Start voting now! Az első versenydal előtt fogjuk hallani

svanteTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovisaion.tv

15 perc helyett a 2010-es versenyen a dalok közben is lehet szavazni. Az első daltól kezdve az utolsó dal vége utáni 15. percig lehet részt venni a televotingon az oslói Eurovízión – erről döntött ma a versenyt időről időre megregulázó Referencia Csoport.
– Sokkal ésszerűbb felkapni a telefont és szavazni akkor, amikor a kedvencedet látod és hallod, mint amikor már vége van a produkcióknak. Ez a rendszer már sok nemzeti döntőn is ki lett próbálva, a tapasztalatok szerint a szavazási idő kiterjesztése sikerrel volt használva – mondta Svante Stockselius, az Eurovízió főellenőre, az EBU képviseletében.

Ezzel a rendszerrel a telekommunikációs szolgáltatók szavazás miatti túlterhelése is csökkenthető. Az Eurovízió versenyének szavazásáért felelős DIGAME kutatási eredménye világosan jelzi, hogy az első dalok, melyekre hosszabb szavazási idő állhat rendelkezésre, nem jelent hátrányt a többi dallal szemben. Ugyanez a kutatás kimutatta azt a tendenciát is, hogy az emberek szavaznak a kedvencükre a produkció alatt, vagyis a rajtsorrendben elfoglalt pozíció nem befolyásolja a szavazási hajlandóságot. A Junior Eurovízión 3 éve vezették be a kiterjesztett szavazási időtartamot, és az ott szerzett tapasztalatok is alátámasztják, hogy hiába van kevesebb idő szavazni a rajtsorrend végén lévő dalokra, így is meg tudják nyerni a versenyt.

Comments

8 hozzászólás a(z) “Start voting now! Az első versenydal előtt fogjuk hallani” bejegyzéshez

 1. Matheus avatar
  Matheus

  hm érdekes… nekem tetszik az ötlet. bár ott lennénk mi is!
  amúgy ma hallottam a danubiuson az is it true?-t én olyan boldog lettem, hogy más eurovíziós dalt is játszanak, nem csak a herot (ami teszem hozzá egyik nagy kedvencem), gondoltam magamban megjött az eszük!:-D

 2. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  Komolyan ment az Is it true? Megáll az ész! Persze fél év késés megint! Hogy nehogy rájöjjönek az emberek hogy euroviziós!

 3. Patrick S avatar
  Patrick S

  Szlovákiában már nyáron ment Yohanna is és Rybak is,sőt Sarah Dawn Finer – Moving On-t is hallottam egyszer.A tavalyi szlovák indulót azóta sehol sem hallottam

 4. z avatar
  z

  igen, a szlovak versenydalt nem jatszak, viszont Rybakot es Johannat annal gyakrabban. Raadasul az utobbi idoben mintha mar Rybakot is kezdenek hanyagolni, Yohanna viszont igazi sikerdal lett a szlovakoknal, meg a csapbol is az folyik. nagy oromunkre 🙂

 5. Patrik avatar
  Patrik

  ez mekkora baromság… milyen az már hogy még az utolsó versenydalt nem is látta még senki sem de már az első fellépőkre már pl 1 órája lehet szavazni… pfff….milyen ez már kérem???

 6. M.sanya avatar
  M.sanya

  Szerintem jó, mert arra panaszkodnak az első előadók, hogy rájuk kevés szavazat jön, mert már elfelejtik az emberek őket. És ez igaz! Általában sosem jut be az első előadó a döntőben, de mondom általában, tehát vannak kivételek.

 7. tilla77 avatar
  tilla77

  Valószinűleg a megosztott figyelmen van a hangsúly, vagyis azért van esélye az utolsó dalnak is, mert mindig aktuálisan csak egy előadóra tudsz koncentrálni, van benne logika, meghát a telenor a fő támogató, azaz a mobil szolgáltatóknak is kell ebből profitálni…megint a pénz, a pénz…nyílván a terheltség is ezzel csökkenthető, mondjuk azért a sorsoláson sok múlhat még így is és gondolom az utsó versenydal után még lesz idő szavazni, tehát valszeg megváltozik kicsit a lebonyolitás, de ez már részletkérdés.

 8. ValentineLost avatar
  ValentineLost

  Nagyon klassz, hogy mainstream-et csinált Stockselius egy a nyolcvanas-kilencvenes évekre valahol teljesen ódivatúvá vált versenyből, de az is annyira sokatmondó, hogy egyes országoknak mára már eszük ágában nem áll nyerni, nehogy egy következő évi rendezéssel romba döntsék a saját gazdaságukat.