Naptár

2009. november
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Minden támogatást elvettek az MTV-től

mtv_semmiTudósító: Klész Imre
Forrás: index.hu – hirado.hu

A költségvetési szavazáson az MSZP támogatásával megszavazták azt a javaslatot, hogy a 7 milliárdos támogatáscsökkentés után még az MTV-nek jutó 2,4 milliárdot is inkább a Duna Televíziónak adják. Az MTV alalnöke szerint az MSZP a Napkelte kirúgása miatt bünteti a köztévét. A legpesszimistább számítások szerint jövőre műsorkészítésre 18 milliárd helyett mindössze 7 milliárd marad. Ez lehet, hogy még a munkabérekre sem elég, nemhogy Eurovízióra.

Az Országgyűlés 190 igen, 151 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta Jánosi György (MSZP) a kormány által is támogatott javaslatát, amely szerint nem hogy hét milliárd forinttal csökkentik jövőre a Magyar Televízió költségvetési céltámogatását, hanem a fennmaradó 2,4 milliárdot is inkább a Duna Televíziónak adják.

Az SZDSZ és a KDNP a javaslatról külön szavazást kért, de végül a kormány által támogatott ötven másik módosítási javaslattal együtt fogadták el, hogy a pénz az MTV Közalapítvány helyett a Duna Televíziót működtető Hungária Közalapítványhoz kerüljön.

A szocialista módosító indítványt az MSZP frakció mellett a fideszes Mádi László és nyolc, többségében volt MDF-es független képviselő támogatta. Elutasította viszont a Fidesz, a KDNP-frakció egy része, az SZDSZ és egy független képviselő, sőt két szocialista is: Juhász Ferenc és Tóth József. Tartózkodott viszont a szavazáson a KDNP másik fele, Szijjártó Péter (Fidesz) és Karsai József (MSZP).

A módosítás után még hátra van november 30-án a költségvetés végszavazása, vagyis az MTV legfeljebb akkor remélhet több pénzt, ha bukik az egész költségvetés.

Akár 11 milliárddal is kevesebb juthat

A Magyar Televízió idén körülbelül 32,5 milliárd forintból gazdálkodott, amiből 9,4 milliárd volt a költségvetési céltámogatás, 1,2 milliárdot koncessziós díjként, míg 10,4 milliárdot a tévédíj átvállalásaként kapott az államtól. (A Medgyessy-kormány vállalta át a tévédíjat az adófizetőktől, azóta minden évben ugyanannyit fizet az állam, annak ellenére, hogy az infláció miatt reáltértéken a támogatás közel 30 százalékkal kevesebbet ér). Az MTV emellett 7,83 milliárdot kapott a sugárzási díj átvállalásaként, és tovább 3,5 milliárd volt a reklámbevétele.

Jövőre a közel 10 milliárddal alacsonyabb állami támogatás miatt valószínűleg még tovább zuhan majd a köztelevízió nézettsége, ezért becslések szerint újabb 1 milliárddal csökkenhetnek az MTV amúgy is alacsony reklámbevételei. Így az sem kizárt, hogy 32,5 milliárd helyett jövőre mindössze 22 milliárdból gazdálkodhat a köztévé. Ebből ráadásul több mint tizennégymilliárd forint állandó költség: az Antenna Hungáriának fizetendő sugárzási díj, műholdbérleti-díj, és a székház bérleti díja.

Büntetik az MTV-t

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke szerint a költségvetési megszorítások arra utalnak, hogy az MSZP büntetni akarja a köztelevíziót azért, mert szerződést bontottak a Napkeltével.

Az MTV első, 7,5 milliárdos elvonását a szocialisták a válság mellett az intézmény rossz gazdálkodással indokolják, és a kuratórium kormánypárti delegáltjai is ezzel az indokkal nem szavazták meg a 2,4 milliárdos hitelt.

Az Index információi szerint az MSZP költségvetési kínzásának két oka van: egyrészt az MTV vezetése magára haragította a szocialistákat, miután kirúgták Gyárfás Tamás műsorát, a Napkeltét, másrészt szerintük Medveczky a Fideszhez húz, és a kormányváltás után pályázni szeretne az MTV elnöki posztjára.

Úgy tudjuk, a viszony szeptemberben romlott meg végleg, amikor Medveczky a hitelkérelem első elutasítása után felmondott az összes külsős beszállítónak, nem kímélve az MSZP-vel jó viszonyt ápoló producereket, köztük Gyárfás Tamást, a Napkelte tulajdonosát sem.

Az MSZP büntetőakciójára utal viszont az is, hogy a gazdasági válsággal indokolt megszorítások csak az MTV-t sújtják, mert a Magyar Rádió ugyanannyit kap jövőre, a Duna Televízió pedig most már közel hárommilliárddal többet.

Csak a monoszkóp?

Medveczky Balázs, a házelnöknek írt levelében a múlt héten jelezte, hogy: a tervezett költségvetési elvonások okozta „válsághelyzet következménye legrosszabb esetben az, hogy a Magyar Televízió képernyője elsötétül, hiszen januárban vagy februárban nem tud a Magyar Televízió bért adni a dolgozóinak”.

„Előre korlátoznunk kell hír- és hírháttér-, érdekvédelmi, kulturális, történelmi, kisebbségi és vallási műsoraink időkeretét” – sorolta akkor a szükséges intézkedéseket Medveczky, aki szerint nagyarányú leépítésre nincs mód, mert a végkielégítésekre nem ad pénzt a kormányzat, az m2 időleges bezárásán pedig legfeljebb egymilliárd forintot lehetne megspórolni.

Az MTV eladná viszont az úszó Európa-bajnokság és a futball-vb jogait, ezeken együtt összesen akár 2 milliárdot is spórolhatnának.

ebu_koltsegek

7 hozzászólás Minden támogatást elvettek az MTV-től

  • Robek

    Jól tudom, hogy nem most van április 1. ?!

  • M.sanya

    Hát sajnos…:(

  • Robek

    Sajnoooos április 1. va-a-an??? 🙂 Akkor jó!

  • Dorka

    Ezt nagyon sajnálom. És nemvsak az Eurovízió miatt-az utóbbi években az m1 egy igen igényes, de mégis több korosztályt érintő műsorokat szállító csatorna lett, sokkal többet ér, mint a két kritikán aluli kereskedelmi tévé, akiket sajnos az átlag magyar már „alanyi jogon” néz, csak mert úgyis oda szokott kapcsolni(amikor a 20x leadott huszadrangú Steven Seagal filmet többen nézik az RTL-en, mint bármi mást, az kb. tragikus sztem)… és akkor a kormány ilyen óvodás módon ezt az egyetlen igényes csatornát is kinyírná? (ez tisztára a Petike meghúzta a hajamat, ezért most jól szétrugdalom az építőkockavárát c. eset…)

  • davidovics

    Hát ez már tényleg botrányos amit művelnek! Nem volt elég, hogy 7 milliárdot eleve elvettek de még plusz 2,4 milliárdot is és utána oda adják a Dunának!? Nincs semmi bajom a Dunával, de mi az az új névben, hogy Duna A nemzet televíziója. Ez úgy ahogy vagy nem felel meg a valóságnak, mivel az állami köztévé az az mtv!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ez ám az Europai Unió jogszabályaiba ütközik, mivel az államnak kötelessége megóvni az állami tévét. Vagy akkor vegyék el a nevét tőle és jelöljenek ki egy másikat állami tévének és akkor az mtv is legyen kereskedelmi. Mást már nem tudok mondani. Még a 7 milliárdra visszatérve, mi az , hogy egy parlamenti képviselő azt javasolta hogy a 7 milliárdot vonják el az mtvtől és osszák szét a többi tévé között. Ez mire jó. Akkor minek vonják el, ha utána meg szétakarják osztani? Inkább erre nem kell válaszolni, mert tudom rá a választ, csak azt inkább nem írom ki mert az rágalmazás lenne! Nevetséges az amit itt művelnek. De nem baj, talán 4 hónap múlva eljön a megváltás és végre valaki kivezeti Magyarországot a SZ.Rból!(Bocsi hogy ezt írtam de sajnos ez a helyzet!) Tudom politikát neeeeeeeeee! Csak mivel jogot tanulok, ez nagyon feltud húzni! Vááááááááááá, nyugalom csak a szép zöldet nézni!
    Bocsi a hosszú mondokámért!!!!!!!4

  • ValentineLost

    Nézzetek majd át néha erre a csatornára is, amelyik az ex-MTV-s támogatást kapja. Kulturális, riport-, portré-, életmódműsorok, dokumentumfilmek dögivel. A picivel több egyházi műsor ellensúlyozása progresszív filmválasztékkal (hétvégén, főműsoridőben még akár Almodóvar is).

  • tacom

    Davidovics: Hm, bár nem tanultam jogot egy percig sem, de megkockáztatom, hogy az ÁLLAM és a NEMZET nem egy és ugyanaz…Szerintem ezzel a szlogennel pontosan azt akarták kifejezni, hogy nem Magyarország televíziója, hanem a 15 millió (vagy most már kevesebb), tehát a határon belül és kívül élő összes magyaré.

    Én is sajnálom, hogy nem kap kellő támogatást az M1. Megértem a felindultságodat, és érdekes látni azt a vehemenciát, ami néha belőlem is előtör.