak. Az más kérdés hogy később, a verseny után sok dal be tud érni és szerethető lesz, de ezen a versenyen nem ez a cél. Viszont hosszú időre szép emlékeket tud hagyni az emberben egy-egy előadó dala. Talán ezt vette észre a zsűri és a közönség is, ezért kapták összetettben a legkevesebb szavazatot.

http://www.youtube.com/watch?v=PvwR25kACec

Doris Teur „Ti me ne zaslužuješ” című dala a nap győztese volt. A riporterek és a fotósok a verseny után egyből rácuppantak az énekesnőre, a mi fényképezőgépünk már nem tudott a közelébe érni. Ez a dal tökéletesen fel van építve. Van eleje, közepe, vége, jó hang, vonzó megjelenés, és érzelmi töltet: talán nem érdemeljük meg Dorist arra hogy hallgassuk, legalábbis a dal címe szerint. Bár nyilván a szerelmi szálak pendítése érezhető a dal kicsit kesergő hangulatában. Szép munka!

Frano Krajcar „Jobrni je jobrni” című dala osztja meg legjobban csapatunkat. Vagy szeretni, vagy utálni lehet ezt a dalt. A hangszerelés kétség kívül kiváló, engem a dalszöveg idegesít. Talán a 2007-es bolgár Eurovízió versenydal hangulatára tudnám hasonlítani. Engem Elitsa és Stoyan „Water” című dalával el lehetne kergetni a jövő hétbe. Nos, Robek szakértőnk szerint a tegnapi második helyezés könnyen elsővé válhat ma este, de legalábbis a top 3-ban benne fog lenni. Meglátjuk.

Giuliano Djanić „Moja draga” című dala elég szokványosan indult, majd bejött a dal vége felé a három vokálos hölgy, akik megjavították a produkciót szépségükkel és hangjukkal. Így megérdemeltnek tűnik a tovább jutás.

A ma esti folytatásban 6 dalt hallhatunk még pluszban, akik tegnap nem léptek fel. Az AliBi együttes „Prvi pogled” című dala jó, ritmusos, élőben a rap rész általában kiabálósba szokott átmenni a színpadon. Kíváncsi vagyok, hogy lesz megoldva ez a visszatérő probléma ma este. A refrén sokat dob az egész produkción, kíváncsi leszek rájuk.

Franka Batelić „Na tvojim rukama” című dala a kedvencem. Igazából neki kellene nyernie, annyira össze van szedve a dal, az előadó sem ma kezdte az éneklést, és van húzóerő benne. Remélem a színpadon nem fog eltűnni a dal varázsa.

Marta Kuliš dala is kellemes, tetszik is, de inkább háttérzenének jó, mint eurovíziós versenydalnak.

Tihomir Kožina dalának is van húzóereje, szerintem jó eredményt érhet el, de azért ne ez győzzön.

Félve írom, hogy a Žiga i Bandisti „Blagdani” című dala fogja végül nyerni a versenyt. Ha a 2008-as győztes Kraljevi Ulice & 75 Cents dalára gondolunk, plusz arra, hogy mi nyert Szlovéniában, könnyen lehet ez a dal a ma este nyertese. Bár előfordulhat hogy a zsűri lepontozza, Robek kizárja, én Frankát szeretném hogy nyerjenek, de Zsigáék megtréfálhatnak minket egy jó helyezéssel.

Sabrina dala kellemes, van benne érzelem, jó eredmény várható.

A Viva együttes dala egy kellemes rockdal, szintén van eleje, közepe, vége, nem tudom, a színpadon hogy fog működni.

Đani Stipaničev dalát sokan tradicionális jugoszláv táncdalnak kiáltották ki. Igazi, jellegzetes mély hang, jó hallgatni, de talán a mai közegben nem fog olyan jól működni. Itt ismét egy magyar versenydal jut eszembe.

Remélem a legjobb dal fog nyerni, és kellemes érzéssel fogunk kimenni a Kvarnerből.

A ma esti rajtsorrend az eurosong.hr szerint
1. Swing Mamas: Trio tulipan
2. Sabrina: Golu si me skinuo
3. VIVA: Zadnja kap života
4. Marta Kuliš: Preporođena
5. Tihomir Kožina: Za koga si se čuvala
6. Carla Belovari: Sada osjećam to
7. Klapa Iskon: Vrime za kraj
8. AliBi: Prvi pogled
9. Đani Stipaničev: Nek nam bude lijepo
10. Doris Teur: Ti me ne zaslužuješ
11. Valungari: Vol or ne vol
12. Franka Batelić: Na tvojim rukama
13. Žiga i Druge: Blagdani
14. Giuliano: Moja draga
15. Franko Krajcar: Jobrni je jobrni
16. Feminnem: Lako je sve

8 hozzászólás DORA 2010: Befutott nevek vagy a nemzeti érzelmek az erősebbek?

 • Sanyi

  Köszönjük a videót 🙂
  Üdvözlöm a kinti „fan” barátokat,nagyon szép helyen jártok.
  Valóban nem lehet megjósolni ki nyer,nem lefutott verseny,így izgalmas lesz a DORA döntője ma este.

 • Dorka

  Köszi a videót és a tudósítást :)!

 • Kriszti

  http://www.facebook.com/group.php?gid=10150112712860574
  Magyar TV az Eurovízión vegyen részt, vagy legalább közvetítse! (MTV, RTL, TV2, VIVA, stb)
  CSATLAKOZZ EZÉRT!

 • Sanyi

  Most kapcsolódtam be a DORA fináléba 🙂
  Várom a győztes dalt.

 • Nyee

  A tegnap estének is vége…

  Moldova:Lehetett sejteni,de a hangi alultápláltság miatt kétesélyes.Szerintem döntős lesz,de várjuk ki a végét…

  Románia:Abszolút döntős,a tavalyi gyenge dal után nagyon jó hallani,de a zongora nekem picit túlzás

  Portugália:Elkésett,90-es éveket idéző portugál dal.A kedvenc országom,de nem tetszik.Nem döntős(sajnos),hacsak nem lesz vmi nagyonjó ötletük a döntőre

  Ukrajna:A pasi hangja kifogástalan,de nekem mély picit és azt hiszem az angolórák is átképzett tanárok által valósultak meg.A dal maga unalmas,ha nincs a végefelé az a pici kiugrás végig se bírnám hallgatni.Ha döntős lesz csak azért lesz mert ukrán…

  Hrvatska:Az igazi győztes nálam és remélem tuti döntős.Igazi horvát dal,szuper hang,hatásos előadás,ráadásul egy 2005-ös alulértékelés–>döntőben a helye

 • BeN

  Horvátország valóban nagyon jól választott, ott lesznek a döntőben szerintem.
  Portugália is elég jó dal választott, de nem csodálkoznék ha idén kiesnének.
  Ukrajna dala annyira nem tetszik, de megleptek minket, hogy ők is lasút választottak.
  Romania viszont az idén is jól választott, döntősök lesznek szerintem. Elég „különleges” ez a dal.
  Moldovának is esélye lehet a döntőre.

  Akkor ma este Oroszország és Belgium. Nagyon remélem Tom Dice-nak egy jó dala lesz, mert ebben a mezőnyben egy jó dallal Belgiumnak nagy esélye lesz a döntőbe jutni, és ott egy jó helyezést hosszú idő után elérni. HAJRÁ BELGIUM!!

 • Sanyi

  Szerintem a szombat este győztese a Feminem lett,sem a román,moldáv,portugál és ukrán dal nem tetszik.Jah és Jessica Andersson dala nagyon ott van,imádom a dalát 🙂

 • hbalazs94

  Na jól van… Remélem, hogy a legtöbb ballada ki fog esni… nem igazság. 😀

  Ezek essenek ki: Macedónia, Grúzia, Portugália, Ukrajna.
  (Őket én tuti kiejteném…) 😀

  Mostmár jó lenne, ha gyors számokat küldenének, még akkor is, ha nem jó az énekes vagy nem annyira jó, csak gyors legyen, mint 2008-ban az Ír pulyka…